2014-09-03 10:00:00
Φωτογραφία για Τα πλαφόν δεν αλλάζουν, τονίζει ο Οργανισμός
Ανυποχώρητη στις πιέσεις των εκπροσώπων των γιατρών για αυξήσεις στο πλαφόν ανά νομό και ανά πάροχο για διαγνωστικές εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ εμφανίζεται η διοίκηση του Οργανισμού. Υψηλά στελέχη του ΕΟΠΥΥ ανέφεραν στην «Κ» ότι τα ανώτατα όρια δαπάνης ανά νομό, όπως αυτά περιγράφονται στη σχετική πρόσφατη υπουργική απόφαση, θα ισχύσουν ως έχουν και βάσει αυτών θα καταλογιστεί στο τέλος του έτους το ποσό της υπέρβασης από αυτά τα όρια, το οποίο δεν θα καταβληθεί στον πάροχο με την εφαρμογή του claw back. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό σημαίνει ότι, εάν συνεχίσουν οι σχετικές δαπάνες να «τρέχουν» με τον ρυθμό που κινήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2014, αρκετοί πάροχοι κινδυνεύουν ουσιαστικά να μην πληρωθούν για τουλάχιστον το 50% των εξετάσεων που εκτελούν. Είναι ενδεικτικό ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2014 οι πάροχοι (διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια) είχαν απαιτήσεις από τον ΕΟΠΥΥ 336 εκατομμύρια ευρώ για εξετάσεις που εκτέλεσαν, όταν για όλο το έτος ο Οργανισμός έχει κλειστό προϋπολογισμό για τη σχετική δαπάνη 328 εκατομμύρια ευρώ.


Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι γιατρών «πιέζουν» προς κάθε κατεύθυνση για την αναθεώρηση του πλαφόν προς τα πάνω και ένα από τα επιχειρήματα που αναφέρουν είναι ότι στην κατανομή των ποσών δεν υπολογίσθηκαν οι μετακινήσεις ασθενών από νομό σε νομό.

Παραπεμπτικά

Αντίθετα, υπό συζήτηση είναι το ενδεχόμενο διορθώσεων στις κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση παραπεμπτικών για εξετάσεις (ορίζεται με ποια συχνότητα και σε ποιες περιπτώσεις αυτές θα γράφονται). Οι κατευθυντήριες οδηγίες θα αντικατασταθούν στο μέλλον από τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, ενώ, όπως ρητά αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, η μη τήρησή τους από τους θεράποντες ιατρούς «αποτελεί για τον ΕΟΠΥΥ ένδειξη για τη διενέργεια στοχευμένου ελέγχου των παραπεμπτικών για τις διαγνωστικές πράξεις που συνταγογράφησε ο συγκεκριμένος γιατρός, ο οποίος υποχρεούται να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα της διαγνωστικής πράξης». Με την ίδια υπουργική απόφαση ορίστηκε και αριθμητικό όριο συνταγογραφούμενων εξετάσεων ανά παραπεμπτικό σε κάθε κατηγορία ιατρικών πράξεων. Οσες εξετάσεις υπερβαίνουν το όριο αυτό δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εφόσον διενεργούνται σε ιδιώτη πάροχο, ωστόσο μπορούν να γίνονται δωρεάν στις δημόσιες δομές και χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Ενδεικτική της πιο διαλλακτικής στάσης του ΕΟΠΥΥ σε ενδεχόμενες αλλαγές στις κατευθυντήριες οδηγίες και το όριο εξετάσεων είναι και το χθεσινό «κάλεσμα» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων προς τους εκπροσώπους γιατρών να αποστείλουν τις παρατηρήσεις τους για διορθώσεις που πρέπει να γίνουν, καθώς, όπως αναφέρει, έλαβε τη διαβεβαίωση από τον ΕΟΠΥΥ ότι όπου έχουν γίνει λάθη θα διορθωθούν.

Εν τω μεταξύ, κανονικά εφαρμόζεται πλέον το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων μετά και τη θετική για το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ είχε αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου προκαλώντας «εγκεφαλικό» στο υπουργείο Υγείας στην προσπάθειά του να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη του 2014 κοντά στον στόχο των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, μετά την εξέταση της υπόθεσης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, στην οποία παρέστη και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, τελικά το Συμβούλιο αποφάσισε να άρει την αναστολή. Στον αντίποδα, το ΣτΕ έκρινε ότι έπρεπε να ανασταλεί η υπουργική απόφαση κατά το μέρος της που επέβαλλε υποχρεωτικό ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων.

www.kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ