2012-04-25 18:11:03
Φωτογραφία για Νέα έρευνα για τον Ναό της Λαοδίκειας στο Ιράν
Ομάδα Ιρανών αρχαιολόγων επέστρεψαν στην πόλη της Nahavand, στο δυτικό Ιράν, προκειμένου να ψάξουν... εκ νέου για τον Ναό της Λαοδίκειας.

Πιστεύουν ότι ο αρχαίος Ελληνικός ναός βρίσκεται θαμμένος κάτω από οικισμούς της πόλης χτισμένοι από τους ντόπιους στον υποψήφιο αρχαιολογικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια.

«Η κατασκευή αυτών των οικισμών έχει προκαλέσει μια εκτεταμένη καταστροφή δίνοντας ελάχιστες πιθανότητες να ανακαλυφθούν ίχνη του ναού» αναφέρει ο υπεύθυνος της αρχαιολογικής ομάδας Mehdi Rahbar.

Ο Roman Ghirshman, Γάλλος αρχαιολόγος είχε ξεκινήσει τις έρευνες στην περιοχή το 1948 για να ανακαλύψει ίχνη του ναού. Ωστόσο, απέβησαν άκαρπες λόγω της εκτεταμένης καταστροφής του αρχαιολογικού χώρου.

Ιρανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Πολιτισμού ανακοίνωσαν το 2006 το σχέδιο εξαγοράς σπιτιών στην περιοχή προκειμένου να διευκολύνουν τις ανασκαφές.

Τον Ιούνιο του 2005, μια ομάδα Ιρανών αρχαιολόγων με υπεύθυνο τον Rahbar ξεκίνησαν τις έρευνες για το ναό στο Navahand, που βρίσκεται 40 χλμ. Νοτιοανατολικά του Malayer στην περιφέρεια Hamedan. Ωστόσο, δεν ανακοινώθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για αυτή την έρευνα.

Το 1943, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αρχαία επιγραφή διαστάσεων 85x36 εκ. που περιείχε κείμενο 30 γραμμών στα ελληνικά, που καλούσε τους κατοίκους του Navahand να υπακούουν στους νόμους της κυβέρνησης.

Η επιγραφή αποτελεί την ένδειξη ύπαρξης του Ναού της Λαοδικείας, που είχε αρχικά χτιστεί από τον Σελευκίδη βασιλιά, τον Αντίοχο Γ' τον Μέγα (223 – 187 π.Χ.) προς τιμήν της γυναίκας του, βασίλισσας Λαοδίκειας.

Δύο άλλες επιγραφές όπως και άλλα 4 χάλκινα αγαλματίδια ήρθαν στο φως στον εν λόγω χώρο, τα οποία εκτίθενται στο Εθνικό Μουσείο του Ιράν στην Τεχεράνη. Ένας αριθμός από βάσεις και έδρες κιόνων του ναού βρέθηκαν με το πέρασμα των χρόνων και τα οποία, χρησιμοποιήθηκαν ως διακοσμητικά αρχιτεκτονικά στοιχεία στο χώρο που διενεργείται το παζάρι της πόλης, το Nahavand’s Hajian Bazaar καθώς και διάσπαρτα σε άλλα σημεία της πόλης.

Ο Αντίοχος ήταν ο πιο γνωστός από τους βασιλείς των Σελευκιδών. Έχοντας υποτάξει σημαντικές περιοχές της Παρθίας, στο σημερινό ΒΔ Ιράν και στην Βακτρία (αρχαία πόλη της κεντρικής Ασίας) πολέμησε επιτυχώς τον Αιγύπτιο βασιλιά Πτολεμαίο τον Ε’ και το 198 π.Χ. κατείχε όλη την περιοχή της Παλαιστίνης και του Λιβάνου.

Στην συνέχεια ήρθε σε σύγκρουση με τους Ρωμαίους, που τον νίκησαν στις Θερμοπύλες το 191 π.Χ. και στην Μαγνησία (την σημερινή Manisa, της Τουρκίας) το 190 π.Χ. Το αποτέλεσμα ήταν να αναγκαστεί να παραδώσει όλες τις επικράτειες που βρίσκονταν δυτικά της οροσειράς Ταύρου και να πληρώνει φόρο υποτέλειας. Ο Αντίοχος που αναβίωσε την Αυτοκρατορία των Σελευκιδών, έχασε τελικά την επιρροή του στην ανατολική Μεσόγειο καθώς δεν αναγνώρισε έγκαιρα την ανερχόμενη δύναμη της Ρώμης.

erroso.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ