2014-07-17 11:26:17
Φωτογραφία για Στις ακτές της Κρήτης το Cape Ray – Μποφόρ αντιδράσεων [video]
Στην Κρήτη, το τριήμερο 19 έως 21 Ιουλίου θα πραγματοποιήσουν αποκλεισμό ΝΑΤΟϊκής βάσης της Σούδας Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν προειδοποιητικές στάσεις εργασίας και απεργίες κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου κινητοποίησης 11 έως 21 Ιουλίου, με κορύφωση την απεργία την τρίτη μέρα του αποκλεισμού της βάσης της Σούδας, τη Δευτέρα 21 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, συζητήθηκε χθες το βράδυ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, μετά από πολιτική πρωτοβουλία του Νότη Μαριά εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών, το κορυφαίο θέμα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εντός της Μεσογείου.

Όπως επισήμανε κατά τη τοποθέτησή του ο Νότης Μαριάς, η πρωτοβουλία του να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ζήτημα των χημικών της Συρίας αποτελεί δικαίωση του αγώνα του Κρητικού λαού απέναντι στον επικίνδυνο αυτό εγχείρημα.


Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς ενημέρωσε τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές ότι ήδη από τις 10 Ιανουαρίου 2014 ως βουλευτής πρώτος έθεσε το ζήτημα αυτό με επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και στα διεθνές πεδίο με παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και στο Περιφερειακό Κέντρο Καταπολέμησης Έκτακτων Περιστατικών Θαλάσσιας Ρύπανσης στη Μεσόγειο.

Όπως επεσήμανε ο Νότης Μαριάς, ήδη πάνω στο ακατάλληλο λόγω παλαιότητας πλοίο Cape Ray του Αμερικάνικού Ναυτικού έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Και συνέχισε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο εγχείρημα, αφού στα τοξικά αυτά απόβλητα, εμπεριέχεται μεταξύ άλλων το άκρως επικίνδυνο τοξικό αέριο Σαρίν.

Το εγχείρημα αυτό πραγματοποιείται δυτικά της Κρήτης και έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες στο νησί αφού πρώτη φορά επιχειρείται καταστροφή χημικών όπλων εν πλω ανά τον κόσμο η οποία μάλιστα θα διαρκέσει τουλάχιστον 60 ημέρες.

Επιπλέον, ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι πρέπει τα χημικά της Συρίας να καταστραφούν εκτός Μεσογείου σε απομακρυσμένο και ακατοίκητο μέρος του πλανήτη.

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς έθεσε προς το Συμβούλιο τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Είναι ενήμερο για την εξαιρετικά ευαίσθητη και επικίνδυνη διαδικασία εξουδετέρωσης των συγκεκριμένων χημικών ουσιών; Δύναται το Συμβούλιο να εγγυηθεί την ασφάλεια των γειτονικών περιοχών;

2. Τι είδους μέτρα έχουν ληφθεί από το Συμβούλιο, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, για την πρόληψη τυχόν ατυχημάτων; Σε ποιο βαθμό είναι οι γειτονικές περιοχές ενήμερες και προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο ατυχήματος; Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την αποφυγή διαρροής τοξικών αποβλήτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα;

3. Όσον αφορά το Cape Ray, είναι το Συμβούλιο ενήμερο για αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες το εν λόγω πλοίο, ηλικίας 36 ετών, δεν διαθέτει τα κατάλληλα εγκάρσια διαφράγματα ούτε την απαραίτητη προστασία προκειμένου να αποφύγει πυρκαγιά, ή άλλα σοβαρά περιστατικά;

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Μαριάς επεσήμανε στον εκπρόσωπο της Ιταλικής Προεδρίας ότι, με τα όσα είπε αντί να διαφωτίσει την κοινή γνώμη, τελικά προκάλεσε περισσότερα ερωτηματικά και ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.

Στις απαντήσεις του ο Ιταλός υπουργός που ανέλαβε να δώσει τις απαντήσεις για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης , προσπάθησε εκ νέου να κατευνάσει τα πνεύματα, είπε ότι οι Ευρωπαίοι χρηματοδοτούν με 17 – 20 εκατομμύρια το εγχείρημα αυτό και ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος καθώς έτσι καταστράφηκαν και τα χημικά της Λιβύης, κάπου μέσα και πάλι στη Μεσόγειο.

Επιβάλλεται αλλαγή πορείας ή λήψη ύψιστων μέτρων προστασίας και ελέγχου ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος από την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης, στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

O κ. Γραμματικάκης ως νεοεκλεγμένος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι που όπως είπε είναι ένα νέο κόμμα με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος αλλά και ως καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης επεσήμανε ότι είναι σε θέση να εκτιμήσει περισσότερο τους κινδύνους της χημικής υδρόλυσης, που έχει επιλεγεί ως μέθοδος καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας.

Σε μια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αμετάκλητη περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή.

Αισθάνεται λοιπόν χρέος να διαμαρτυρηθεί εντονότατα για αυτήν την εξέλιξη. Οι διαδικασίες υδρόλυσης που έχουν ήδη αρχίσει, γίνονται σε κάποιο ασαφές σημείο της θάλασσας, εγγύς της Κρήτης και με την απουσία επίσημης ενημέρωσης ή την παρακολούθηση τους από έγκριτους επιστήμονες.

Επεσήμανε επίσης ότι τα ερωτήματα που εγείρονται για την ασφάλεια της μεθόδου και την επιλογή της Μεσογείου έχουν οδηγήσει τον λαό της Ελλάδος σε αγωνία και οργή αλλά και σε μεγάλα συλλαλητήρια ιδιαίτερα στην Κρήτη.

Είναι ανάγκη να τονισθεί ότι η απόφαση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, που έγινε ύστερα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, επιδοκιμάσθηκε απ” όλη την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα τις όμορες χώρες ως ένα βήμα ειρήνης και οικολογικής ευαισθησίας.

Θα είναι λοιπόν τραγικό αν καταλήξει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Έτσι, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, επιβάλλεται η αλλαγή πορείας, η τουλάχιστον να ληφθούν ύψιστα μέτρα προστασίας και ελέγχου, ούτως ώστε να περιορισθεί κατά δύναμιν ο κίνδυνος.

Τέλος ο κ. Γραμματικάκης τόνισε ότι η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα διασταύρωσης πολιτισμών, έχει όμως υποστεί μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση από ποικίλες πηγές. Είναι αίτημα των παράκτιων λαών, αλλά πρέπει να γίνει και αίτημα όλης της Ευρώπης, η ιστορική αλλά και ζωογόνος αυτή θάλασσα να επανέλθει σιγά αλλά σταθερά στην αρχική της λάμψη και προορισμό.

Εκ μέρους του Συμβουλίου και της Ιταλικής Προεδρίας ο Ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκοτζι απαντώντας στον κ. Γραμματικάκη προσπάθησε να τον διαβεβαιώσει ότι θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας».

Πάντως, φαίνεται πως το θέμα της καταστροφής των χημικών στ” ανοικτά της Μεσογείου βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των ελλήνων Ευρωβουλευτών, αφού και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σοφία Σακοράφα, κατέθεσε ερώτηση σχετικά.

Η κ. Σακοράφα, ερωτά τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές, εάν προτίθενται να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη προστασία των πολιτών.

Συγκεκριμένα ζητά ενημέρωση για πως αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επιπτώσεις από την υπόθεση αυτή και εάν προτίθεται να λάβει μέτρα συμπλήρωσης της υφιστάμενης κοινοτικής νομοθεσίας.

Ερωτά τέλος, εάν έχουν εξασφαλισθεί εγγυήσεις για την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» σε περίπτωση βλάβης του οικοσυστήματος, με δεδομένο ότι το πλοίο το οποίο διενεργεί την επιχείρηση καταστροφής των χημικών φέρει την σημαία των ΗΠΑ, οι οποίες όμως δεν έχουν δεσμεύονται από το δίκαιο της θάλασσας αφού δεν έχουν επικυρώσει τη σχετική διεθνή Συνθήκη.

Η επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, έχει προκαλέσει ανησυχίες και αντιδράσεις επιστημόνων και όμορων κρατών για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Με δεδομένο ότι η χρήση των εν λόγω προϊόντων δεν είναι πλέον στρατιωτικής φύσεως, πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως όλα τα υπόλοιπα προϊόντα που κυκλοφορούν στο έδαφος στην Ε.Ε. των οποίων η επικινδυνότητα είναι δεδομένη.

Σε συμπλήρωση προηγούμενων σχετικών ερωτήσεων ερωτάται η Επιτροπή:

1) Πώς αντιμετωπίζει η Επιτροπή, βάσει του ισχύοντος κοινοτικού δικαίου, τις επιπτώσεις της επικινδυνότητας των εν λόγω προϊόντων αναφορικά με «επικείμενη απειλή ζηµίας» και ειδικότερα σε σχέση και με την αρχή της ευθύνης του κατασκευαστή, του φορέα εκμετάλλευσης και του διακινούντος τα εν λόγω προϊόντα. Υπάρχει σχετική κοινοτική νομοθεσία που να βαρύνει με ευθύνες τον κατασκευαστή τέτοιων προϊόντων; Αν όχι, προτίθεται η Επιτροπή να μελετήσει την ανάγκη να συμπληρωθούν σχετικά οι ισχύουσες διατάξεις;

2) Ποιες εγγυήσεις έχει λάβει η Επιτροπή για την διασφάλιση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» δεδομένου ότι οι ευθύνες ενδεχόμενης βλάβης του οικοσυστήματος βαρύνουν τις ΗΠΑ, των οποίων τη σημαία φέρει το σκάφος, και οι οποίες δεν δεσμεύονται από το δίκαιο της θάλασσας που δεν έχουν υπογράψει».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης έθεσε το θέμα στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Παρέμβαση και του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην υπό διεξαγωγή, εν πλω καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, σε πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ, στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Κρήτης, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, σε τοποθέτησή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τις μεγάλες ευθύνες των ΗΠΑ, της ΕΕ και της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ που για την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων, κρύβουν την αλήθεια και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των λαών σε ολόκληρη την Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Η καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Κρήτης, αποτελεί επικίνδυνη ενέργεια, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς και το περιβάλλον της περιοχής.

ΗΠΑ και ΕΕ, μετά το αιματοκύλισμα του λαού της Συρίας, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των λαών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η ελληνική κυβέρνηση και οι άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ, αγνοούν προκλητικά τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες και καταγγελίες. Κρύβουν την αλήθεια.

Το ΚΚΕ με πρωτοβουλίες και ερωτήσεις στην ελληνική Βουλή και στην Ευρωβουλή με επιστολή προς την Ύπατη Εκπρόσωπο Κ. Άστον, έχει εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση του.

Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ 10 κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα της Μεσογείου με ανακοίνωση τους κατήγγειλαν την επικίνδυνη αυτή επιχείρηση.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλει για την ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής – αντικαπιταλιστικής λαϊκής πάλης, για να αποτραπεί η περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής της Κρήτης και γενικότερα της Μεσογείου, για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού».

Και η Πελοπόννησος κατά των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο

Την απόλυτη αντίθεσή της στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου εξέφρασε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θέτοντας σειρά κρίσιμων πολιτικών, περιβαλλοντικών και νομικών ζητημάτων.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι, «εξαρχής παρακολουθούμε το θέμα πολύ προσεκτικά και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στις θάλασσές μας».

Στην απόφαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου, τονίζεται ιδιαίτερα ότι «η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, νότια της Πελοποννήσου και βορειοδυτικά της Κρήτης, αντενδείκνυται απόλυτα για τη σχεδιαζόμενη διαδικασία υδρόλυσης των χημικών και ενέχει σημαντικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους για ένα σπουδαίο οικοσύστημα. Είναι σοβαρός πλέον ο κίνδυνος, ότι τα αποτελέσματα της υδρόλυσης, τα κατάλοιπα ή ιζήματά της θα καταλήξουν στο θαλάσσιο περιβάλλον έστω και αν η διαβεβαίωση είναι ότι θα μεταφερθούν κάπου για ασφαλή διάθεση».

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι «η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας σε διεθνή ύδατα της ανατολικής Μεσογείου και ιδίως στην ελληνική ΑΟΖ, σε θαλάσσιο χώρο δηλαδή της ΕΕ, θέτει σειρά κρίσιμων πολιτικών, περιβαλλοντικών και νομικών ζητημάτων. Άποψή μας είναι ότι η διαχείριση των χημικών και εν γένει όπλων πρέπει να γίνεται στον τόπο που εντοπίζονται ή επικουρικά στον τόπο της παραγωγής τους». Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση του ΠΕΣΥ, επιβάλλεται η διαχείρισή τους, είτε στη Συρία είτε στη χώρα από την οποία παράνομα έχουν εξαχθεί.

Επιπλέον, γίνεται επίσης αναφορά στη Σύμβαση της Βαρκελώνης, για την προστασία της Μεσογείου, η οποία παραβιάζεται, καθώς και ότι μπορεί η διαχείρισή τους να γίνεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν συνεπάγεται ωστόσο ότι θα πρέπει να παρακαμφθούν οι κανόνες του διεθνούς και ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού δικαίου.

Η απόφαση καταλήγει πως «η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντός μας, αποτελεί αναμφίβολα προτεραιότητά μας και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε πράξεις ή παραλείψεις που μπορούν να το θέσουν σε αμφισβήτηση».

Κατά των χημικών Οικοδόμοι και ΕΙΥΗ

Την ίδια ώρα, κατά της εξουδετέρωσης των χημικών της Συρίας τάσσονται με ανακοινώσεις τους, το σωματείο των Οικοδόμων αλλά και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου (ΕΙΥΗ)

Παράλληλα, καλούν τους Ηρακλειώτες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 17-7 και ώρα 7μμ στα Λιοντάρια.

Πρόκληση το όλο εγχείρημα με κάτι παραπάνω από τις απλές πολιτικές μεθοδεύσεις εκτίμησε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη ο καθηγητής – ακτιβιστής Βαγγέλης Πισσίας, προσθέτοντας βάσει των αποκαλύψεων του Ιταλού εκπροσώπου της ΕΕ, πως τα οικονομικά συμφέροντα κυβερνήσεων και εταιρειών είναι τεράστια.

Για τη δράση του cape ray και τα χημικά της Λιβύης ο καθηγητής πρόσθεσε ότι ενδεχόμενα η εξουδετέρωση να έγινε πειραματικά, αδιαφορώντας βέβαια για την προστασία του περιβάλλοντος και το μέλλον του πλανήτη.
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ