2014-08-03 09:18:48
Φωτογραφία για Stress Tests για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία
ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣυναγερμός έχει σημάνει και στη χώρα μας αναφορικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία, στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας. Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης προανήγγειλε Stress Tests αναφορικά με την ασφάλεια προμήθειας της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο, στην περίπτωση που τον χειμώνα διακοπεί η προμήθεια.

Η μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο φτάνει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέσω της Ουκρανίας, έχει κινητοποιήσει από τον Ιούλιο το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΚΑ αλλά και τις Αρχές και κρατικές ενεργειακές εταιρείες

Η μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο φτάνει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέσω της Ουκρανίας, έχει κινητοποιήσει από τον Ιούλιο το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΚΑ αλλά και τις Αρχές και κρατικές ενεργειακές εταιρείες.

Η ετοιμότητα της χώρας σε θέματα ασφάλειας εφοδιασμού καθώς και η προστασία των καταναλωτών εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 31 του μηνός υπό την προεδρία του υπουργού, Γιάννη Μανιάτη, και τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κωνσταντίνου Μαθιουδάκη, με εκπροσώπους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΗ και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΚΑ.

Στις 7 Ιουλίου διαβιβάστηκε επιστολή του Επιτρόπου για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ προς τον υπουργό ΠΕΚΑ με την οποία ζητείται η υποβολή ειδικής έκθεσης μέχρι τέλους Αυγούστου 2014, σχετικά με την προσομοίωση εκτάκτων καταστάσεων (Stress Tests) εν όψει ενδεχόμενης διαταραχής του εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας κατά τον προσεχή χειμώνα
. Ανάλογες επιστολές έχουν αποσταλεί από τον Επίτροπο σε όλους τους υπουργούς των κρατών-μελών που επηρεάζονται από αντίστοιχη διακοπή της τροφοδοσίας. Το ΥΠΕΚΑ προετοιμάζει ειδική έκθεση όπου θα περιγράφονται ενδεχόμενες επιπτώσεις όχι μόνο στον τομέα φυσικού αερίου αλλά και στο σύνολο του συστήματος παραγωγής ισχύος.

Κατά τη σύσκεψη, ο υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία της έκθεσης καθώς και τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η χώρα για τα παρακάτω θέματα:

Μελέτη εκτίμησης κινδύνου για τον επόμενο χειμώνα στη βάση σεναρίων διακοπής τροφοδοσίας τόσο μέσω του αγωγού διαμετακόμισης από την Ουκρανία όσο και απευθείας από τη Ρωσία.Προσδιορισμός συγκεκριμένων άμεσων μέτρων αντιμετώπισης των δυνητικών διαταραχών εφοδιασμού.Προσδιορισμός προληπτικών μέτρων τα οποία απαιτείται να είναι αμέσου εφαρμογής.Αναγκαία μέτρα που απαιτείται να λαμβάνονται στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των χωρών λαμβάνοντας υπόψη την περιφερειακή τους διάσταση.

Ο κ. Μανιάτης, σχετικά με το θέμα, δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη:

«Η διεξαγωγή των Stress Tests είναι αναγκαία προληπτική ενέργεια εν όψει ενδεχόμενης διαταραχής του εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας κατά τον προσεχή χειμώνα. Τα αποτελέσματά τους, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων μέτρων τόσο έκτακτης ανάγκης όσο και προληπτικών, θα περιληφθούν σε ειδική έκθεση που θα συνταχθεί και αποσταλεί από το ΥΠΕΚΑ στην Ε.Ε.

Προχωρούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα σε ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού από πιθανές κρίσεις. Η προστασία των καταναλωτών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ».

ΕΒΕΠ

Λύση για αποφυγή ρωσικού εμπάργκο

Την εξεύρεση πολιτικής λύσης σε ανώτατο επίπεδο ώστε να αποφευχθεί ρωσικό εμπάργκο στη χώρα μας ζητά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Πειραιά, με αφορμή τις κυρώσεις που ανακοίνωσε η Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας.

Το ΕΒΕΠ δεν κρύβει την ανησυχία του για αντίδραση από την πλευρά της Μόσχας που θα έχει ως αποτέλεσμα να πληγούν κυρίως οι αδύναμες οικονομικά χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα. Μάλιστα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βασίλης Κορκίδης υπενθυμίζει ότι «η Ρωσία είναι μία από τις κατεξοχήν χώρες εισαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων αξίας 500 εκατ. ευρώ και γουναρικών αξίας 110 εκατ. ευρώ σε μια περίοδο που η οικονομία μας έχει ανάγκη από όλα τα οφέλη του εξαγωγικού εμπορίου».

Ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ λέει ακόμη: «Η χώρα μας ίσως να μην μπορεί να αγοράσει οτιδήποτε από όσα απαγορεύει η ΕΕ, όμως μπορεί να πουλήσει σε ρωσικές επιχειρήσεις ελληνικά εποχιακά προϊόντα όπως οπωροκηπευτικά και φρούτα τα οποία μάλιστα έχουν περιορισμένο χρόνο παραγωγής, μεταφοράς και κατανάλωσης. Κάθε δράση δημιουργεί αντίδραση και ατυχώς η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι σε βάρος των αδύναμων οικονομικά χωρών της ΕΕ και, επομένως, της Ελλάδας, άμεσα στους τομείς του διμερούς εμπορίου, των οδικών μεταφορών, της ενέργειας και μελλοντικά του τουρισμού», τονίζει και προτείνει:

«Η αποτελεσματική παρέμβαση της οικονομικής μας διπλωματίας για μια πολιτική λύση σε ανώτατο επίπεδο είναι απολύτως απαραίτητη εδώ και τώρα, ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις και αποφυγή ρωσικού εμπάργκο στη χώρα μας. Ευρώπη και Ρωσία σπέρνουν ανέμους και η Ελλάδα καλείται να θερίσει θύελλες...».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Έθνος
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ