2014-07-30 09:51:14
Φωτογραφία για «Πρόβλημα της Ευρώπης το Κυπριακό»
Η κοινή στρατηγική που διαμόρφωσαν Λευκωσία και Αθήνα και οι διαπιστώσεις από τις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στην ελληνική πρωτεύουσα

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ολοκλήρωσε την διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα μετά από ένα ασφυκτικό πρόγραμμα που του απεκόμισε τη «βαθιά ικανοποίηση» ότι στη δύσκολη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό «Αθήνα και Λευκωσία είναι μαζί, και ο στόχος είναι ένας και υπάρχει σχέδιο».

Έπειτα από τη χθεσινή μαραθώνια διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρόεδρος της Κύπρου είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής.

Από τις συναντήσεις αυτές επιβεβαιώνονται:

Η μη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά.Η «ενοχλητική νωθρότης» του Ντερβίς Έρογλου που, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, «δείχνει να μην έχει καμία έγνοια και κανένα ενδιαφέρον για να προχωρήσουν οι συνομιλίες».Η ανάγκη άσκησης πιέσεων στην Τουρκία, που μπορεί - όπως ειπώθηκε - να μην έχει πάρει ακόμα θέση για τις διαπραγματεύσεις, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι «τις καθοδηγεί».Η γενικότερη υποστήριξη των ελληνικών κομμάτων προς την κυπριακή κυβέρνηση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με μοναδική σαφή διαφοροποίηση από το ΚΚΕ που πιστεύει ότι «ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν μπορούν να βοηθήσουν», και με επιφύλαξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την ενεργότερη αξιοποίηση του παράγοντα «Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ» καθώς και προειδοποίηση «μην οδηγηθούμε σε Σχέδιο Ανάν 2» και «μην αφήσουμε απ` έξω τους Ρώσους που πάντα, ως ομόδοξοι, μας υποστήριζαν».ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ

Aθήνα και Λευκωσία θα αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, και άλλων περιφερειακών δυνάμεων στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, (ενδεικτικά: Ισραήλ και Αίγυπτος), ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην Άγκυρα «να πάρει τις διαπραγματεύσεις στα σοβαρά».

Ένα καινούργιο στοιχείο που πρόσθεσε στη συζήτηση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είναι ότι, συμφωνώντας με την ενεργοποίηση ΕΕ και ΗΠΑ για άσκηση πιέσεων στην Τουρκία, πιστεύει ότι «Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να αναζητήσουν και ευρύτερες συμμαχίες», λαμβάνοντας υπόψη «και τις σημαντικές και ραγδαίες εξελίξεις που καταγράφονται στην περιοχή».

Ο κ
. Τσίπρας πιστεύει ότι «οι δύο χώρες μπορούν να αποτελέσουν πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και δύναμης, προς διευθέτηση πολλών διαφορών».

Το θέμα πάντως που απασχόλησε σήμερα τα περισσότερα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης είναι το πώς ακριβώς θα λάβει συγκεκριμένη μορφή και θα εφαρμοστεί αυτό που αποφασίστηκε χθες στη σύσκεψη του Μαξίμου, περί ενεργοποίησης του «παράγοντα ΕΕ» στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΟΥΝΚΕΡ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ενημερώσει σχετικά το νέο Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την επόμενη Δευτέρα στην Αθήνα για την απόφαση αυτή, και να του ζητήσει «να δει το Κυπριακό και ως πρόβλημα της Ευρώπης».

Επισημάνθηκε ακόμα ότι η Αθήνα έχει λόγους να πιστεύει ότι μπορεί, σχετικά εύκολα, να πείσει τον κ. Γιούνκερ ότι, όπως είπε και σήμερα ο κ. Βενιζέλος, «η ΕΕ έχει μεγάλη σημασία να αντιληφθεί ότι αυτά που συμβαίνουν στη Κύπρο δεν αφορούν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ή την Ελλάδα, αλλά και την ίδια».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο Μαξίμου, είχε ειπωθεί ότι το ισχύον ως τώρα δόγμα της ΕΕ, πως «εάν οι Κύπριοι συμφωνήσουν σε μια λύση, εμείς θα την συνυπογράψουμε», δεν μπορεί να ισχύει πια και ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να γίνουν «μέρος του προβλήματος».

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη εάν αυτή η πιθανή εμπλοκή της ΕΕ, άμεσα, στο Κυπριακό, μπορεί να έχει κατ' αρχάς τη μορφή του διορισμού ειδικού αντιπροσώπου από την Κομισιόν, που να έχει το ίδιο «στάτους» με εκείνο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την Κύπρο, και απάντησε «είναι ένα ζήτημα που θα το συζητήσουμε με τον κ. Γιούνκερ».

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Κατά τις συναντήσεις των Αθηνών, από κανέναν δεν ακούστηκε η λέξη «ναυάγιο» για τις συνομιλίες. Αντιθέτως, οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι, όπως είπαν χωριστά οι κ.κ. Βενιζέλος και Τσίπρας, η κατάσταση την ευρύτερη στη Μέση Ανατολή, στο Ιράν, στο Ιράκ, ακόμα και στην Ουκρανία, είναι τόσο ρευστή, που αναπόφευκτα οι εξελίξεις εκεί επηρεάζουν και τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό.

Στη διευρυμένη σύσκεψη στου Μαξίμου, ειπώθηκε ότι «ο Έρογλου σαφώς περιμένει να δει τι θα γίνει στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία», τον Αύγουστο, και ότι «η αναμενόμενη επικράτηση του Ερντογάν δεν είναι γνωστό ποιες και πόσες αλλαγές θα σημάνει, τόσο στο πολιτικό στίγμα της Τουρκίας στην περιοχή, όσο και στη θέση της απέναντι στο Κυπριακό.»

Εκείνο που μένει, πάντως, από την 2ημερη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως επισήμανε έμπειρος διπλωμάτης της Ελλάδος, είναι «ανεξαρτήτως των όσων θα συμβούν, Αθήνα και Λευκωσία είναι σημαντικό ότι έχουν ήδη ένα πλάνο δράσης για το Κυπριακό».

Και αυτό το πλάνο δράσης, τονίζει ο ίδιος διπλωμάτης, είναι «το Κυπριακό να καταστεί επισήμως και πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ