2014-07-22 21:16:05
Φωτογραφία για 5 χρόνια Σχολείο Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας σε μετανάστες από το δήμο Νεάπολης-Συκεών
Ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και πετυχαίνοντας απόλυτα το σκοπό ίδρυσης και λειτουργίας του, το... Σχολείο Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας σε μετανάστες συμπολίτες μας συμπληρώνει φέτος πέντε χρόνια ζωής! Αποδείχθηκε ότι πρόκειται για μια από τις πιο ουσιαστικές κοινωνικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει η δημοτική αρχή, μέσω της οποίας δεκάδες αλλοδαποί πολίτες έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να αποκτήσουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας και να ενταχθούν με όσο το δυνατόν πιο ισότιμους όρους στην εκπαίδευση, την αγορά εργασίας, την κοινωνική και τοπική ζωή.

Τον Οκτώβριο του 2009 στο Σχολείο, που είχε μόλις δημιουργήσει ο τότε δήμος Συκεών, φοιτούσαν μόλις 9 άτομα, αλλά ο αριθμός χρόνο με το χρόνο αυξήθηκε σημαντικά, καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα λειτουργίας ανάλογων δομών σε όλη τη χώρα για την ομαλή υποδοχή και την κοινωνική ενσωμάτωση μεταναστών.

Η λειτουργία του Σχολείου εκτός από τις Συκιές, διευρύνθηκε σταδιακά και στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες, αρχίζοντας το σχολικό έτος 2012-2013 από τη Νεάπολη και τον Άγιο Παύλο-Ευαγγελίστρια και συνεχίζοντας το 2013-2014 στα Πεύκα, όπου μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής.


Το διδακτικό έτος 2013-2014 φοίτησαν συνολικά 91 μαθητές, από τους οποίους οι 66 ολοκλήρωσαν επιτυχημένα τον κύκλο σπουδών τους, λαμβάνοντας και την αντίστοιχη βεβαίωση. Δυστυχώς, 25 μαθητές δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν ως το τέλος της χρονιάς, κυρίως εξαιτίας λόγων που σχετίζονται με ανειλημμένες οικογενειακές υποχρεώσεις, το εργασιακό τους ωράριο ή άλλους αστάθμητους παράγοντες.

Από τη Βραζιλία μέχρι το Χονγκ Κονγκ

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της χρονιάς που συγκέντρωσε η υπεύθυνη φιλόλογος του Σχολείου Μάρθα Γαλανοπούλου, η πλειονότητα των μαθητών προέρχεται σταθερά από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και τα Βαλκάνια, με τους Αλβανούς μαθητές να υπερτερούν αριθμητικά, ενώ περισσότερες είναι και φέτος οι γυναίκες-μαθήτριες.

Συγκεκριμένα, 36 μαθητές είναι από την Αλβανία, 7 από τη Ρωσία, 4 από την Ουκρανία, 1 από τη Λευκορωσία, 7 από τη Γεωργία, 9 από την Αρμενία, 7 από τη Βουλγαρία, 5 από την Τουρκία, 1 από τη Ρουμανία, 1 από την Τσεχία, 4 από τη Σερβία, 1 από τη Γαλλία, 1 από τη Γερμανία, 1 από την Ιταλία, 3 από την Ισπανία, 1 από το Χονγκ Κονγκ, 1 από τις Φιλιππίνες και 1 από τη Βραζιλία,

Ο αριθμός των γυναικών είναι σταθερά διπλάσιος αυτού των ανδρών, με 65 μαθήτριες και 26 μαθητές. Επίσης, οι περισσότεροι μαθητές είναι μεταξύ 20 και 40 ετών, ενώ 9 σπουδαστές (7 γυναίκες και 2 άνδρες) είναι άνω των 50 ετών.

Φέτος, 5 μαθητές έδωσαν κρατικές εξετάσεις για την πιστοποίηση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και άλλοι 6 για την πιστοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, με τα αποτελέσματα να αναμένονται.

«Σκοπός η ομαλή συνύπαρξη…»

Στην πρόσφατη τελετή αποφοίτησης παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Απατσίδης και η υπεύθυνη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής Μάρω Βασσάρα, οι οποίοι συνεχάρησαν τους μαθητές για την προσπάθεια και την επιμέλειά τους, επαναλαμβάνοντας την προτεραιότητα που δίνει η δημοτική αρχή στην κάλυψη όλων των πιθανών αναγκών που αντιμετωπίζει μια οικογένεια μεταναστών που έχει επιλέξει το δήμο μας ως τόπο κατοικίας.

Μέσω του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής, των Συμβουλευτικών Σταθμών, των Δημοτικών Ιατρείων και των Κοινωνικών Δομών κατά της Φτώχειας, οι αλλοδαποί συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα καθημερινής εξυπηρέτησης και ολοήμερης πρόσβασης σε πληθώρα υπηρεσιών που αρχίζουν από τα αγαθά στο καθημερινό τους τραπέζι και φθάνουν ως τις δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για τους ίδιους και τα παιδιά τους, καθώς και τη δωρεάν συμβουλευτική για επαγγελματικά θέματα, ψυχολογική υποστήριξη και νομική πληροφόρηση.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει καθημερινά ποικίλα μεταναστευτικά φαινόμενα, τα οποία οφείλει να προσεγγίζει θεσμικά και αποτελεσματικά με άμεσες παρεμβάσεις, αλλά και προσεκτικό, ρεαλιστικό σχεδιασμό σε βάθος χρόνου. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί αναμφίβολα τον πρώτο, κρίσιμο φορέα υποδοχής των μεταναστών στη ζωή των τοπικών κοινωνιών, γι’ αυτό και η επίτευξη της ομαλής συνύπαρξης αποτελεί για τη διοίκησή μας ένα στοίχημα το οποίο πρέπει συνεχώς να κερδίζουμε», επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, και προσθέτει: «Πιστεύαμε πάντοτε ότι ένας ισχυρός κοινωνικός ιστός που αποτρέπει τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση οποιασδήποτε μερίδας των πολιτών, πρέπει να αποτελεί σκοπό για κάθε δημοτική αρχή που έχει τεθεί στην υπηρεσία του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, της ανάπτυξης και της ευημερίας».

Πάλι μαζί τον Οκτώβριο

Το Σχολείο Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας υλοποιείται από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και την Κοινωφελή Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών.

Τα τμήματά του απευθύνονται σε αρχάριους και προχωρημένους, ενώ όλοι οι συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί είναι εξειδικευμένοι στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Τα μαθήματα αρχίζουν τον Οκτώβριο και διαρκούν ως τον Ιούνιο, είναι δίωρα και γίνονται δύο απογεύματα την εβδομάδα καλύπτοντας 120 ώρες διδασκαλίας ανά επίπεδο.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ