2014-08-18 17:33:06
Φωτογραφία για Εκτός από γιατρούς ψάχνουν και μάγειρες οι Γερμανοί
Είναι γνωστό πως τα περισσότερα νοσοκομεία της Γερμανίας είναι επανδρωμένα με ξένους γιατρούς, ιδιαιτέρως Έλληνες, καθώς... οι ημεδαποί όχι μόνο δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού, αλλά ολοένα και περισσότερο μειώνεται ο αριθμός των νέων επιστημόνων από τα γερμανικά πανεπιστήμια.

Φαίνεται, όμως, πως δεν είναι ο μοναδικός κλάδος που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη Γερμανία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, την ίδια αυξημένη ζήτηση σε προσωπικό έχει και ο κλάδος της εστίασης.

Συγκεκριμένα, οι γερμανικές επιχειρήσεις ψάχνουν και... δεν βρίσκουν νέους μαθητευόμενους οι οποίοι θέλουν να σταδιοδρομήσουν στoν χώρο της μαγειρικής. Από το 2007 ο αριθμός των εκπαιδευόμενων έχει μειωθεί κατά 50%.

Μιλώντας πρόσφατα στο ενημερωτικό δίκτυο N-TV, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Μαγείρων (VKD) Αντρέας Μπέκερ επεσήμανε ότι πολλές ξενοδοχειακές μονάδες ή επιχειρήσεις γαστρονομίας δεν μπορούν να στελεχώσουν τις θέσεις μαθητείας για νέους μαγείρους που είναι διατεθειμένες να προσφέρουν.


Μειώνεται ο αριθμός

Τα τελευταία χρόνια μόλις 23.000 νέοι έχουν δείξει σχετικό ενδιαφέρον, ενώ πριν από επτά χρόνια ο αριθμός των εκπαιδευόμενων σε όλη τη Γερμανία ήταν σχεδόν διπλάσιος. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) που παραθέτει το δίκτυο N-TV, το 2013 μόλις 9.750 νέοι άρχισαν την εκπαίδευσή τους στο συγκεκριμένο επάγγελμα και πολλοί από αυτούς τη διέκοψαν πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με το πρότυπο γερμανικό μοντέλο «δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης» που θεωρείται άλλωστε ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του «Made in Germany» και εφαρμόζεται σε 350 επαγγέλματα, ο απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάνει αίτηση στην επιχείρηση της αρεσκείας του και, εάν γίνει δεκτός, εκπαιδεύεται κατά 70% μέσα στην επιχείρηση και κατά 30% στο θρανίο για την απόκτηση των απαραίτητων θεωρητικών γνώσεων, ενώ οι τελικές εξετάσεις για την κατοχύρωση των επαγγελματικών προσόντων του πιστοποιούνται με αυστηρότητα από το αρμόδιο επιμελητήριο.

Δεν καλύφθηκαν οι θέσεις μαθητείας

Ο μαθητευόμενος έχει σοβαρή προοπτική να απασχοληθεί στην επιχείρηση μετά το τέλος της εκπαίδευσης, κάτι που ωστόσο δεν είναι δεδομένο. Το μοντέλο αυτό προσανατολίζεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, οι οποίες όμως είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τους εκπαιδευόμενους από την πρώτη μέρα της μαθητείας τους.

Φέτος οι ενδιαφερόμενοι δεν κάλυψαν ούτε κατά προσέγγιση τις θέσεις μαθητείας που προσέφεραν οι επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη νέου «εργατικού» δυναμικού. Ο Αντρέας Μπέκερ υποστηρίζει μάλιστα ότι πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν πλέον να κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη αλλά και τους πολιτικούς για το πρόβλημα αυτό, το περασμένο Σαββατοκύριακο 500 επαγγελματίες του κλάδου κατέβηκαν στους δρόμους στην Ερφούρτη της Θουριγγίας με τα ρούχα και τους ...σκούφους της δουλειάς. Αίτημα των διαδηλωτών: να βρεθούν γρήγορα νέοι εκπαιδευόμενοι.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαγείρων υποστηρίζει ότι η ...μόδα των τηλε-σεφ, που έχει ενσκύψει τελευταία και στη Γερμανία, μάλλον δεν βοηθάει τον κλάδο. «Ασφαλώς έχουν αναβαθμίσει την εικόνα του επαγγέλματος όλες αυτές οι εκπομπές» λέει ο Αντρέας Μπέκερ στο δίκτυο N-TV. Αλλά από την άλλη πλευρά «μεταφέρουν μία λανθασμένη και εξωραϊσμένη εικόνα του επαγγέλματος». Για τις ανάγκες του τηλεοπτικού χρόνου η παρουσίαση επικεντρώνεται στο δημιουργικό κομμάτι της μαγειρικής, αλλά «κανείς δεν δείχνει πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνει ο μάγειρας για την υγιεινή και την καθαριότητα της κουζίνας». Αποτέλεσμα: πολλοί εκπαιδευόμενοι μπαίνουν στο επάγγελμα με «λανθασμένες προσδοκίες» τονίζει ο Αντρέας Μπέκερ.

Οι λόγοι της απροθυμίας

Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου πραγματεύεται το ίδιο θέμα, ξεκινώντας από το παράδειγμα του ξενοδοχείου Möhringer Hof στη Στουτγάρδη, που ψάχνει και δεν βρίσκει μαθητευόμενο. «Είναι δύσκολο, δεν υπάρχει κανείς στην αγορά» λέει η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, υπάρχουν σήμερα 160.000 κενές θέσεις εργασίας για εκπαιδευόμενους στον κλάδο. Εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου υποστηρίζει ότι ο λόγος για την έλλειψη νέου προσωπικού είναι οι δημογραφικές αλλαγές, αλλά και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι προσπαθούν να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο, επιδιώκοντας μία πιο επικερδή σταδιοδρομία.

Αλλά η εφημερίδα υποστηρίζει ότι υπάρχει και ένας άλλος, ουσιαστικός λόγος για την απροθυμία των νέων να ασχοληθούν με τη μαγειρική: η μαθητεία τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις, αμείβεται με ποσό 500-700 ευρώ για 39 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, οι οποίες ωστόσο αυξάνονται κατά πολύ με τις υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα που δεν πληρώνονται, υποστηρίζει η Tageszeitung. Σημειωτέον πάντως, ότι αυτά τα ποσά αφορούν τους μαθητευόμενους, δηλαδή εκείνους που «πληρώνονται για να εκπαιδεύονται» και η αμοιβή αυξάνεται αισθητά μετά την αποφοίτησή τους. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ