2014-07-28 22:48:06
Φωτογραφία για Λεπτότερη μέση: Mειώνει τον κίνδυνο διαβήτη & καρδιαγγειακών επεισοδίων
H λεπτή μέση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών επεισοδίων, σύμφωνα με γαλλική έρευνα Συγκεκριμένα, η έρευνα υποστηρίζει ότι τα άτομα που καταφέρνουν να μειώσουν την τιμή της περιφέρειας της μέσης τους έχουν μεγάλη πιθανότητα να μειώσουν και τον κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη και καρδιαγγειακά επεισόδια.

Δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care, τον Ιούλιο 2007.

Αναλυτικότερα, οι Γάλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες και άντρες που παρουσίασαν αύξηση στην τιμή της περιφέρειας της μέσης τους από 6 εκ. και άνω (τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωής τους) βρίσκονταν σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο. 

Τα δύο από τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου είναι: α) η υψηλή αρτηριακή πίεση β) τα διαταραγμένα επίπεδα χοληστερόλης. Αντιθέτως, οι γυναίκες που μείωσαν μόλις 2 εκ. ή και περισσότερο την περιφέρεια της μέσης τους μείωσαν και τον κίνδυνο να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο συγκριτικά με αυτές των οποίων η τιμή της περιφέρειας της μέσης τους έμεινε ίδια. Σταθερή Vs μειωμένης περιφέρειας μέσης… 


Στην παραπάνω έρευνα, επιπλέον, οι ερευνητές σύγκριναν γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο που μείωσαν την περιφέρεια της μέσης τους, με γυναίκες επίσης με μεταβολικό σύνδρομο που διατήρησαν σταθερή την περιφέρεια της μέσης στη διάρκεια της μελέτης... 

Διαπιστώθηκε ότι η πρώτη ομάδα είχε 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μην έχει μεταβολικό σύνδρομο με τη πέρας της έρευνας. Εκτός από την τιμή της περιφέρειας μέσης, η τιμή του Δείκτη μάζας σώματος είναι εξίσου σημαντικός δείκτης για το αν τα άτομα θα εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη ή καρδιαγγειακά επεισόδια. 

Παρόλα αυτά, μπορεί και άτομα με φυσιολογική τιμή στο δείκτη μάζας σώματος να έχουν μεγάλη τιμή στην περιφέρεια της μέσης τους και κατά συνέπεια να έχουν μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο. Η αυξημένη περιφέρεια της μέσης αποτελεί έναν κακό διαγνωστικό δείκτη προάγγελο του μεταβολικού συνδρόμου, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, logodiatrofis.gr
Πηγή
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ