2014-08-07 15:35:10
Φωτογραφία για Το Erasmus είναι ο ορισμός της φοιτητικής ζωής
Το Erasmus είναι κυριολεκτικά η ουτοπία του φοιτητή. Το πρόγραμμα είναι ίσως ότι πιο cool προσφέρει σήμερα το ελληνικό πανεπιστήμιο και ας είμαστε ειλικρινείς δεν παρέχει και πολλά τη σήμερον ημέρα. Και να λέμε και την αλήθεια μπορείς να δικαιολογήσεις τη συμμετοχή σου με χίλιους δυο τρόπους, ενώ στην ουσία του πράγματος απλά θα παρτάρεις δίχως όρια.

Πάρτι, ποτό, Σeξ το τρίπτυχο της κόλασης του προγράμματος. Ή μάλλον είμαστε στον παράδεισο; Δύσκολη απόφαση θα την αφήσω για μετά.

Το Erasmus είναι μια εμπειρία ζωής που όποιος πήρε μέρος θα τη θυμάται για πάντα και όποιος το έχασε ίσως να πιστεύει ότι δεν άξιζε το κόπο. Ο Ηλίας Αναστασιάδης τα έχει πει για τις πρώτες μέρες του στη Σουηδία, εδώ θα μιλήσουμε για τα "καλώς κείμενα" του προγράμματος.

Τα Πάρτι

Αυτή η λέξη θα αποκτήσει ένα εντελώς διαφορετικό νόημα και η ζωή του ερασμίτη σε κάνει να αναθεωρήσεις πολλά για το τι θεωρούσες "καλό πάρτι". Η ζωή δεν είναι παρά ένα ατελείωτο πάρτι με δυνατή μουσική, χορό και αρκετό πολύ αλκοόλ. Το μόνο που θα διαφέρει  μεταξύ των ημερών της εβδομάδας είναι η παρέα που γυρνάς τα ξημερώματα στο δωμάτιο σου( ααα ναι μένεις στην εστία).


Τα μεθύσια στο Erasmus θα τα θυμάσαι μια ζωή. Σίγουρα αναρωτιέσαι την επόμενη μέρα πότε έγινε αυτό και γιατί είναι γραμμένο στο κούτελο μου "You are the best" και κάτι ισπανικά που δεν βγάζουν κανένα νόημα(πολύ πιθανή αιτία για αυτό είναι ότι δεν ξέρεις ισπανικά) αλλά αυτά είναι τα ωραία. Στα πάρτι του Erasmus όλα είναι πιθανά. Βρίσκεσαι τη μια μέρα σε pool πάρτι και την επόμενη σε laser games και μετά σε paint ball.

Στο Erasmus η πρωινή ατάκα “Τι θα φάω;”  μετατρέπεται στο “Τι θα πιω σήμερα;”. Μεγάλη αλήθεια και μεγάλο πρόβλημα μαζί.

Να σημειωθεί εδώ και η αξία των διαφόρων φεστιβάλ  που διοργανώνονται συνέχεια στην Ευρώπη με κύριο σκοπό μάλλον το αλκοόλ. Και είναι πολύ διαφορετικά από ότι έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα και δεν ξέρω, αν έχουν καμία λογική. Πώς να ξεχάσει κανείς για παράδειγμα το φεστιβάλ χρωμάτων ή του μαξιλαροπόλεμου;

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Homo-Erasmus:

Δευτέρα: Μπυραρία

Τρίτη: Χαλαρά, ποτάκι στην εστία

Τετάρτη: Ladies night φίλε δεν πρόκειται να το χάσεις

Πέμπτη: Χαλαρό ποτό προετοιμασία για την παρασκευή

Παρασκευή: Δεν ξέρεις πού βρίσκεσαι. Sorry αλλά αυτή είναι η αλήθεια

Σάββατο: Αν ξυπνήσεις στο δωμάτιο σου είσαι τυχερός(αρκεί να μην είσαι μόνος αλλιώς κάτι έκανες λάθος)

Κυριακή: Αράζεις κάνεις και καμιά βόλτα να δεις και την πόλη τη μέρα.

Οι Σχέσεις

Εδώ θα διαχωρίσουμε τα σύκα από τη σκάφη. Υπάρχουν οι φιλικές και οι ερωτικές σχέσεις.

Σε φιλικό επίπεδο στο Erasmus δεν είσαι τόσο μόνος όσο νομίζεις. Όλοι οι φοιτητές είναι στην ίδια σελίδα, ξεκινάνε μια νέα ζωή, στην οποία χρειάζονται και άλλους για να κάνουν χαμό. Κανένας δεν γεννήθηκε προετοιμασμένος για να αφήσει ξαφνικά τη ζωή του και να ξεκινήσει τη ζωή του από το μηδέν, οπότε χαλαρά ότι σε απασχολεί σίγουρα απασχολεί και τους άλλους.

Όλα αυτά τα ξενύχτια και κυρίως τα ξεφτιλίκια ( είναι στανταράκι στην καθημερινότητα του ερασμίτη) θα δημιουργήσουν δυνατές φιλίες. Φρόντισε να κρατήσεις επαφή μαζί τους και αφότου επιστρέψεις, γιατί θες να σε φιλοξενήσουν ή τουλάχιστον να σε ξεναγήσουν, όταν επισκεφθείς τις χώρες τους.

Στο κομμάτι σεξ γίνεται όμως το μεγάλο "φαγοπότι". Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει ημερομηνία λήξης, οπότε μπορείς να κάνεις και λάθη και να δοκιμάσεις πράγματα χωρίς να γίνει ο κακός χαμός.

 Μπλέξεις, δεν μπλέξεις (αν δεν, κακό του κεφαλιού σου) με δύο και τρεις κοπέλες ταυτόχρονα δεν έγινε και κάτι. Όλοι θα το προσπεράσουν στο επόμενο πάρτι και θα ήταν σαν να μην έγινε ποτέ. Φιλική συμβουλή: κάνε μία προσπάθεια να είναι διαφορετικής εθνικότητας και να μιλάνε όσο το δυνατό λιγότερο μεταξύ τους.

Έτσι μπορεί να μένετε στο ίδιο κτίριο και να τη βγάλεις καθαρή και κανένας δεν θα σε κρίνει, γιατί όλοι είναι στην ίδια φάση. Όχι ότι κάνουμε τέτοια πράγματα. Εμείς είμαστε τα καλά παιδιά αλλά αν σου τύχει(θα σου τύχει δηλαδή).

Γενικά θα ακούσεις και κάποιες ιστορίες για μεγάλους έρωτες στο Erasmus. Εδώ προς ικανοποίηση της Ελληνίδας μάνας θα πω "Παπούτσι από τον τόπο σου και ας είναι μπαλωμένο", καθώς η συμβουλή που έλαβα από τη μάνα ενός φίλου λίγο πριν φύγω ήταν " Να διασκεδάσεις με την καρδιά σου, απλά μην γυρίσεις με κανένα πολωνάκι". Γιατί αυτή είναι η Ελληνίδα που αγαπάμε.

Η Εστία

Ξέχνα τα διαμερίσματα και τις ανέσεις του σπιτιού σου. Στο Erasmus  η φάση είναι εστίες, εκεί είναι το επίκεντρο των πάντων, τα πάρτι των εστιών δεν υπάρχουν και δεν θέλεις να τα χάνεις γυρίζοντας στο σπίτι το βράδυ. Άσε που οι εστίες είναι μία πρόκληση και για σένα.

Δεν ήμουν καθόλου φαν της ιδέας στην αρχή να μείνω στην εστία αλλά είπα just give it a try. Τώρα δεν θα άλλαζα ούτε στιγμή αυτή την επιλογή, όσο δύσκολα και να ήταν στην αρχή να συντονίσω τη ζωή μου με έναν καινούργιο συγκάτοικο και το άτιμο το πρόγραμμα για το πλυντήριο.

Στις εστίες παίζουν και οι πιο απίθανες φάσεις. Εκεί η καθημερινότητα έχει ως εξής: Hangover. Στα δέκα βήματα είσαι δίπλα και  πίνεις καφέ, προσπαθώντας να θυμηθείς τι έκανες χθες και ξαφνικά βρίσκεσαι με είκοσι άτομα και ξεκινάτε το pre-party. Από τις καλύτερες φάσεις, όταν ψάχνεις να τρυπώσεις σε κάποιο δωμάτιο, που δεν έπρεπε κανονικά, αλλά πάνω στο γρήγορο δεν μπορείς να κάνεις και αλλιώς. Συμβουλή: απέφυγε τις κοινόχρηστες κουζίνες πολύ συνωστισμός μετά τις τρεις το βράδυ.

Τα Ταξίδια

Έχεις την τέλεια δικαιολογία για να οργώσεις την Ευρώπη, χωρίς όμως να ρημάξεις την τσέπη σου. Με παρέες υποχρεωτικά των δέκα ατόμων και άνω μπορείς να διασχίσεις την Ευρώπη και να μένεις σε οικονομικά hostel, που είναι μάλλον πολύ διαδεδομένα σε όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας.

Για πολλούς τα Hostel δεν είναι καν επιλογή και εγώ πριν το Erasmus θα συμφωνούσα απόλυτα. Τελικά διαψεύστηκα. Κάντε το λίγο εικόνα: δωμάτιο 10-12 ατόμων, όλοι φοιτητές με ένα κοινό σκοπό να τα σπάσουν όλα. Δεν θα πω ψέματα μας έχουν πετάξει έξω από Hostel, γιατί δεν αφήναμε κανέναν να κοιμηθεί. Μπορεί να μοιάζει ηλίθιο αλλά αυτά είναι εμπειρίες που θα διηγείσαι μετά από χρόνια και θα γελάς.

Και η Υποτροφία

Το πρόγραμμα είναι Ε-π -ι-δ-ο-τ-ο-ύ-μ-ε-ν-ο. Ναι τώρα δεν έχεις δικαιολογία. Και το λέω, γιατί πολλές φορές έχω πετύχει άτομα που απλά αδιαφορούν και δεν έχουνε ψάξει τίποτα για το πρόγραμμα. Ουσιαστικά σε πληρώνουν να πας ταξίδι και να γνωρίσεις μία νέα χώρα και εσύ αρνείσαι. Ντροπή. Δεν σου έχουν μάθει τρόπους στο σπίτι σου;

 Ωστόσο σίγουρα η υποτροφία δεν είναι αρκετή για να καλύψει όλα τα έξοδα. Πιστεύω όμως ότι η υποτροφία σε συνδυασμό με τα χρήματα που χρειάζεσαι στην καθημερινότητα  σου εδώ, είναι αρκετά. Αυτό αμέσως σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να το "φυσάς" για να συμμετέχεις, απλά να μπορείς να διαχειριστείς τα οικονομικά σου.( όχι και πολύ εύκολη υπόθεση αυτό, το ξέρω από πρώτο χέρι).

Tip: Διάλεξε μια χώρα όπου θα είναι εύκολο να ταξιδέψεις στους γείτονες της.

Το "σωστό" εδώ πέρα είναι να μην εγκλωβιστείς στις χώρες "must".  Στο λέω αυτό όχι γιατί αυτές οι χώρες δεν είναι όμορφες ή κατάλληλες, αλλά γιατί απαιτούν περισσότερο χρήμα και σε παραδείγματα, όπως η Γαλλία, δεν μιλάνε αγγλικά. Και έχε στο νου σου ότι χώρες που δεν σου έρχονται με την πρώτη στο μυαλό έχουν να σου προσφέρουν ίσως και περισσότερα. Η Πολώνια, στη οποία βρέθηκα εγώ είχε μικρό κόστος ζωής και έτσι είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ αρκετά την κεντρική Ευρώπη.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ