2014-08-06 09:37:12
Φωτογραφία για 'Σενάριο Κοσόβου' για να κλείσει ο κύκλος του αίματος στη Γάζα
ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΕΟΥ «ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΠΕΡΙΟΧΗΜια Παλαιστίνια εγκαταλείπει με τα παιδιά της περιοχή που ισοπεδώθηκε από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της ΓάζαςΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Εγκλωβισμένα σε έναν φαύλο κύκλο από εκεχειρίες που δεν τηρούνται και βομβαρδισμούς που οδηγούν σε νέα αδιέξοδα, τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα (Τελ Αβίβ και Παλαιστίνιοι) αναζητούν εκείνο το νέο «καθεστώς» που θα επιτρέψει τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Γάζα.

Οι Παλαιστίνιοι συναντήθηκαν χθες στο Κάιρο με τους Αιγύπτιους μεσολαβητές καταθέτοντας στο τραπέζι τους δικούς τους όρους για εκεχειρία στους οποίους περιλαμβάνονται αιτήματα όπως: η απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων και η άρση του αποκλεισμού της Γάζας, η διεύρυνση της ζώνης στην οποία θα επιτρέπεται να ψαρεύουν οι Παλαιστίνιοι αλιείς, η απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων κ.ά.

Περίπου την ίδια ώρα, ωστόσο, πίσω στο Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν προχώρησε σε μια άλλη πρόταση. Πρότεινε να μεταφερθεί ο έλεγχος της Γάζας στα Ηνωμένα Εθνη, επικαλούμενος μάλιστα ως παραδείγματα τις περιπτώσεις σε Κόσοβο και Ανατολικό Τιμόρ, όπου η εν λόγω συνταγή «λειτούργησε αρκετά καλά».


Το «σενάριο του Κοσόβου» για τη Γάζα έχει ακουστεί και στο παρελθόν με πρωτοβουλία μάλιστα των Παλαιστινίων, της Χαμάς συμπεριλαμβανομένης. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε μόλις την περασμένη εβδομάδα ανοιχτά τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν να φροντίσει ώστε τα Ηνωμένα Εθνη «να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες του παλαιστινιακού λαού». Ακόμη και η Χαμάς έχει από την πλευρά της ζητήσει την παρουσία δυνάμεων του ΟΗΕ στη Γάζα και στα συνοριακά περάσματα με την Αίγυπτο.

Σε ανάλογο πνεύμα και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς μίλησε χθες για την ανάγκη πολιτικής λύσης στη Γάζα «επιβεβλημένης έξωθεν» από τις διεθνείς δυνάμεις.

Με δεδομένα τα παραπάνω, το «σενάριο του Κοσόβου» επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, ειδικά από τη στιγμή που δείχνουν να το αποδέχονται οι Ισραηλινοί, ενώ εκείνοι ήταν που στο παρελθόν το απέρριπταν. Το Τελ Αβίβ είχε παραδοσιακά μια στάση δυσπιστίας απέναντι στον ΟΗΕ, ενώ και ο ίδιος ο Λίμπερμαν θεωρούσε πως η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του Ισραήλ. Πίσω στο παρόν ωστόσο, στενός συνεργάτης του Λίμπερμαν παρουσιάστηκε να δηλώνει στους «Times of Israel» πως το συγκεκριμένο ενδεχόμενο εξετάζεται «σοβαρά».

Αυτό που δείχνουν να επιθυμούν στην παρούσα φάση οι Ισραηλινοί είναι να αφοπλίσουν τη Χαμάς και εν συνεχεία να «διατηρήσουν» τον εν λόγω αφοπλισμό με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας (η οποία δεν αποκλείεται μάλιστα να προσπαθήσει να κατευνάσει τη Χαμάς με οικονομικά ανταλλάγματα και υποσχέσεις για ανοικοδόμηση της Γάζας). Είναι ξεκάθαρο πως το Τελ Αβίβ δεν πρόκειται να σταματήσει προτού καταστρέψει πλήρως το οπλοστάσιο της Χαμάς.

Το ξεκαθάρισε άλλωστε χθες και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου. «Η επιχείρηση στη Γάζα δεν θα τερματιστεί παρά μόνο όταν έχει επανέλθει η ηρεμία και η ασφάλεια για τους πολίτες του Ισραήλ για μεγάλο χρονικό διάστημα», διακήρυξε ο Ισραηλινός σε πείσμα της διεθνούς κατακραυγής για τις δολοφονίες αμάχων.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΩΝ

Μάτωσε και η όγδοη εκεχειρία

Αλλη μία εκεχειρία (ή όγδοη των τελευταίων εβδομάδων) βυθίστηκε χθες στο αίμα στη Γάζα, με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να ανταλλάσσουν μάλιστα κατηγορίες για το ποιος πάτησε πρώτος τη σκανδάλη.

Ενα κοριτσάκι οχτώ ετών σκοτώθηκε και περίπου 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες από ισραηλινά πυρά στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Από την πλευρά του, το Τελ Αβίβ κατήγγειλε πως τουλάχιστον τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν χθες εναντίον του και διακήρυξε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως ότου «επανέλθει η ηρεμία και η ασφάλεια για τους πολίτες του Ισραήλ».

Η ίδια η ισραηλινή πρωτεύουσα έμελλε ωστόσο χθες να συνταραχθεί από δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε ένα άτομο και τραυμάτισαν τουλάχιστον άλλα πέντε.

Με μπουλντόζα

Στο πρώτο περιστατικό, ένας οδηγός μπουλντόζας επιτέθηκε με το όχημά του εναντίον λεωφορείου το οποίο και αναποδογύρισε με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο.

Να σημειωθεί πως παρόμοιες επιθέσεις με μπουλντόζες είχαν σημειωθεί και παλαιότερα, συγκεκριμένα το 2008. Λίγες ώρες αργότερα χθες, ένας μαυροντυμένος ένοπλος άνοιξε πυρ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ τραυματίζοντας σοβαρά έναν Ισραηλινό στρατιώτη και εν συνεχεία διέφυγε με μοτοσικλέτα.

Συνολικά, από τις 8 Ιουλίου, οπότε ξεκίνησε το σφυροκόπημα της Γάζας, και μετά, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1.800 Παλαιστίνιοι (στην πλειονότητά τους απλοί πολίτες) και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 9.000.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ θρηνεί 67 νεκρούς (στρατιώτες στη συντριπτική τους πλειονότητα).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΕΘΝΟΣ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ