2014-07-22 15:45:37
Φωτογραφία για Πέμπτη ημέρα της χερσαίας εισβολής στη Γάζα
Βασίλης Γιαννακόπουλος, γεωστρατηγικός αναλυτής 

www.geostrategy.gr

[email protected]

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του GeoStrategy για τη Γάζα, που δημοσιεύθηκαν στο ΠΟΝΤΙΚΙ της περασμένης Πέμπτης 17 Ιουλίου, με θέμα «Ο κύκλος της βίας επαναλαμβάνεται». Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε ότι:

Η χερσαία εισβολή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, που ξεκίνησε το βράδυ της 17ης Ιουλίου (10η ημέρα της επιχείρησης Protective Edge), συνιστούσε ένα πιθανό και ταυτόχρονα απευκταίο σενάριο, καθώς θα αύξανε δραματικά τις εκατέρωθεν ανθρώπινες απώλειες. Πράγματι, μεγάλη δύναμη πεζικού και τεθωρακισμένων εισέβαλε από την περιοχή Beit Hanoun και βόρεια του μεθοριακού περάσματος Kerem Shalom (επαρχία της Rafah), με την υποστήριξη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού. Για τους Ισραηλινούς, ο αντικειμενικός σκοπός της νέας πλέον φάσης της επιχείρησης είναι η ολοκληρωτική καταστροφή της στρατιωτικής υποδομής και του οπλισμού της Χαμάς. Μια επιχείρηση ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς απαιτεί συλλογή πληροφοριών μάχης σχετικά με τον εντοπισμό των εισόδων των υπόγειων στοών,


προσεκτικούς ελιγμούς για να περιορισθούν οι απώλειες, εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και προπαντός τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αποφάσισε να καλέσει επιπλέον 50.000 εφέδρους. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, για την κατασκευή του υπόγειου αυτού δικτύου εργάσθηκαν περίπου 16.000 Παλαιστίνοι για πέντε χρόνια, ενώ για την καταστροφή του εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 4-6 εβδομάδες παρατεταμένων χερσαίων επιχειρήσεων.

Ο αντικειμενικός στόχος της Χαμάς σε επιχειρησιακό επίπεδο ήταν να παρασύρει τον ισραηλινό στρατό στη διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων εντός της Λωρίδας της Γάζας. Σ’ αυτή την περίπτωση, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, Al-Qassam Brigades, ανέμενε ότι θα υπάρξουν θύματα και από την ισραηλινή πλευρά. Κάτι που δεν είχε συμβεί μέχρι εκείνη τη στιγμή από τις εκατοντάδες εκτοξεύσεις ρουκετών κατά του Ισραήλ. Ενώ, σε διπλωματικό επίπεδο, η Χαμάς ανέμενε ταυτόχρονη δραματική αύξηση των ανθρώπινων απωλειών και από την παλαιστινιακή πλευρά, γεγονός που θα λειτουργούσε καταλυτικά στο να αφυπνισθεί ο αραβικός κόσμος και η διεθνής κοινότητα, προκειμένου να ασχοληθούν σοβαρά με την επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος. «Είναι πράγματι πλέον ο χρόνος με το μέρος της Χαμάς, αν και η κατάσταση των Παλαιστινίων χαρακτηρίζεται ως απελπιστική;».

Οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις αποδείχθηκε ότι ήσαν καλά προετοιμασμένες και γι αυτό το λόγο αρνήθηκαν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Επιδίωκαν τη χερσαία εισβολή. Σύμφωνα με πληροφορίες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αποκαλύπτεται αφενός μια σημαντική υπόγεια στρατιωτική υποδομή (υπόγεια τούνελ), μέσα από τα οποία επιχειρούν οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι, αφετέρου η ύπαρξη σημαντικού οπλισμού, όπως αντιαρματικά βλήματα, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν καταστρέψει ένα σημαντικό αριθμό ισραηλινών αρμάτων. Αυτή η υπόγεια στρατιωτική υποδομή διαθέτει ένα πολύπλοκο σύστημα από αίθουσες συνεδριάσεων, κέντρα ελέγχου και διοίκησης, εξοπλισμένα με αυτόνομη ηλεκτρική ενέργεια, κλιματισμό, συστήματα επικοινωνιών, καθώς και αποθήκες τροφίμων και φαρμάκων ικανές να υποστηρίξουν τους μαχητές της Χαμάς για μερικές εβδομάδες χωρίς εξωτερική υποστήριξη.

Επιχειρησιακή και διπλωματική δραστηριότητα

Σήμερα (21 Ιουλίου), συνεχίζεται αδιάκοπα η διεξαγωγή της εκκαθαριστικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, με τη συμμετοχή 75.000 Ισραηλινών στρατιωτών σε τέσσερα μέτωπα γύρω από την πόλη της Γάζας (στο Beit Hanoun, στον προσφυγικό καταυλισμό Shati, νότια της Γάζας και στην περιοχή Zeitun). Προφανώς, οι ισραηλινές δυνάμεις σχεδιάζουν να καταλάβουν την πρωτεύουσα της Γάζας, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για σημαντική αύξηση των απωλειών από παλαιστινιακής πλευράς. Εκτιμάται επίσης ότι σχεδιάζουν ταυτόχρονη διεξαγωγή επιχειρήσεων και στην περιοχή της Rafah, πλην όμως, για ευνόητους λόγους αποκρύπτουν τις προθέσεις τους.

Στην παρούσα φάση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, η ισραηλινή πλευρά δεν αναμένεται να επιδιώξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Όχι επειδή αναμένει αρνητική απάντηση από τη Χαμάς, αλλά διότι έχει θέσει ως απώτερο στόχο την καταστροφή της στρατιωτικής της υποδομής, πριν από οποιαδήποτε διπλωματική δραστηριότητα. Επομένως, κάθε προσπάθεια από τον ΟΗΕ, την Ουάσιγκτον, το Κάιρο ή τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Παρόλα αυτά, η Χαμάς παρουσίασε τα αιτήματά της για κατάπαυση του πυρός στην Αίγυπτο, το Κατάρ, την Τουρκία, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον πρόεδρο Αμπάς. Οι όροι που θέτει περιλαμβάνουν: α) «τον τερματισμό της επιχείρησης εναντίον του παλαιστινιακού λαού», β) «την πλήρη άρση του αποκλεισμού της Γάζας», γ) «το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος με την Αίγυπτο, στη Ράφα», και δ) «την απελευθέρωση των κρατουμένων». Είναι προφανές ότι η πιθανότητα να γίνουν αποδεκτά αυτά τα αιτήματα από το Ισραήλ είναι μηδενική.

Εκατέρωθεν απώλειες

Στις 20 Ιουλίου (τέταρτη μέρα της χερσαίας εισβολής), ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο 15 στρατιωτών του (13 από αυτούς ανήκαν στο 13ο τάγμα της ταξιαρχίας Golani). Συνολικά, ο συνολικός αριθμός των νεκρών Ισραηλινών ανήλθε σε 20 (18 στρατιώτες και δύο πολίτες).

Στην παλαιστινιακή πλευρά τα θύματα είναι σαφώς πολλαπλάσια. Μέχρι στιγμής, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 500 άτομα και χιλιάδες τραυματίσθηκαν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των θυμάτων είναι άμαχοι. Επιπρόσθετα, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίων εγκαταλείπουν τις κατοικημένες περιοχές πλησίον της πόλης της Γάζας εν αναμονή της διεξαγωγής των παρατεταμένων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων. 

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEB
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ