2014-08-08 12:23:09
Φωτογραφία για Στον αέρα τα σχέδια Μελισσανίδη: δεν μπορεί να χτίσει γήπεδο-εμπορική επιχείρηση!
Μπορεί το διαφημιστικό τμήμα των επιχειρήσεων Μελισσανίδη, με τα έντυπα και διαδικτυακά όργανα που ελέγχει να έστησε «τρελό χορό» μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής», καλώντας τους οπαδούς της ΑΕΚ να προσέλθουν στο ταμείο για ν’ αγοράσουν διαρκείας, διότι «άνοιξε ο δρόμος για την ανέγερση της Αγιασοφιάς» (η φετινή ζήτηση κινούνταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα), όμως η αλήθεια δεν έχει καμιά σχέση με την προπαγάνδα.

Μετά την ψήφιση του νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας» (πρόκειται για το γνωστό αντιδασικό νόμο που ψηφίστηκε και στο σύνολό του την Τρίτη 5 Αυγούστου), γήπεδο-εμπορική επιχείρηση δεν μπορεί να χτιστεί. Ο Τίγρης (του γλυκού νερού) δεν μπορεί να κατασπαράξει το Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Τα άρθρα 42, 43, 18 και19, καθώς και το Παράρτημα VII του νόμου για το «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής και άλλες διατάξεις», που ήδη έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ με τον αριθμό 4277/2014, είναι πλέον άχρηστα στολίδια, αφού προσκρούουν στις διατάξεις του μεταγενέστερου νόμου, οι οποίες στην ουσία τα καταργούν.


Ας μην σπεύσουν τα παπαγαλάκια (και τα θύματά τους) να μιλήσουν για… καλαμπούρι των «οικοταλιμπάν», γιατί –όπως θα δούμε στη συνέχεια- είναι η γυμνή αλήθεια. Καλό θα ήταν, λοιπόν, τα θύματα ν’ ανοίξουν τα μάτια τους και να καταλάβουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Οι υπέρ Μελισσανίδη διατάξεις του νόμου για το Ρυθμιστικό έχουν ήδη καταστεί άχρηστες, ελάχιστες μέρες μετά την ψήφισή τους! Αν μας ρωτήσετε για ποιο λόγο η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έκανε στροφή 180 μοιρών και πλέον απαγορεύει ρητά την παραχώρηση έστω και ενός μέτρου από το Αλσος της Ν. Φιλαδέλφειας για την κατασκευή γηπέδου και γενικά αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ παράλληλα δεν επιτρέπει και τη μετατροπή των Αλσών και Πάρκων σε Μητροπολιτικά Πάρκα, θα σας απαντήσουμε ότι δεν τον γνωρίζουμε, ούτε θα καθήσουμε σ’ αυτή τη φάση να τον ψάξουμε. Σημασία δεν έχουν τα κίνητρα, αλλά το αποτέλεσμα. Ας δούμε, λοιπόν, τι έχει συμβεί, πώς διαμορφώθηκαν τα πράγματα.

Στις 17 Ιούλη κατατέθηκε στη Βουλή το αντιδασικό νομοσχέδιο, οπότε από τότε γνωρίζαμε, ότι με το άρθρο 36, το οποίο τροποποιεί τα άρθρα 45 έως 61 του βασικού δασικού νόμου 998/1979 (πρόκειται για τα άρθρα που καθορίζουν τις επιτρεπτές επεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις, πάντα στο όνομα του «δημοσίου συμφέροντος») απαγορεύονταν ρητά τόσο η παραχώρηση έστω και ενός μέτρου άλσους για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και ειδικά ποδοσφαιρικών γηπέδων όσο και η μετατροπή των αλσών σε Μητροπολιτικά Πάρκα.

Το γεγονός αυτό το επισημάναμε αμέσως δημόσια (δες εδώ). Γράφαμε, μάλιστα, ότι φαίνεται καθαρά σχιζοφρενικό, να ψηφίζονται δύο διαδοχικοί νόμοι και ο δεύτερος να ακυρώνει διατάξεις του προηγούμενου, γι’ αυτό και «μάλλον δε θα παραμείνει μέχρι το τέλος έτσι». Περιμέναμε κάποια τροπολογία στο δασικό νομοσχέδιο, που θα κατοχύρωνε τις υπέρ Μελισσανίδη σκανδαλώδεις διατάξεις. Οσο διαρκούσε η συζήτηση των δύο αυτών νόμων δεν ξαναγράψαμε τίποτα γι’ αυτό το θέμα, γιατί δε θέλαμε να είμαστε εμείς που θα «πονηρέψουμε» τους συντάκτες των νομοσχεδίων. Τελικά, δεν άλλαξε τίποτα και το δασικό ψηφίστηκε αναλλοίωτο ως προς τις συγκεκριμένες διατάξεις.

Ας δούμε τι ακριβώς ισχύει πλέον.

Το νέο άρθρο 59 του βασικού δασικού νόμου 998/1979, όπως εισάγεται με το άρθρο 36 του νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας», προβλέπει:

Αρθρο 59

Επιτρεπτές επεμβάσεις στα πάρκα και άλση

1.    Σε πάρκα ή άλση και γενικότερα σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου δύναται, μετά από έρευνα του υπεδάφους για την καταλληλότητα, να κατασκευάζονται έργα  του Μετρό ή  του Τραμ και τα συνοδά έργα αυτών (π.χ. γραφεία), καθώς και τα προβλεπόμενα στο άρθρο 21 του ν. 4269/2014 με την προϋπόθεση ότι θα αποκατασταθεί πλήρως από τον υπεύθυνο του έργου ή την αναθέτουσα αρχή, μετά το πέρας των εργασιών κατασκευής και στο σύνολο της έκτασης επέμβασης η λειτουργία του πάρκου, του άλσους ή του χώρου πρασίνου ως φυσικού συστήματος εντός του αστικού ιστού.

Ο… ποιητής είναι σαφέστατος. Αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ποια συγκεκριμένα έργα μπορούν να κατασκευαστούν σε άλση, πάρκα και χώρους πρασίνου, αφού πρώτα εξεταστεί το υπέδαφος. Επομένως, απαγορεύεται η παραχώρηση του 5% της έκτασης του Αλσους της Ν. Φιλαδέλφειας ως συμπληρωματική έκταση στα 26,61 στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί παλαιά στην ερασιτεχνική ΑΕΚ για την κατασκευή του γηπέδου. Η παρ. 1α του άρθρου 43 (το παλιό άρθρο 82) του νόμου 4277/2014 (Ρυθμιστικό) δεν ισχύει, είναι στον αέρα.

Το άρθρο 43 του νόμου 4277/2014 (Ρυθμιστικό) τροποποιεί το άρθρο 49 του νόμου 998/1979, που προέβλεπε τις επιτρεπτές επεμβάσεις  στα άλση, πάρκα κ.λπ. Ομως, ούτε το άρθρο 49 του 998/1979 επέτρεπε την κατασκευή γηπέδων, πριν την τροποποίησή του. Αφού, λοιπόν, τροποποιήθηκε με το άρθρο 43 του νόμου 4277/2014 (Ρυθμιστικό), καταργείται με το άρθρο 36 του νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας» και γίνεται άρθρο 59.

Στο άρθρο 59 δεν εισήχθη διάταξη που να αναφέρει ρητά, ότι ισχύει η παράγραφος 1α του άρθρου 43 του νόμου 4277 (το παλιό άρθρο 82). Το νομοσχέδιο με τις υπέρ Μελισσανίδη σκανδαλώδεις ρυθμίσεις είχε ψηφιστεί στο σύνολό του την Τετάρτη 30 Ιούλη, μια μέρα πριν αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας». Είχαν, λοιπόν, όλη την άνεση τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος (ήταν αρμόδιο και για τα δύο νομοσχέδια) να προσθέσουν μια τέτοια διάταξη, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον Μελισσανίδη και να κατοχυρώσουν τα συμφέροντά του. Δεν το έκαναν! Αντίθετα, στο άρθρο 59 προστέθηκε διάταξη, σύμφωνα με την οποία στα άλση και στα πάρκα επιτρέπονται και οι επεμβάσεις που εισήχθησαν για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις με το νόμο 4269/2014, που ψηφίστηκε με διαδικασίες fast track λίγες ημέρες πριν (το περιβόητο Χωροταξικό), οι οποίες –το τονίζουμε- δεν επιτρέπουν την οικοδόμηση γηπέδων. Δηλαδή, στο φινάλε… παραπονεμένος έμεινε μόνο ο Μελισσανίδης, που έχει στα χέρια του μερικές άχρηστες διατάξεις!

Επίσης, στην παράγραφο 2α του άρθρου 59 του νόμου 998/1979, απαγορεύεται η παραχώρηση στον Μελισσανίδη των έξι στρεμμάτων άλσους, που γίνεται με το άρθρο 42 του νόμου 4277/2014 (το παλιό άρθρο 81). Ιδού η διάταξη, η οποία ίσχυε  και πριν την ψήφιση του νόμου 4277/2014 (Ρυθμιστικό):

«Η παραχώρηση της χρήσεως πάρκου ή άλσους επιτρέπεται μόνο σε ΟΤΑ α΄ και β’ βαθμού, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από εισήγηση της αρμόδιας περιφερειακής δασικής υπηρεσίας, υπό τον όρο της μη μεταβολής του προορισμού ή της χρήσης της παραχωρούμενης έκτασης. Επιτρέπονται έργα ή δραστηριότητες που είναι απολύτως αναγκαία για την λειτουργία του πάρκου ή του άλσους» (οι εμφάσεις δικές μας).

Είναι τόσο καθαρή η διάταξη που απαγορεύει την παραχώρηση των έξι στρεμμάτων του Αλσους Ν. Φιλαδέλφειας που καθιστά περιττή κάθε παραπέρα διευκρίνηση.

Είναι, επίσης γνωστό, ότι με την παρ. 4 του άρθρου 42 (παλιό άρθρο 81) του νόμου 4277/2014) αίρονται για τα έξι στρέμματα που παραχωρούνται στον Μελισσανίδη οι αποφάσεις του 1915 και του 1934, με τις οποίες όλη η έκταση του άλσους κηρύχτηκε αναδασωτέα. Και αυτή η ρύθμιση είναι παράνομη, γιατί η παράγραφος 7 του άρθρου 58 του νόμου 998/1979 προβλέπει: «Αποφάσεις κήρυξης εκτάσεων ως δασωτέων ή αναδασωτέων που αφορούν πάρκα και άλση αίρονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας μετά την δημιουργία ή αναδημιουργία της δασικής βλάστησης». Η άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα των έξι τσρεμμάτων είναι παράνομη γιατί έγινε με νόμο και όχι με τη διαδικασία που προβλέπει η παράγραφος 7 του άρθρου 58 του νόμου 998/1979.

Τέλος, το άρθρο 58 παρ. 1α του νόμου 998/1979, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 36 του νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας», απαγορεύει και τη μετατροπή των αλσών (μεταξύ των οποίων και το Αλσος Ν. Φιλαδέλφειας) σε Μητροπολιτικά Πάρκα. Ιδού η διάταξη:

Αρθρο 58

Πάρκα και άλση

1α. Υπό την επιφύλαξη των, στα άρθρα 48 παρ. 1 και 59 του παρόντος προβλεπομένων, καθώς και στο άρθρο 21 του ν.4269/2014 (Α΄142), δεν επιτρέπεται η μεταβολή του κύριου προορισμού και η αναίρεση της λειτουργίας των πάρκων ή αλσών ως και των δασών της περίπτωσης ε’ της παρ. 1 του άρθρου 69 του ν.δ. 86/1969  όπως ισχύε».

Επομένως, τα άρθρα 18 και 19, το Παράρτημα VII και το άρθρο 18 παρ. 4α του νόμου 4277 αντίκεινται στα άρθρα 58 και 59 του νόμου 998/1979, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με το άρθρο 36 του νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας».

Τελικό συμπέρασμα: ο Μελισσανίδης μπορεί να κατασκευάσει γήπεδο μόνο στα 26,6 στρέμματα που είχαν παραχωρηθεί παλιά στην ερασιτεχνική ΑΕΚ (εννοείται με απόλυτο σεβασμό στις ισχύουσες περιβαλλοντικές και πολεοδομικές διατάξεις). Επειδή όμως αυτός θέλει να φτιάξει γήπεδο-εμπορική επιχείρηση και όχι γήπεδο για να αγωνίζεται η ΑΕΚ δύο Κυριακές το μήνα, όπως ψευδώς ισχυρίζονται ο ίδιος και οι κολαούζοι του, γι’ αυτό και γήπεδο δεν πρόκειται να κατασκευάσει.

Σπεύδουμε να προλάβουμε τα παπαγαλάκια της… τιγροπροπαγάνδας, που θα μας πουν ότι το αφεντικό τους θα προχωρήσει, με την κάλυψη της συγκυβέρνησης, να εφαρμόσει τα άρθρα 18 και 19, το Παράτημα VII και το άρθρο 18 παρ. 4α: για τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν οι προσφυγές στο ΣτΕ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ