2014-08-10 09:11:06
Φωτογραφία για ΥΠΕΞ: ΠΛΗΡΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ
Οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας, δεσμεύτηκε η κυβέρνηση δια του υπουργείου Εξωτερικών, μετά το εμπάργκο της Ρωσίας στις εισαγωγές προϊόντων. Χθες Σάββατο, οι παραγωγοί της Ημαθίας και της Κοζάνης ζήτησαν την άμεση απογραφή, απόσυρση και καταστροφή των φρούτων, ιδίως ροδάκινων, που μένουν στα αζήτητα λόγω του εμπάργκο, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι σε στενή συνεχή συνεργασία με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και σε άμεση συνεννόηση με τον πρωθυπουργό  Αντώνη Σαμαρά προβαίνει σε όλες τις ενέργειες που είναι αναγκαίες ώστε:

Πρώτον, η επίπτωση του ρωσικού εμπάργκο, το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, να είναι η μικρότερη δυνατή, σε συνέχεια επαφών που είχαν γίνει και πριν την αναγγελία του.Δεύτερον, να λειτουργήσουν άμεσα μηχανισμοί που θα αναπληρώνουν τις τυχόν απώλειες Ελλήνων παραγωγών μέσω της διάθεσης των προϊόντων στην εσωτερική κατανάλωση ή σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς.Το ΥΠΕΞ δεσμεύεται να προβεί σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις ώστε «να καταβληθούν σχετικές αποζημιώσεις, εάν παρά τις προηγούμενες προσπάθειες υπάρξουν απώλειες, οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως η ρωσική αγορά είναι ένας πολύ σημαντικός προορισμός για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, αλλά «ο σχετικός κύκλος εργασιών σε απόλυτους αριθμούς είναι περιορισμένος και αντιμετωπίσιμος, σε εθνικό, και κατά μείζονα λόγο, σε κοινοτικό επίπεδο». «Η χώρα μας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει στη διαμόρφωση και εφαρμογή των συλλογικών ευρωπαϊκών αποφάσεων συνεκτιμώντας πλήθος παραμέτρων με μόνο κριτήριο τη συνολική και μακροπρόθεσμη προστασία των εθνικών συμφερόντων, οικονομικών και διεθνοπολιτικών
. Δεν βοηθούν, συνεπώς, τη διεθνή θέση της χώρας και τα στρατηγικά εθνικά συμφέροντα, από το Κυπριακό μέχρι την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση, αποσπασματικές, νευρικές και δημοκοπικές αντιδράσεις, χωρίς πλαίσιο αναφοράς και χωρίς δυνατότητα απάντησης σε κανένα απλό ερώτημα για τις επιπτώσεις και  το επόμενο βήμα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται, επίσης, πως οι ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις, ιδίως οι τομείς του τουρισμού και της ενέργειας, αλλά και γενικότερα οι εμπορικές συναλλαγές, εξελίσσονται με πολύ ικανοποιητικό τρόπο. «Πολιτικά, όλη η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωατλαντικής συμμαχίας είναι πάντα ένας αξιόπιστος Ευρωπαίος εταίρος που αξιοποιεί, όμως, όλες τις ειδικότερες περιφερειακές του ταυτότητες, βαλκανική, μεσογειακή, παρευξείνια και όλες τις παραδοσιακές του σχέσεις, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και για να διασφαλισθεί η θετική εξέλιξη της συλλογικής Ευρωπαϊκής και Ευρωατλαντικής πολιτικής σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέτωπα. Πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με στόχο την ειρήνη και την σταθερότητα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αιχμές προς Άγκυρα

«Η Ε.Ε. και οι Ευρωατλαντικοί εταίροι οφείλουν, επίσης, να αντιληφθούν τάχιστα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες που είναι μάλιστα μέλη της Συμμαχίας, οι οποίες μετέχουν a la carte  στην ευρωπαϊκή πολιτική και επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα κράτη-μέλη» σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, αφήνοντας αιχμές προς την Τουρκία μετά τη συμφωνία με τη Ρωσία για παροχή προϊόντων. Η θέση της χώρας σε όλα αυτά τα θέματα διαμορφώνεται στο πλαίσιο της πάγιας εθνικής στρατηγικής και εκφράζεται με ταυτόσημους όρους από τον Πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στις επαφές με τους άλλους Αρχηγούς κρατών ή Κυβερνήσεων, από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στις επαφές με τους ομολόγους τους και από όλους τους Υπουργούς στις αντίστοιχες συνθέσεις του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ο.κ. Αυτό ισχύει στην κρίση στην Ουκρανία και σε όλα τα άλλα - πολλά δυστυχώς - μέτωπα της διεθνούς πολιτικής, ιδίως στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Ήδη από την Πέμπτη πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter είχε σπεύσει να μιλήσει για «καλή είδηση στα γεωπολιτικά» την απόφαση της Μόσχας, όπως μετέφερε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti πως η Ρωσία θα αυξήσει τις εισαγωγές της από την Τουρκία. Ο εμπορικός αυτός πόλεμος, αναμένεται ότι θα έχει πολλές συνέχειες καθώς η Αθήνα όπως φάνηκε από τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναζητά άλλους εξαγωγικούς προορισμούς των αγροτικών προϊόντων στρεφόμενη πλέον σε παραδοσιακές εμπορικές αγορές. Τα χρονικά περιθώρια για διαβουλεύσεις είναι ιδιαιτέρως μικρά καθώς το ενδεχόμενο ολικής καταστροφής της παραγωγής των νωπών και ευπαθών προϊόντων είναι πλέον απολύτως ορατό.

Στην Αθήνα πάντως επικρατεί νευρικότητα και λόγω της στάσης που έχουν κρατήσει έως τώρα οι Ρώσοι. Οι προσδοκίες για διαφορετική μεταχείριση της Ελλάδας έπεσαν στο κενό και σαν να μην έφτανε αυτό, η Μόσχα δεν δείχνει να βιάζεται στην αποσαφήνιση του εμπάργκο κάτι το οποίο προκαλεί περαιτέρω προβληματισμό στην ελληνική πλευρά, που από τη μια πλευρά, θέλει να διασφαλίσει ότι η εσωτερική παραγωγή δεν θα πληγεί στο σύνολό της και από την άλλη, να κρατήσει εκείνη την ισορροπία που απαιτείται από τη στιγμή που οι Ρώσοι δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες του εμπάργκο που αποφάσισαν. Για πρώτη φορά πάντως χθες η Αθήνα μίλησε για «καταβολή αποζημιώσεων» κάτι που σημαίνει πως έχει ήδη αποφασιστεί η κινητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως πρώτη ανακοίνωσε η Φινλανδία. 

Επίσης, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει αποφύγει να απαντήσει στις σκληρές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για το ρωσικό εμπάργκο. Χωρίς να γίνεται καμία ευθεία αναφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση ή στην πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου να στείλει επιστολή στον Βλαντίμιρ Πούτιν, το υπουργείο Εξωτερικών για πρώτη φορά χθες άφησε αιχμές για την έως τώρα στάση της αντιπολίτευσης: «Δεν βοηθούν, τη διεθνή θέση της χώρας και τα στρατηγικά εθνικά συμφέροντα, από το Κυπριακό μέχρι την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση, αποσπασματικές, νευρικές και δημοκοπικές αντιδράσεις, χωρίς πλαίσιο αναφοράς και χωρίς δυνατότητα απάντησης σε κανένα απλό ερώτημα για τις επιπτώσεις και το επόμενο βήμα».

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ