2014-09-02 08:13:03
Φωτογραφία για Μέρκελ: Προς το συμφέρον της Δύσης ο εξοπλισμός των Κούρδων
«Μεγάλη απειλή οι τζιχαντιστές» δήλωσε η καγκελάριος

H Μέρκελ υπερασπίστηκε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να στείλει όπλα στους Κούρδους (φωτ.) που μάχονται εναντίον των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να στείλει όπλα στους Κούρδους που μάχονται εναντίον των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ, τονίζοντας ότι οι τζιχαντιστές αυτοί αποτελούν μια μεγάλη απειλή για την ασφάλεια τόσο της χώρας της, όσο και της Ευρώπης στο σύνολό της.

«Η αποσταθεροποίηση μιας ολόκληρης περιοχής [...] επηρεάζει τη Γερμανία και την Ευρώπη» δήλωσε η Μέρκελ ενώπιον της ομοσπονδιακής Βουλής, της Μπούντεσταγκ, η οποία διεξάγει ειδική συνεδρίαση μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα στείλει οπλισμό αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ στο Ιράκ.

«Κυρίες και κύριοι, όταν τρομοκράτες καταλαμβάνουν μια τεράστια περιοχή και δίνουν στους εαυτούς τους και σε άλλους φανατικούς μια βάση για τις τρομοκρατικές τους ενέργειες, τότε εγείρεται κίνδυνος για εμάς, τότε η ασφάλειά μας επηρεάζεται» πρόσθεσε η καγκελάριος.


Η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτηρίζει την περίπτωση του Ιράκ «εξαίρεση» στην πάγια πολιτική του Βερολίνου να μην στέλνει όπλα σε εμπόλεμες περιοχές, λόγω της φύσης της δράσης του Ισλαμικού Κράτους.

«Καμιά σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί μόνον διά της στρατιωτικής ισχύος» είπε η Μέρκελ στη Μπούντεσταγκ.

«Υπάρχουν όμως καταστάσεις όπου μόνο η στρατιωτική βοήθεια μπορεί να συμβάλει να εξασφαλιστεί μια πολιτική λύση» πρόσθεσε.

«Κάθε σύγκρουση έχει τον δικό της χαρακτήρα», επισήμανε η καγκελάριος μιλώντας στους Γερμανούς κοινοβουλευτικούς. Το Ισλαμικό Κράτος έχει διαπράξει «απίστευτες ακρότητες» τις τελευταίες εβδομάδες, τόνισε ακόμη η γερμανίδα καγκελάριος. «Ο,τιδήποτε δεν ταιριάζει στην δική τους άποψη, το εξαλείφουν με σκληρότητα».

«Καπηλεύονται μια θρησκεία με φρικτό τρόπο για να δικαιολογήσουν τους φόνους, τον τρόμο και την τυραννία» πρόσθεσε η ίδια. «Μπορεί να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή», επέμεινε, «και αυτό θα πλήξει τη Γερμανία».

Η Μέρκελ σημείωσε πως η κυβέρνησή της εξέτασε τους κινδύνους που ενέχει η αποστολή όπλων στο βόρειο Ιράκ, αλλά είπε πως αυτοί δεν μπορούν να συγκριθούν με τις συνέπειες που θα είχε η απόφαση να μην σταλεί εξοπλισμός στους Κούρδους που πολεμούν για να σταματήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τόνισε ότι «τα μέτρα εναντίον του ΙΚ δεν αρχίζουν και δεν τελειώνουν με την παράδοση όπλων», αλλά δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο τα όπλα που θα δοθούν στους Κούρδους να χρησιμοποιηθούν μακροπρόθεσμα στην διεκδίκηση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. «Ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ θα οδηγήσει σε περισσότερες αποσχίσεις στο υπόλοιπο της χώρας, προκαλώντας νέες διαμάχες για τα νέα σύνορα» προειδοποίησε.

Η κριτική της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση άσκησε κριτική για τον τρόπο και το χρόνο που επιλέγει η γερμανική κυβέρνηση να πάρει θέση στην κρίση.

Με την απόφαση, η οποία στηρίχθηκε από τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού (CDU/CSU και SPD), το Βερολίνο έσπασε το «ταμπού» σε ό,τι αφορά την πώληση όπλων σε εμπόλεμες περιοχές και μάλιστα προκειμένου να δωρίσει όπλα σε ομάδα η οποία δεν ανήκει στο επίσημο κράτος του Ιράκ.

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Γκρέγκορ Γκίζι, η απόφαση λαμβάνεται την ημέρα της επετείου των 75 ετών από την γερμανική εισβολή στην Πολωνία.

Από την πλευρά των Πρασίνων, ο Άντον Χοφράιτερ, εξηγώντας την αρνητική ψήφο του κόμματός του, επισήμανε ότι, αν και πολλά από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι σωστά, «δεν γνωρίζει κανείς πού μπορεί να καταλήξουν τα όπλα ή για ποιον σκοπό μπορεί να χρησιμοποιηθούν» και ανέφερε ότι κατά το παρελθόν ανάλογες κινήσεις έχουν αποδειχθεί μοιραία λάθη.

«Οι μελλοντικοί κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από τα βραχυπρόθεσμα οφέλη» δήλωσε, για να καταλήξει ζητώντας «μια διεθνή στρατηγική κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης ΙΚ και μεγαλύτερη ανάμειξη του ΟΗΕ».

Αντίθετη με την απόφαση του Βερολίνου φαίνεται όμως και η γερμανική κοινή γνώμη, η οποία, σε πρόσφατη δημοσκόπηση εμφανίζεται να απορρίπτει την ιδέα σε ποσοστό 60%.

Άγνωστος πάντως παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα φθάσουν τα γερμανικά όπλα στους Κούρδους, καθώς η γερμανική νομοθεσία για την εξαγωγή όπλων προβλέπει ότι οποιαδήποτε τέτοια αποστολή θα πρέπει να εγκριθεί από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος χρειάζεται γραπτή δήλωση από την κυβέρνηση της χώρας στην οποία θα παραδοθούν τα όπλα.

Η νέα κυβέρνηση στην Βαγδάτη όμως δεν έχει αναλάβει ακόμη και, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, στο Βερολίνο αναζητούνται τρόποι να παρακαμφθεί η πρόνοια αυτή.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ