2012-04-26 08:35:00
Φωτογραφία για Ε.Βενιζέλος: Χρειάζονται συντακτικού και όχι αναθεωρητικού τύπου πρωτοβουλίες
Την αναγκαιότητα «απάντησης με προοπτική» στη βαθιά κρίση των θεσμών, αλλά και στα φαινόμενα «υπόγειας βίας και διάχυτης έντασης» που γεννούν αισθήματα ανασφάλειας στους πολίτες, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας στην Ιπποκράτους, τις προτάσεις του Κινήματος για το κράτος, το πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να ανατρέψει το «τεκμήριο ενοχής» που το περιβάλλει, ενώ υπογράμμισε εκ νέου ότι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας τείνει να μετατραπεί σε πρόβλημα της ίδιας της δημοκρατίας. Σημείωσε ότι άλλο η κρίση πολιτικής σταθερότητας και η (όποια) ανυποληψία περιβάλλει το πολιτικό σύστημα κι άλλο ο κίνδυνος εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας και ο κίνδυνος εισόδου στη Βουλή οπαδών ή νοσταλγών του νεοναζισμού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι χρειάζονται συντακτικού και όχι αναθεωρητικού τύπου πρωτοβουλίες και τάχθηκε υπέρ της «βαθιάς, ολικής αναθεώρησης του Συντάγματος», την πρώτη φάση της οποίας μπορεί να οργανώσει και να ολοκληρώσει η νέα Βουλή.


«Χρειαζόμαστε μια μεγάλη εθνική, πολιτική και θεσμική συμφωνία για μια νέα Πολιτεία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι πρέπει να περάσουμε από τη «δημοκρατία της πλειοψηφίας στη δημοκρατία της συναίνεσης».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας των κομμάτων, καθώς η «νέα φυσιογνωμία» δεν υπάρχει ούτε στα κόμματα της αριστεράς, ούτε στους νεοπαγείς κομματικούς σχηματισμούς και εξήγγειλε ιδρυτικό συνέδριο «συντακτικού χαρακτήρα» του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα είπε ότι έχουν δρομολογηθεί μια σειρά αλλαγές στην καθημερινή λειτουργία του ΠΑΣΟΚ που αποτυπώνονται τόσο στην εσωτερική του λειτουργία όσο και στην προεκλογική, χαμηλού κόστους, εκστρατεία που διεξάγει το Κίνημα.

Προτείνοντας αλλαγές στο εκλογικό σώμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ορίου ηλικίας για το εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του σταυρού προτίμησης, υπό την προϋπόθεση της θεσμικής συγκρότησης, της δημοκρατικής λειτουργίας και του ελέγχου της δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της επανεξέτασης του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας, γιατί «δεν θα έχει νόημα στη νέα θεσμική οργάνωση που προτείνουμε», όπου οι εκλογικές περιφέρειες θα συνδέονται με τις τοπικές και αναπτυξιακές περιφέρειες.

Αναφορικά με τη λειτουργία της Βουλής, πρότεινε τη ριζική αναθεώρηση του Κανονισμού της, την αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας νομοθετικών σωμάτων, την αλλαγή της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων «ώστε να μην υπάρχουν αδικαιολόγητα προνόμια», τις μικρότερες επιτροπές ανά υπουργείο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή των βουλευτών, τη διασύνδεση των Επιτροπών με τις ανεξάρτητες Αρχές, τη μόνιμη επιτροπή αναφορών των πολιτών και την άμεση διασύνδεση με τις λειτουργίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε επίσης υπέρ της αλλαγής της «λογικής» των Εξεταστικών Επιτροπών, των οποίων οι βουλευτές- μέλη θα επιλέγονται με κλήρωση, ενώ αυτές θα περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους δικαστές και εμπειρογνώμονες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, επίσης, σε «εκ προοιμίου παραίτηση από την ασυλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ».

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της παροχής στον πολίτη της δυνατότητας να παρακολουθεί το νομοθετικό έργο της Βουλής, ενώ αναφέρθηκε και σε «διπλό σύστημα παρακολούθησης της εφαρμογής των νόμων από τη Βουλή και τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης».

Αναφορικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε «εάν δεν επιτυγχάνεται η εκλογή του από τα 3/5 της Βουλής να προβλέπεται στο Σύνταγμα η άμεση εκλογή από το εκλογικό σώμα, χωρίς να αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει «να αποκτήσει νέου τύπου ρυθμιστικές αρμοδιότητες», για να προωθείται και να διασφαλίζεται ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των κομμάτων, η πραγματική σχέση της κοινωνίας των πολιτών με τους δημοκρατικούς θεσμούς, η αποτελεσματική λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε το «κλασικό κλειστό πρωθυπουργικό μοντέλο που οδήγησε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην κρίση που βιώνουμε, γιατί το αρχηγικό κόμμα και η πρωθυπουργοκεντρική κυβέρνηση είναι αυτή η οποία καλλιέργησε τη νοοτροπία του κλειστού μικρού επιτελείου, της πληροφόρησης που έχουν λίγοι και τελικά της έλλειψης διορατικότητας».

Ακόμη τάχθηκε υπέρ το ανοιχτού μοντέλου συντονισμένης συλλογικής λειτουργίας της κυβέρνησης, πρόταση που «έχει ιδιαίτερη σημασία για τις κυβερνήσεις συνεργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε την κατάργηση της κάθετης οργάνωσης των υπουργείων με τον κάθε υπουργό να έχει τις αρμοδιότητες του υπουργείου του, αλλά και την ευθύνη για τις οριζόντιες πολιτικές που αντιστοιχούν σε αυτό. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «μπορούμε να φθάσουμε σε ένα μέγιστο αριθμό 14 υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας». Επιπλέον, πρότεινε «να μην υπάρχει καμία ειδική παραγραφή για την ευθύνη των υπουργών».

Αναφορικά με τη Δημόσια Διοίκηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «ο μεγάλος στόχος είναι η επιστημονικά άρτια αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού. Η ενεργοποίηση του νέου Πειθαρχικού Δικαίου και των νέων Πειθαρχικών Συμβουλίων».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ενός μικρότερου και αποτελεσματικότερου περιφερειακού κράτους, για Ενιαίο Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και Δικονομίας, για πρόσβαση των πολιτών στην ψηφιακή πληροφορία, για ψηφιακά ΚΕΠ και για δημιουργία νέων ΚΕΠ όπου χρειάζεται με συνεργασία με τον ιδιωτικό ή με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επίσης ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ ενός νέου ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επίκεντρο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην διαθεσμική συμφωνία κράτους- αυτοδιοίκησης για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού όλων των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε την επιλογή της ηγεσίας της από το υπουργικό συμβούλιο «αλλά με τη σύμφωνη γνώμη της Ολομέλειας της Βουλής με πλειοψηφία δύο τρίτων».

Επίσης ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στον έλεγχο συνταγματικότητας, με ταχύτητα, διαφάνεια και ενότητα νομολογίας, προσθέτοντας ότι πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και να διαμορφωθεί ευρεία συναίνεση σε σχέση με την τελική μορφή που πρέπει να πάρει ο έλεγχος συνταγματικότητας.

Και κατέληξε λέγοντας ότι το «νέο κράτος (που προτείνει) είναι τελικά και ο σκληρός πυρήνας μιας νέας ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής αντίληψης για το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση αυτή σε εφαλτήριο για την υπέρβασή της», καλώντας τα άλλα κόμματα να ανταποκριθούν στις προτάσεις που κατέθεσε.

«Δεν χρειάζεται μια απλή πλειοψηφία, αλλά νομιμοποίηση…»

Την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι το χρέος μπορεί, το 2020, να είναι ακόμα και κάτω από το 100% του ΑΕΠ, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνεντεύξεις του στο web-tv της ιστοσελίδας newsit, καθώς και σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης από την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος, αφού ανέφερε ότι το χρέος ήταν 170% του ΑΕΠ, και το 2020 θα είναι κάτω από το 116%, πρόσθεσε πως, αν πάμε στοιχειωδώς καλύτερα, κατά μισή μονάδα του ΑΕΠ στην ανάπτυξη, το χρέος μπορεί να είναι κάτω από το 100% το 2020. Για να συμπληρώσει ότι θα πρόκειται για μια ριζική αλλαγή της κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι η χώρα μπορεί να βγει από το μνημόνιο σε τρία χρόνια.

Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις την επομένη των εκλογών και το ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, τόνισε ότι θεωρεί πως το 50% του εκλογικού σώματος είναι το ελάχιστο για να υπάρξει λαϊκή νομιμοποίηση και πρόσθεσε ότι δύο κόμματα δεν φθάνουν. Δεν χρειάζεται, είπε, μια απλή πλειοψηφία, αλλά νομιμοποίηση.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η συμμετοχή του δεν είναι δεδομένη και ότι ο ίδιος ουδέποτε είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε το ΠΑΣΟΚ να μετέχει στην επόμενη κυβέρνηση.

Το τι θα γίνει, πρόσθεσε, είναι κάτι που θα μας το πει ο ελληνικός λαός. Αν θέλει να μετέχουμε θα μετέχουμε, αλλιώς ας σχηματιστεί μια κυβέρνηση των αντιμνημονιακών δυνάμεων. Ας γίνει, είπε, ο κ. Καμένος πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας υπουργός Οικονομικών, ο κ. Καρατζαφέρης υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κουβέλης υπουργός Δικαιοσύνης, κ.ο.κ.

Σχετικά με τους προσωπικούς του στόχους, επανέλαβε ότι δεν έχει προσωπικές φιλοδοξίες και ότι δεν έχει θέσει ποτέ ως προϋπόθεση τη δική του πρωθυπουργοποίηση. Για να συμπληρώσει, πάντως, αναφερόμενος και στους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι δεν υπάρχουν και πολλοί που μπορούν να κάνουν τη δουλειά.

Ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η συγνώμη που ζήτησε είναι μια πολιτική πράξη, η οποία συμβολίζει τη διάθεση του ΠΑΣΟΚ να αντιληφθεί τι είναι αυτό που έχει συμβεί, να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης για όλα τα χρόνια από την μεταπολίτευση και είναι μια δήλωση πρόθεσης να αλλάξει ριζικά τον εαυτό του. Και προσδιόρισε τέσσερα σημεία που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

-Πρώτο, η έλλειψη που έδειξε το πολιτικό σύστημα και η χώρα συνολικά.

-Δεύτερο, ότι τα κόμματα δεν μίλησαν με την ειλικρίνεια, τη σαφήνεια και τον σοκαριστικό τρόπο που έπρεπε.

-Τρίτο, το πολιτικό σύστημα είχε καλλιεργήσει μια νοοτροπία που έδινε το αίσθημα της ευκολίας και των ανεξάντλητων δυνατοτήτων.

-Τέταρτο, ότι από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2010υπήρξαν καθυστερήσεις, αρρυθμίες και παλινδρομήσεις. Και πρόσθεσε ότι «δεν ήταν εύκολο να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι πρέπει να πάμε σε πολύ σκληρά μέτρα, σε περικοπές, ενώ πάντα συνηθίζαμε τις νέες παροχές.

Θεωρούσαμε, τόνισε ο κ. Βενιζέλος ότι η κρίση έχει συμβατικά χαρακτηριστικά. Αλλά η κατάσταση που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ δεν είχε σχέση με σεισμό, πλημμύρα ή πυρκαγιά, αλλά για πυρηνικό ατύχημα. Και το συνεργείο διάσωσης, δηλαδή η κυβέρνηση, δεν ήταν προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο. Δεν ήταν προετοιμασμένη, πρόσθεσε, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι αν δεν είχε μειωθεί το χρέος, όλες οι προσπάθειες δεν θα απέδιδαν και πρόσθεσε ότι το γεγονός της φυγής της τρόικας στις 29 Αυγούστου του 2011, για το οποίο ο ίδιος κατηγορήθηκε, είχε ως αποτέλεσμα τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σε ερώτηση για την περικοπή του κατώτερου μισθού, απάντησε ότι έγινε συμβιβασμός, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 13% του κατώτερου μισθού, για να περισωθούν οριστικά ο 13ος και 14ος μισθός, γιατί αν κόβονταν, τόνισε, ο αμειβόμενος με τον κατώτερο μισθό θα έχανε σχεδόν τα μισά.

Ο κ. Βενιζέλος έδειξε δυσαρεστημένος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία λέει πολλά θεωρητικά, αλλά δεν βοήθησε την Ελλάδα να ελέγξει τις πολυεθνικές που πουλάνε εδώ ακριβότερα από ότι σε άλλες χώρες.

Στην ερώτηση για το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι πρόκειται για μια διάταξη που θεσπίσθηκε για να βοηθήσει ένα κόμμα που ήταν κοντά στην αυτοδυναμία ή είχε την αυτοδυναμία για να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση, αλλά υπό τις σημερινές συνθήκες δεν βρίσκει λόγο διατήρησής του.

Απέρριψε τις επαναληπτικές εκλογές τονίζοντας ότι θα είναι ένας εκβιασμός στους πολίτες για να αλλάξουν γνώμη. Αλλά, πρόσθεσε, αν είναι να αλλάξουν γνώμη, αυτό μπορεί να γίνει τώρα, ώστε να μη διαλυθεί η κοινωνία και η οικονομία και να μη διαταραχθεί η λειτουργία της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη.

Για το θέμα των λαθρομεταναστών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το πλαίσιο είναι «Ασφάλεια για τους Έλληνες πολίτες, αξιοπρεπής μεταχείριση των λαθρομεταναστών ώστε να ακολουθήσει η επαναπροώθηση». Χαρακτήρισε ελλιπές το Δουβλίνο 2, το οποίο, όπως είπε χρειάζεται πολλές αλλαγές. Χαρακτήρισε επίσης «φοβερό» το ενδεχόμενο εισόδου στη Βουλή οπαδών του ναζισμού.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να λέει εύκολα λόγια και να δίνει υποσχέσεις. Ντρέπεται, είπε, να κάνει κάτι τέτοιο και αυτό, πρόσθεσε, είναι η μεγάλη του διαφωνία και αντίθεση με τον κ. Σαμαρά.
ΑΜΠΕ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ