2014-07-28 09:04:18
Φωτογραφία για Δυτική Ελλάδα: Τα θαλάσσια οικόπεδα των 150 δισ. - Αρχίζει ο διαγωνισμός για τα «φιλέτα» με τους υδρογονάνθρακες
Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για τη χάραξη των «οικοπέδων» για τις έρευνες υδρογονανθράκων, καθώς ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης έστειλε τους επίσημους χάρτες προς δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Αυτοί απεικονίζουν τα 23 θαλάσσια και «χερσαία» οικόπεδα, που θα δοθούν μέσα από δύο διεθνείς διαγωνισμούς. Στις δύο υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής» προσδιορίζονται γεωγραφικά οι τρεις χερσαίες περιοχές Αρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και βορειοδυτικής Πελοποννήσου και το είδος σύμβασης- στη μία- και η δεύτερη προσδιορίζει γεωγραφικά τις 20 θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο πέλαγος και νότια της Κρήτης. Η διακήρυξη των δύο διαγωνισμών αναμένονται να σταλεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η διαδικασία υποβολής προσφορών από επενδυτές θα ξεκινήσει μόλις δημοσιευτούν και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι χάρτες με τις ακριβείς συντεταγμένες των περιοχών.


Διαφορετικοί οι δύο διαγωνισμοί

Οι διαγωνισμοί, ο ένας για τα 20 θαλάσσια «οικόπεδα» 224.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ο άλλος για τα τρία χερσαία, διαφέρουν. Ο δεύτερος προκλήθηκε από τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό Enel, με τον κ. Μανιάτη να ανακοινώνει το ενδιαφέρον των Ιταλών τον περασμένο Απρίλιο. Οπως προβλέπει ο νόμος, σε τέτοιες περιπτώσεις ο υπουργός δημοσιοποιεί το χάρτη με τις συντεταγμένες, την προκήρυξη και το είδος της σύμβασης, προκειμένου να προσκαλέσει το ενδιαφέρον κι άλλων επενδυτών. Οι τρεις περιοχές θα είναι διαθέσιμες για υποβολή προσφορών για 90 ημέρες μετά από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της ΕΕ και αν δεν βρεθεί άλλος ενδιαφερόμενος, τότε θα υπογραφεί σύμβαση με την Enel.

Τα 20 θαλάσσια «οικόπεδα»

Οι περιοχές στο Ιόνιο πέλαγος και νότια της Κρήτης καθορίστηκαν αφού πρώτα μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν τα δεδομένα που συνέλεγε η νορβηγική εταιρεία PGS στη διάρκεια των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών που έκανε.

Για αυτά τα 20 «οικόπεδα» υπάρχει μεγάλο πετρελαϊκό ενδιαφέρον. Η διακήρυξη και ο χάρτης για ατή την περίπτωση εκτιμάται ότι θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της ΕΕ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα δοθεί προθεσμία έξι μηνών για την υποβολή προσφορών από επενδυτές. Ετσι, στα μέσα Μαρτίου θα είναι γνωστό ποιες εταιρείες θα έχουν ενδιαφερθεί και για ποιες περιοχές.

Οι περιοχές του Ιουνίου που δείχνουν να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι στους Παξούς, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, δυτικά από το Κατάκολο αλλά και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας με την Αλβανία. Με τα διαθέσιμα δεδομένα για αυτές τις περιοχές, στοιχεία που έχει αναφέρει δημόσια και ο πρωθυπουργός, εκτιμάται ότι σε βάθος 25ετίας η Ελλάδα μπορεί να έχει έσοδα 150 δισ. ευρώ. Με βάση αυτό το σενάριο, η εκτίμηση είναι για περίπου 2-3 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Ανάλογα κοιτάσματα στην Ιταλία δίνουν 100.000 βαρέλα την ημέρα

Σε ό,τι αφορά τα τρία χερσαία «οικόπεδα», σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» κοιτάσματα στη νότια Ιταλία με παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά δίνουν 100.000 βαρέλια ημερησίως. Για τις ανάγκες της σύγκρισης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρίνος- στη Θάσο- έβγαζε στις... καλές του εποχές 30.000 ημερησίως.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Καρπούζια … έργα τέχνης [photos]
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Καρπούζια … έργα τέχνης [photos]
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ