2014-08-27 18:24:44
Φωτογραφία για Αμφίπολη: Φωτογραφία της τρύπας από την οποία ίσως μπήκαν οι τυμφωρύχοι στον τάφο
Για μετά τη ΔΕΘ παραπέμπεται η αποκάλυψη του μυστικού του μακεδονικού τάφου που έχει γίνει παγκόσμιο θέμα συζήτησης. Η αποκάλυψη, όμως, της εισόδου είναι από μόνη της ένα εντυπωσιακό γεγονός. 

Υπομονή μέχρι τον Οκτώβριο συστήνουν η Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα της στο παγκόσμιο πλέον κοινό τους που αδημονεί να μάθει ποιος είναι ο επιφανής που είναι θαμμένος στον μακεδονικό τάφο της αρχαίας Αμφίπολης.

Πώς έφτασαν όμως οι αρχαιολόγοι μέχρι τον προθάλαμο που εντυπωσιακού μνημείου του λόφου Καστά; Η απάντηση βρίσκεται στο γερανό που έσπευσε στην ανασκαφή προκειμένου να βοηθήσει στην αφαίρεση των πλινθόλιθων από τις έντεκα σειρές των δόμων, οι οποίοι έφραζαν την πρόσοψη του μνημείου. Χρειάστηκε όμως να δοθεί και πραγματική μάχη και με τόνους από χώματα προκειμένου –καταρχάς– να έρθουν εξολοκλήρου στο φως οι δυο ακέφαλες Σφίγγες της εισόδου.

Η είσοδος του μνημείου όταν ξεκίνησαν να αφαιρούνται οι λίθοι


Η είσοδος του μνημείου σήμερα, με το στέγαστρο που τοποθετήθηκε

Τη Δευτέρα οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να μπουν σε μία από τις αίθουσες του τεράστιου ταφικού μνημείου για να ανακαλύψουν ότι ένας ακόμα τοίχος τους απαγορεύει την είσοδο. Πίσω από αυτόν τον τοίχο είναι μια αίθουσα, και ακόμα πιο πίσω βλέπουν άλλη μια πόρτα.

Και κάπου εδώ μπαίνει ένα δεύτερο ερωτηματικό: είναι συλημένος ο τάφος ή όχι; Όσοι ήταν παρόντες στην αποκάλυψη μιλούν για ένα άνοιγμα 50x50 εκ. στον τοίχο που χωρίζει τον προθάλαμο από τους δυο –τελικά– θαλάμους που ακολουθούν. Από εκείνο το άνοιγμα οι τυμβωρύχοι της ρωμαϊκής εποχής θα μπορούσαν να βάζουν μέσα ένα λεπτό και ευέλικτο άτομο που θα τους έβγαζε έξω κυρίως χρυσά αντικείμενα. Η περιοχή άλλωστε ήταν πλούσια, με πολλούς θησαυρούς. 

Με κόκκινο είναι σημειωμένο το σημείο από όπου ίσως είχαν πρόσβαση οι τυμβωρύχοι

Τα νέα στοιχεία που έρχονται σιγά σιγά στο φως οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ίσως μια απόπειρα σύλησης να είχε γίνει και από την κορυφή του τάφου. «Ούτως ή άλλως ως αρχιτεκτόνημα έχει μεγάλη αξία», σπεύδει να καθησυχάσει ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης που μίλησε στον Ρ/Σ 9,84. Άλλοι συνάδελφοί του τονίζουν ότι ακόμα και αν τελικά λείπουν τα πολύτιμα αντικείμενα, θα έχουν μείνει τα βαριά μαρμάρινα ευρήματα. 

Κάτω από τη βάση των Σφιγγών, ιωνικά επίκρανα καλυμμένα με fresco και ζωγραφισμένα με κόκκινο, μπλε και μαύρο 

Εκτός από μάρμαρα ο Τύμβος της Αμφίπολης κρύβει και χρώμα στη διάσωση του οποίου έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των αρχαιολόγων. Τα «ευαίσθητα» χρώματα των αρχαίων Ελλήνων ζωγράφων απαιτούν για τη συντήρησή τους ειδικές συνθήκες ψύχους προκειμένου να μη χαλάσουν αμέσως. 

Ο λόφος Καστά όπου γίνεται η ανασκαφή. «Δεν μπορεί ένας τέτοιος τύμβος να κρύβει μόνο έναν τάφο», λέει ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης

Το εύρημα της Αμφίπολης, έργο ζωής του αρχαιολόγου Δημήτρη Λαζαρίδη που ξεκίνησε τις ανασκαφές μισό αιώνα πριν, ακριβώς επειδή ο τύμβος είναι κολοσσιαίος, μπορεί να κρύβει απείραχτα μνημεία. «Υπομονή που χρειάζεται να έχεις, καθώς μια ανασκαφή απαιτεί να γίνουν εξαιρετικά λεπτές εργασίες», έγραφε, χρόνια πριν, στο ημερολόγιό του ο Λαζαρίδης, συμπληρώνοντας: «το γοητευτικό ταξίδι σε τόσο παλιούς καιρούς, που συχνά σου επιτρέπουν να γνωρίσεις μόνο ένα ελάχιστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων τότε, είναι όπως σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο μπαίνει το φως μόνο από μια μικρή χαραμάδα». 

*Κεντρική φωτογραφία: Οι δυο μαρμάρινες Σφίγγες στην είσοδο του τάφου. Τμήματα των φτερών που βρέθηκαν ένθετα στους κορμούς επιτρέπουν την πλήρη αποκατάσταση των αγαλμάτων.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ