2014-07-10 09:59:04
Φωτογραφία για ΗΠΑ: FBI και NSA κατασκόπευαν επιφανείς Αμερικανούς μουσουλμάνους
To FBI και η υπηρεσία πληροφοριών NSA παρακολουθούσαν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες 5 επιφανών μουσουλμάνων στις ΗΠΑ για ένα διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, περιλαμβανομένου ενός υπευθύνου της κυβέρνησης του Τζορτζ Ου. Μπους και του επικεφαλής της μεγαλύτερης οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Μεταξύ των επιμελητών της έκθεσης, που δημοσιεύτηκε στον ενημερωτικό ιστότοπο The Intercept, είναι ο Αμερικανός δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, που είναι γνωστός για τη δημοσίευση στη βρετανική εφημερίδα Guardian των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν για το τεράστιο πρόγραμμα κατασκοπείας της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Επικαλούμενοι νέα έγγραφα που τους έχει παραδώσει ο πρώην σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, οι συντάκτες της έκθεσης αποκαλύπτουν 5 ονόματα μουσουλμάνων υπευθύνων, όλοι τους αμερικανικής υπηκοότητας, τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προσώπων τους οποίους κατασκόπευαν με την άδεια ενός ειδικού δικαστηρίου, του μυστικού δικαστηρίου εποπτείας των ενεργειών των υπηρεσιών πληροφοριών στο εξωτερικό (FISC).


Τα 5 πρόσωπα είναι: ο Φάιζαλ Γκιλ, ένα ενεργό μέλος και πρώην υποψήφιος του ρεπουμπλικανικού κόμματος, που εργάστηκε στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας στην κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους· ο Ασίρ Γκαφούρ, δικηγόρος ειδικευμένος σε υποθέσεις τρομοκρατίας· ο Χουσάνγκ Αμιραμαντί, Ιρανοαμερικανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς· ο Αγά Σαΐντ, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας· και ο Νιχάντ Άουαντ, διευθυντής του ισχυρού οργανισμού CAIR (Συμβούλιο Αμερικανϊσλαμικών Σχέσεων).

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι 7.485 ηλεκτρονικές διευθύνσεις παρακολουθούνταν από το 2002 έως το 2008. Πολλά μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν σταλεί από ξένους που θεωρούνταν ύποπτοι από την αμερικανική κυβέρνηση για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα, όπως ο Ανουάρ αλ Αουλάκι, ο Αμερικανός ιμάμης που σκοτώθηκε σε μια επίθεση που εξαπέλυσε μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Υεμένη το 2011.

Σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα απάντησε ότι αυτές οι επικοινωνίες δεν παρακολουθούνταν παρά μόνο στο πλαίσιο μιας «νομικά βασικά αιτίας κατασκοπείας στο εξωτερικό και αντικατασκοπείας».

«Είναι παντελώς αναληθές να υποστηρίξει κανείς ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκόπευαν ηλεκτρονικά προσωπικότητες της πολιτικής, της θρησκείας ή ακτιβιστές μόνο επειδή διαφωνούσαν με τις πολιτικές που ασκούσε το κράτος ή επειδή επέκριναν στην κυβέρνηση ή ασκούσαν τα συνταγματικά τους δικαιώματα» έγραψαν το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Γραφείο της Εθνικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI).

«Σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν τις επικοινωνίες οιοδήποτε προκειμένου να εξαφανίσουν την κριτική ή να τιμωρήσουν τα πρόσωπα στη βάση της εθνότητάς τους, της φυλής, του γένους, του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της θρησκείας» προστίθεται στην ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι η Ουάσιγκτον δε μπορεί να πραγματοποιήσει παρακολουθήσεις παρά μόνο με την άδεια του FISC.

protothema.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΦΕΝΕΡ;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΦΕΝΕΡ;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ