2014-07-14 08:19:32
Φωτογραφία για Πανελλαδικές 2014: Η εκτίμηση για τις βάσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Επιλέξτε σχολή που θα σας δώσει στέρεες βάσεις όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και για τη διεθνή αγορά εργασίας», λένε οι ειδικοί στους περίπου 105.000 υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων που διεκδικούν μία από τις 70.000 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Πλέον, η τάση είναι ο φοιτητής να βάζει τα θεμέλια στις προπτυχιακές σπουδές και κατόπιν να αρχίζει να «χτίζει» τις γνώσεις και δεξιότητές του με μεταπτυχιακά ή άλλες μορφές άτυπης ή διά βίου μάθησης.

Ετσι, οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό δελτίο, που πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως και αύριο, καλούνται να συμβιβάσουν τα όνειρά τους με τη σημερινή, δύσκολη οικονομική κατάσταση δίνοντας κατ’ αρχήν απάντηση στο δίλημμα «να σπουδάσω σχολή της αρεσκείας μου ή σχολή στην πόλη μου;». Σύμφωνα με πληροφορίες, και φέτος οι υποψήφιοι που δεν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή επέλεξαν με κριτήριο την έδρα της σχολής για να αποφύγουν τα έξοδα σπουδών εκτός έδρας.


Από την άλλη, ενώ το υπουργείο Παιδείας με τον νόμο 4264/14 που ψηφίστηκε πρόσφατα επανέφερε τις μετεγγραφές, έδωσε στα Τμήματα τη δυνατότητα να αποφασίσουν πόσες και ποιες αιτήσεις θα κάνουν δεκτές. Δεν όρισε, όμως, τα κριτήρια αποδοχής των αιτήσεων.

Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε ο καθηγητής κ. Στράτος Στρατηγάκης, οι δυνάμει δικαιούχοι μετεγγραφής κινούνται στα τυφλά και πολλοί περιμένουν έως αύριο να οριστικοποιήσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία, ενώ δεν αποκλείεται γονείς να κινηθούν δικαστικά εάν απορριφθεί η αίτηση μετεγγραφής. Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα συγκληθεί η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για να εκτιμηθεί, με βάση και τα δεδομένα από τις δηλώσεις στα μηχανογραφικά, η τροπολογία έξι βουλευτών για πλήρη απελευθέρωση των μετεγγραφών.

Οι επιλογές των υποψηφίων στα μηχανογραφικά, πάντως, είναι, εκτός από τις βαθμολογίες, ένα επιπλέον στοιχείο που θα επηρεάσει τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής. H «K» καταγράφει σήμερα μια εκτίμηση για τις βάσεις, η οποία έγινε από την ερευνητική ομάδα του φροντιστηρίου Οριον και του κολεγίου IdEF, στην ιστοσελίδα των οποίων (www.idef.gr και www.orion.edu.gr) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν και άλλες σχετικές πληροφορίες. Τέλος, να σημειωθεί ότι για την πρόβλεψη των βάσεων υπάρχει περιθώριο σφάλματος έως ±150 μορίων.Εδώ μπορείτε να δείτε πού θα ανέβουν και πού θα πέσουν οι βάσεις ανά σχολή.

Πηγή: enikos
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ