2014-07-16 08:17:59
Φωτογραφία για Απάντηση από το ψευδοκράτος για το νερό - Τι λέει η σχετική έκθεση της ΚΥΠ
Ο λεγόμενος υπουργός περιβάλλοντος και φυσικών πόρων του ψευδοκράτους Χαμίτ Μπακιρτσί επέκρινε τη σύσταση επιτροπής στις ελεύθερες περιοχές για το θέμα της μεταφοράς νερού από την Τουρκία (όπως αποκάλυψε η «Αλήθεια» την Κυριακή), και σημείωσε ότι ο σκοπός είναι η αντιμετώπιση της ανομβρίας και της έλλειψης νερού στα κατεχόμενα.

Όπως είπε, αν όλα παν καλά, το νερό θα φθάσει στα κατεχόμενα τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας ότι το νερό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στις ελεύθερες περιοχές στο μέλλον, "εάν επικρατήσει αμοιβαία καλή θέληση και κατανόηση".

Όπως αποκάλυψε η «Αλήθεια», οικονομικό και πολιτικό πονοκέφαλο προκαλεί στην Κυπριακή Δημοκρατία η υλοποίηση του μεγαλεπήβολου έργου της μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα από την Τουρκία. Και επειδή προμηνύονται αρνητικές εξελίξεις, η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε τριμελή υπουργική επιτροπή να μελετήσει το όλο θέμα και να υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο εισηγήσεις για αντιμετώπισή του. Πέραν της τριμελούς υπουργικής επιτροπής, το ίδιο έργο (έρευνα – εισηγήσεις) έχει ανατεθεί και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.


ΔΥΟ ΣΚΕΛΗ

Άν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτε το επίσημο, πληροφορίες μας αναφέρουν πως ο προβληματισμός που επικρατεί στην κυβέρνηση από τη μέχρι τώρα μελέτη του θέματος στηρίζεται σε δύο σκέλη, το πολιτικό και το οικονομικό. Εξ ού και ο λόγος για τον οποίο στην υπουργική επιτροπή συμμετέχει τόσο ο υπουργός Εξωτερικών (για το πολιτικό σκέλος) όσο και ο υπουργός Γεωργίας (για το οικονομικό / γεωργικό σκέλος).

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ

Στο πολιτικό σκέλος υπάρχει η εκτίμηση πως με τη μεταφορά νερού στα κατεχόμενα η αξία της γης θα πολλαπλασιαστεί και σε τυχόν λύση του κυπριακού προβλήματος οι Τούρκοι θα διεκδικήσουν περισσότερες αποζημιώσεις για επιστροφή εδαφών. Προς τούτο υπάρχει και έκθεση της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών η οποία κατατέθηκε στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν συζητήθηκε το υπό αναφορά θέμα. Σ' αυτήν η ΚΥΠ βλέπει πως με την αύξηση της αξίας της γης στα κατεχόμενα αναμένονται επιπτώσεις και στα θέματα που αφορούν την «επιτροπή αποζημιώσεων» των κατεχομένων.

ΤΙ ΛΕΕΙ

Στο έγγραφό της η ΚΥΠ αναλύει το ιστορικό του έργου και παραθέτει τα αριθμητικά δεδομένα και τεχνικά χαρακτηριστικά του, τις ανάγκες του ψευδοκράτους σε νερό, την κάλυψη των αναγκών με τον αγωγό και το τελευταίο κεφάλαιο είναι «εκτίμηση πολιτικών προεκτάσεων της υλοποίησης του έργου». Αναφέρει επί λέξει η ΚΥΠ στο κεφάλαιο αυτό: «Η υλοποίηση του μεγαλεπίβολου έργου της μεταφοράς νερού μέσω υποθαλάσσιου αγωγού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, αποτελεί ένα 'στοίχημα' για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και για τον ίδιο τον Ερντογάν προσωπικά. Καθώς είναι η πρώτη φορά ανά το παγκόσμιο που επιχειρείται κάτι τέτοιο, το έργο θα αποτελέσει ένα ακόμη επίτευγμα της Τουρκίας, εταιρείες της οποίας αναλαμβάνουν τεράστια έργα και εκτός της χώρας τους και κυρίως στις τουρκόφωνες δημοκρατίες της Ασίας».

ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ

Συνεχίζει η ΚΥΠ: «Η επιτυχία του έργου με τον τρόπο που προβάλλεται αντανακλά και στην τουρκική κυβέρνηση όπως άλλωστε έγινε και με τη σήραγγα του μετρό στον Βόσπορο με την ονομασία 'Μαρμαράι' και θεωρείται ότι συμβάλλει στην προσπάθεια της Τουρκίας να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη. Όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους, με το έργο αυτό επανατονίζεται και ενισχύεται περαιτέρω η πλήρης εξάρτηση των κατεχομένων από την Άγκυρα. Ο αγωγός θα φαντάζει υποσυνείδητα σαν 'ομφάλιος λώρος' της 'Τ.Δ.Β.Κ.' με την 'μητέρα – πατρίδα' για όσους διαβιούν στο ψευδοκράτος και θα αποτελέσει ακόμη ένα εργαλείο χειραγώγησης των κατεχομένων στα χέρια της Άγκυρας».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΦΗ

«Η τουρκική πλευρά» αναφέρει περαιτέρω το έγγραφο της ΚΥΠ «προβάλλει την ανθρωπιστική διάσταση του έργου της μεταφοράς του νερού στα κατεχόμενα, ενώ του αποδίδει και πολιτική υφή χαρακτηρίζοντας το έργο «νερό της ειρήνης» (bariş suyu). Τονίζεται δε, με κάθε ευκαιρία, ότι το νερό που θα μεταφέρεται στα κατεχόμενα θα μπορούσε να διοχετεύεται και στις ελεύθερες περιοχές. Με αυτό τον τρόπο θίγεται μια άλλη διάσταση του έργου, αφού σύμφωνα με την Άγκυρα, θα ήταν εφικτό να συμβάλει στη διαπραγματευτική διαδικασία και γενικότερα στην επίλυση του κυπριακού».

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Καταλήγοντας η ΚΥΠ αναφέρει στο έγγραφό της: «Δική μας εκτίμηση είναι ότι η διοχέτευση του νερού στην πεδιάδα της Μόρφου και της Μεσαορίας θα αυξήσει σημαντικά την αξία της γης και αυτό με τη σειρά του θα έχει αντίκτυπο στη συζήτηση του εδαφικού σε περίπτωση έναρξης των συνομιλιών για το κυπριακό πρόβλημα, Επιπτώσεις αναμένονται και στα θέματα που αφορούν την 'επιτροπή αποζημιώσεων' των κατεχομένων».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ

Ο άλλος μεγάλος πονοκέφαλος της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορά το οικονομικό σκέλος και κυρίως το αγροτικό / κτηνοτροφικό. Όπως συγκεκριμένα μας δήλωσε αρμόδια πηγή, αν η Τουρκία προσφέρει το νερό στους Τουρκοκύπριους δωρεάν, ή με χαμηλά τέλη, τότε οι Τουρκοκύπριοι θα αναπτυχθούν κατακόρυφα στη γεωργία και στην κτηνοτροφία χωρίς να μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε κυρίως στα θέματα των τιμών. Όχι μόνο στις εξαγωγές που θα κάνουν, είτε μέσω της Τουρκίας είτε μέσω εμάς με τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, αλλά και στο ότι οι τιμές των προϊόντων τους θα είναι πολύ χαμηλές και θα ελκύουν τους Ελληνοκύπριους να επισκέπτονται τα κατεχόμενα για να αγοράζουν φθηνά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Άνκαι ακόμα να υποβληθούν εισηγήσεις για αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στην ελληνοκυπριακή πλευρά από τη μεταφορά του νερού στα κατεχόμενα από την Τουρκία, πληροφορίες μας αναφέρουν πως έχει ξεκαθαρίσει στους κόλπους της κυβέρνησης πως η πιο βασική πρόταση για αντιμετώπιση του προβλήματος είναι να γίνουμε κι εμείς ανταγωνιστικοί στο θέμα του νερού. Και αυτό θα γίνει με την ανάπτυξη της χρήσης ανακυκλωμένου νερού.

Η ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ

Αυτή η πολιτική θ' αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως από την ερχόμενη χρονιά, το 2015. Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει μεγάλο έργο ανακύκλωσης νερού στην Ανθούπολη (Λευκωσία) και θα διοχετεύεται με ελάχιστο τέλος σε διάφορες γειτονικές κοινότητες για άρδευση, όπως είναι η Δευτερά, τα Μάμμαρι, τα Λύμπια, το Τσέρι κτλ. Στη συνέχεια θα γίνουν έργα ανακύκλωσης και σε άλλες περιοχές ώστε να καλύπτουν όλη την ελεύθερη Κύπρο.

ΕΤΟΙΜΟ

Στα κατεχόμενα η υλοποίηση του έργου της μεταφοράς του νερού από την Τουρκία βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Από Κερύνεια μέχρι Λευκωσία, όπως διαπιστώσαμε εξ ιδίοις όμμασι σε πρόσφατη επίσκεψή μας στα κατεχόμενα, έχουν ανοιχθεί οι οχετοί στους οποίους θα τοποθετηθούν οι αγωγοί που θα διοχετεύουν το νερό σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη. Το όλο έργο αναμένεται να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ευρώ. Στο κόστος περιλαμβάνεται εγκατάσταση καθαρισμού νερού η οποία θα καθαρίζει 200 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού την ημέρα. Θα εγκατασταθεί επίσης αγωγός μεταφοράς νερού από την Κερύνεια στη Λευκωσία.

ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ

Όπως έχει δημοσιευτεί στα κατεχόμενα θα μεταφέρονται κάθε χρόνο 75 έως 80 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Το 50,3% θα είναι πόσιμο και το 49,7% για ύδρευση. Το νερό αυτό, που θα καλύψει τις ανάγκες των κατεχομένων για τα επόμενα πενήντα χρόνια, θα μεταφερθεί με κρεμαστούς αγωγούς στα 250 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και θα έχουν μήκος 80 χλμ. Σε πρώτη φάση το νερό θα μεταφέρεται με υποθαλάσσιο αγωγό από τη Μερσίνα στο φράγμα στα κατεχόμενα Πάναγρα. Και από εκεί θα διοχετεύεται σε όλη την κατεχόμενη Κύπρο.

Πηγή: Αλήθεια
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ