2014-07-11 03:15:10
Φωτογραφία για Θ. Καράογλου: «Να αποκατασταθεί η λογική στα σχολικά μας βιβλία»
Ιστορική και θρησκευτική διαστρέβλωση σε θέματα εθνικής σημασίας, παραδόσεων και Ορθοδοξίας, στα σχολικά βιβλία της Γλώσσας του Δημοτικού και του Γυμνασίου, διαπίστωσε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία ρωτά αν έχουν επέλθει στην προσοχή των αρμόδιων φορέων του Υπουργείου τα συγκεκριμένα αποσπάσματα στα σχολικά βιβλία, αν πρόκειται να αναζητηθούν ευθύνες για τη διαδικασία συγγραφής και έγκρισης των εν λόγω σχολικών βιβλίων, καθώς και αν προβλέπεται το ενδεχόμενο να γίνουν διορθωτικές αλλαγές.

Όπως σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Καράογλου, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο να απλοποιηθούν κάποια στοιχεία που προϋπήρχαν στην προηγούμενη έκδοση των σχολικών βιβλίων, ώστε να γίνουν πιο κατανοητά και προσιτά από τους μαθητές στη σύγχρονη πραγματικότητα, με την προσβολή θρησκευτικών συμβόλων και ιστορικών προσώπων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ένδοξης ιστορίας του Έθνους μας, φαίνεται να είναι πολύ λεπτή και εύθραυστη.


Μάλιστα παραθέτει μια σειρά συγκεκριμένων αποσπασμάτων που εμπεριέχονται στα σχολικά βιβλία της Γλώσσας του Δημοτικού και του Γυμνασίου, μέσω των οποίων οι μαθητές όχι μόνο σχηματίζουν στρεβλή εντύπωση για κορυφαίες μορφές της ελληνικής ιστορίας, αλλά καλλιεργούν αισθήματα έλλειψης σεβασμού και υποτίμησης ως προς τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Πιο συγκεκριμένα:

-Στο Ανθολόγιο της Γ΄ και Δ΄ τάξεως του Δημοτικού στη σελίδα 79 το κείμενο με τίτλο "Τότε που πήγαμε βόλτα στον Επιτάφιο", όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται "σήκωσαν τον Επιτάφιο ψηλά πάνω κι όλοι περάσαμε από κάτω. Να, όπως παίζουμε το περνά-περνά η μέλισσα".

-Στο βιβλίο της Γλώσσας της Ε' Δημοτικού, (τεύχος γ) στη σελ. 12 υπό τον τίτλο "Κατασκευές των ανθρώπων. Ένα ελληνικό μοναστήρι" υπάρχει ένα σχέδιο ελληνικού ορθόδοξου μοναστηριού, στο οποίο ωστόσο δεν υπάρχει πουθενά ο σταυρός.

-Στο τετράδιο εργασιών της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού στη σελ. 39 καλούνται οι μαθητές να γράψουν μία δική τους ιστορία με πρωταγωνιστές τον Καραγκιόζη (χαρακτήρα του παραδοσιακού θεάτρου), την Κοκκινοσκουφίτσα (ηρωίδα των παραμυθιών) και τον Μέγα Αλέξανδρο (ένας από τους σπουδαιότερους άνδρες που ανέδειξε η Ελληνική ιστορία και ο οποίος δίκαια συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες προσωπικότητες παγκοσμίως).

-Στα νέα βιβλία στο Ανθολόγιο Γ΄ και Δ΄ τάξεως του Δημοτικού με τίτλο "Στο σχολείο του κόσμου" αντικαθίστανται τα Δημοτικά Τραγούδια του τόπου μας (που υπήρχαν στα παλαιότερα σχολικά βιβλία) με συνταγές μαγειρικής, που δεν είναι καν παραδοσιακά ελληνικές, γεγονός που οδηγεί σε αποξένωση και άγνοια των μικρών μαθητών για την εθνική μας παράδοση.

-Στο βιβλίο της Νεοελληνικής Γλώσσας της Α' Γυμνασίου στη σελ. 82 στο κείμενο "Παράσταση" περιγράφεται η σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου και ο μαθητής που είχε το ρόλο του Μπότσαρη προκαλεί τα γέλια των συμμαθητών του σε ένα περιστατικό που οδηγεί σε γεγονότα και παραλληλισμό με τον Ζορό, ενώ αναφέρεται ότι οι κύριοι που παρακολουθούσαν τη σχολική παράσταση κάπνιζαν.

-Αντίστοιχα στο τετράδιο εργασιών της Β' Γυμνασίου οι προετοιμασίες για τη σχολική εορτή της 25ης Μαρτίου είναι ευκαιρία για τους μαθητές να χάσουν μαθήματα, να ετοιμάσουν σκηνικά για "κάτι Κολοκοτρώνηδες και κάτι σημαίες και δάφνες", ενώ ακολουθεί και το παρακάτω αξιοσημείωτο απόσπασμα από την περιγραφή για την προετοιμασία των μαθητών για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου "....πάω να κάνω κατάσταση και στον Βασίλη, για να μη με βρίζει μετά ότι χάνω μόνο εγώ μαθήματα και δεν σκέφτομαι και τον αφήνω να υποφέρει και να σκάει στη βλαμμένη τάξη μας".

-Και ενώ οι αναφορές στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου είναι υποτιμητικές, στην άλλη μεγάλη εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κανένα από τα δέκα στο σύνολό τους βιβλία Γλώσσας του Γυμνασίου.

Με αφορμή τα συγκεκριμένα αποσπάσματα στα σχολικά βιβλία και την κατάθεση της σχετικής ερώτησης στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, δήλωσε τα εξής: «Πρόσφατα τα παιδιά μας διδάσκονταν στο βιβλίο ιστορίας ότι η καταστροφή της Σμύρνης δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένας συνωστισμός. Σήμερα διδάσκονται για “κάποιους Κολοκοτρώνηδες”, για “κάτι σημαίες”, ενώ υποβαθμίζεται ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία. Τα σχολικά βιβλία έχουν ως στόχο να διδάξουν στα παιδιά μας ποιοι είμαστε ως Έλληνες, ποιες είναι οι “ρίζες” μας και ποια είναι η σπουδαία κληρονομιά που κουβαλούμε στη ψυχή μας και όχι να διαστρεβλώνουν και να απαξιώνουν την ιστορία μας επιχειρώντας να “σπάσουν” τους άρρηκτους δεσμούς της θρησκευτικής και εθνικής μας ταυτότητας, διαμορφώνοντας τις συνειδήσεων ανήλικων Ελληνόπουλων με τέτοιο τρόπο, ώστε να προετοιμαστούν για να γίνουν πολίτες του κόσμου. Ο εθνομηδενισμός έχει γίνει για κάποιους ιδεολογία, την οποία προσπαθούν να επιβάλλουν στο λαό μας. Θεωρώ ανατριχιαστικό και μόνο να ταυτίζεται ο Μέγας Αλέξανδρος με τον Καραγκιόζη και την… κοκκινοσκουφίτσα. Καλώ τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της λογικής στα σχολικά βιβλία. Λάθη εδώ δεν γίνονται δεκτά. Δεν μπορούμε να παίζουμε με την εκπαίδευση των παιδιών μας».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ