2014-08-08 10:33:45
Φωτογραφία για Δημόσιο - Αξιολόγηση: Από το 2015 τα... σπουδαία
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου ο εφιάλτης ενός... εμφράγματος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων να μη γίνει πραγματικότητα εν όψει και της κρίσιμης αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, η οποία μπορεί ενδεχομένως να ανοίξει και τον δρόμο για τις πρώτες ουσιαστικές συζητήσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η αξιολόγηση στο Δημόσιο και η πεισματική άρνηση πολλών υπαλλήλων σε διάφορους οργανισμούς και υπηρεσίες να συμμετάσχουν στη διαδικασία αποτελεί «αγκάθι» για το κυβερνητικό επιτελείο και ήδη με χθεσινή τροπολογία γίνεται προσπάθεια το πρόβλημα αυτό να ξεπεραστεί διά της... πλαγίας οδού.

Οι αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχουν τέλος, καθώς η βαθμολογική κλίμακα και ο έλεγχος των επιδόσεών τους χαρακτηρίζεται από αρκετούς ως το κατάλληλο όχημα για την τοποθέτηση ανθρώπινου δυναμικού στη «δεξαμενή» από την οποία στη συνέχεια θα γίνουν οι απαραίτητες απολύσεις βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.


Προς αυτήν την κατεύθυνση, την Τετάρτη ψηφίστηκε τροπολογία μέσω της οποίας δίνονται διαβεβαιώσεις στους δημοσίους υπαλλήλους ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στον μισθό και στη θέση τους ανεξαρτήτως αποτελέσματος αξιολόγησης για το 2014. Με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτεται ουσιαστικά η άρνησή τους να λάβουν μέρος στη διαδικασία. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται για μια... μετάθεση του προβλήματος για το 2015, όταν και θα τεθεί σε ισχύ νέα διαδικασία αξιολόγησης που θα συνδέεται με την επίτευξη στόχων από τους υπαλλήλους, κάτι το οποίο ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», με τις νέες διατάξεις το πρώτο στάδιο της αυτοαξιολόγησης, που προέβλεπε ο νόμος και θεωρείτο προαπαιτούμενο, παύει να ισχύει. Πλέον, ακόμα και στην περίπτωση που οι υπάλληλοι ενός δημόσιου οργανισμού δεν προχωρήσουν στη διαδικασία, αρνούμενοι να συμπληρώσουν τα σχετικά έντυπα, «δεν αναστέλλονται τα περαιτέρω βήματα της αξιολόγησης, προκειμένου να είναι δυνατή και απρόσκοπτη η διαδικασία». Βάσει της τροπολογίας, από το σύστημα αξιολόγησης εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστούν τα κριτήρια, ο τύπος και η διαδικασία του προσωπικού αυτού.

Από το 2015 τα... σπουδαία

Για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με τη συμμετοχή του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και της ηγεσίας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο ενεργειών για την αποκλιμάκωση της έντασης μετά την κόντρα Μητσοτάκη-ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τροπολογίας, το αποτέλεσμα της αξιολόγησης δεν θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την εργασιακή σχέση των υπαλλήλων για το 2014. Ειδικότερα, «οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013 δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν κατά τη διαδικασία αποτίμησης των προσόντων των υπαλλήλων για τη θέση τους σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα και δεν επιφέρουν καμία άλλη δυσμενή έννομη συνέπεια, μισθολογικού, υπηρεσιακού ή άλλου χαρακτήρα για τους αξιολογούμενους υπαλλήλους».

«Βλέπουμε την αξιολόγηση όχι ως εργαλείο τιμωρίας των υπαλλήλων αλλά βελτίωσης της απόδοσής τους. Ο πυρήνας του νόμου δεν αλλάζει και κρατούμε την υποχρέωση της ποσόστωσης» τόνισε σε δηλώσεις του από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την ίδια ρύθμιση υπογραμμίζεται επίσης ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ακολουθήσει σειρά μέτρων για την ενίσχυση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων με χαμηλή βαθμολογία (προγράμματα επιμόρφωσης, ανάπτυξη δεξιοτήτων, βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών που συνδέονται με το αντικείμενο της εργασίας ή εκούσια μετακίνηση εντός της ίδιας υπηρεσίας). Ωστόσο, μέσα στην τροπολογία δεν μπήκε τελικά η αλλαγή στην ποσόστωση που ορίζει ο νόμος για την κατάταξη των υπαλλήλων σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες βάσει της απόδοσής τους και ειδικότερα για το περιβόητο ποσοστό του 15%, το οποίο αντιστοιχεί στη χαμηλή βαθμολογία.

Πηγή: Zougla
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ