2014-07-25 08:27:12
«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
40 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρας.
Ημέρα μνήμης και τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για να κερδίσουμε την ελευθερία μας και να μπει τέλος στον εφιάλτη της δικτατορίας.
Είναι όμως και ημέρα περίσκεψης και περισυλλογής γιατί τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο.
Μαζί με τον αγώνα για την οικονομική μας αυτοδυναμία οφείλουμε να διατηρήσουμε τη συλλογική μνήμη.
Μνήμη που αποτελεί φραγμό σε όλους αυτούς που εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, προσπαθούν να παρουσιάσουν ως λύση για την Ελλάδα του μέλλοντος, φαντάσματα του παρελθόντος.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται εθνική στρατηγική, συλλογική προσπάθεια και συστράτευση.
Για να αποκαταστήσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών μέσα από τη συνεννόηση.
Να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση.
Να χτίσουμε τη χώρα που μας αξίζει και να προασπίσουμε τη Δημοκρατία.
Ο αγώνας είναι καθημερινός και πρέπει να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.
Κύριες και κύριοι βουλευτές,
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που συζητούμε προσπαθούμε και πιστεύω ότι τα καταφέρνουμε να λύσουμε πολλά προβλήματα, άλλα μικρότερα, άλλα μεγαλύτερα.
Σκοπός του είναι η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός του γενικού κανονιστικού πλαισίου της λειτουργίας του φαρικού δικτύου της χώρας.
Επίσης, ρυθμίζονται θέματα στρατολογίας, ζητήματα μέριμνας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού της εταιρείας ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΒΕΕ’’.
Τέλος, καθορίζονται διάφορα άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων είναι οι αρμοδιότητες των ιατροδικαστών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο επαναπροσδιορισμός των παραμεθορίων περιοχών για τις οποίες ισχύουν απαγορεύσεις δικαιοπραξιών και η κατάργηση των Γραφείων Υπηρεσίας Εφέδρων κατά Νομό, ενώ, με υπουργικές τροπολογίες εισάγονται διατάξεις για τις οποίες απαιτήθηκε σύμφωνη γνώμη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και, ως εκ τούτου, του Υπουργείου Οικονομικών.
Πιο συγκεκριμένα:
Στο Α΄ Κεφάλαιο σχετικά με τους φάρους:
Εισάγεται για πρώτη φορά ο θεσμός του αναδόχου φάρου, με τον οποίο γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια επιμερισμού του κόστους συντήρησης του φαρικού δικτύου.
Στο συγκεκριμένο σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι δεν παραχωρείται κανένας φάρος. Οι φάροι δεν παραχωρούνται, δεν ξεπουλιούνται, δεν ενοικιάζονται.
Το Πολεμικό Ναυτικό εισηγήθηκε και εμείς κάναμε αποδεκτή την εισήγησή του, να υπάρξει συνεργασία και χρήση περιορισμένου χρόνου. Θα απαγορεύεται η πρόσβαση σε λειτουργικά σημεία των φάρων και αυτό νομίζω ότι είναι προφανές και κατανοητό και η χρήση τους θα επιτρέπεται μόνο για πολιτιστικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Το κόστος συντήρησης και επισκευής για κάθε φάρο ανέρχεται περίπου στο ποσό των 300.000 ευρώ, ενώ το ετήσιο κόστος συντήρησης του φαρικού δικτύου ανέρχεται στα 1,5 εκ. ευρώ.
Πρέπει να σας πω ότι έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από το Πολεμικό Ναυτικό να καταγραφούν όλοι οι φάροι και να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρίσκονται. Κατεγράφησαν λοιπόν 141 φάροι και από αυτούς οι 58 μόνο είναι επιτηρούμενοι, οι υπόλοιποι 83 δεν είναι επιτηρούμενοι, επειδή βρίσκονται σε πάρα πολύ κακή κατάσταση.
Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό, ανεπίσημα και χωρίς να υπάρχει αυτό το θεσμικό πλαίσιο που εμείς σήμερα εισάγουμε, ακριβώς επειδή το πρόβλημα είναι μεγάλο, έχει συνεργαστεί με ιδιώτες και έχουν συντηρηθεί τρεις φάροι.
Διεκδικήσαμε τα φαρικά τέλη, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε αποδεκτό από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι μέσα από το θεσμικό πλαίσιο που φέρνουμε, θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τον εξωραϊσμό, την ανακαίνιση, τη συντήρηση και των υπολοίπων φάρων, έτσι ώστε να μπορούν και αυτοί πλέον να μην καταρρεύσουν και να παραμείνουν λειτουργικοί.
Πέραν τούτων, καθορίζεται και εκσυγχρονίζεται το υπηρεσιακό και επιχειρησιακό πλαίσιο των καθηκόντων της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και γενικά ρυθμίζεται η λειτουργία του φαρικού δικτύου της χώρας.
Στο Β΄ κεφάλαιο σχετικά με τις στρατολογικές διατάξεις:
Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης αναβολής κατάταξης για λόγους σπουδών στους σπουδαστές κολεγίων, τα κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης, τα οποία συνεργάζονται με ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα γενικότερα του εξωτερικού και όχι μόνο κρατών-μελών της ΕΕ και αυτή είναι η διαφοροποίηση.
Παράλληλα, μειώνεται το όριο ηλικίας για τη χορηγούμενη αναβολή στους σπουδαστές των ΚΕΜΕ από το 28ο στο 26ο έτος της ηλικίας τους, καθώς οι τίτλοι σπουδών που παρέχονται από τα ΚΕΜΕ δεν είναι ισότιμοι με αυτούς που παρέχονται από τα ΑΕΙ. Άρα και εδώ νομίζω ότι υπάρχει μια δικαιοσύνη σε σχέση με το χρόνο αναβολής που παρέχεται.
Καθορίζονται επιμέρους διοικητικά και διαδικαστικά θέματα χορήγησης αναβολών κατάταξης, ρυθμίζονται θέματα ορθολογικότερης σύνθεσης των ειδικών στρατολογικών συμβουλίων και ζητήματα στρατιωτικών υποχρεώσεων ειδικών κατηγοριών, όπως των ομογενών.
Προστίθεται διάταξη που καθορίζει ότι οι ανυπότακτοι που συμπληρώνουν το 35ο έτος της ηλικίας τους εξαιρούνται αναδρομικά από τις προσκλήσεις για την κατάταξη για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι και εξαλείφεται με παραγραφή το αξιόποινο της ανυποταξίας τους, εφόσον καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι την 1/1/2016.
Καταργείται η διάταξη που διαφοροποιεί τα στρατολογικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αθλητών που έχουν συμβόλαια με ομάδες του εξωτερικού, έναντι αυτών που εργάζονται σε ελληνικές ομάδες, επειδή συνιστά αδικαιολόγητα άνιση μεταχείριση.
Προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα χορήγησης αναβολής στους ερευνητές του ευρωπαϊκού οργανισμού πυρηνικών ερευνών, του CERN, ως προς την υποχρέωση κατάταξής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις για την εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας.
Στο Γ΄ κεφάλαιο σχετικά με τη μέριμνα προσωπικού:
Περιέχονται διατάξεις που αφορούν τη ρύθμιση ειδικών και ευαίσθητων θεμάτων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό την παροχή ουσιαστικής συνδρομής στις ανάγκες όσων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Πιο αναλυτικά, ρυθμίζουν:
α. Τη χορήγηση ειδικής πρόσθετης άδειας μετ’ αποδοχών 10 ημερών σε νοσηλευτές, μαίες, βοηθούς νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές.
β. Την επέκταση στα στρατιωτικά νοσοκομεία και στο ΝΙΜΤΣ της δυνατότητας παροχής υπηρεσιών αποκλειστικών νοσοκόμων.
γ. Την επέκταση, πέραν του πολιτικού προσωπικού, και στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της δυνατότητας μειωμένου ωραρίου εργασίας και σε όσους έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια ατόμου με αναπηρία, καθώς και στους αναδόχους γονείς ατόμου με αναπηρία για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναδοχή, καθώς και
δ. Τη μεταβολή της προϋπόθεσης του βαθμού που είναι απαραίτητος για την υποβολή αίτησης μετάταξης υπαξιωματικών σε θέσεις αξιωματικών.
Ειδικότερα θα ήθελα να σημειώσω εδώ την παροχή δυνατότητας καταβολής των δικαστικών εξόδων σε κάθε είδος και κατηγορία στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο, για λόγο αναγόμενο στην εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, εμπλέκεται σε ποινική, πολιτική ή διοικητική δίκη, είτε προσωπικά είτε κάποιο μέλος της οικογένειάς του.
Η ανάγκη που καθιστά επιβεβλημένη τη ρύθμιση αφορά την εξασφάλιση της προστασίας του κάθε είδους και κατηγορίας προσωπικού εκ μέρους της Υπηρεσίας, ώστε να λαμβάνεται η πληρέστερη δυνατή μέριμνα για τη διαμόρφωση των συνθηκών και προϋποθέσεων απρόσκοπτης και ανεπηρέαστης εκτέλεσης του υπηρεσιακού τους καθήκοντος.
Στη διάταξη δεν γίνεται πλέον αναφορά σε αναλογική εφαρμογή προϊσχυόντων νομοθετημάτων, αλλά παρέχεται πρωτογενές νομικό έρεισμα κάλυψης των σχετικών εξόδων.
Εννοείται δε ότι από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται απολύτως οι περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες δεν υπάρχει τελεσίδικη ή αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου για την πλήρη απαλλαγή τους από οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με την υπόθεση. Αυτό είναι αυτονόητο και οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θα ερχόταν σε αντίθεση με τη ρύθμιση αυτή.
Το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος βρίσκεται ήδη στην τελική φάση επεξεργασίας του από τα Γενικά Επιτελεία, περιλαμβάνει συγκεκριμένες, ρητές και αυστηρές προϋποθέσεις για τους δικαιούχους και θα προωθηθεί για υπογραφή το συντομότερο δυνατό.
Στο Δ΄ κεφάλαιο σχετικά με τις άλλες διατάξεις:
Πέραν των επιμέρους ρυθμίσεων, που αφορούν θέματα που θεωρώ σημαντικά για συγκεκριμένες κατηγορίες προσωπικού, όπως για παράδειγμα ο εξορθολογισμός του νομικού πλαισίου που αφορά τους ολυμπιονίκες στους οποίους έχει απονεμηθεί βαθμός αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να γίνει στο θέμα της προκαταβολής του 90% των συνολικών ποσών που οφείλονται από τα ασφαλιστικά ταμεία του Υπουργείου Εργασίας, όπως αυτά προκύπτουν από τις μηνιαίες δαπάνες νοσηλείας, προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Η διάταξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για τη λειτουργία, τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των στρατιωτικών νοσοκομείων, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Επίσης, προστίθενται οι πρώην κοινότητες Οθωνών, Μαθρακίου και Ερεικούσσης του νομού Κερκύρας στις παραμεθόριες περιοχές, στις οποίες υπάρχουν περιορισμοί στις δικαιοπραξίες ακινήτων και καταργούνται τα Γραφεία Υπηρεσίας Εφέδρων κατά Νομό, τα οποία, με παρωχημένους νόμους είχαν σκοπό την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών, Αγωνιστών, Θυμάτων και Αναπήρων Πολέμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην εκπλήρωση της αποστολής της για την υποστήριξη των εφέδρων.
Ειδικά ως προς τη ρύθμιση της εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων στα ΕΑΣ
Σύμφωνα με το ν.4237/2014, όπως ήδη γνωρίζετε, το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει την διάσπαση των ΕΑΣ σε δύο νέες επωφελούμενες ανώνυμες εταιρείες και εν συνεχεία τη θέσπιση προγράμματος εθελουσίας εξόδου για τους εργαζομένους της εταιρείας, η οποία θα προκύψει από την ανωτέρω διάσπαση και θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην παραγωγή και εμπορία όπλων, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού, κατά την έννοια του άρθρου 346 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αποσκοπεί στην μείωση του αριθμού του απασχολούμενου προσωπικού, προκειμένου να επιτευχθεί η οργανωτική αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός της εταιρείας. Περαιτέρω το εν λόγω πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη του την ανάγκη να μη διαταραχθεί η λειτουργία της εταιρείας, καθώς και την εξασφάλιση του αποχωρούντος προσωπικού, μέσω της παροχής αυξημένης αποζημίωσης, με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία.
Θα ήθελα να τονίσω εδώ ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έρχεται να ρυθμίσει το εν λόγω θέμα μονομερώς, ούτε αυθαίρετα. Το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου αποτελεί συμφωνία του συνόλου των φορέων που αφορά, δηλαδή πρωτίστως και κυρίως των εργαζομένων στα ΕΑΣ, της διοίκησης της εταιρείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Οικονομικών.
Ταυτόχρονα, η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί ένα από τους βασικούς όρους εξασφάλισης της βιωσιμότητας και της λειτουργίας της εταιρείας, ως προς το σκέλος της παραγωγής αμυντικού υλικού.
Επίσης, με νομοτεχνική βελτίωση που έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, καθορίσαμε ότι το ποσό που απαιτείται για την υλοποίηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου θα προέλθει από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού.
Ως προς τις τροπολογίες που εισάγαμε:
Τροποποιείται και εξορθολογίζεται το νομικό πλαίσιο των δαπανών μετακίνησης προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι υπηρεσιακές και μη μετακινήσεις οπλιτών θητείας, μαθητών στρατιωτικών σχολών και των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών, καθώς και οι μη υπηρεσιακές μετακινήσεις των μονίμων στελεχών πραγματοποιούνται επί πιστώσει, με τη χορήγηση καταστάσεων επιβίβασης, η κάλυψη των οποίων βαρύνει τον κρατικό Π/Υ. Προβλέπεται, δηλαδή, συγκεκριμένος αριθμός καταστάσεων επιβίβασης ανά κατηγορία προσωπικού, χωρίς δυνατότητα παρέκκλισης ή προσαρμογής στις εκάστοτε ανάγκες του προσωπικού και της Υπηρεσίας.
Κρίναμε, λοιπόν, σκόπιμη την τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον Υπουργό να προσδιορίζει τον αριθμό των χορηγούμενων καταστάσεων επιβίβασης, αναλόγως των εκάστοτε διατιθεμένων πιστώσεων και να καθορίζει τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια της χορήγησής τους.
Με τον τρόπο αυτό το νομικό πλαίσιο γίνεται περισσότερο ευέλικτο, καταργούνται οι προϋποθέσεις και ο ελάχιστος αριθμός των χορηγουμένων καταστάσεων και εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας για τη ρύθμιση των εν λόγω θεμάτων.
Εισάγεται νέα διάταξη, που αφορά την εγγραφή στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας χρηματικών ποσών που καταβάλλονται προς εξαγορά στρατιωτικών υποχρεώσεων ή ως πρόστιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας. Σκοπός της εγγραφής αυτής είναι η κάλυψη της δαπάνης που απαιτείται για την ανακατάταξη ή επανακατάταξη Οπλιτών Βραχείας Περιόδου και αυξάνουν ισόποσα την αντίστοιχη πίστωση που αφορά τη συγκεκριμένη δαπάνη.
Η εγγραφή των ποσών αυτών εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για τη στελέχωση των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων με έμπειρο, εκπαιδευμένο και σε παραγωγική ηλικία κατώτερο προσωπικό, το οποίο εκτιμάται ότι αφενός θα ενδυναμώσει τη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και αφετέρου θα δώσει διέξοδο στη συνεχή μείωση του αριθμού των κατατασσομένων στρατευσίμων.
Επιπρόσθετα, η πρόσληψη Οπλιτών Βραχείας Περιόδου συμβάλλει στη μείωση της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας των νέων και αποβαίνει τελικά επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, καθώς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Εντάσσεται για πρώτη φορά η ειδικότητα Αξιωματικών Έρευνας-Πληροφορικής της Πολεμικής Αεροπορίας στο νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει την ιεραρχία και τις προαγωγές τους. Με την εν λόγω ρύθμιση, η οποία έχει εγκριθεί από το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο ήδη από το έτος 2011, η Πολεμική Αεροπορία έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει υπηρεσιακά προσωπικό που έχει εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής, το οποίο μέχρι σήμερα κατανέμεται σε άλλες ειδικότητες.
Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, όπως τροποποιήθηκε με τον πρόσφατο νόμο 4274/2014, καθορίζονται τα είδη αδειών εργασιών προσωπικού, των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, και παρέχεται εξουσιοδότηση προς τους συναρμοδίους υπουργούς για τον καθορισμό των τίτλων επαγγελματικής κατάρτισης που απαιτούνται για την έκδοση των αδειών ανά κατηγορία.
Με την προσθήκη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στους αποδέκτες της εξουσιοδότησης αυτής, δίνουμε τη δυνατότητα σε στρατιωτικό προσωπικό που έχει εξειδικευμένη εμπειρία κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις σε φύλαξη στρατιωτικών χώρων, να δύναται να αποκτήσει σχετικό τίτλο, ώστε να προσληφθεί αργότερα σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών security».
kranos
40 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρας.
Ημέρα μνήμης και τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για να κερδίσουμε την ελευθερία μας και να μπει τέλος στον εφιάλτη της δικτατορίας.
Είναι όμως και ημέρα περίσκεψης και περισυλλογής γιατί τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο.
Μαζί με τον αγώνα για την οικονομική μας αυτοδυναμία οφείλουμε να διατηρήσουμε τη συλλογική μνήμη.
Μνήμη που αποτελεί φραγμό σε όλους αυτούς που εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, προσπαθούν να παρουσιάσουν ως λύση για την Ελλάδα του μέλλοντος, φαντάσματα του παρελθόντος.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται εθνική στρατηγική, συλλογική προσπάθεια και συστράτευση.
Για να αποκαταστήσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών μέσα από τη συνεννόηση.
Να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση.
Να χτίσουμε τη χώρα που μας αξίζει και να προασπίσουμε τη Δημοκρατία.
Ο αγώνας είναι καθημερινός και πρέπει να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.
Κύριες και κύριοι βουλευτές,
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που συζητούμε προσπαθούμε και πιστεύω ότι τα καταφέρνουμε να λύσουμε πολλά προβλήματα, άλλα μικρότερα, άλλα μεγαλύτερα.
Σκοπός του είναι η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός του γενικού κανονιστικού πλαισίου της λειτουργίας του φαρικού δικτύου της χώρας.
Επίσης, ρυθμίζονται θέματα στρατολογίας, ζητήματα μέριμνας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού της εταιρείας ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΒΕΕ’’.
Τέλος, καθορίζονται διάφορα άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων είναι οι αρμοδιότητες των ιατροδικαστών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο επαναπροσδιορισμός των παραμεθορίων περιοχών για τις οποίες ισχύουν απαγορεύσεις δικαιοπραξιών και η κατάργηση των Γραφείων Υπηρεσίας Εφέδρων κατά Νομό, ενώ, με υπουργικές τροπολογίες εισάγονται διατάξεις για τις οποίες απαιτήθηκε σύμφωνη γνώμη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και, ως εκ τούτου, του Υπουργείου Οικονομικών.
Πιο συγκεκριμένα:
Στο Α΄ Κεφάλαιο σχετικά με τους φάρους:
Εισάγεται για πρώτη φορά ο θεσμός του αναδόχου φάρου, με τον οποίο γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια επιμερισμού του κόστους συντήρησης του φαρικού δικτύου.
Στο συγκεκριμένο σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι δεν παραχωρείται κανένας φάρος. Οι φάροι δεν παραχωρούνται, δεν ξεπουλιούνται, δεν ενοικιάζονται.
Το Πολεμικό Ναυτικό εισηγήθηκε και εμείς κάναμε αποδεκτή την εισήγησή του, να υπάρξει συνεργασία και χρήση περιορισμένου χρόνου. Θα απαγορεύεται η πρόσβαση σε λειτουργικά σημεία των φάρων και αυτό νομίζω ότι είναι προφανές και κατανοητό και η χρήση τους θα επιτρέπεται μόνο για πολιτιστικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Το κόστος συντήρησης και επισκευής για κάθε φάρο ανέρχεται περίπου στο ποσό των 300.000 ευρώ, ενώ το ετήσιο κόστος συντήρησης του φαρικού δικτύου ανέρχεται στα 1,5 εκ. ευρώ.
Πρέπει να σας πω ότι έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από το Πολεμικό Ναυτικό να καταγραφούν όλοι οι φάροι και να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρίσκονται. Κατεγράφησαν λοιπόν 141 φάροι και από αυτούς οι 58 μόνο είναι επιτηρούμενοι, οι υπόλοιποι 83 δεν είναι επιτηρούμενοι, επειδή βρίσκονται σε πάρα πολύ κακή κατάσταση.
Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό, ανεπίσημα και χωρίς να υπάρχει αυτό το θεσμικό πλαίσιο που εμείς σήμερα εισάγουμε, ακριβώς επειδή το πρόβλημα είναι μεγάλο, έχει συνεργαστεί με ιδιώτες και έχουν συντηρηθεί τρεις φάροι.
Διεκδικήσαμε τα φαρικά τέλη, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε αποδεκτό από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι μέσα από το θεσμικό πλαίσιο που φέρνουμε, θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τον εξωραϊσμό, την ανακαίνιση, τη συντήρηση και των υπολοίπων φάρων, έτσι ώστε να μπορούν και αυτοί πλέον να μην καταρρεύσουν και να παραμείνουν λειτουργικοί.
Πέραν τούτων, καθορίζεται και εκσυγχρονίζεται το υπηρεσιακό και επιχειρησιακό πλαίσιο των καθηκόντων της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και γενικά ρυθμίζεται η λειτουργία του φαρικού δικτύου της χώρας.
Στο Β΄ κεφάλαιο σχετικά με τις στρατολογικές διατάξεις:
Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης αναβολής κατάταξης για λόγους σπουδών στους σπουδαστές κολεγίων, τα κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης, τα οποία συνεργάζονται με ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα γενικότερα του εξωτερικού και όχι μόνο κρατών-μελών της ΕΕ και αυτή είναι η διαφοροποίηση.
Παράλληλα, μειώνεται το όριο ηλικίας για τη χορηγούμενη αναβολή στους σπουδαστές των ΚΕΜΕ από το 28ο στο 26ο έτος της ηλικίας τους, καθώς οι τίτλοι σπουδών που παρέχονται από τα ΚΕΜΕ δεν είναι ισότιμοι με αυτούς που παρέχονται από τα ΑΕΙ. Άρα και εδώ νομίζω ότι υπάρχει μια δικαιοσύνη σε σχέση με το χρόνο αναβολής που παρέχεται.
Καθορίζονται επιμέρους διοικητικά και διαδικαστικά θέματα χορήγησης αναβολών κατάταξης, ρυθμίζονται θέματα ορθολογικότερης σύνθεσης των ειδικών στρατολογικών συμβουλίων και ζητήματα στρατιωτικών υποχρεώσεων ειδικών κατηγοριών, όπως των ομογενών.
Προστίθεται διάταξη που καθορίζει ότι οι ανυπότακτοι που συμπληρώνουν το 35ο έτος της ηλικίας τους εξαιρούνται αναδρομικά από τις προσκλήσεις για την κατάταξη για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι και εξαλείφεται με παραγραφή το αξιόποινο της ανυποταξίας τους, εφόσον καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι την 1/1/2016.
Καταργείται η διάταξη που διαφοροποιεί τα στρατολογικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αθλητών που έχουν συμβόλαια με ομάδες του εξωτερικού, έναντι αυτών που εργάζονται σε ελληνικές ομάδες, επειδή συνιστά αδικαιολόγητα άνιση μεταχείριση.
Προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα χορήγησης αναβολής στους ερευνητές του ευρωπαϊκού οργανισμού πυρηνικών ερευνών, του CERN, ως προς την υποχρέωση κατάταξής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις για την εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας.
Στο Γ΄ κεφάλαιο σχετικά με τη μέριμνα προσωπικού:
Περιέχονται διατάξεις που αφορούν τη ρύθμιση ειδικών και ευαίσθητων θεμάτων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό την παροχή ουσιαστικής συνδρομής στις ανάγκες όσων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Πιο αναλυτικά, ρυθμίζουν:
α. Τη χορήγηση ειδικής πρόσθετης άδειας μετ’ αποδοχών 10 ημερών σε νοσηλευτές, μαίες, βοηθούς νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές.
β. Την επέκταση στα στρατιωτικά νοσοκομεία και στο ΝΙΜΤΣ της δυνατότητας παροχής υπηρεσιών αποκλειστικών νοσοκόμων.
γ. Την επέκταση, πέραν του πολιτικού προσωπικού, και στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της δυνατότητας μειωμένου ωραρίου εργασίας και σε όσους έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια ατόμου με αναπηρία, καθώς και στους αναδόχους γονείς ατόμου με αναπηρία για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναδοχή, καθώς και
δ. Τη μεταβολή της προϋπόθεσης του βαθμού που είναι απαραίτητος για την υποβολή αίτησης μετάταξης υπαξιωματικών σε θέσεις αξιωματικών.
Ειδικότερα θα ήθελα να σημειώσω εδώ την παροχή δυνατότητας καταβολής των δικαστικών εξόδων σε κάθε είδος και κατηγορία στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο, για λόγο αναγόμενο στην εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, εμπλέκεται σε ποινική, πολιτική ή διοικητική δίκη, είτε προσωπικά είτε κάποιο μέλος της οικογένειάς του.
Η ανάγκη που καθιστά επιβεβλημένη τη ρύθμιση αφορά την εξασφάλιση της προστασίας του κάθε είδους και κατηγορίας προσωπικού εκ μέρους της Υπηρεσίας, ώστε να λαμβάνεται η πληρέστερη δυνατή μέριμνα για τη διαμόρφωση των συνθηκών και προϋποθέσεων απρόσκοπτης και ανεπηρέαστης εκτέλεσης του υπηρεσιακού τους καθήκοντος.
Στη διάταξη δεν γίνεται πλέον αναφορά σε αναλογική εφαρμογή προϊσχυόντων νομοθετημάτων, αλλά παρέχεται πρωτογενές νομικό έρεισμα κάλυψης των σχετικών εξόδων.
Εννοείται δε ότι από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται απολύτως οι περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες δεν υπάρχει τελεσίδικη ή αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου για την πλήρη απαλλαγή τους από οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με την υπόθεση. Αυτό είναι αυτονόητο και οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θα ερχόταν σε αντίθεση με τη ρύθμιση αυτή.
Το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος βρίσκεται ήδη στην τελική φάση επεξεργασίας του από τα Γενικά Επιτελεία, περιλαμβάνει συγκεκριμένες, ρητές και αυστηρές προϋποθέσεις για τους δικαιούχους και θα προωθηθεί για υπογραφή το συντομότερο δυνατό.
Στο Δ΄ κεφάλαιο σχετικά με τις άλλες διατάξεις:
Πέραν των επιμέρους ρυθμίσεων, που αφορούν θέματα που θεωρώ σημαντικά για συγκεκριμένες κατηγορίες προσωπικού, όπως για παράδειγμα ο εξορθολογισμός του νομικού πλαισίου που αφορά τους ολυμπιονίκες στους οποίους έχει απονεμηθεί βαθμός αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να γίνει στο θέμα της προκαταβολής του 90% των συνολικών ποσών που οφείλονται από τα ασφαλιστικά ταμεία του Υπουργείου Εργασίας, όπως αυτά προκύπτουν από τις μηνιαίες δαπάνες νοσηλείας, προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Η διάταξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για τη λειτουργία, τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των στρατιωτικών νοσοκομείων, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Επίσης, προστίθενται οι πρώην κοινότητες Οθωνών, Μαθρακίου και Ερεικούσσης του νομού Κερκύρας στις παραμεθόριες περιοχές, στις οποίες υπάρχουν περιορισμοί στις δικαιοπραξίες ακινήτων και καταργούνται τα Γραφεία Υπηρεσίας Εφέδρων κατά Νομό, τα οποία, με παρωχημένους νόμους είχαν σκοπό την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών, Αγωνιστών, Θυμάτων και Αναπήρων Πολέμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην εκπλήρωση της αποστολής της για την υποστήριξη των εφέδρων.
Ειδικά ως προς τη ρύθμιση της εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων στα ΕΑΣ
Σύμφωνα με το ν.4237/2014, όπως ήδη γνωρίζετε, το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει την διάσπαση των ΕΑΣ σε δύο νέες επωφελούμενες ανώνυμες εταιρείες και εν συνεχεία τη θέσπιση προγράμματος εθελουσίας εξόδου για τους εργαζομένους της εταιρείας, η οποία θα προκύψει από την ανωτέρω διάσπαση και θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην παραγωγή και εμπορία όπλων, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού, κατά την έννοια του άρθρου 346 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αποσκοπεί στην μείωση του αριθμού του απασχολούμενου προσωπικού, προκειμένου να επιτευχθεί η οργανωτική αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός της εταιρείας. Περαιτέρω το εν λόγω πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη του την ανάγκη να μη διαταραχθεί η λειτουργία της εταιρείας, καθώς και την εξασφάλιση του αποχωρούντος προσωπικού, μέσω της παροχής αυξημένης αποζημίωσης, με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία.
Θα ήθελα να τονίσω εδώ ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έρχεται να ρυθμίσει το εν λόγω θέμα μονομερώς, ούτε αυθαίρετα. Το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου αποτελεί συμφωνία του συνόλου των φορέων που αφορά, δηλαδή πρωτίστως και κυρίως των εργαζομένων στα ΕΑΣ, της διοίκησης της εταιρείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Οικονομικών.
Ταυτόχρονα, η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί ένα από τους βασικούς όρους εξασφάλισης της βιωσιμότητας και της λειτουργίας της εταιρείας, ως προς το σκέλος της παραγωγής αμυντικού υλικού.
Επίσης, με νομοτεχνική βελτίωση που έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, καθορίσαμε ότι το ποσό που απαιτείται για την υλοποίηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου θα προέλθει από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού.
Ως προς τις τροπολογίες που εισάγαμε:
Τροποποιείται και εξορθολογίζεται το νομικό πλαίσιο των δαπανών μετακίνησης προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι υπηρεσιακές και μη μετακινήσεις οπλιτών θητείας, μαθητών στρατιωτικών σχολών και των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών, καθώς και οι μη υπηρεσιακές μετακινήσεις των μονίμων στελεχών πραγματοποιούνται επί πιστώσει, με τη χορήγηση καταστάσεων επιβίβασης, η κάλυψη των οποίων βαρύνει τον κρατικό Π/Υ. Προβλέπεται, δηλαδή, συγκεκριμένος αριθμός καταστάσεων επιβίβασης ανά κατηγορία προσωπικού, χωρίς δυνατότητα παρέκκλισης ή προσαρμογής στις εκάστοτε ανάγκες του προσωπικού και της Υπηρεσίας.
Κρίναμε, λοιπόν, σκόπιμη την τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον Υπουργό να προσδιορίζει τον αριθμό των χορηγούμενων καταστάσεων επιβίβασης, αναλόγως των εκάστοτε διατιθεμένων πιστώσεων και να καθορίζει τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια της χορήγησής τους.
Με τον τρόπο αυτό το νομικό πλαίσιο γίνεται περισσότερο ευέλικτο, καταργούνται οι προϋποθέσεις και ο ελάχιστος αριθμός των χορηγουμένων καταστάσεων και εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας για τη ρύθμιση των εν λόγω θεμάτων.
Εισάγεται νέα διάταξη, που αφορά την εγγραφή στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας χρηματικών ποσών που καταβάλλονται προς εξαγορά στρατιωτικών υποχρεώσεων ή ως πρόστιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας. Σκοπός της εγγραφής αυτής είναι η κάλυψη της δαπάνης που απαιτείται για την ανακατάταξη ή επανακατάταξη Οπλιτών Βραχείας Περιόδου και αυξάνουν ισόποσα την αντίστοιχη πίστωση που αφορά τη συγκεκριμένη δαπάνη.
Η εγγραφή των ποσών αυτών εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για τη στελέχωση των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων με έμπειρο, εκπαιδευμένο και σε παραγωγική ηλικία κατώτερο προσωπικό, το οποίο εκτιμάται ότι αφενός θα ενδυναμώσει τη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και αφετέρου θα δώσει διέξοδο στη συνεχή μείωση του αριθμού των κατατασσομένων στρατευσίμων.
Επιπρόσθετα, η πρόσληψη Οπλιτών Βραχείας Περιόδου συμβάλλει στη μείωση της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας των νέων και αποβαίνει τελικά επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, καθώς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Εντάσσεται για πρώτη φορά η ειδικότητα Αξιωματικών Έρευνας-Πληροφορικής της Πολεμικής Αεροπορίας στο νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει την ιεραρχία και τις προαγωγές τους. Με την εν λόγω ρύθμιση, η οποία έχει εγκριθεί από το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο ήδη από το έτος 2011, η Πολεμική Αεροπορία έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει υπηρεσιακά προσωπικό που έχει εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής, το οποίο μέχρι σήμερα κατανέμεται σε άλλες ειδικότητες.
Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, όπως τροποποιήθηκε με τον πρόσφατο νόμο 4274/2014, καθορίζονται τα είδη αδειών εργασιών προσωπικού, των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, και παρέχεται εξουσιοδότηση προς τους συναρμοδίους υπουργούς για τον καθορισμό των τίτλων επαγγελματικής κατάρτισης που απαιτούνται για την έκδοση των αδειών ανά κατηγορία.
Με την προσθήκη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στους αποδέκτες της εξουσιοδότησης αυτής, δίνουμε τη δυνατότητα σε στρατιωτικό προσωπικό που έχει εξειδικευμένη εμπειρία κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις σε φύλαξη στρατιωτικών χώρων, να δύναται να αποκτήσει σχετικό τίτλο, ώστε να προσληφθεί αργότερα σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών security».
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι Ουκρανοί κρατούν όμηρο βρετανό δημοσιογράφο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ