2014-08-14 15:39:27
Φωτογραφία για Πως θα μπει τέλος στα παράλογα με την απόδοση του ΦΠΑ
Νέο φορολογικό καθεστώς, το οποίο θα απομακρύνει τον εφιάλτη του λουκέτου για αρκετές επιχειρήσεις, επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να διορθώσει την κατάφωρη αδικία με την… απόδοση του ΦΠΑ.

Ειδικότερα, όποιος δεν έχει πληρωθεί τον ΦΠΑ για οποιαδήποτε συναλλαγή με το Δημόσιο ή με φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, τότε δεν θα είναι υποχρεωμένος να τον αποδώσει, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το φθινόπωρο και πηγές μέσα από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Οκτωβρίου. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «τα Νέα», θα αφορά σε όσους έχουν τζίρο έως 500.000 ευρώ και μόνο για συναλλαγές χονδρικής. Παράλληλα, εκτός του ειδικού αυτού καθεστώτος ΦΠΑ θα βρεθούν: α) παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, β) εισαγωγές αγαθών και ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών γ) πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ είναι ο παραλήπτης, δ) λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών καθώς και ε) πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εξωτερικό.


Το νομοθετικό υπόβαθρο είναι έτοιμο, καθώς σχετική τροπολογία ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που κρατούν «μικρό καλάθι» για το αν τελικά το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ. Η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μηχανισμού υποστήριξης του νέου καθεστώτος ΦΠΑ κρίνεται απαραίτητη, με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) να... τρέχει ήδη και να μη φθάνει με άλλα σημαντικά φορολογικά ζητήματα. Παράλληλα, θα χρειαστούν και σχετικές εγκύκλιοι με διευκρινίσεις για το εν λόγω σύστημα, επομένως γίνεται αντιληπτό πως ο... δρόμος μέχρι την τελική εφαρμογή του θα είναι μακρύς. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, θεωρείται απαραίτητη η έγκριση της τρόικας, η οποία δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται την ανάγκη για ρευστότητα στην αγορά μέσω διευκολύνσεων στους οφειλέτες.

Τα... παράλογα με την απόδοση του ΦΠΑ

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί επιχειρηματίες έβλεπαν τα… ραβασάκια της Εφορίας να πολλαπλασιάζονται κάθε μήνα στο γραφείο τους, διαπιστώνοντας με έκπληξή τους πως καλούνταν να προχωρήσουν στην απόδοση του ΦΠΑ για εργασίες που δεν είχαν πληρωθεί ακόμα.

Μια οικονομική συμφωνία με επιχείρηση που βάρεσε «κανόνι», έχοντας νωρίτερα παραλάβει το εμπόρευμα ή καρπωθεί την παρεχόμενη υπηρεσία, μπορούσε ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον προγραμματισμό της χρονιάς. Το σχετικό τιμολόγιο της συναλλαγής είχε εκδοθεί από τον επιχειρηματία, ο οποίος ήθελε να είναι νόμιμος, ωστόσο οι αρμόδιοι υπάλληλοι στις κατά τόπους ΔΟΥ έκλειναν -μέχρι στιγμής- τα αυτιά τους στις περιπτώσεις όπου δεν είχε γίνει η εξόφληση του παραστατικού, ζητώντας επίμονα την απόδοση του ΦΠΑ. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που ο επιχειρηματίας δεν δεχόταν να τον αποδώσει -τις περισσότερες φορές λόγω απουσίας ρευστότητας- τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις έπεφταν «βροχή».

Το Υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να βάλει ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση, προωθώντας σχέδιο που θα «ελευθερώσει» τον επιχειρηματία από το να αποδίδει τον ΦΠΑ, αν νωρίτερα δεν έχει πληρωθεί το τιμολόγιο.

Εν αρχή ην η... αίτηση

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει όσοι έχουν τζίρο έως 500.000 ευρώ να υποβάλουν αρχικά μια αίτηση, προκειμένου να ενταχθούν στο νέο σύστημα, το οποίο είναι προαιρετικό.

Η ένταξη σε αυτό θα περιλαμβάνει μια διαχειριστική περίοδο κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος θα το δοκιμάζει και θα κρίνει αν τον συμφέρει να παραμείνει σ' ένα τέτοιο φορολογικό καθεστώς. Κατά τη διάρκεια παραμονής εκεί θα γίνεται έκδοση φορολογικών στοιχείων στα οποία θα αναγράφεται η ένδειξη «ειδικό καθεστώς καταβολής φόρου κατά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής», ώστε να είναι γνωστό στον αντισυμβαλλόμενό ότι μπορεί να εκπέσει τον ΦΠΑ κατά τον χρόνο πληρωμής.

Από το νέο σύστημα εξαιρούνται:

- όσοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, εισοδήματος ή καταστάσεις πελατών-προμηθευτών κατά τις δύο προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους

- όσοι έχουν υποπέσει σε αδικήματα φοροδιαφυγής

- οι νέοι επιχειρηματίες.

Παράλληλα, σε αυτό δεν μπορεί να ενταχθεί υποκείμενος στον φόρο πριν από την παρέλευση 12 μηνών από την έναρξη της δραστηριότητάς του. Αυτό συμβαίνει προκειμένου να έχει περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα του ενός έτους, προκειμένου να προκύπτει αν καλύπτεται η προϋπόθεση ετήσιου τζίρου έως 500.000 ευρώ για την υπαγωγή στο σύστημα.

Πηγή: Zougla
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ