2014-08-03 11:03:10
Φωτογραφία για Αρχ. Ολυμπία: Μεγάλη ανταπόκριση των κτηνοτρόφων στην ενημέρωση για τον καταρροϊκό πυρετό
Μετά από πρωτοβουλία του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου εκδήλωση – ενημέρωση για τον καταρροϊκό πυρετό. Η ανταπόκριση των κτηνοτρόφων υπήρξε μεγάλη, αποδεικνύοντας έμπρακτα και το ενδιαφέρον τους αλλά και τον φόβο που έχει προκαλέσει στις τάξεις του επαγγέλματος η επαπειλούμενη για τα κοπάδια τους , νόσος.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής παθολογίας μικρών μηρυκαστικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ Νεκτάριος Γιαδίνης.

Ο αντιδήμαρχος επί αγροτικών θεμάτων Αλέξης Κατσάνης ανοίγοντας των κύκλο των τοποθετήσεων επί του θέματος τόνισε ότι « η κτηνοτροφία αποτελεί ουσιαστικά την αποκλειστική επαγγελματική απασχόληση για τις ορεινές περιοχές του δήμου με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Έτσι κατόπιν της εμφάνισης της νόσου στην Πελοπόννησο , ως δήμος Αρχαίας Ολυμπίας δεν θα μπορούσε να μείνουμε ανενεργοί. Σε συνεργασία που είχαμε με την κτηνίατρο Ευτυχία Φωτιάδη, καλέσαμε τον καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ Νεκτάριο Γιαδίνη, τον οποίο και ευχαριστούμε για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας, προκειμένου να μας ενημερώσει επί του φλέγοντος προβλήματος.»


Με την βοήθεια οπτικό-ακουστικού υλικού μέσω οθόνης ο κ Γιαδίνης αναφερόμενος στον καταρροϊκό πυρετό τόνισε μεταξύ άλλων:

« Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών (βοοειδή, αιγοπρόβατα) η οποία οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides (κουνούπια).

Τα πρόβατα νοσούν βαρύτερα από ότι τα βοοειδή και τα γίδια.

Στις τυπικές περιπτώσεις παρατηρείται υψηλός πυρετός, κατάπτωση, ανορεξία, σιαλόρροια, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου και οίδημα στα χείλη, τη γλώσσα, το πρόσωπο και την υπογνάθια χώρα. Επίσης παρατηρείται έντονη χωλότητα.

Οι θάνατοι μεταξύ των ασθενών κυμαίνονται από 1% μέχρι και 90% και κυρίως οφείλονται στην αδυναμία πρόσληψης της τροφής, την απίσχνανση και τις παρατηρούμενες επιπλοκές.

Θεραπεία κατά της νόσου δεν υπάρχει και η αντιμετώπισή της συνίσταται στη λήψη αυστηρών υγειονομικών μέτρων ( περιορισμός των μετακινήσεων των ζώων, καταπολέμηση των εντόμων, ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών ).

Σήμερα ο καταρροϊκός πυρετός πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας προξενώντας ζημιές και παρενέργειες στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, καθώς επίσης και μεγάλα προβλήματα στην ελεύθερη διακίνηση των ζώντων ζώων.

Επειδή με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ενεργοποιούνται τα έντομα που μεταδίδουν τη νόσο και δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες μετάδοσης και διασποράς της νόσου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους ζωέμπορους και τους κρεοπώλες που μεταφέρουν ζώντα ζώα στην εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνουν οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τον έλεγχο και την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού, ώστε να μη μεταδοθεί η αρρώστια αυτή και στο Νομό σας με όλα τα δυσμενή για την κτηνοτροφία επακόλουθα».

Συνεχίζοντας ο κ καθηγητής αναφέρθηκε σε αρρώστιες που είναι πιο επικίνδυνες όπως η ευλογιά κ.α. που αποτελεί πραγματικό πρόβλημα για τις κτηνοτροφικές μονάδες αν προσβληθούν.

Παρέμβαση έκαναν κτηνίατροι της περιοχής. Ακολούθησε διάλογος όπου οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και την αγωνία τους για την νόσο.

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ