2014-07-19 18:32:18
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου δεν απάντησε επίσημα για καμία από τις αποκαλύψεις του προηγούμενου τεύχους του Hot Doc περί ψευδούς «πόθεν έσχες», χαρακτήρισε όμως «αθλιότητες» όσα το περιοδικό αποκάλυψε, χωρίς ποτέ να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές. Παράλληλα καμιά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως Άρειος Πάγος και η επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής δεν κινήθηκαν προκειμένου να διερευνήσουν όσα δημοσιοποιήσαμε πριν από 15 ημέρες. Απέναντι σε αυτή την προκλητική αδιαφορία, συνεχίσαμε την έρευνα, για να αποκαλύψουμε νέα συγκλονιστικά στοιχεία που ξεπερνούν την ψευδή δήλωση «πόθεν έσχες». Στο μεταξύ ο υπουργός Δικαιοσύνης για μία ακόμη φορά επέλεξε το στρίβειν δια των μηνύσεων. Ο κ. Αθανασίου επιμένει να αναφέρει πως η αποκάλυψή μας αφορά παλαιές καταγγελίες για το πόθεν έσχες του το 2007. Ψέματα. Η αποκάλυψή μας στο τεύχος 56 αφορά ψεύτικο πόθεν έσχες που έκανε το 2012 στην ελληνική Βουλή. Η υπόθεση των παλιών καταγγελιών για το πόθεν έσχες είναι μια άλλη υπόθεση στην οποία επίσης πρέπει να απαντήσει. Και συγκεκριμένα, όπως του έχουμε ζητήσει, ποιος, με ποια υπογραφή και με ποια αιτιολογική πράξη αρχειοθέτησε τις καταγγελίες εκείνες που ουδέποτε ερευνήθηκαν.
Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του προηγούμενου τεύχους του Hot Doc για το χευδές πόθεν έσχες του υπουργού Δικαιοσύνης
Το καλοκαίρι του 2008, μια δισέλιδη ανώνυμη επιστολή βρέθηκε από τον Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και Πρόεδρο τουΣυμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων, Ιωάννη Παπανικολάου, στη θυρίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η επιστολή ήταν δακτυλογραφημένη σε γραφομηχανή και το περιεχόμενό της αφορούσε τον Αρεοπαγίτη τότε, Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο ανώνυμος καταγγέλλων, δικαιολογούσε την ανωνυμία του με την ισχύ που είχε ο Αθανασίου μέσα από τις διασυνδέσεις του και τη θέση του.
Tο καλοκαίρι του 2008, μια δισέλιδη ανώνυμη επιστολή βρέθηκε από τον Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και Πρόεδρο του Συμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων, Ιωάννη Παπανικολάου, στη θυρίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η επιστολή ήταν δακτυλογραφημένη σε γραφομηχανή και το περιεχόμενό της αφορούσε τον Αρεοπαγίτη τότε, Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο ανώνυμος καταγγέλλων, δικαιολογούσε την ανωνυ- μία του με την ισχύ που είχε ο Αθανασίου μέσα από τις διασυνδέσεις του και τη θέση του.
Οι καταγγελίες ήταν σημαντικές. Περιέγραφε τον Αρεοπαγίτη Χαράλαμπο Αθανασίου ως ένα φτωχό δικαστή με καταγωγή από τη Λέσβο, ο οποίος παντρεύτηκε μια γυναίκα η οποία δεν εργαζόταν, αλλά ωστόσο κατάφερε να δημιουργήσει μεγάλη ακίνητη περιουσία, με έναν μισθό. Η καταγγελία εμφάνιζε τον Χαράλαμπο Αθανασίου να κάνει τη δεκαετία του ‘80 αγορές ακινήτων στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα οποία εμφάνιζε ευτελούς αξίας. Στη συνέχεια, όπως περιέγραφε, «με συμβόλαιο το 1985 της συμβολαιογράφου Αθηνάς Μίχου, αγοράζει ακριβό γωνιακό οικόπεδο στα Μελίσσια Αττικής, γωνία Κολοκοτρώνη και 3ης Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά χτίζει πολυτελή διώροφη οικοδομή όπου κατοικεί, αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ».
Ο επιστολογράφος καταγγέλλει επίσης πως ο Αθανασίου κρύβει εισοδήματα αγοράζοντας ακίνητη περιουσία στο όνομα των παιδιών του τα οποία όμως δεν έχουν οικονομικούς πόρους. Έγραφε συγκεκριμένα «αγοράζει οικόπεδο ένα στρέμμα, στα Άνω Μελίσσια Αττικής, στο όνομα της κόρης και του γιου του, Ελένης και Χριστόφα, που και οι δύο τότε ήταν φοιτητές και δεν είχαν κανένα εισόδημα. Με σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας στο όνομα των παιδιών του, των φοιτητών, αμέσως μετά χτίζει εκεί με δικά του έξοδα και όχι με αντιπαροχή, πολυτελείς μεζονέτες, αξίας περίπου 500. 000 ευρώ η κάθε μία. Το ίδιο διάστημα και ενώ χτίζει τις μεζονέτες, αποκτάει στο όνομά του ένα Jeep Grand Cherokee 4.000 κυβικών και αξίας 80.000 ευρώ, με αριθμό κυκλοφορίας ΖΗΧ 2989. Για να δικαιολογηθεί στους συγχωριανούς του που τον κουτσομπολεύουν εδώ και καιρό, διαδίδει ότι πούλησε όλη την αγροτική περιουσία της γυναίκας του. Όλοι ξέρουν όμως ότι και οι δύο εξακολουθούν να έχουν τα χωράφια τους. Όλοι ξέρουν ότι αυτά έχουν μικρή αξία -χέρσα σε λόγγους- και δεν έφταναν ούτε για το 1/1000 για όλες αυτές τις αγορές. Όσο για το Grand Cherokee αξίας 80. 000 ευρώ, το δικαιολογεί ότι δήθεν, το αγόρασε 30.000 ευρώ. Πώς άραγε; Οι συγχωριανοί του ξέρουν ότι είναι δώρο του γνωστού επιχειρηματία-εμπόρου αυτοκινήτων, γιατί είχε αναλάβει να «καθαρίσει» τις υποθέσεις του, κατά της γυναίκας του, Μιλένας Αποστολάκη, που εκκρεμούσαν στα δικαστήρια».
Η επιστολή συνεχίζει στο ίδιο καταγγελτικό ύφος και με την ίδια σοβαρότητα στα καταγγελλόμενα να υποστηρίζει πως ο Αρεοπαγίτης Αθανασίου απέκτησε χιλιάδες μετοχές και αφήνει να εννοηθεί πως έπαιζε σε μετοχές φούσκες με εσωτερική ενημέρωση του ιδιοκτήτη της Χρηματιστηριακής «Δέλτα». Μετά την αποκάλυψη του παραδικαστικού, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο Αθανασίου «ρευστοποίησε ΟΛΕΣ τις μετοχές, κατέθεσε χιλιάδες ευρώ σε τράπεζες και στη συνέχεια τα φυγάδευσε σε εταιρία στην Κύπρο».
Η χαμένη καταγγελία και η… τιμή
Η καταγγελία προς τον Άρειο Πάγο δεν συνοδευόταν από κανένα αποδεικτικό στοιχείο για όσα ανέφερε, πέρα από δύο φωτογραφίες οι οποίες απεικόνιζαν τα δύο συγκροτήματα κατοικιών που περιγράφονταν ως περιουσία του Αρεοπαγίτη. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιθεωρήσεων και Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Παπανικολάου, ο οποίος ήταν παραλήπτης της επιστολής, στις 7 Αυγούστου του 2008, διαβίβασε όλα τα στοιχεία στον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος ήταν, σύμφωνα με το νόμο, ο αρμόδιος για να δώσει εντολή έρευνας για Αρεοπαγίτη. Αρκετοί Αρεοπαγίτες θυμούνται πως την εποχή εκείνη, η καταγγελία είχε προκαλέσει θόρυβο στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και ήταν κοινή πεποίθηση πως έπρεπε η υπόθεση να ερευνηθεί ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά σε βάρος όχι μόνο του Χαράλαμπου Αθανασίου αλλά και του ίδιου του Αρείου Πάγου.
Ο φάκελος που διαβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, είχε Αριθμό Πρωτοκόλλου 595. Αναζητήσαμε την τύχη του φακέλου και της έρευνας στέλνοντας επισήμως έγγραφο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο τυγχάνει να έχει ως υπουργό τον υπό έλεγχο τότε Χαράλαμπο Αθανασίου. Το υπουργείο δεν μας απάντησε. Επιχειρώντας να μάθουμε τι έγινε, μιλήσαμε με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος δήλωσε πως «συνήθως αυτές τις καταγγελίες, ιδίως όταν ήταν ανώνυμες, τις διαβίβαζε ο υπουργός Δικαιοσύνης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα περαιτέρω. Εκείνοι εξέταζαν την ουσία και προχωρούσαν ή δεν προχωρούσαν. Ο υπουργός ήταν ένα διαβιβαστικό μέσο. Δεν μπορεί να κρίνει ο υπουργός τη δράση οποιουδήποτε πολίτη. Εάν λοιπόν το Συμβούλιο Επιθεωρήσεως τη διαβίβασε στον υπουργό Δικαιοσύνης, αυτός έχει την υποχρέωση να τη διαβιβάσει στον Άρειο Πάγο για να εξετάσουν τα όργανά του αν συμβαίνει ή δεν συμβαίνει αυτό. Δεν το θυμάμαι αυτό που μου λέτε, αλλά κατά πάγια τακτική αυτό γινόταν».
Απευθυνθήκαμε στον επόμενο υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, και τον ρωτήσαμε αν επί υπουργίας του το υπουργείο ασχολήθηκε με τις καταγγελίες που αφορούσαν τον Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο Χάρης Καστανίδης απάντησε ότι «όταν ήμουν υπουργός υπήρξε μια καταγγελία η οποία αναφερόταν στην προηγούμενη καταγγελία για τον Αθανασίου. Δηλαδή μια επιστολή η οποία έλεγε τι έγινε κύριε υπουργέ με τις καταγγελίες για τον Αθανασίου που έγιναν το 2008, κάτι τέτοιο. Ζήτησα από το υπουργείο, από τις υπηρεσίες να με ενημερώσουν για τον σχετικό φάκελο. Θυμάμαι καθαρά πως μου απάντησαν πως δεν υπήρχε τέτοιος φάκελος».
Η καταγγελία κατά του Χαράλαμπου Αθανασίου, δεν ερευνήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 19 Δεκεμβρίου του 2008, η Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Διοίκησης Δικαιοσύνης, Μαρία Κοντοπούλου, με έγγραφό της και χωρίς να έχει τέτοιο νομικό δικαίωμα, έστειλε στον Άρειο Πάγο έγγραφο με το οποίο αρχειοθετήθηκε η υπόθεση.
Ψευδές πόθεν έσχες για σπίτι 632 τετραγωνικών
Οκτώ χρόνια μετά τις καταγγελίες στον Άρειο Πάγο, η ανώνυμη επιστολή στάλθηκε στο HOT DOC. Θεωρήσαμε πως πρέπει να ερευνήσουμε την πιθανότητα όσα καταγγέλλονται για τον πρώην Αρεοπαγίτη που έχει την ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης να έχουν δόση αλήθειας. Από τη δήλωση «πόθεν έσχες» την οποία έχει καταθέσει για το έτος 2012 ο Χαράλαμπος Αθανασίου, προκύπτει πως κατέχει (ο ίδιος και η σύζυγός του) 18 ακίνητα. Τα έξι από αυτά, κτήματα τα περισσότερα, ανήκουν στη σύζυγό του και αποτελούν οικογενειακή της περιουσία στη Λέσβο.
Το 1983, ο Αθανασίου αποκτά έκταση 11 στρεμμάτων σε παραθαλάσσια περιοχή στην Καλλονή Λέσβου τα οποία δηλώνει στο «πόθεν έσχες». Η καταγγελία στον Άρειο Πάγο περιέγραφε έκταση 15 στρεμμάτων στην ίδια παραθαλάσσια έκταση. Το 1985 ο Χαράλαμπος Αθανασίου και η σύζυγός του, αποκτούν διώροφη πολυ- κατοικία στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου στα Μελίσσια, πράγμα το οποίο περιγράφει και η καταγγελία. Σύμφωνα με τη δήλωση «πόθεν έσχες» που έχει κατατεθεί στη Βουλή, το ακίνητο είναι 350 τετραγω- νικών μέτρων και ανήκει κατά 50% στον ίδιο τον Αθανασίου και κατά 50% στη σύζυγό του, Μαριάνθη. Όπως προκύπτει όμως από τα συμβόλαια που έχουν κατατεθεί στο υποθηκοφυλακείο Αμαρουσίου, η ιδιοκτησία του ζεύγους Αθανασίου δεν είναι 350 τετραγωνικά όπως έχει δηλωθεί αλλά 631,52. Δηλαδή ο υπουργός δεν έχει δηλώσει 281,52 τετραγωνικά. Το ακίνητο αυτό, όπως περιγράφεται στο υποθηκοφυλακείο, έχει: Ένα διαμέρισμα 112,20 τετραγωνικά, δεύτερο διαμέρισμα έκτασης 85,90 τετραγωνικών και τρίτο διαμέρισμα 192,90 τετραγωνικά. Δύο αποθήκες 149,20 και 27,50 τετραγωνικών και ένα ακόμη διαμέρισμα ισογείου 63,82 τετραγωνικά. Συνολικά, 631,52 τετραγωνικά μέτρα. Η μία από τις αποθήκες νοικιάζεται από τον Δήμο όπου μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ο Νίκος Λίγκας, συνιδιοκτήτης άλλου ακινήτου της οικογένειας Αθανασίου.
Δίκαζε άλλους, αλλά ο ίδιος έκλεισε την πυλωτή
Έχει ενδιαφέρον ότι το ένα από τα διαμερίσματα του ισογείου, έκτασης 63,82 τετραγωνικών μέτρων, προέκυψε από νομιμοποίηση παράνομου κτίσματος που καταλάμβανε τμήμα της πυλωτής. Δηλαδή ο Χαράλαμπος Αθανασίου όντας δικαστής ο οποίος προφανώς δίκαζε και περιπτώσεις πολεοδομικών παραβάσεων, είχε ο ίδιος κάνει αυθαίρετη κατασκευή στο χώρο που ο νόμος προβλέπει να υπάρχει πυλωτή. Και αυτό παρότι έχει στη διάθεσή του και δομημένα 600 τετραγωνικά περίπου για να στεγάσει μια τετραμελή οικογένεια.
Αποφύγαμε την αποτίμηση του ακινήτου των 632 τετραγωνικών και εκτιμήσεις για το αν μπορεί αυτό να δικαιολογηθεί από τα εισοδήματα του ζεύγους Αθανασίου, θεωρώντας πως αυτό είναι πλέον θέμα της Εισαγγελίας για τις παρελθούσες δηλώσεις «πόθεν έσχες» και της ελληνικής Βουλής για τη δήλωσή του ως υπουργός. Είναι ωστόσο επίσης ενδιαφέρον, πως σε πρόσφατο νόμο που κατέθεσε ο Αθανασίου και αφορά αλλαγές στο θέμα του «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων, έχει απαλείψει από άρθρο του νόμου που υπήρχε, τμήμα που αφορά την τιμωρία για όσους έχουν κάνει ψευδές πόθεν έσχες γι αυτούς και τα ανήλικα τέκνα τους. Ο νόμος προέβλεπε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, πρόστιμα και αυστηρές ποινές οι οποίες έχουν εξαλειφθεί από το νέο νόμο Αθανασίου.
Φοιτητές με περιουσία
Προσπαθήσαμε να διαπιστώσουμε αν έχουν βάση όσα ανέφερε η καταγγελία, για «πέρασμα» περιουσιακών στοιχείων του Αθανασίου στα παιδιά του με σκοπό να μην εμφανίζονται αυτά στο δικό του «πόθεν έσχες». Με βάση τις περιγραφές της επιστολής πως υπάρχουν πολυτελείς μεζονέτες στο όνομα των παιδιών του υπουργού, Χριστόφα και Ελένης Αθανασίου, στη γωνία των οδών Τερψιθέας και Μουσών στα Μελίσσια καταφέραμε να βρούμε πως πράγματι στο οικόπεδο το οποίο αναφέρεται υπάρ- χει ακίνητο 730 τετραγωνικών μέτρων το οποίο ανήκε κατά 50% στα παιδιά του Αθανασίου (36% στην κόρη και 14% στο γιό). Συνιδιοκτήτες του ακινήτου κατά το υπόλοιπο 50% ήταν οι αδελφοί Νίκος και Ευάγγελος Λίγκας. Το οικόπεδο αγοράστηκε το 2003, όταν οι Ελένη και Χριστόφας Αθανασίου ήταν φοιτητές και δεν είχαν εισοδήματα. Η οικογένεια Λίγκα είναι οικογένεια η οποία ασχολείται με κατασκευές, αλλά η ανέγερση της οικοδομής δεν προκύπτει από τα συμβόλαια να έγινε με αντιπαροχή αλλά με έξοδα της οικογένειας Αθανασίου.
Επικοινωνήσαμε με τους αδελφούς Λίγκα και ρωτήσαμε για τις συνθήκες και τον τρόπο ανέγερσης του ακινήτου. Ο Ευάγγελος Λίγκας μας είπε: «το οικόπεδο εκείνη την εποχή ήταν εκτός σχεδίου και ανήκε σε φιλική οικογένεια η οποία έφυγε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας για Καναδά. Αγοράστηκε εξ αδιαιρέτου από τις δύο οικογένειες, οι οποίες διατηρούν φιλικές σχέσεις, ενώ τα αδέλφια Αθανασίου που τότε ήταν φοιτητές, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Λίγκα, αγόρασαν το μισό οικόπεδο με δωρεά του παππού τους». Ο Νίκος Λίγκας θυμάται πως η αξία του οικοπέδου εκείνη την εποχή ήταν 20 εκατομμύρια δραχμές.
Από τις 3 μεζονέτες που χτίστηκαν ιδιοκτησίας η μία του Νικόλαου Λίγκα, η δεύτερη ιδιοκτησία των Χριστόφα Αθανασίου και Ευάγγελου Λίγκα και η τρίτη ιδιοκτησίας Ελένης Λίγκα, η δεύτερη πουλήθηκε το 2011 σε τιμή 250. 000 ευρώ. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου έχει ακόμη ακίνητα με βάση τη δήλωση «πόθεν έσχες» στου Ζωγράφου, στην Εύβοια, την Αργολίδα, τα οποία όμως δεν περι- γράφει στη δήλωσή του με τους όρους που προβλέπει ο νόμος. Δεν δίνει ακριβή στοιχεία διευθύνσεων, ενώ η δήλωση έχει γίνει με προχειρότητα και δυσανάγνωστα στοιχεία. Όπως χαρακτηριστικά είπε λογιστής στο HOT DOC, «μια τέτοια δήλωση από οποιονδήποτε πολίτη θα εξασφάλιζε πρόστιμα και προβλήματα με την εφορία». Όπως αρκετές φορές έχει σημειώσει το HOT DOC, το «πόθεν έσχες» που υποβάλλεται στην Ελληνική Βουλή, ουσιαστικά είναι μια καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων που κανένας δεν γνωρίζει αν είναι ακριβή αφού ποτέ δεν ελέγχονται. Η δήλωση επίσης δεν εξασφαλίζει το «πόθεν», δηλαδή από πού προέρχεται το «έσχες». Πρόκειται για μια υποκριτική λειτουργία του πολιτικού συστήματος το οποίο εμφανίζεται να λειτουργεί δήθεν με διαφάνεια, ενώ ουσιαστικά αποκρύπτει στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά τον Αθανασίου, είναι επίσης ενδιαφέρον πως ο υπουργός επιχείρησε ανεπιτυχώς να περάσει στη Βουλή τροπολογία, η οποία προέβλεπε πως όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δήλωση «πόθεν έσχες», δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν έσοδα από ναυτιλιακές εταιρίες. Δηλαδή αν ένας δικαστής, πολιτικός, δημοσιογράφος, με τα παράνομα έσοδά τους από χρηματισμούς, δημιουργήσουν μια offshore ναυτιλιακή εταιρία, δεν είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν στο «πόθεν έσχες». Η τροπολογία ευτυχώς δεν πέρασε, αλλά παραμένει ως ερωτηματικό γιατί ένας υπουργός σε καιρό κρίσης και οικονομικής ανέχειας, επι- λέγει να νομοθετήσει τον τρόπο για να ξεφύγουν οι παράνομοι.
Είναι πλέον θέμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής, να ερευνήσουν την υπόθεση που αφορά τον υπουργό Δικαιοσύνης και τα στοιχεία που προ- κύπτουν. Στη διάθεση του περιοδικού υπάρχουν κωδικοί Χρηματιστηρίου και λογαριασμοί μέσα από τους οποίους σύμφωνα με καταγγελίες υπήρξε κίνηση ποσών σε επένδυση μετοχών. Δεν είναι απαραίτητο πως πρόκειται για παράνομες συναλλαγές, αλλά πρέπει να ερευνηθούν, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κάποιον ο οποίος υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη και ως δικαστής και ως υπουργός, είναι δηλαδή εκ των πραγμάτων «δικαζόμενος» απ την διαφάνεια.
Κατεβάστε ΕΔΩ το τεύχος 56 του Hot Doc με τις πρώτες αποκαλύψεις για τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Πηγή
Tromaktiko
Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του προηγούμενου τεύχους του Hot Doc για το χευδές πόθεν έσχες του υπουργού Δικαιοσύνης
Το καλοκαίρι του 2008, μια δισέλιδη ανώνυμη επιστολή βρέθηκε από τον Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και Πρόεδρο τουΣυμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων, Ιωάννη Παπανικολάου, στη θυρίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η επιστολή ήταν δακτυλογραφημένη σε γραφομηχανή και το περιεχόμενό της αφορούσε τον Αρεοπαγίτη τότε, Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο ανώνυμος καταγγέλλων, δικαιολογούσε την ανωνυμία του με την ισχύ που είχε ο Αθανασίου μέσα από τις διασυνδέσεις του και τη θέση του.
Tο καλοκαίρι του 2008, μια δισέλιδη ανώνυμη επιστολή βρέθηκε από τον Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και Πρόεδρο του Συμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων, Ιωάννη Παπανικολάου, στη θυρίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η επιστολή ήταν δακτυλογραφημένη σε γραφομηχανή και το περιεχόμενό της αφορούσε τον Αρεοπαγίτη τότε, Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο ανώνυμος καταγγέλλων, δικαιολογούσε την ανωνυ- μία του με την ισχύ που είχε ο Αθανασίου μέσα από τις διασυνδέσεις του και τη θέση του.
Οι καταγγελίες ήταν σημαντικές. Περιέγραφε τον Αρεοπαγίτη Χαράλαμπο Αθανασίου ως ένα φτωχό δικαστή με καταγωγή από τη Λέσβο, ο οποίος παντρεύτηκε μια γυναίκα η οποία δεν εργαζόταν, αλλά ωστόσο κατάφερε να δημιουργήσει μεγάλη ακίνητη περιουσία, με έναν μισθό. Η καταγγελία εμφάνιζε τον Χαράλαμπο Αθανασίου να κάνει τη δεκαετία του ‘80 αγορές ακινήτων στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα οποία εμφάνιζε ευτελούς αξίας. Στη συνέχεια, όπως περιέγραφε, «με συμβόλαιο το 1985 της συμβολαιογράφου Αθηνάς Μίχου, αγοράζει ακριβό γωνιακό οικόπεδο στα Μελίσσια Αττικής, γωνία Κολοκοτρώνη και 3ης Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά χτίζει πολυτελή διώροφη οικοδομή όπου κατοικεί, αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ».
Ο επιστολογράφος καταγγέλλει επίσης πως ο Αθανασίου κρύβει εισοδήματα αγοράζοντας ακίνητη περιουσία στο όνομα των παιδιών του τα οποία όμως δεν έχουν οικονομικούς πόρους. Έγραφε συγκεκριμένα «αγοράζει οικόπεδο ένα στρέμμα, στα Άνω Μελίσσια Αττικής, στο όνομα της κόρης και του γιου του, Ελένης και Χριστόφα, που και οι δύο τότε ήταν φοιτητές και δεν είχαν κανένα εισόδημα. Με σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας στο όνομα των παιδιών του, των φοιτητών, αμέσως μετά χτίζει εκεί με δικά του έξοδα και όχι με αντιπαροχή, πολυτελείς μεζονέτες, αξίας περίπου 500. 000 ευρώ η κάθε μία. Το ίδιο διάστημα και ενώ χτίζει τις μεζονέτες, αποκτάει στο όνομά του ένα Jeep Grand Cherokee 4.000 κυβικών και αξίας 80.000 ευρώ, με αριθμό κυκλοφορίας ΖΗΧ 2989. Για να δικαιολογηθεί στους συγχωριανούς του που τον κουτσομπολεύουν εδώ και καιρό, διαδίδει ότι πούλησε όλη την αγροτική περιουσία της γυναίκας του. Όλοι ξέρουν όμως ότι και οι δύο εξακολουθούν να έχουν τα χωράφια τους. Όλοι ξέρουν ότι αυτά έχουν μικρή αξία -χέρσα σε λόγγους- και δεν έφταναν ούτε για το 1/1000 για όλες αυτές τις αγορές. Όσο για το Grand Cherokee αξίας 80. 000 ευρώ, το δικαιολογεί ότι δήθεν, το αγόρασε 30.000 ευρώ. Πώς άραγε; Οι συγχωριανοί του ξέρουν ότι είναι δώρο του γνωστού επιχειρηματία-εμπόρου αυτοκινήτων, γιατί είχε αναλάβει να «καθαρίσει» τις υποθέσεις του, κατά της γυναίκας του, Μιλένας Αποστολάκη, που εκκρεμούσαν στα δικαστήρια».
Η επιστολή συνεχίζει στο ίδιο καταγγελτικό ύφος και με την ίδια σοβαρότητα στα καταγγελλόμενα να υποστηρίζει πως ο Αρεοπαγίτης Αθανασίου απέκτησε χιλιάδες μετοχές και αφήνει να εννοηθεί πως έπαιζε σε μετοχές φούσκες με εσωτερική ενημέρωση του ιδιοκτήτη της Χρηματιστηριακής «Δέλτα». Μετά την αποκάλυψη του παραδικαστικού, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο Αθανασίου «ρευστοποίησε ΟΛΕΣ τις μετοχές, κατέθεσε χιλιάδες ευρώ σε τράπεζες και στη συνέχεια τα φυγάδευσε σε εταιρία στην Κύπρο».
Η χαμένη καταγγελία και η… τιμή
Η καταγγελία προς τον Άρειο Πάγο δεν συνοδευόταν από κανένα αποδεικτικό στοιχείο για όσα ανέφερε, πέρα από δύο φωτογραφίες οι οποίες απεικόνιζαν τα δύο συγκροτήματα κατοικιών που περιγράφονταν ως περιουσία του Αρεοπαγίτη. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιθεωρήσεων και Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Παπανικολάου, ο οποίος ήταν παραλήπτης της επιστολής, στις 7 Αυγούστου του 2008, διαβίβασε όλα τα στοιχεία στον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος ήταν, σύμφωνα με το νόμο, ο αρμόδιος για να δώσει εντολή έρευνας για Αρεοπαγίτη. Αρκετοί Αρεοπαγίτες θυμούνται πως την εποχή εκείνη, η καταγγελία είχε προκαλέσει θόρυβο στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και ήταν κοινή πεποίθηση πως έπρεπε η υπόθεση να ερευνηθεί ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά σε βάρος όχι μόνο του Χαράλαμπου Αθανασίου αλλά και του ίδιου του Αρείου Πάγου.
Ο φάκελος που διαβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, είχε Αριθμό Πρωτοκόλλου 595. Αναζητήσαμε την τύχη του φακέλου και της έρευνας στέλνοντας επισήμως έγγραφο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο τυγχάνει να έχει ως υπουργό τον υπό έλεγχο τότε Χαράλαμπο Αθανασίου. Το υπουργείο δεν μας απάντησε. Επιχειρώντας να μάθουμε τι έγινε, μιλήσαμε με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος δήλωσε πως «συνήθως αυτές τις καταγγελίες, ιδίως όταν ήταν ανώνυμες, τις διαβίβαζε ο υπουργός Δικαιοσύνης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα περαιτέρω. Εκείνοι εξέταζαν την ουσία και προχωρούσαν ή δεν προχωρούσαν. Ο υπουργός ήταν ένα διαβιβαστικό μέσο. Δεν μπορεί να κρίνει ο υπουργός τη δράση οποιουδήποτε πολίτη. Εάν λοιπόν το Συμβούλιο Επιθεωρήσεως τη διαβίβασε στον υπουργό Δικαιοσύνης, αυτός έχει την υποχρέωση να τη διαβιβάσει στον Άρειο Πάγο για να εξετάσουν τα όργανά του αν συμβαίνει ή δεν συμβαίνει αυτό. Δεν το θυμάμαι αυτό που μου λέτε, αλλά κατά πάγια τακτική αυτό γινόταν».
Απευθυνθήκαμε στον επόμενο υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, και τον ρωτήσαμε αν επί υπουργίας του το υπουργείο ασχολήθηκε με τις καταγγελίες που αφορούσαν τον Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο Χάρης Καστανίδης απάντησε ότι «όταν ήμουν υπουργός υπήρξε μια καταγγελία η οποία αναφερόταν στην προηγούμενη καταγγελία για τον Αθανασίου. Δηλαδή μια επιστολή η οποία έλεγε τι έγινε κύριε υπουργέ με τις καταγγελίες για τον Αθανασίου που έγιναν το 2008, κάτι τέτοιο. Ζήτησα από το υπουργείο, από τις υπηρεσίες να με ενημερώσουν για τον σχετικό φάκελο. Θυμάμαι καθαρά πως μου απάντησαν πως δεν υπήρχε τέτοιος φάκελος».
Η καταγγελία κατά του Χαράλαμπου Αθανασίου, δεν ερευνήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 19 Δεκεμβρίου του 2008, η Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Διοίκησης Δικαιοσύνης, Μαρία Κοντοπούλου, με έγγραφό της και χωρίς να έχει τέτοιο νομικό δικαίωμα, έστειλε στον Άρειο Πάγο έγγραφο με το οποίο αρχειοθετήθηκε η υπόθεση.
Ψευδές πόθεν έσχες για σπίτι 632 τετραγωνικών
Οκτώ χρόνια μετά τις καταγγελίες στον Άρειο Πάγο, η ανώνυμη επιστολή στάλθηκε στο HOT DOC. Θεωρήσαμε πως πρέπει να ερευνήσουμε την πιθανότητα όσα καταγγέλλονται για τον πρώην Αρεοπαγίτη που έχει την ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης να έχουν δόση αλήθειας. Από τη δήλωση «πόθεν έσχες» την οποία έχει καταθέσει για το έτος 2012 ο Χαράλαμπος Αθανασίου, προκύπτει πως κατέχει (ο ίδιος και η σύζυγός του) 18 ακίνητα. Τα έξι από αυτά, κτήματα τα περισσότερα, ανήκουν στη σύζυγό του και αποτελούν οικογενειακή της περιουσία στη Λέσβο.
Το 1983, ο Αθανασίου αποκτά έκταση 11 στρεμμάτων σε παραθαλάσσια περιοχή στην Καλλονή Λέσβου τα οποία δηλώνει στο «πόθεν έσχες». Η καταγγελία στον Άρειο Πάγο περιέγραφε έκταση 15 στρεμμάτων στην ίδια παραθαλάσσια έκταση. Το 1985 ο Χαράλαμπος Αθανασίου και η σύζυγός του, αποκτούν διώροφη πολυ- κατοικία στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου στα Μελίσσια, πράγμα το οποίο περιγράφει και η καταγγελία. Σύμφωνα με τη δήλωση «πόθεν έσχες» που έχει κατατεθεί στη Βουλή, το ακίνητο είναι 350 τετραγω- νικών μέτρων και ανήκει κατά 50% στον ίδιο τον Αθανασίου και κατά 50% στη σύζυγό του, Μαριάνθη. Όπως προκύπτει όμως από τα συμβόλαια που έχουν κατατεθεί στο υποθηκοφυλακείο Αμαρουσίου, η ιδιοκτησία του ζεύγους Αθανασίου δεν είναι 350 τετραγωνικά όπως έχει δηλωθεί αλλά 631,52. Δηλαδή ο υπουργός δεν έχει δηλώσει 281,52 τετραγωνικά. Το ακίνητο αυτό, όπως περιγράφεται στο υποθηκοφυλακείο, έχει: Ένα διαμέρισμα 112,20 τετραγωνικά, δεύτερο διαμέρισμα έκτασης 85,90 τετραγωνικών και τρίτο διαμέρισμα 192,90 τετραγωνικά. Δύο αποθήκες 149,20 και 27,50 τετραγωνικών και ένα ακόμη διαμέρισμα ισογείου 63,82 τετραγωνικά. Συνολικά, 631,52 τετραγωνικά μέτρα. Η μία από τις αποθήκες νοικιάζεται από τον Δήμο όπου μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ο Νίκος Λίγκας, συνιδιοκτήτης άλλου ακινήτου της οικογένειας Αθανασίου.
Δίκαζε άλλους, αλλά ο ίδιος έκλεισε την πυλωτή
Έχει ενδιαφέρον ότι το ένα από τα διαμερίσματα του ισογείου, έκτασης 63,82 τετραγωνικών μέτρων, προέκυψε από νομιμοποίηση παράνομου κτίσματος που καταλάμβανε τμήμα της πυλωτής. Δηλαδή ο Χαράλαμπος Αθανασίου όντας δικαστής ο οποίος προφανώς δίκαζε και περιπτώσεις πολεοδομικών παραβάσεων, είχε ο ίδιος κάνει αυθαίρετη κατασκευή στο χώρο που ο νόμος προβλέπει να υπάρχει πυλωτή. Και αυτό παρότι έχει στη διάθεσή του και δομημένα 600 τετραγωνικά περίπου για να στεγάσει μια τετραμελή οικογένεια.
Αποφύγαμε την αποτίμηση του ακινήτου των 632 τετραγωνικών και εκτιμήσεις για το αν μπορεί αυτό να δικαιολογηθεί από τα εισοδήματα του ζεύγους Αθανασίου, θεωρώντας πως αυτό είναι πλέον θέμα της Εισαγγελίας για τις παρελθούσες δηλώσεις «πόθεν έσχες» και της ελληνικής Βουλής για τη δήλωσή του ως υπουργός. Είναι ωστόσο επίσης ενδιαφέρον, πως σε πρόσφατο νόμο που κατέθεσε ο Αθανασίου και αφορά αλλαγές στο θέμα του «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων, έχει απαλείψει από άρθρο του νόμου που υπήρχε, τμήμα που αφορά την τιμωρία για όσους έχουν κάνει ψευδές πόθεν έσχες γι αυτούς και τα ανήλικα τέκνα τους. Ο νόμος προέβλεπε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, πρόστιμα και αυστηρές ποινές οι οποίες έχουν εξαλειφθεί από το νέο νόμο Αθανασίου.
Φοιτητές με περιουσία
Προσπαθήσαμε να διαπιστώσουμε αν έχουν βάση όσα ανέφερε η καταγγελία, για «πέρασμα» περιουσιακών στοιχείων του Αθανασίου στα παιδιά του με σκοπό να μην εμφανίζονται αυτά στο δικό του «πόθεν έσχες». Με βάση τις περιγραφές της επιστολής πως υπάρχουν πολυτελείς μεζονέτες στο όνομα των παιδιών του υπουργού, Χριστόφα και Ελένης Αθανασίου, στη γωνία των οδών Τερψιθέας και Μουσών στα Μελίσσια καταφέραμε να βρούμε πως πράγματι στο οικόπεδο το οποίο αναφέρεται υπάρ- χει ακίνητο 730 τετραγωνικών μέτρων το οποίο ανήκε κατά 50% στα παιδιά του Αθανασίου (36% στην κόρη και 14% στο γιό). Συνιδιοκτήτες του ακινήτου κατά το υπόλοιπο 50% ήταν οι αδελφοί Νίκος και Ευάγγελος Λίγκας. Το οικόπεδο αγοράστηκε το 2003, όταν οι Ελένη και Χριστόφας Αθανασίου ήταν φοιτητές και δεν είχαν εισοδήματα. Η οικογένεια Λίγκα είναι οικογένεια η οποία ασχολείται με κατασκευές, αλλά η ανέγερση της οικοδομής δεν προκύπτει από τα συμβόλαια να έγινε με αντιπαροχή αλλά με έξοδα της οικογένειας Αθανασίου.
Επικοινωνήσαμε με τους αδελφούς Λίγκα και ρωτήσαμε για τις συνθήκες και τον τρόπο ανέγερσης του ακινήτου. Ο Ευάγγελος Λίγκας μας είπε: «το οικόπεδο εκείνη την εποχή ήταν εκτός σχεδίου και ανήκε σε φιλική οικογένεια η οποία έφυγε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας για Καναδά. Αγοράστηκε εξ αδιαιρέτου από τις δύο οικογένειες, οι οποίες διατηρούν φιλικές σχέσεις, ενώ τα αδέλφια Αθανασίου που τότε ήταν φοιτητές, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Λίγκα, αγόρασαν το μισό οικόπεδο με δωρεά του παππού τους». Ο Νίκος Λίγκας θυμάται πως η αξία του οικοπέδου εκείνη την εποχή ήταν 20 εκατομμύρια δραχμές.
Από τις 3 μεζονέτες που χτίστηκαν ιδιοκτησίας η μία του Νικόλαου Λίγκα, η δεύτερη ιδιοκτησία των Χριστόφα Αθανασίου και Ευάγγελου Λίγκα και η τρίτη ιδιοκτησίας Ελένης Λίγκα, η δεύτερη πουλήθηκε το 2011 σε τιμή 250. 000 ευρώ. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου έχει ακόμη ακίνητα με βάση τη δήλωση «πόθεν έσχες» στου Ζωγράφου, στην Εύβοια, την Αργολίδα, τα οποία όμως δεν περι- γράφει στη δήλωσή του με τους όρους που προβλέπει ο νόμος. Δεν δίνει ακριβή στοιχεία διευθύνσεων, ενώ η δήλωση έχει γίνει με προχειρότητα και δυσανάγνωστα στοιχεία. Όπως χαρακτηριστικά είπε λογιστής στο HOT DOC, «μια τέτοια δήλωση από οποιονδήποτε πολίτη θα εξασφάλιζε πρόστιμα και προβλήματα με την εφορία». Όπως αρκετές φορές έχει σημειώσει το HOT DOC, το «πόθεν έσχες» που υποβάλλεται στην Ελληνική Βουλή, ουσιαστικά είναι μια καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων που κανένας δεν γνωρίζει αν είναι ακριβή αφού ποτέ δεν ελέγχονται. Η δήλωση επίσης δεν εξασφαλίζει το «πόθεν», δηλαδή από πού προέρχεται το «έσχες». Πρόκειται για μια υποκριτική λειτουργία του πολιτικού συστήματος το οποίο εμφανίζεται να λειτουργεί δήθεν με διαφάνεια, ενώ ουσιαστικά αποκρύπτει στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά τον Αθανασίου, είναι επίσης ενδιαφέρον πως ο υπουργός επιχείρησε ανεπιτυχώς να περάσει στη Βουλή τροπολογία, η οποία προέβλεπε πως όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δήλωση «πόθεν έσχες», δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν έσοδα από ναυτιλιακές εταιρίες. Δηλαδή αν ένας δικαστής, πολιτικός, δημοσιογράφος, με τα παράνομα έσοδά τους από χρηματισμούς, δημιουργήσουν μια offshore ναυτιλιακή εταιρία, δεν είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν στο «πόθεν έσχες». Η τροπολογία ευτυχώς δεν πέρασε, αλλά παραμένει ως ερωτηματικό γιατί ένας υπουργός σε καιρό κρίσης και οικονομικής ανέχειας, επι- λέγει να νομοθετήσει τον τρόπο για να ξεφύγουν οι παράνομοι.
Είναι πλέον θέμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής, να ερευνήσουν την υπόθεση που αφορά τον υπουργό Δικαιοσύνης και τα στοιχεία που προ- κύπτουν. Στη διάθεση του περιοδικού υπάρχουν κωδικοί Χρηματιστηρίου και λογαριασμοί μέσα από τους οποίους σύμφωνα με καταγγελίες υπήρξε κίνηση ποσών σε επένδυση μετοχών. Δεν είναι απαραίτητο πως πρόκειται για παράνομες συναλλαγές, αλλά πρέπει να ερευνηθούν, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κάποιον ο οποίος υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη και ως δικαστής και ως υπουργός, είναι δηλαδή εκ των πραγμάτων «δικαζόμενος» απ την διαφάνεια.
Κατεβάστε ΕΔΩ το τεύχος 56 του Hot Doc με τις πρώτες αποκαλύψεις για τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΖΙΩΤΗΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ... «ΜΠΑΜ» Η ΦΕΝΕΡ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ