Το ελληνικό δημόσιο σύστημα Υγείας είχε καταρρεύσει πολύ πριν από την έλευση της κρίσης.
Άρα, η μεταρρύθμιση που πραγματοποιείται σήμερα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Από κάπου οφείλουμε να ξεκινήσουμε και στη συνέχεια, να φροντίσουμε να αναπτυχθεί το σύστημα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Προς το παρόν έχουν ληφθεί κάποια πρώτα μέτρα, τα οποία αποτελούν μια πραγματική πρόοδο, αυτό όμως, δεν λύνει όλα τα προβλήματα.
Την διαπίστωση αυτή, έκανε ο Δανός εμπειρογνώμονας Dr Wim Van Lerberghe, επικεφαλής του κλιμακίου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, μιλώντας για την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα, σε συνέντευξή του στον ηλεκτρονικό ιστότοπο protagon.gr.
Πολλά και ενδιαφέροντα τα θέματα που αναλύει ο Δανός ειδικός με αιχμή του δόρατος την εξέλιξη της ΠΦΥ στην χώρα μας και την μεταρρύθμιση που πρέπει να συνεχιστεί
Σε ερώτηση κατά πόσο ο ΠΟΥ είναι ικανοποιημένος με την εξέλιξη της μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, ο Δανός εμπειρογνώμονας αναφέρει:
«Πράγματι, οι ρυθμοί είναι πολύ ικανοποιητικοί, εάν μάλιστα τους συγκρίνουμε με ρυθμούς εξέλιξης αναλόγων προγραμμάτων σε άλλες χώρες. Όμως, εάν λάβουμε υπόψη τα πολύ βαθιά προβλήματα του συστήματος Υγείας της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την πολύ σοβαρή οικονομική και κοινωνική κρίση η οποία σοβεί στη χώρα, αλλά και τις συνέπειές της, πρέπει να πούμε ότι η μεταρρύθμιση στη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πρέπει να πάει ακόμη πιο γρήγορα, να αναπτύξει ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα».
Ένα τεράστιο βήμα πάντως προς την καθολική κάλυψη υγείας αποτελούν τα τρία επιμέρους μέτρα, σύμφωνα με τον Δανό εκπρόσωπο του ΠΟΥ: η ελεύθερη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η καθολική πρόσβαση στη νοσοκομειακή περίθαλψη και η καθολική πρόσβαση στη φαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό, όμως, δεν λύνει όλα τα προβλήματα της πρόσβασης στο σύστημα, της μείωσης του κόστους, της ποιότητας στις υπηρεσίες Υγείας.
Στα πλαίσια πάντα της εξέλιξης της μεταρρύθμισης της υγείας στην χώρα μας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συναντήθηκε πρόσφατα με την ομάδα του ΠΟΥ /Ευρώπης με επικεφαλής τον Δρ Hans Kluge, Διευθυντή του Τομέα Συστημάτων Υγείας και Δημόσιας Υγείας, το διάστημα 14-16 Ιούλιο του 2014.
Η ομάδα εξέτασε συστημικά προβλήματα στο πρόγραμμα και τη συνολική διαδικασία μεταρρύθμισης της υγείας στη χώρα.
Οι συζητήσεις με τον Υπουργό Υγείας επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να διευρυνθεί περαιτέρω η πλατφόρμα διαλόγου για τη μεταρρύθμιση στην υγεία και να αναπτυχθεί μια συνολική στρατηγική επικοινωνίας για τη δημιουργία υποστήριξης των ενδιαφερομένων. Ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς, οι οποίες είναι:
- Να αναπτύξει ένα δίκτυο λειτουργικών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ)και
- Να διασφαλιστεί η βιώσιμη χρηματοδότηση για τον τομέα της υγείας στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο υπουργός Υγείας ζήτησε μία ακόμη πιο εντατική και αυξημένη στήριξη από τον ΠΟΥ στα πλαίσια της κλιμάκωσης και της επιτάχυνσης των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτούς τους τομείς, με συγκεκριμένες δράσεις και προθεσμίες προτεραιότητας.
Από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας τονίστηκε ακόμη, ότι υπάρχει ανάγκη για συμπληρωματικούς χρηματοδοτικούς πόρους για να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις καθώς υπάρχουν δυνητικά διαθέσιμα κονδύλια στο πλαίσιο μιας δεύτερης συμφωνίας συνεισφοράς με την ΠΟΥ και στο πλαίσιο των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαρθρωτικά Επενδύσεων (ESIF) 2014-2020.
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/item/317580-pou-anagki-gia-na-treksei-akomi-pio-grigora-i-metarrythmisi-tis-pfy-stin-ellada#ixzz3AGQIRwqu
medispin