2014-07-30 08:20:40
Φωτογραφία για Ηλεία: Στροφή των νέων ανθρώπων στην μελισσοκομία
Τι μπορεί να συνδέει έναν δικηγόρο, έναν ψυχολόγο, έναν πολιτικό μηχανικό, έναν μηχανικό αυτοκινήτων και ένα 20χρονο αγόρι που τώρα βγαίνει στην παραγωγή; Διαπιστώσαμε λοιπόν, ότι έχουν μια τουλάχιστον κοινή αγάπη, την μελισσοκομία!

Άλλοι είναι ερασιτέχνες και άλλοι επαγγελματίες μελισσοκόμοι. Τους συναντήσαμε να παρακολουθούν το τριήμερο σεμινάριο, ταχύρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης μελισσοκόμων στο Επιμελητήριο Ηλείας που υλοποιείται από το κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ, μαζί με άλλους ενδιαφερόμενους. Το ελπιδοφόρο είναι ότι πολλοί εξ αυτών είναι νέοι άνθρωποι και θελήσαμε να ανιχνεύσουμε τι ήταν αυτό που τους ώθησε να ασχοληθούν με την τέλεια κοινωνία των μελισσών, είτε παράλληλα με το επάγγελμά τους είτε ως αποκλειστική απασχόληση.

Είναι γεγονός ότι η μελισσοκομία είναι η κορυφή του πρωτογενούς τομέα, η ελίτ θα λέγαμε, αφενός γιατί το μέλι είναι διατροφικό χρυσάφι με περισσότερες από 180 θρεπτικές ουσίες, από μόνο του και βρίσκεται πολύ ψηλά στην διατροφική λίστα και αφετέρου γιατί παρά τις αντιξοότητες που συναντά η μελισσοκομία, διατηρεί ακόμα μια καλή τιμή
. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο πολλοί νέοι άνθρωποι και στην Ηλεία, άλλοι αναζητώντας μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας και άλλοι γιατί αποφάσισαν να επιλέξουν αυτό το κομμάτι του πρωτογενούς τομέα που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, στρέφονται προς την μελισσοκομία. Βεβαίως υπάρχουν και οι ερασιτέχνες μελισσοκόμοι που είτε συνεχίζουν την μελισσοκομία ως οικογενειακή παράδοση διατηρώντας λίγες κυψέλες για να έχουν το δικό τους μέλι, είτε γιατί πειραματίζονται σε πρώτη φάση και αν… τους βγει, στην πορεία γίνονται επαγγελματίες.

Οι δικοί μας μελισσοκόμοι, δύο επαγγελματίες και τρεις ερασιτέχνες, μιλούν στην «Πρωϊνή» για το τι ήταν εκείνο που τους ώθησε να ασχοληθούν με τις μέλισσες και πώς βλέπουν σήμερα το μέλλον της μελισσοκομίας. Ο λόγος ανήκει στους ίδιους Μελισσοκόμοι σε πρώτο ενικό

Βασίλης Γκιώνης – πολιτικός μηχανικός - επαγγελματίας μελισσοκόμος- «Ελληνική Μελισσοκομική» στη Ζαχάρω

«Ασχολούμαι επαγγελματικά με την παραγωγή βασιλικού πολτού, γύρης , πρόπολης, εμπορεύομαι μελισσοσμήνη, κυρίως βασίλισσες και φυσικά επειδή έχω έναν ικανό αριθμό μελισσοσμηνών, όποτε χρειάζομαι και παραπάνω προϊόντα, κυνηγάω τις μελιτοφορίες. Πριν από 4 χρόνια αποφάσισα να ασχοληθώ με την μελισσοκομία, δεν είχα καμία σχέση, έχω σπουδάσει πολιτικός μηχανικός και μετά από 11 χρόνια εμπειρίας πάνω στα δημόσια έργα, ξεκινησα την μελισσοκομία αρχικά για αγχολυτικούς λόγους, καθαρά και μόνο. Και φυσικά ο καθηγητής στα σεμινάρια ερασιτεχνών του ΙΓΕ που παρακολούθησα, με έκανε να αγαπήσω πραγματικά την μελισσοκομία. Βέβαια ήταν και ο παππούς μου μελισσοκόμος ερασιτέχνης, είχε 18 κυψέλες, αλλά εγώ ως τότε, καμία σχέση! Αυτή τη στιγμή έχω πάνω από 1000 παραγωγικά μελισσοσμήνη στη Ζαχάρω με την επωνυμία «Ελληνική Μελισσοκομική» και όποιος θέλει και επιθυμεί από την άνοιξη, ακόμα και μικρές ομάδες, μπορεί να έρθει κατόπιν συνεννόησης να παρακολουθήσει κάποιες εργασίες στο βασιλοτροφείο μου αλλά και να δοκιμάσει ο ίδιος να μπολιάσει για βασίλισσες, για βασιλικό πολτό, να πάμε για γύρη μαζί, έτσι σαν εμπειρία και εννοείται χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση εννοείται". Ρωτάμε τον Βασίλη αν εξακολουθεί να εργάζεται ακόμα ως μηχανικός και μας απαντά ότι «παραμένω μηχανικός, απλά τώρα ασχολούμαι με τις μέλισσες και δουλεύω ο ίδιος στα μελίσσια μου. Πιστεύω πως η μελισσοτροφία έχει μέλλον στην Ελλάδα, αλλά δεν επέλεξα μετά τα μαθήματα στο ΙΓΕ να ασχοληθώ τυχαία, αλλά για ένα περίπου χρόνο πήγα και εργάστηκα άμισθος σε μια από τις μεγαλύτερες μελισσοκομικές μονάδες της Ελλάδας για να μπορέσω να δω αν μπορώ να τα καταφέρω. Σαν ιδέα είναι ωραίο, αλλά δεν είναι απλό. Τελικά, αποδείχθηκε ότι μου πάει…»

Γιάννης Νάτσης- Ψυχολόγος - διοίκηση επιχειρήσεων και επαγγελματίας μελισσοκόμος - Λουκά Πηνείας

Ο Γιάννης Νάτσης είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, έχει πτυχίο ψυχολογίας και πτυχίο στην διοίκηση επιχειρήσεων και ξεκινώντας ένα ωραίο πρωί από την Αθήνα, μαζί με άλλους έξι φίλου του, αποφάσισαν να αλλάξουν τη ζωή τους. Χωρίς να έχουν καμία σχέση με την Ηλεία, επέλεξαν τον τόπο, το Λουκά Πηνείας, δημιούργησαν το Κτήμα τους και άρχισαν να ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα – ελιές - κρασί - μέλι. «Με την μελισσοκομία ξεκινήσαμε επισήμως το 1997 όταν εφτά φίλοι- σήμερα ο ένας δυστυχώς δεν υπάρχει- αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε την Αθήνα και να ζήσουμε κοντά στη φύση. Βρεθήκαμε λοιπόν εδώ, στην Πηνεία, χωρίς να έχουμε καμία σχέση με την Ηλεία. Παρακολουθήσαμε ένα χρόνο πριν κάποια σεμινάρια μελισσοκομίας στην Αθήνα- και από την ώρα που ήρθαμε και εγκατασταθήκαμε στο Κτήμα, πήραμε και τα πρώτα μας μελίσσια. Από κει ξεκινήσαμε ασκώντας την βιολογική μελισσοκομία παρότι δεν επιτρεπόταν γιατί δεν υπήρχε το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, αυτό έγινε το 2002 όπου και επισήμως καταχωρηθήκαμε στους βιολογικούς μελισσοκόμους παίρνοντας και το σήμα. Οι κυψέλες μας κυμαίνονται, είναι γύρω στα 300 παραγωγικά μελίσσια και σαν παραγωγή κάθε χρόνο κατεβάζουμε τον πήχη. Τα τελευταία πέντε χρόνια δυστυχώς όλο κατεβαίνει ο πήχης και μια μέση παραγωγή που κινείται μεταξύ 4-5 τόνων, κάθε χρόνο πρέπει να την αναπροσαρμόζουμε. Το προϊον, βιολογικό μέλι πιστοποιημένο, το διακινούμε μόνοι μας στην ελληνική αγορά και εφόσον μπορεί και το απορροφά δεν συντρέχει κάποιος λόγος παρόλο που υπάρχει ζήτηση, να το εξάγουμε. Είμαστε και λίγο της άποψης, το καλό να το τρώμε πρώτα εμείς και να μην φεύγει έξω.»

Μιλτιάδης Κλιμαντήρης – δικηγόρος - ερασιτέχνης μελισσοκόμος στα Ροδινά Ζαχάρως

Αποφάσισα να ασχοληθώ και εγώ με την ερασιτεχνική μελισσοκομία διότι αυτή ήταν μια πατροπαράδοτη δραστηριότητα, έχουμε στην οικογένειά μου μελίσσια εδώ και 100 χρόνια. Αυτό που μας ώθησε να συνεχίσουμε τη μελισσοκομία είναι ότι μας αρέσει εξαιρετικά η διαδικασία της εξαγωγής του μελιού όπως και λίγου βασιλικού πολτού ή της γύρης, διότι εκεί βλέπεις μια κοινωνία απόλυτα παραγωγική , έχει εξαιρετικούς κανόνες αλληλεγγύης δηλαδή υπάρχει ένας συγκεκριμένος σκοπός και στόχος όπου όλοι πλέον εργάζονται για την επίτευξή του. Εγώ είμαι δικηγόρος στο επάγγελμα και το κάνω ερασιτεχνικά, για να έχουμε μέλι δικό μας στο σπίτι. Συζητώντας όμως και με επαγγελματίες μελισσοκόμους, τα τελευταία χρόνια η μελισσοκομία έχει μια δυσκολία γιατί αφενός οι κλιματικές αλλαγές και οι καιρικές συνθήκες έχουν συμβάλλει στα μέγιστα στην όλο και λιγότερη συλλογή γύρης από τα λουλούδια και η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη και τα κόστη είναι μεγάλα για τα μελίσσια. Βεβαίως πολλοί νέοι άνθρωποι μετά την οικονομική κρίση έχουν στραφεί στην μελισσοκομία, γιατί το μέλι μαζί με το λάδι και το κρασί, θεωρώ ότι είναι πρώτης γραμμής ελληνικό και κυρίως ηλειακό προϊόν. Και μάλιστα Ηλειακό μέλι είναι άριστης ποιότητας. Και ο πατέρας μου είναι δικηγόρος, συνταξιούχος βέβαια, αλλά πάντα είχαμε 30 κυψέλες όπως και τώρα, για να συλλέγουμε το μέλι του σπιτιού και να δίνουμε σε κάποιους φίλους.

Βαρώτσος Γρηγόρης - μηχανικός αυτοκινήτων - ερασιτέχνης μελισσοκόμος στην Αλφειούσα

Ασχολούμαι με την μελισσοκομία εδώ και έναν χρόνο, έχω ήδη 40 μελίσσια και αυτήν την εποχή βγάζω το πρώτο μου μέλι. Νοιώθω ενθουσιασμένος και για πρώτη χρονιά είναι καλά. Ζούσα 15 χρόνια στην Αθήνα, είμαι μηχανικός αυτοκινήτων ήμουνα μια χαρά, καλοπληρωνόμουνα, αλλά όταν είδα ότι δεν βγαίνει άλλο, αποφάσισα να επιστρέψω στον τόπο μου. Κάνω τώρα τα πρώτα μου βήματα ερασιτεχνικά και αν δω ότι πάει, θα συνεχίσω επαγγελματικά. Το μέλι είναι ένα προϊόν που έχει τιμή, το όλο θέμα είναι να μπορείς να το παράγεις και κυρίως να μπορέσεις να το προωθήσεις. Εδώ και μια εβδομάδα τρύγησα κάποια μελίσσια και τώρα συνεχίζω. Είναι μια διαδικασία που μου αρέσει πολύ. Παρακολούθησα έξι μήνες σεμινάρια μελισσοκομίας στο ΙΓΕ στην Αθήνα και έτσι έμαθα τα βασικά και εξοικειώθηκα με τα μελίσσια και την κοινωνία των μελισσών.

Μαρίνος Γκούμας – 0 20χρονος ερασιτέχνης μελισσοκόμος από το Γούμερο

Έίμαι 20 χρονών και είμαι από το Γούμερο. Με τα μελίσσια ασχολιόταν από παλιά ο θείος μου και έτσι από 10 χρονών πήγαινα κοντά, συνήθισα και έτσι άρχισα να ασχολιέμαι με την μελισσοκομία ερασιτεχνικά και αργότερα, όταν τελειώσω και φαντάρος βλέπουμε. Σκέφτομαι ότι η μελισσοκομία μπορεί να γίνει το επάγγελμά μου στο μέλλον, έχω ήδη γύρω στα 70 μελίσσια και συνεργάζομαι και με άλλους μελισσοκόμους που ξέρουν το επάγγελμα. Δεν πάει βέβαια πολύ καλά τα τελευταία δύο- τρία χρόνια εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, αλλά το παλεύουμε.

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ