2014-07-29 11:38:09
Φωτογραφία για Η πρώτη υπόθεση διαμεσολάβησης στην Κρήτη
Το πρώτο πρακτικό διαμεσολάβησης σε επίπεδο Κρήτης, με την οποία λύθηκε μακρυά από τις δικαστικές αίθουσες, η... οικονομική διαφορά μεταξύ δύο ιδιωτών, κατατέθηκε πριν λίγες ημέρες, στη γραμματεία του Πρωτοδικείου Ηρακλείου.

Η διαδικασία της διαμεσολάβησης, αποτελεί νόμο του Κράτους, είναι ο 3898/2010, και παρά το γεγονός ότι ισχύει εδώ και 4 χρόνια, ουσιαστικά ελάχιστοι είναι εκείνοι που τον έχουν εκμεταλλευθεί για να λύσουν τις διαφορές τους, δίχως να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά, χρονικά και ψυχολογικά.

Η πρώτη υπόθεση

Η συγκεκριμένη υπόθεση διαμεσολάβησης, η οποία γράφτηκε στην ιστορία, ως η πρώτη που ενεγράφη στο σχετικό βιβλίο πρακτικών διαμεσολάβησης του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, αφορά σε διαφορά που προέκυψε στα πλαίσια συναφθείσας προφορικής σύμβασης έργου μεταξύ δύο ιδιωτών. Οι δύο πλευρές είχαν τη διάθεση και λόγω της φιλικής σχέσης που είχαν και δεν επιθυμούσαν να διαταραχθεί, να δοκιμάσουν τη λύση της διαμεσολάβησης που τους πρότειναν οι δικηγόροι τους Μαρία Στιβακτάκη και Ελένη Βασαλάκη και τελικά όπως μας εξηγεί η “διαμεσολαβήτρια” 'Εφη Σωμαρά, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ τους.


Η ίδια μετέβη την προηγούμενη εβδομάδα στη γραμματεία του Πρωτοδικείου και κατέθεσε το πρακτικό διαμεσολάβησης της υπόθεσης, ο οποίος καθίσταται τίτλος εκτελεστός και δεσμεύει αμφότερες τις πλευρές.

Λύση πολιτισμού

Μετρημένες στα δάκτυλα και των δύο χεριών, είναι οι υποθέσεις διαμεσολάβησης που έχουν μέχρι σήμερα κατατεθεί στην Ελλάδα. “Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι εκτός από την δικαστική επίλυση των διαφορών του, υπάρχει και άλλος δρόμος, που ονομάζεται διαμεσολάβηση. Είναι μια λύση πολιτισμού, η διαμεσολάβηση. Με την διευκόλυνση της επικοινωνίας των μερών επιτυγχάνεται η επίλυση της διαφοράς τους, με λιγότερο κόστος σε όλα τα επίπεδα: ψυχολογικό, οικονομικό και χρονικό”, επισημαίνει στο Cretalive, η δικηγόρος Ηρακλείου και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια του υπουργείου Δικαιοσύνης Έφη Σωμαρά.

Εν' ολίγοις, εκείνος που θα επιλέξει τη διαμεσολάβηση, θα δαπανήσει λιγότερα χρήματα από όσα θα ξόδευε στα δικαστήρια, η συμφωνία επιτυγχάνεται, -εφόσον βεβαίως υπάρχει η καλή διάθεση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές- μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και η ψυχολογική ...καταπόνηση είναι μικρότερη.

Ο διαμεσολαβητής

Στο Ηράκλειο υπάρχουν σήμερα περίπου 10 διαμεσολαβητές δικηγόροι. Έχουν εκπαιδευτεί σε κέντρο διαμεσολάβησης του υπουργείου Δικαιοσύνης και η παρουσία τους είναι αναγκαία αλλά και καίρια στη διαδικασία. Οι εμπλεκόμενες πλευρές προσέρχονται με τους δικηγόρους τους στις συναντήσεις και ο ρόλος του διαμεσολαβητή είναι να διευκολύνει την επικοινωνία και τις διαπραγματεύσεις. “Δεν κρίνει, δεν αποφασίζει. Δεν επιτρέπεται να ταχθεί υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, ούτε να εγκρίνει ή να απορρίψει τις προτάσεις των μερών. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατευθύνει ή διευκολύνει τη συζήτηση, εφαρμόζει τις κατάλληλες εκείνες τεχνικές που οδηγούν στη θετική αλληλεπίδραση των μερών ώστε η μεταξύ τους επικοινωνία να παράγει θετικά αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές”, μας εξηγεί η κ. Σωμαρά.

Πεδίο δράσης της Διαμεσολάβησης

Διαφορές ιδιωτικού δικαίου, οικονομικές εμπορικές ακόμη και οικογενειακές μπορούν να υπαχθούν στη Διαμεσολάβηση. Όπως επισημαίνει η κ. Σωμαρά, “με τη διαμεσολάβηση μπορούν να λυθούν θέματα διατροφής, επικοινωνίας των παιδιών με τους γονείς τους. Η διαδικασία βοηθά τα ζευγάρια και κατ΄επέκτασιν τα παιδιά τους, γιατί αποκαθίσταται η επικοινωνία των πρώην συζύγων και καταλήγουν σε μια κοινώς αποδεκτή λύση, την οποία τηρούν”.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ