2014-09-03 12:45:07
Φωτογραφία για Μύθοι και αλήθειες για τα αεροπορικά ταξίδια
Για πολλά χρόνια οι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών, λίγο πριν την απογείωση και αμέσως μετά την επίδειξη των κανόνων ασφαλείας από... τους/τις αεροσυνοδούς, άκουγαν μία πολύ συγκεκριμένη οδηγία: ότι έπρεπε να απενεργοποιήσουν όλες τις ηλεκτρονικές τους συσκευές.

Σύμφωνα με τους κανόνες αυτό έπρεπε να συμβεί, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο εξοπλισμός πλοήγησης του αεροσκάφους.

Τα πράγματα όμως αλλάζουν και πρόσφατα οι εταιρείες Qantas και Virgin Australia επέστρεψαν στους επιβάτες τους να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, γράφει η Daily Mail, βάζοντας ένα τέλος στο «μύθο» που συνόδευε τη σύγχρονη αεροπλοΐα.

Διαβάστε παρακάτω τους δέκα πιο γνωστούς μύθους (και αλήθειες) γύρω από τα αεροπορικά ταξίδια:

1. Οι πιλότοι αφήνουν τα ανθρώπινα απόβλητα κατά τη διάρκεια των πτήσεων: Μύθος

Τα απόβλητα συγκεντρώνονται σε μια δεξαμενή στο αεροσκάφος, η οποία μπορεί να αδειάσει μόνο από την εξωτερική πλευρά, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατο για τον πιλότο να..
. αφήσει το περιεχόμενό της κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, πάντοτε γίνονται έρευνες γύρω από αναφορές περί... «προσγείωσης» ανθρώπινων αποβλήτων σε διάφορες περιοχές, ωστόσο σχεδόν πάντα αποδεικνύονται... περιττώματα πτηνών.

2. Μπορείς να κολλήσεις στο κάθισμα της τουαλέτας του αεροσκάφους, αν τραβήξεις το καζανάκι ενώ κάθεσαι: Μύθος

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν το... σώμα του επιβάτη δημιουργούσε το τέλειο «καπάκι-σφραγίδα» στη λεκάνη της τουαλέτας, όμως κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο.

3. Οι μάσκες οξυγόνου προσφέρουν... παραισθήσεις: Μύθος

Παρά τις κατά καιρούς θεωρίες συνομωσίας, που έχουν κυκλοφορήσει και υποστηρίζουν την άποψη αυτή, οι μάσκες οξυγόνου επιτελούν μία και μόνη λειτουργία: παρέχουν οξυγόνο στους επιβάτες σε περίπτωση απώλειας της πίεσης μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους σε μεγάλα υψόμετρα, μέχρι ο πιλότος να καταφέρει να το επαναφέρει σε ύψος όπου θα μπορούν να αναπνέουν κανονικά.

4. Καλύτερα να μην πίνετε το νερό από το αεροσκάφος: Αλήθεια

Μια έρευνα του 2009, που έγινε στις ΗΠΑ, βρήκε ότι το νερό σε ένα στα επτά αεροσκάφη δεν πληρούσε τα κριτήρια ασφαλείας, ενώ σε ορισμένα αεροσκάφη βρέθηκαν ίχνη E. Coli.

5. Ο αέρας στα αεροπλάνα είναι γεμάτος μικρόβια: Μύθος

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο αέρας σε ένα αεροπλάνο είναι «στάσιμος» και γεμάτος μικρόβια. Στην πραγματικότητα, ο αέρας στα αεροσκάφη είναι σε μεγάλο βαθμό φιλτραρισμένος και μεταφέρει λιγότερα μικρόβια από αυτόν που υπάρχει στα πιο πολυσύχναστα μέρη.

6. Ο δίσκος μπροστά από το κάθισμά σας αποτελεί εστία μικροβίων: Αλήθεια

Μπορεί οι πιθανότητες να πάθετε κάτι από τον αέρα που αναπνέεται στο αεροσκάφος να είναι πολύ μικρές, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για το δίσκο μπροστά από το κάθισμά σας. Μια έρευνα του 2007 έδειξε, ότι το 60% των δίσκων σε τρεις μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, έφεραν ίχνη του δυνητικά θανατηφόρου υπερβακτηριδίου Staphylococcus Aureus (MRSA), που είναι ανθεκτικό στη μεθικιλίνη.

7. Αν ανοίξει η πόρτα του αεροσκάφους εν ώρα πτήσης... όλοι οι επιβάτες θα «ρουφηχτούν» προς τα έξω: Μύθος

Είναι σχεδόν αδύνατο να ανοίξουν οι πόρτες του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της πτήσης, λόγω της πίεσης στην καμπίνα του αεροσκάφους.

8. Ένας κεραυνός μπορεί να προκαλέσει την πτώση ενός αεροσκάφους: Μύθος

Μία φορά το χρόνο μπορεί να χτυπηθεί αεροσκάφος από κεραυνό, ωστόσο από το 1967 δεν έχει σημειωθεί πτώση αεροσκάφους λόγω αυτής της αιτίας. Τα αεροσκάφη περνούν πολλές δοκιμές ασφαλείας για το ενδεχόμενο αυτό.

9. Μπορείς να μεθύσεις πιο εύκολα μέσα σε ένα αεροσκάφος: Μύθος

Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να υποστηρίζει την άποψη, ότι κανείς μεθά πιο γρήγορα όταν πίνει... σε μεγάλα υψόμετρα.

10. Το κάπνισμα απαγορεύεται εν ώρα πτήσης, όμως υπάρχουν τασάκια στις τουαλέτες: Αλήθεια

Παρότι το κάπνισμα εντός των αεροσκαφών έχει απαγορευτεί εδώ και πολλά χρόνια, στις τουαλέτες των αεροπλάνων εξακολουθούν να υπάρχουν τασάκια... για τους παραβάτες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ