2014-08-09 08:20:26
Φωτογραφία για Έμπολα: γιατί είναι η ασθένεια που φοβόμαστε τόσο πολύ;
Το BBC επιστρατέυει ειδικό βιολόγο για να μιλήσει για τη δράση και την επικινδυνότητα του ιού

Σε άρθρο του τιτλοφορημένο «Εμπολα: γιατί είναι η ασθένεια που φοβόμαστε τόσο πολύ;», το βρετανικό δίκτυο BBC επιστρατεύει έναν ειδικό βιολόγο προκειμένου να ξεκαθαρίσει μερικά πράγματα σχετικά με την δράση και την επικινδυνότητα του ιού.Ο Σεθ Μπάρκλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και τους Εμβολιασμούς (GAVI - Global Alliance for Vaccines and Immunizations), ουσιαστικά καταρρίπτει, τρόπον τινά, την άποψη πως ο Εμπολα είναι στα πρόθυρα να εξαπλωθεί επιδημικά σε όλο το κόσμο και θέτει κάποιες ιατρικές παραμέτρους στη σωστή και ψύχραιμη τους βάση. «Για ποιο λόγο ο ιός αυτός είναι στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων και μονοπωλεί το χρόνο από τα παγκόσμια ΜΜΕ; 

Είναι μήπως επειδή πεθαίνουν ξαφνικά τόσοι πολλοί άνθρωποι στην Αφρική; Το σενάριο αυτό είναι απίθανο, καθώς άλλες ασθένειες, όπως ο δάγκειος πυρετός εξακολουθεί να σκοτώνει πάνω από 20.000 από το περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους που μολύνει ετησίως, ένας αριθμός που είναι περισσότερο τρομακτικός», αναρωτιέται ο Μπάρκλεϊ, και συνεχίζει«μήπως είναι επειδή ο Εμπολα μεταδίδεται τόσο εύκολα; Μα κι άλλες αρρώστιες μεταδίδονται εξίσου ή περισσότερο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως η ιλαρά και η ηπατίτιδα Β
. Ίσως τότε ο φόβος μας να εδράζεται στο ότι δεν υπάρχει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που να υπόσχεται θεραπεία από τον ιό κι ότι ένα ποσοστό κάπου ανάμεσα στο 50%-90% όλων όσοι μολυνθούν, στην πορεία θα πεθάνουν».

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο βιολόγος, «και για τη λυσσά δεν υπάρχει εμβόλιο κι αν κάποιος εμφανίσει τα συμπτώματα, και δεν έχει εμβολιαστεί, τότε είναι σχεδόν σίγουρο 100% πως θα βιώσει έναν αργό και επώδυνο θάνατο. Κι εδώ ακριβώς είναι όλο το «ζουμί» της κουβέντας μας: πως, εκτός του Εμπολα, υπάρχουν κι άλλες ασθένειες που είναι εξίσου τρομακτικές με τον Εμπολα και που κι αυτές χρήζουν την προσοχής και του σεβασμού μας. Αρρώστιες που, όπως κι ο Εμπολα, είναι κοινές στη Δυτική Αφρική και που σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους ετησίως, οι οποίοι, λόγω φτώχειας κι ανέχειας, δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και τακτικό εμβολιασμό».

Τέλος, στο άρθρο του, ο διευθύνων σύμβουλος της GAVI καταλήγει πως «παρόλο που ο Εμπολα αποτελεί όντως μια απειλή εξάπλωσης στην Αφρική, η πιθανότητα να φτάσει μέχρι την Ευρώπη ή την Βόρεια Αμερική είναι μικρή για δυο σημαντικούς λόγους: κατά πρώτον, η ιατρική επιτήρηση στις περιοχές αυτές είναι εξαιρετικά αυστηρή και δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο και κατά δεύτερον, ο ιός σκοτώνει και «ακινητοποιεί» τον ξενιστή του, προτού εκείνος έχει χρόνο στη διάθεση του προκειμένου να τον εξαπλώσει».

Θυμίζουμε πως πριν μερικές ώρες οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανέβασαν το επίπεδο υγειονομικού συναγερμού στο 1, το υψηλότερο που υπάρχει, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα.

Είναι η πρώτη φορά από το 2009 που κηρύσσεται τέτοιος συναγερμός. Την εποχή εκείνη είχε κηρυχθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης Η1Ν1.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί συνολικά 932 θάνατοι σε σύνολο 1.711 κρουσμάτων της ασθένειας που πλήττει κυρίως τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Στη Νιγηρία, οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων που απεργούσαν από την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους με αφορμή την επιδημία που έχει ήδη επεκταθεί στο Λάγκος, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ