2014-09-02 10:05:08
Φωτογραφία για Από Σεπτέμβριο, εργαστηριακές εξετάσεις και φάρμακα με το σταγονόμετρο
ΚΟΣΜΟΣ

Το πλαφόν στα φάρμακα επέστρεψε με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας 

Για το άδικο της απόφασης του Υπουργείου Υγείας ως προς την ύπαρξη οικονομικού πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων από τον θεράποντα ιατρό στους ασφαλισμένους, προσέφυγε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στο Συμβούλιο Επικρατείας. Μετά από έντονη δικαστική διαμάχη, ο ΣτΕ ακύρωσε τις διατάξεις που υποχρέωναν τον κλινικό ιατρό στη συστηματική αναγραφή γενοσήμων φαρμάκων αλλά επανέφερε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο συνταγογράφησης φαρμάκων ανά ειδικότητα. Αυτό σημαίνει ότι ο κλινικός ιατρός έχει σαφή περιορισμό στο να αναγράφει υψηλού κόστους φαρμακευτική αγωγή, με δυσμενείς συνέπειες ιδίως για τους χρόνιους πάσχοντες. Σημειώνεται ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα ανέρχεται στο ποσό των 2 δις, δηλ μόλις 200 ευρώ το χρόνο ανά ασφαλισμένο, συμπεριλαμβάνοντας παράγωγα αίματος, ανασφάλιστους και εμβόλια.


Ακάλυπτες από το ταμείο πολλές εργαστηριακές εξετάσεις και οι ιατρικές πράξεις

Όσον αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις (γενική αίματος, βιοχημικές, ορμονικές, κλπ) και τις ιατρικές πράξεις (υπέρηχος, τεστ κοπώσεως, σπιρομέτρηση, γαστροσκόπηση, κλπ), ο φετινός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι συνολικά 328 εκατ, που αντιστοιχεί σε 32,8 ευρώ ετήσια δαπάνη ανά ασφαλισμένο. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΟΣΑ οι βασικές ανάγκες του πληθυσμού έπρεπε να καλύπτονται με το ποσό των 570 εκατ.

Το 2013, λόγω του χρηματοδοτικού κενού του ΕΟΠΥΥ, δεν πληρώθηκαν οι  τελευταίοι 4 μήνες δεδουλευμένων αμοιβών, με επιβολή δυσθεώρητων κουρεμάτων που άγγιξαν το 45% και επιβάρυναν τους ίδιους τους γιατρούς.

Με την αρχή του 2014, και με το κλείσιμο των δημόσιων δομών του ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι στράφηκαν στον ιδιωτικό τομέα, με αύξηση της προσέλευσής τους στα ιατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια, χωρίς να έχει προβλεφθεί αύξηση των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ. Το αποτέλεσμα ήταν να τελειώσει η ετήσια δαπάνη στα μέσα Ιουνίου του 2014.

Πλαφόν και «κόφτες» στις εξετάσεις των ασφαλισμένων

Και ενώ από την αρχή του έτους, υπήρχαν επίμονες επισημάνσεις από τους συνδικαλιστικούς φορείς, το Υπουργείο διαπιστώνοντας εκ των υστέρων το αδιέξοδο, θεσμοθέτησε ένα πολύ χαμηλό (πλαφόν) ανά εργαστήριο το μήνα,  κουρεύοντας για άλλη μία φορά δεδουλευμένες αμοιβές. Αποφάσισε να μην  πληρώσει αμοιβές για τους μήνες Απριλίου, Μαίου και Ιουνίου του 2014, με τους παρόχους να βρίσκονται για άλλη μία φορά καταχρεωμένοι και εξαπατημένοι, ενώ εξυπηρέτησαν τις ανάγκες των πολιτών.

Η πενιχρή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται πλέον κάτω από το ελάχιστο όριο ασφαλείας στη λειτουργία των ιατρείων και εργαστηρίων που έχουν σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό. Διαπιστώνεται αδυναμία πληρωμής των αναλώσιμων φαρμάκων από τα εργαστήρια που μπορεί να κυμαίνονται ανά τεμάχιο από 150-1000 ευρώ και αδυναμία της ετήσιας απαραίτητης συντήρησης του εξοπλισμού των ιατρείων και εργαστηρίων, που κυμαίνεται από 1500-5000 ευρώανάλογα με το είδος του μηχανήματος. Τα διαγνωστικά εργαστήρια υποχρεώθηκαν να πληρώσουν το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων από την τσέπη τους !

Στις ειδικότητες που εκτελούν ιατρικές πράξεις, όπως πχ καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, γυναικολόγοι, κλπ, τα κουρέματα είναι τόσα πολλά που ο ιατρός υποχρεώνεται να πληρώσει από την τσέπη του την εξέταση του ασθενούς, γεγονός που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στην ιδιωτική άσκηση της ιατρικής !

Ως επιπρόσθετο μέτρο, αριθμητικοί κόφτες στη συνταγογράφηση των απαραίτητων –κατά την κρίση του ιατρού - εξετάσεων θα εισαχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ από 01-09-2014, με αποτέλεσμα να μην αποζημιώνονται πλέον πολλές εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα, παρά μόνο στο δημόσιο.

Σαφάρι ελέγχων για την πιστοποίηση των δαπανών

Συστηματικοί επισταμένοι έλεγχοι θα διενεργούνται από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες όπου θα διασταυρώνονται τα στοιχεία των ασφαλισμένων και των διενεργούμενων εξετάσεων και τα στοιχεία αυτών θα πρέπει να παραδίδονται στον ΕΟΠΥΥ για έλεγχο. Για υποβολή οποιασδήποτε δαπάνης προς τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να ελέγχεται η ασφαλιστική ταυτότητα και η ικανότητα του ασφαλισμένου που πρέπει να είναι ίδια με το βιβλιάριο, διαφορετικά η δαπάνη δεν θα είναι αποδεκτή.

Κενό ασφαλιστικής κάλυψης

Αρνητική ήταν η απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην Πανελλήνια επίσχεση εργασίας του διαγνωστικού τομέα με τον ΕΟΠΥΥ στα μέσα Μαίου του 2014, με κυρίαρχο αίτημα την αύξηση του προϋπολογισμού του ταμείου για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων.

Πρακτικά λοιπόν δημιουργείται με ευθύνη της πολιτείας, μεγάλο κενό ασφαλιστικής κάλυψης όσον αφορά τον ασφαλισμένο που θα υποχρεωθεί να καταβάλει από την τσέπη του δαπάνη για κάποιες από τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις ή ιατρικές πράξεις. Θα πρέπει ο πολίτης εφεξής να φροντίσει για το ραντεβού του και να διερευνά εάν υπάρχει ανοικτό πλαφόν εκτέλεσης εξετάσεων στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια / κέντρα.

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά, μπορεί να απευθύνεται με το παραπεμπτικό του για εκτέλεση στις δημόσιες δομές υγείας (ΠΕΔΥ, ΕΣΥ).

Άννα Μαστοράκου

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ