2012-04-26 06:53:38
Φωτογραφία για ΣΤΟ ΦΟΥΛ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ 6η ΜΑΪΟΥ
Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ριζική αναθεώρηση του κράτους παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καλώντας τον Αντώνη Σαμαρά για μια ακόμη φορά σε τηλεοπτική μονομαχία.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε την ολική αναθεώρηση του Συντάγματος, διαδικασία της οποίας η πρώτη φάση -όπως είπε- μπορεί να ολοκληρωθεί από την επόμενη Βουλή. Παρουσιάζοντας τις δεσμεύσεις του κόμματός του για το κράτος και το πολιτικό σύστημα, και αφού κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά για μια ακόμη φορά σε τηλεοπτική μονομαχία, είπε: «Χρειαζόμαστε μια μεγάλη εθνική και κοινωνική συμφωνία για μια "Νέα Πολιτεία". Χρειαζόμαστε μια δημοκρατία της συναίνεσης, γιατί με οριακές πλειοψηφίες δεν πετυχαίνουμε τίποτα».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, θα περιοδεύσει την Παρασκευή στην Τρίπολη και την Πάτρα, ενώ το Σάββατο θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, όπου θα παραστούν και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, την "κωδικοποίηση" του κυβερνητικού προγράμματος του Κινήματος. Το Σάββατο, επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα περιοδεύσει στη Θράκη. Την Κυριακή, ο κ. Βενιζέλος θα περιοδεύσει στη Λάρισα και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση, στο λιμάνι της πόλης.


Το ΠΑΣΟΚ ζητά να είναι πρώτο κόμμα, διότι πιστεύει ότι «εμείς που είμαστε στο μέσον του πολιτικού φάσματος μπορούμε την επομένη των εκλογών […] να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι όλες οι δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να δούμε πού μπορούμε να συμφωνήσουμε», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Έχοντας απέναντί της τον ομόλογό της της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μιχελάκη, η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε «αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να συνεργαστούμε» και ανέφερε πως «ακόμα και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας δεν πείθονται ότι η προοπτική για τη χώρα, αυτή τη στιγμή, είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά».

«Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με μια κυβέρνηση που θα έχει ισχυρή εντολή για να μπορέσει και να διαπραγματευτεί και να αλλάξει τις πολιτικές που μέχρι τώρα μας οδήγησαν εδώ όπου μας οδήγησαν», αντέτεινε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν ήθελε τις εκλογές, αλλά και ότι δεν είχε αναπτυξιακή πρόταση και πως «δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ, γιατί δεν τόλμησαν ποτέ να σηκώσουν το ανάστημα και να έχουν ένα δεύτερο σχέδιο».

Στη Νέα Δημοκρατία έχουν βάλει φουλ τις μηχανές για τη συσπείρωσης των ψηφοφόρων της. Υπολογίζουν πολύ στη δημόσια παρέμβαση, που έκανε υπέρ του Αντώνη Σαμαρά ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ζήτησε να ενισχυθεί η παράταξη, ενώ την Τετάρτη βρέθηκε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη Θεσσαλονίκη, όπου τον υποδέχθηκαν εγκάρδια απλοί πολίτες.

Παράλληλα, στη ΝΔ ετοιμάζονται για την παρουσίαση του Ζαππείου 4, την Πέμπτη, για την παιδεία, την υγεία, το Σύνταγμα, την ασφάλεια και το νέο σύστημα διακυβέρνησης που οραματίζεται το κόμμα, με το πολύ δεκαπέντε υπουργούς.

Ο Αντώνης Σαμαράς μετά και το Ζάππειο 4 θα αρχίσει νέο κύκλο περιοδειών ανά την Ελλάδα. Την Πέμπτη θα μεταβεί στη Σπάρτη, όπου θα μιλήσει σε οπαδούς του κόμματος στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, την Παρασκευή θα βρίσκεται στις Σέρρες, το Σάββατο στη Λάρισα και την Κυριακή στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ακολούθως, τη Δευτέρα θα μιλήσει στην Πάτρα και θα κλείσει με τις κεντρικές ομιλίες την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη και την Πέμπτη στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε την Τετάρτη την πρότασή του για ένα ενιαίο υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνάντηση με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, στον χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή 27 Απριλίου και ώρα 2 το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώ την Τετάρτη μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων στα συνεργεία μαρμαροτεχνιτών, στην Ακρόπολη. Την ανάγκη «να χειραφετηθεί ο λαός από επικίνδυνες, παλιές και νέες, αυταπάτες που μπήκαν στο προσκήνιο», υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η κ. Παπαρήγα είπε ότι αυτό που μπορεί να κερδηθεί στις 6 Μαΐου είναι η χειραφέτηση, όσο γίνεται μεγαλύτερου μέρους των εργατικών λαϊκών στρωμάτων από τα τρομοκρατικά διλήμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από τα ψεύτικα "δεν" και τα ψεύτικα "θα".

Η κ. Παπαρήγα μίλησε την Τετάρτη στο πρωινό του ΑΝΤ1 και χαρακτήρισε καιροσκόπους όσους δηλώνουν ότι θα παλέψουν μέσα στην Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εμπόδιο, που πρέπει να ανατρέψουμε.

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης περιόδευσε στην Εύβοια και εγκαινίασε αγροτικό ιατρείο που δώρισε ο ίδιος στην Κάρυστο. Το Σάββατο 28 Απριλίου 2012 θα επισκεφθεί τα Ιωάννινα, όπου θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στις 18:00 στο Ξενοδοχείο GRAND SERAI (οδός Δωδώνης 33). Στις 19:00 θα ακολουθήσει η Ομιλία του Προέδρου του ΛΑΟΣ. Την Κυριακή θα επισκεφθεί το Αγρίνιο, όπου θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στις 12:00 το μεσημέρι στο Ξενοδοχείο IMPERIAL (1 χλμ. Ε. Ο. Αγρινίου - Αμφιλοχίας/θέση Φούσκαρη). Στις 13:00 θα ακολουθήσει η Ομιλία του Προέδρου του ΛΑΟΣ. Το απόγευμα της Κυριακής θα επισκεφθεί την Πάτρα, όπου θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στις 17:30 στο Ξενοδοχείο ASTIR (οδός Αγίου Ανδρέου 16), ενώ στις 18:30 θα ακολουθήσει η ομιλία του.

Το δίλημμα των εκλογών είναι «αν θα προχωρήσουμε, εφαρμόζοντας μια λάθος πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδα [...] ή θα σταματήσουμε αυτό το λάθος», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε το πρωί της Τετάρτης πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιζητεί τη συμμαχία των ανθρώπων του πνεύματος και των τεχνών με στόχο την πολιτισμική αναγέννηση της χώρας. Παράλληλα, η Κουμουνδούρου ζήτησε την αντικατάσταση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Επικρατείας, ως είθισται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αφού η κυβέρνηση,  ενώ κατ' ουσίαν είναι υπηρεσιακή με μοναδική αποστολή να οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές, λαμβάνει αποφάσεις και δεσμεύει την επόμενη Βουλή και την επόμενη κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τονίζει ότι «σκανδαλώδης είναι η παραμονή του κ. Χρυσοχοΐδη», γιατί ο σημερινός υπουργός «είναι υπεύθυνος για την τάξη στην  προεκλογική περίοδο και την ημέρα των εκλογών. Ταυτόχρονα είναι υποψήφιος βουλευτής και, με ενέργειές του, επιχειρεί να αξιοποιήσει τη θέση του,  με στόχο  να αποκομίσει προσωπικό εκλογικό όφελος». Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό, έστω την ύστατη ώρα να αναλάβει τις ευθύνες του, να περιορίσει τη λήψη αποφάσεων στα απολύτως αναγκαία και επείγοντα, να παρέμβει ώστε να υπάρξει ταχεία και πλήρης οργανωτική προετοιμασία για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και να αντικαταστήσει αμέσως, τουλάχιστον τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης.

Ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για το «σάπιο πολιτικό σύστημα» και τη διαφθορά επέρριψε, με νέα δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Ο κ. Κουβέλης είχε συνάντηση με νέους επιστήμονες, στους οποίους ανέπτυξε εκτενώς τις προτάσεις του κόμματός του για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, τη διαφάνεια και τη διαφθορά. Στη δήλωσή του, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι «στον πυρήνα της κρίσης βρίσκεται το πολιτικό σύστημα που δημιούργησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα γέννησε το πελατειακό κράτος και τη διαφθορά. Ευνόησε λίγους και έστειλε- και συνεχίζει να στέλνει- μεγάλα στρώματα της κοινωνίας στη φτώχεια, στο περιθώριο και στην ανεργία». Αυτό το σύστημα πρέπει να ανατραπεί, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εκ νέου δήλωσε θετική σε υπό όρους μετεκλογική συνεργασία, περιόδευσε αρχικά στο νομό Λασιθίου και το βραδυ μίλησε στο Ηράκλειο. «Είμαι αποφασισμένη και θα σπάσω το απόστημα του πελατειακού και διεφθαρμένου κράτους», δήλωσε από την Ιεράπετρα.

Σε συνέντευξή της, η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε αδιόρθωτα τα δυο «τέως μεγάλα κόμματα», που «δεν έχουν πάρει κανένα, μα κανένα μήνυμα από την κρίση». Εξακολουθούν, είπε, και πολιτεύονται με τον ίδιο παλαιοκομματικό τρόπο όπως και πριν. Δίνουν την εντύπωση ότι διαφωνούν το ένα με το άλλο, αλλά όταν πηγαίνουν στη Βουλή, σε αγαστή συνεργασία ψηφίζουν τα χρήματα για να ρυθμίσουν τα δάνεια των κομμάτων τους και για να πάρουν 50 εκατομμύρια ευρώ προεκλογική ενίσχυση. Τα υπόλοιπα επτά κόμματα, που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού σήμερα, φοβούμαι ότι λένε πράγματα εκτός τόπου και χρόνου, προσέθεσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Λένε πράγματα, είπε, τα οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρωζώνης και πίσω στη δραχμή.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διεξαγωγή debate ανέφερε ότι «η άρνηση της ΝΔ, η κωλυσιεργία του ΠΑΣΟΚ για να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων, είναι εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα για τις εκλογές αυτές. Ουσιαστικά είπε, οι δύο αδιόρθωτοι θέλουν να κρύψουν ποια είναι η αλήθεια από τον ελληνικό λαό».

Τέλος, για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών επανέλαβε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία είναι το μόνο κόμμα, το οποίο από την αρχή και ευθαρσώς έχει πει ότι θα συνεργαστεί. Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη «το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ το κρύβουν και θα εμφανιστούν την επόμενη των εκλογών με κάποιας μορφής συνεργασία. Εμείς έχουμε πει ότι θα συνεργαστούμε, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους τους οποίους ανοικτά έχουμε πει στον ελληνικό λαό» κατέληξε.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι παραχώρησαν την Τετάρτη Διακαναλική Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο. Στις ερωτήσεις απάντησαν η επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη και υποψήφια στη Β' Αθήνας, και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων. Εν τω μεταξύ, με πολλές περιοδείες στην περιφέρεια, έναν χώρο που βρίσκεται, όπως λένε, τις τελευταίες δεκαετίες στο περιθώριο και που σήμερα έχει μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης, εντείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τον εκλογικό τους αγώνα. Έτσι μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Ήπειρο, την Τετάρτη ο κ. Παρασκευόπουλος περιόδευσε στη Λέσβο, ενώ το σαββατοκύριακο θα μεταβεί στην Κρήτη.

Περιοδεία στη βόρεια Ελλάδα πραγματοποιεί ο πρόεδρος των ''Ανεξαρτήτων Ελλήνων'' Πάνος Καμμένος, ο οποίος επισκέφθηκε την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τη Βέροια και τη Νάουσα, ενώ την Τετάρτη μίλησε στην Κοζάνη. Ο κ.Καμμένος σε δήλωσή του στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» είπε ότι ξεκίνησε μια πορεία η οποία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες μέχρι τις εκλογές και επιτέθηκε στα μεγάλα κόμματα με σκληρές εκφράσεις. «Από την Δευτέρα των εκλογών ξεκινά μια νέα μέρα για την χώρα, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Τα βοθρολύματα της μεταπολίτευσης, οι λασπολόγοι και οι πλαστογράφοι εξαντλούν τις δυνάμεις τους. Όμως η Ελλάδα δεν γονατίζει. Μέχρι τις εκλογές τους αγνοούμε, την Δευτέρα θα πληρώσουν για τα εγκλήματα τους» είπε ο κ.Καμμένος. Ο κ. Καμμένος εξέθεσε μερικές από τις θέσεις του κόμματός του, μεταξύ των οποίων είναι η επανακρατικοποίηση της Τραπέζης της Ελλάδος και η "εκδίωξη του Πόουλ Τόμσεν και των υπαλλήλων της τρόικας".

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με κόμματα της Ανανεωτικής Αριστεράς άφησε ο πρόεδρος της ΚΟ  της Κοινωνικής Συμφωνίας Χάρης Καστανίδης.

Το ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το πλήρες ψηφοδέλτιο Επικρατείας της και αναφέρει:

«Το ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελείται από αγωνιστές της Αριστεράς που πρωτοστάτησαν στους αγώνες των τελευταίων ετών αλλά και από ιστορικές μορφές του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Από καλλιτέχνες και πανεπιστημιακούς δασκάλους, από ανθρώπους που συμβάλλουν στην υπόθεση της ανατροπής από όλους τους δρόμους, με τη στάση τους στους χώρους δουλειάς ή σπουδών, με την προσφορά τους στη ριζοσπαστική, μαρξιστική θεωρία ή με το αξιόλογο πολιτιστικό τους έργο. Αγωνιστές που είναι μπροστά σε όλα τα κινήματα, στο «κίνημα των πλατειών», στις εργατικές και απεργιακές μάχες, στα κινήματα στην εκπαίδευση, την υγεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, στο αντιπολεμικό κίνημα, στα κινήματα για τους ελεύθερους χώρους, στους αγώνες κατοίκων, στην πάλη ενάντια στα χαράτσια και τα κινήματα «Δεν πληρώνουμε», στους αγώνες για τα δικαιώματα των μεταναστών, στο αντιρατσιστικό κίνημα, στη μάχη ενάντια στο σεξισμό και τις διακρίσεις, στην ηρωική πάλη των ατόμων με αναπηρία».

Εν τω μεταξύ, λόγω της διεξαγωγής των εκλογών τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στις 4 και 7 Μαΐου, καθώς τα σχολικά κτίρια θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα, σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Β. Κουλαϊδή που εστάλη στις περιφερειακές διευθύνσεις και τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να κανονίσουν οι εκπαιδευτικοί τα σχετικά με την μετάβασή τους στο τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, λαμβάνοντας ειδική άδεια.

 

με πληροφορίες από το Ant1.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ