2014-07-18 13:00:45
Φωτογραφία για Τα ρεκόρ στον τουρισμό κρύβουν απλήρωτους εργαζόμενους, ανασφάλιστους και μικρές Μανωλάδες
Στο 50% ανέρχεται η ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο του επισιτισμού και των τουριστικών επαγγελμάτων, καθώς υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν χωρίς να είναι ασφαλισμένοι, υπερβαίνουν τα 230.000 άτομα.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ), αναδείχτηκαν οι συνθήκες εργασιακού μεσαίων που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό, έναν κλάδο που θεωρείται η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, υπάρχει ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης που ανάγκασε τους εργαζόμενους να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση, την οποία μάλιστα κατέθεσε και στην επιθεώρηση εργασίας και στο σημείο των αποδοχών δηλώνει ότι θα καταβάλλει μισθούς των 500 ευρώ σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες εργαζομένων.

Επίσης, σε άλλη ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Αχαΐα σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από το ΣΕΠΕ, επί συνόλου 45 εργαζομένων, βρέθηκαν όλοι ότι ήταν ανασφάλιστοι και φυσικά στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ.


Από ελέγχους που έχει κάνει η ίδια η Ομοσπονδία προκύπτει ότι σχεδόν στο σύνολο της χώρας έχουν δημιουργηθεί «μικρές Μανωλάδες».

Τα πιο μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στις Κυκλάδες και ειδικότερα σε Μύκονο και Σαντορίνη, όπου βρέθηκαν εργαζόμενοι να κοιμούνται σε υπόγεια καταλύματα, χωρίς τζάμια, δύο και τρεις μαζί. Επίσης, σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας... συναγωνίζονται τουριστικές επιχειρήσεις στην Εύβοια, στην Αχαΐα, στην Ήπειρο και στην Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, στην Εύβοια σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχειακή μονάδα, διαπιστώθηκε ότι για να γλιτώσουν εργαζόμενοι τον έλεγχο, επειδή ήταν ανασφάλιστοι, βουτούσαν στη θάλασσα. Στην Ήπειρο υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Πρέβεζα και Ιωάννινα που οφείλουν αποδοχές ακόμα και πάνω από 12 μήνες Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι οι ξενοδόχοι δεν εφαρμόζουν την κλαδική σύμβαση και προχωρούν είτε σε επιχειρησιακές συμβάσεις είτε ακόμα χειρότερα, σε ατομικές συμβάσεις. Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες για εποχικούς εργαζόμενους που δεν έχουν επαναπροσληφθεί, επειδή οι επιχειρήσεις τους αντικαθιστούν παράνομα, με ανέργους που κάνουν πρακτική άσκηση από την ανατολική Ευρώπη ή με ανέργους που πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με επιταγή εισόδου (voucher).

Μόνο που έτσι οι επιχειρήσεις αξιοποιούν για διάστημα έως 5 μηνών εργαζόμενους, εντελώς δωρεάν, χωρίς οι ίδιες να καλύπτουν το ύψος των αποδοχών που πρέπει να χορηγούνται έως το όριο που έχει τεθεί από την κλαδική σύμβαση, η οποία καταστρατηγείται.

Στις καταγγελίες των εργαζομένων, ήρθε να προστεθεί και ένα ακόμα ακραίο φαινόμενο, αυτό της υποχρέωσης να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση αποποίηση της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας. Πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υποχρεώνουν τους εργαζόμενους, υπό την απειλή της απόλυσης να υπογράφουν τέτοια έντυπα. Ο λόγος είναι όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΕ - ΥΤΕ ότι η Ομοσπονδία προσέφυγε στον ΟΜΕΔ για να επιδιώξει συμφωνία για νέα κλαδική σύμβαση με όρους αξιοπρέπειας.

Σε περίπτωση που ο ΟΜΕΔ αποφασίσει μονομερώς, όπως έχει πια το δικαίωμα για αλλαγή της κλαδικής σύμβασης, τότε είναι πιθανό οι εργοδότες να υποχρεωθούν να καταβάλλουν αναδρομικά ποσά. Υποχρεώνοντας όμως τους εργαζόμενους να δηλώνουν ότι βρίσκονται εκτός Σωματείου, ευελπιστούν ότι θα γλιτώσουν από μελλοντική καταβολή αναδρομικών, που θα ισχύει για όσους ανήκουν στην Ομοσπονδία...

Υπολογίζεται από τους 120.000 εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ξενοδοχείων, μόλις οι 60.000, δηλαδή οι μισοί πληρώνονται με βάση την κλαδική τους σύμβαση. Οι υπόλοιποι λαμβάνουν ποσά πολύ μικρότερα, είτε λόγω επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων, είτε λόγω άλλης φύσης επαγγέλματος (πχ λογιστές, μηχανικοί).

Οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, συνολικά είναι τεράστιες, αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι εργοδότες αναγκάζουν τους εργαζόμενους να υπογράφουν πχ ότι θα λάβουν τον κατώτατου μισθό και τους δίνουν περισσότερα, μόνο που ότι είναι πάνω από 586 ευρώ, είναι «μαύρα», άρα χάνονται ασφαλιστικές εισφορές.

Στον κλάδο του τουρισμού, παρατηρείται απώλεια θέσεων εργασίας, καθώς μόνο λόγω μείωσης των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, χάθηκαν περίπου 8.000 θέσεις εργασίας, που προέρχονταν από περίπου 1.000 ξενοδοχεία, που λειτουργούσαν αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη παροχή. Υπολογίζεται ότι σε επίπεδο ασφαλισμένων στο ΤΑΠΙΤ για παράδειγμα από 98.000 άτομα που ήταν προ τριετίας, σήμερα είναι λιγότερα από 95.000 άτομα.

Η Ομοσπονδία κατήγγειλε επίσημα τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά, ως βασικό υπεύθυνο για το γεγονός ότι στο χώρο του επισιτισμού και των ζαχαρωδών, η αγορά εργασίας έχει απορρυθμιστεί πλήρως από την προκλητική και αδιάλλακτη στάση των εργοδοτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η Ομοσπονδία έχει ζητήσει επανειλημμένα να γίνονται μέσω τραπέζης οι πληρωμές, για να αποφευχθούν φαινόμενα «μαύρης» εργασίας, καταγγέλλει ότι τουλάχιστον δύο φορές ο κ. Καββαθάς, που είναι και πρόεδρος των Εστιατόρων (ΠΟΕΣΕ), έχει παρέμβει για να μην προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά την καταβολή του εφάπαξ, η ΠΟΕΕ - ΥΤΕ, ενημέρωσε ότι ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 22 - 24 μήνες, ενώ υπάρχουν περίπου 3.000 δικαιούχοι που ακόμα δεν έχουν λάβει το εν λόγω βοήθημα. Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι υπάρχουν αποθεματικά από τον Τομέα των Ξενοδοχοϋπαλλήλων που βρίσκεται ενταγμένος στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), ονομαστικής αξίας 167 εκατ. ευρώ και τρέχουσας αξίας 132 εκατ. ευρώ.

Καταγγέλλουν μάλιστα ότι στα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Μισθωτών, προσανατολίζεται στην «αξιοποίηση» αυτών των αποθεματικών και δηλώνουν με νόημα ότι «οι εισφορές των ασφαλισμένων της Πρόνοιας προορίζονται αποκλειστικά για απονομή του εφάπαξ και όχι για την άτοκη διευκόλυνση του ΙΚΑ στη συνέχιση πληρωμής των συντάξεων».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ