2014-07-10 20:12:35
Φωτογραφία για Παράξενα συμπτώματα που σημαίνουν... καρκίνος
Οι εξετάσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για την πρόληψη του καρκίνου, όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Θα πρέπει να ακούτε το σώμα σας και να παρατηρείτε οτιδήποτε φαίνεται ανεξήγητα διαφορετικό ή παράξενο Πολλά από τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλες, ακίνδυνες παθήσεις, ωστόσο αξίζει να επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσο νωρίτερα γίνεται η διάγνωση του καρκίνου, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ίασης.

Για άνδρες και γυναίκες

Λαχάνιασμα και δύσπνοια

Μία από τις πρώτες ενδείξεις του καρκίνου του πνεύμονα είναι η δυσκολία αναπνοής. Πολλοί ασθενείς αποδίδουν λανθασμένα το σύμπτωμα σε κρίση άσθματος. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα αναπνοής εάν ένας όγκος πιέζει την τραχεία.

Προβλήματα κατάποσης και βράχνιασμα

Η δυσκολία κατάποσης σχετίζεται άμεσα με τον καρκίνο του οισοφάγου. Επίσης, η βραχνή φωνή και το αίσθημα ότι κάτι πιέζει σε βάθος το λαιμό μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του θυρεοειδούς ή προκαρκινικού θυρεοειδή όγκου, όπως και το αίσθημα ότι κάτι εμποδίζει την τραχεία.


Συχνός πυρετός και λοιμώξεις

Ο πυρετός και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις μπορεί να είναι συμπτώματα λευχαιμίας, η οποία αποτελεί ένα είδος καρκίνου των κυττάρων του αίματος που ξεκινά στο μυελό των οστών. Η λευχαιμία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μη φυσιολογικών λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία εκτοπίζουν τα υγιή λευκά αιμοσφαίρια.

Έτσι, εξασθενεί η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Συχνά, οι γιατροί είναι σε θέση να διαγνώσουν την ύπαρξη λευχαιμίας έπειτα από αναφορά του ασθενούς για συχνό πυρετό, πόνο και συμπτώματα ίωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στομαχόπονος

Ακούγεται απλό, ωστόσο ο συχνός στομαχόπονος μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα του καρκίνου του ήπατος. Οι κράμπες στο στομάχι μπορεί επίσης να υποδεικνύουν την ύπαρξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Πολλοί ασθενείς σε αυτήν την περίπτωση αρχικά πιστεύουν ότι πάσχουν από έλκος.

Αδυναμία και κόπωση

Η γενικευμένη κόπωση και η αδυναμία είναι συμπτώματα πολλών τύπων καρκίνου, σε συνδυασμό βέβαια με άλλα συμπτώματα. Εάν αισθάνεστε εξουθένωση χωρίς να υπάρχει κάποια λογική εξήγηση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους

Εάν χάνετε συνεχώς βάρος χωρίς να έχετε αλλάξει τις διατροφικές σας συνήθειες, θα πρέπει να αναρωτηθείτε τους λόγους. Η απώλεια βάρους συχνά αποτελεί σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου ή γενικότερα καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Παράλληλα, ανήκει στα συμπτώματα καρκίνου που έχει εξαπλωθεί στο συκώτι, επηρεάζοντας την όρεξή σας και την ικανότητα του οργανισμού σας να αποβάλλει τα περιττά κατάλοιπα.

Αλλαγές στην όψη των νυχιών

Οι ανεξήγητες αλλαγές στην όψη των νυχιών συχνά αποτελούν ένδειξη διαφόρων τύπων καρκίνου. Μια καφετί ή μαύρη γραμμή ή κουκκίδα κάτω από την επιφάνεια των νυχιών μπορεί να υποδεικνύει καρκίνου του δέρματος, ενώ η επιμήκυνση των άκρων των νυχιών με παράλληλη κύρτωση μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του πνεύμονα. Επίσης, τα χλωμά ή λευκά νύχια μπορεί να είναι σημάδι ότι το συκώτι δε λειτουργεί σωστά

.

Καούρα στο στομάχι

Το πιο συχνό αρχικό σύμπτωμα του καρκίνου του στομάχου είναι η συχνή καούρα. Μπορεί να επιδεινώνεται έπειτα από ένα γεύμα και επομένως να αισθάνεστε ότι έχετε φάει πολύ, ανεξαρτήτως της ποσότητας που έχετε καταναλώσει. Ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει με τη βοήθεια αντιόξινων και αυτό να παραπλανεί σχετικά με τα πραγματικά αίτια του προβλήματος.

Καρδιαλγία

Εάν πάσχετε από συχνά επεισόδια καρδιαλγίας ή πόνου στο στήθος μετά από ένα γεύμα, καλό θα ήταν να κάνετε εξέταση για καρκίνο του οισοφάγου. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (gastroesophageal reflux disease – GERD) είναι μια πάθηση στην οποία τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν προς τον οισοφάγο, προκαλώντας καρδιαλγία και όξινη γεύση στο λαιμό. Η πάθηση αυτή μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου.

Εντερικά προβλήματα

Η δυσκοιλιότητα, η διάρροια και οι μεταβολές στην όψη των κοπράνων μπορεί να αποτελούν συμπτώματα καρκίνου. Όπως συμβαίνει με κάθε σύμπτωμα του καρκίνου, η διαφορά έγκειται στη διάρκεια της συμπτωματολογίας. Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου συχνά έχουν την αίσθηση ότι το έντερο δεν αδειάζει πλήρως. Επίσης, συχνή ένδειξη για τον καρκίνο του παγκρέατος είναι τα κόπρανα ανοιχτού χρώματος.

Αυτό είναι σημάδι ότι ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τις τροφές φυσιολογικά.

Για τις γυναίκες

Ερυθρότητα, πόνος ή πρήξιμο στο στήθος

Είναι εύκολο να ελέγξουμε την ύπαρξη κάποιου όγκου στο στήθος με μια απλή ψηλάφηση, ωστόσο τα επιφανειακά συμπτώματα του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού συχνά παραβλέπονται. Μερικές γυναίκες αναφέρουν πως παρατήρησαν μικρά κοιλώματα στην επιφάνεια του δέρματος του στήθους, ενώ άλλες αναφέρουν πρήξιμο ή ερεθισμό στο ένα στήθος. Η κόκκινη ή ιώδης απόχρωση του δέρματος είναι επίσης λόγος ανησυχίας.

Αλλαγές στην όψη της θηλής

Μια συχνή αλλαγή στην περίπτωση καρκίνου του μαστού είναι η θηλή να είναι επίπεδη ή ανεστραμμένη. Παράλληλα, ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού προκαλεί κνησμό, φολιδοειδή όψη ή δερματική κρούστα στη θηλή.

Πρήξιμο ή επιπρόσθετο βάρος στην περιοχή της κοιλιάς

Το πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς είναι αρκετά συχνό στις γυναίκες, ιδιαίτερα κατά την έμμηνο ρύση. Ωστόσο, σχεδόν όλες οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο των ωοθηκών αναφέρουν το ξαφνικό και ανεξήγητο πρήξιμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα και για πολύ καιρό πριν τη διάγνωση.

Αίσθημα κορεσμού

Το αίσθημα κορεσμού είναι μία ακόμη ένδειξη καρκίνου των ωοθηκών. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτόν τον τύπο καρκίνου δηλώνουν πως δεν είχαν καθόλου όρεξη ακόμη και πολλές ώρες μετά το τελευταίο γεύμα. Σε συνδυασμό με τον πόνο στην περιοχή της πυέλου, το σύμπτωμα αυτό αποδεικνύεται εξαιρετικά ανησυχητικό.

Πόνος κατά την έμμηνο ρύση ή αιμορραγία

Ο καρκίνος της μήτρας ή του ενδομητρίου μπορεί να έχει ως σύμπτωμα τον έντονο πόνο κατά την έμμηνο ρύση και την αδικαιολόγητη αιμορραγία τις υπόλοιπες ημέρες του κύκλου. Δυστυχώς, οι γιατροί μπορεί να συσχετίσουν τα συμπτώματα αυτά με την κλιμακτήριο και να παραβλέψουν την πραγματική αιτία του προβλήματος.

Για τους άνδρες

Προβλήματα στύσης

Όσο προχωρά ο καρκίνος του προστάτη, πολλοί άνδρες δυσκολεύονται να επιτύχουν ή να διατηρήσουν τη στύση τους. Αυτό είναι συχνά ένα θέμα για το οποίο δε μιλούν ανοιχτά, ωστόσο πρέπει να συζητείται με το γιατρό, καθώς μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας άλλης πάθησης.

Πόνος ή βάρος στη βουβωνική χώρα, τους γοφούς, τους μηρούς ή την κοιλιά

Ο πόνος στους γοφούς, τους άνω μηρούς ή χαμηλά στα μέση μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του προστάτη. Οι ασθενείς με καρκίνο στους όρχεις συχνά αναφέρουν την ύπαρξη πόνου χαμηλά στην κοιλιακή χώρα ή και στους ίδιους τους όρχεις.

Οίδημα ή όγκος στους όρχεις

Οι όγκοι που υποδεικνύουν καρκίνο στου όρχεις συνήθως δεν προκαλούν πόνο. Είναι συχνό φαινόμενο στην περίπτωση αυτή οι όρχεις να παρουσιάζουν οίδημα.

Πόνος ή φολιδοειδής όψη των θηλών

Ο καρκίνος του μαστού δεν επηρεάζει μόνο τις γυναίκες. Ορισμένοι άνδρες πάσχουν από μια πάθηση που ονομάζεται γυναικομαστία, η οποία αποτελεί καλοήθη όγκο στην περιοχή του στήθους. Ο καρκίνος του μαστού συνήθως εκδηλώνεται ως όγκος, εάν όμως εξαπλώνεται εσωτερικά μπορεί να προκαλέσει πόνο στο θώρακα. Άλλες ενδείξεις αυτού του τύπου καρκίνου είναι η ερυθρότητα στο δέρμα και η φολιδοειδής όψη της επιδερμίδας.

Προβλήματα ενούρησης

Το πλέον σύνηθες σύμπτωμα του καρκίνου του προστάτη είναι η δυσκολία ενούρησης. Πολλοί άνδρες αναφέρουν επίσης πως δυσκολεύονται να σταματήσουν τη ροή των ούρων ή έχουν διακεκομμένη ροή. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί βέβαια να αποδειχθούν ασήμαντα και να οφείλονται σε κάποια άλλη πάθηση.

Πόνος ή κάψιμο κατά την ενούρηση

Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη του ουροποιητικού ή σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ωστόσο επιβάλλει την άμεση επίσκεψη στο γιατρό. Συχνά συνδυάζεται με τη συχνουρία, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες. Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να υποδεικνύει επίσης φλεγμονή ή λοίμωξη του προστάτη ή και καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ