2014-07-24 16:29:17
Φωτογραφία για ΙΚΙΛ: Ζήτησε ακρωτηριασμό οργάνων γυναικών
Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διέταξαν όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια ηλικίας 11 έως 46 ετών στην πόλη Μοσούλη του Ιράκ και γύρω από αυτή να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Είναι μια φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα) του Ισλαμικού Κράτους για την οποία μόλις ενημερωθήκαμε», δήλωσε η Ζακλίν Μπάντκοκ, η μόνιμη συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ, σε βιντεοσύνδεση με τη Γενεύη από την Αρμπίλ.

«Είναι κάτι πολύ καινούργιο για το Ιράκ και κυρίως για αυτή την περιοχή. (Μας) προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πρέπει να αντιμετωπιστεί», υπογράμμισε η Μπάντκοκ.

Ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων των γυναικών δεν ήταν ένα συχνό φαινόμενο στο Ιράκ μέχρι τώρα, αλλά αφορούσε μόνο «μερικές απομονωμένες περιοχές», σημείωσε η ίδια.

«Αυτή δεν είναι επιθυμία του ιρακινού λαού ή των γυναικών του Ιράκ σε αυτές τις ευάλωτες περιοχές που είναι γεμάτες τρομοκράτες», πρόσθεσε.


Η Μπάντκοκ επεσήμανε ότι δεν διαθέτει ακριβή στοιχεία σχετικά τον αριθμό των γυναικών που αφορά το διάταγμα αυτό του Ισλαμικού Κράτους, όμως ανέφερε ότι βάσει των εκτιμήσεων του ΟΗΕ «4 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες ενδέχεται να επηρεάζονται».

Εξάλλου η αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν παραμένουν παρά «περίπου 20 οικογένειες χριστιανών στη Μοσούλη», οι οποίες λαμβάνουν την υποστήριξη μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως η Caritas.

Κάποιες από τις οικογένειες έχουν ασπαστεί το Ισλάμ, ενώ άλλες προτίμησαν να πληρώσουν το πρόστιμο που επέβαλε το ΙΚ στους χριστιανούς, πρόσθεσε η Μπάντκοκ.

Προς το παρόν το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωνε σήμερα στη Βαγδάτη ότι ο σχηματισμός μιας πραγματικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι αναγκαίος στο Ιράκ για να ξεπεραστεί η απειλή της θρησκευτικής και εθνοτικής διαίρεσης της χώρας.

“Το Ιράκ αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή αλλά μπορεί να την ξεπεράσει με το σχηματισμό μιας πραγματικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας”, δήλωσε ο Μπαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι.

“Πρέπει να είναι μια κυβέρνηση στην οποία όλοι οι Ιρακινοί να αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται”, δήλωσε ο Μπαν κατά την επίσκεψή του αυτή που δεν είχε ανακοινωθεί και πραγματοποιείται με την ευκαιρία περιοδείας του στην περιοχή με επίκεντρο την κρίση στη Γάζα.

Ενώ οι σουνίτες αντάρτες έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές του Ιράκ και οι Κούρδοι μιλούν όσο και περισσότερο για απόσχιση, βαθιές διαιρέσεις καθιστούν επίπονη τη διαδικασία ανανέωσης των οργάνων εξουσίας, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Απριλίου.

Η σιιτική συμμαχία του Νούρι αλ Μάλικι έλαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά στις εκλογές, χωρίς όμως να αποσπάσει την πλειοψηφία, και οι εκκλήσεις αυξάνονται στο Ιράκ αλλά και στο εξωτερικό ώστε ο πρωθυπουργός που επικρίθηκε έντονα για τον αυταρχισμό του και την επιλογή του να περιθωριοποιήσει τους σουνίτες, να εκχωρήσει τη θέση ύστερα από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης της χώρας.

Μετά την εκλογή του προέδρου του κοινοβουλίου —του σουνίτη Σαλίμ αλ-Τζουμπούρι— σήμερα εξελέγη πρόεδρος της χώρας ο κούρδος βετεράνος πολιτικός Φουάντ Μασούμ.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, APE-MPE
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ