2014-09-04 08:19:59
Φωτογραφία για ΠΑΡΙΣΙ: ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ «ΚΑΙΝΕ» ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε δημοσιονομικό «κενό» ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2015 επιμένει η τρόικα, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις στο Παρίσι, που μεταφράζεται σε πίεση για τη λήψη νέων μέτρων, ενώ παράλληλα αναβλήθηκαν για τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας οι αποφάσεις για τα ακανθώδη ζητήματα, όπως ασφαλιστικό, εργασιακό, απολύσεις, πλειστηριασμοί και «κόκκινα» δάνεια. Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-τρόικας ολοκληρώνεται σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα και αναμένεται να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των επαφών από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά όπως διαφάνηκε μέχρι χθες το βράδυ από τις συζητήσεις των αρμόδιων υπουργών με την «τριμερή», τα βασικά ζητήματα που «καίνε» την κυβέρνηση έμειναν ανοιχτά.

''Επιμένουν οι ελεγκτές για δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. το 2015 - Στα 700 εκατ. το εκτιμά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών''Ανησυχητική πάντως είναι η επιμονή των ελεγκτών για δημοσιονομικό κενό το 2015 στο επίπεδο του 1,1% ή περίπου 2 δισ
. ευρώ. Παρά τα νεότερα στοιχεία που προσκόμισε το υπουργείο Οικονομικών για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2014 και τις προοπτικές για το 2015, η τρόικα επέμεινε στην εκτίμηση που αναγράφεται στις εκθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Στις συγκεκριμένες εκθέσεις εισηγούνται και μέτρα κάλυψης του «κενού», όπως είναι η διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης η οποία τερματίζεται φέτος. Είναι σαφές πως εάν επεκταθεί από το 2015 και μετά θα πρόκειται σαφώς για νέο μέτρο.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από την πλευρά της, ενώ στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εκτιμούσε πως το κενό θα ήταν 911 εκατ. ευρώ, προχθές ενημέρωσε την τρόικα πως θα είναι ακόμα χαμηλότερο και το εκτιμά στο ποσό των 700 εκατ. ευρώ. Η διαφορά ήταν ανέφικτο να γεφυρωθεί στη συνάντηση του Παρισιού και θα απασχολήσει επί μακρόν τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα. Στην περίπτωση που οι ελεγκτές επιμείνουν στην εκτίμησή τους, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να λάβει μέτρα για το 2015, με τον προϋπολογισμό που θα καταρτίσει τον Οκτώβριο το προσχέδιο και το Νοέμβριο το τελικό.

Σε ό,τι αφορά τις φοροελαφρύνσεις που προτίθεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση, το βέβαιο είναι η αποδοχή της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς προκαλεί ζημιά άνω των 400 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Για τις υπόλοιπες αλλαγές η αποδοχή τους δυσκολεύει, όσο οι δανειστές βλέπουν «δημοσιονομικό κενό».

Η τρόικα ενδιαφέρεται να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015 ή 5,65 δισ. ευρώ και εκτιμά ότι για να επιτευχθεί απαιτούνται νέα μέτρα. Τα μέτρα αποφεύγονται εάν χαμηλώσει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, που όμως αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης. Αντίθετα με το δημοσιονομικό, η αίσθηση των επιτελών του ΥΠΟΙΚ είναι πως οι ξένοι ελεγκτές αποδέχονται την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών.

«Κόκκινα» δάνεια

Η διαμόρφωση του κυβερνητικού σχεδίου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων απασχόλησε τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με τους επικεφαλής της τρόικας. Όπως μετέφεραν «πηγές» του υπουργείου Ανάπτυξης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προσδοκώμενα αποτελέσματα του σχεδίου, δεδομένου ότι η πρόθεση και των δύο πλευρών είναι η άμεση κατάρτιση και η εφαρμογή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν και τη βελτίωση ορισμένων όρων του προσχεδίου, κάτι που αναμένεται να γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα. Πάντως, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Ανάπτυξης, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια εμπλοκή εξαιτίας διαδικαστικών θεμάτων και ότι το θέμα θα «κλείσει» στα τέλη του μήνα. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται δεδομένο ότι το νέο πλαίσιο δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος. Μάλιστα και οι εκπρόσωποι των τραπεζών υποστηρίζουν πως το σχέδιο διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς επιτρέπει τη συνολική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, επικουρούμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης παρουσίασε στους Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.) τις σκέψεις της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο. Όπως γνωστοποίησαν, πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας να μην υιοθετούν το αίτημα της τρόικας για πλειστηριασμό ακινήτων από το 2015 στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, αλλά στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας. Σήμερα η τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών είναι η αντικειμενική αξία των ακινήτων, αλλά επειδή οι τιμές αγοράς των ακινήτων έχουν κατρακυλήσει σε επίπεδα χαμηλότερα των αντικειμενικών, οι πλειστηριασμοί κρίνονται άγονοι. Η τρόικα θέλει επιτάχυνση, προκειμένου να λειτουργήσει ως πίεση στους οφειλέτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς την εφορία.

Επιμονή για τις απεργίες

Αναβολή αποφάσεων για τις αλλαγές στα εργασιακά συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαν με την τρόικα ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και η γενική γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη. Οι ελεγκτές επέμειναν στο αίτημα για απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, στην αλλαγή του πλαισίου για τις απεργίες, ώστε να αποφασίζονται από το 50+1 του συνόλου των εργαζομένων και όχι των παρόντων, και στο δικαίωμα ανταπεργίας των εργοδοτών. Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, η ελληνική πλευρά απάντησε πως πρώτα το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του μέτρου και ύστερα θα ληφθούν οι αποφάσεις. Οπως είπαν, «θα αναμένουμε τη μελέτη του ILO για να γίνει πιο ουσιαστική συζήτηση την επόμενη φορά».

Ασφαλιστικό

Για το ασφαλιστικό η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενημέρωσε εκ νέου την τρόικα πως οι μελέτες για την εκτίμηση κινδύνων του ασφαλιστικού θα είναι έτοιμες τον Οκτώβριο, ενώ οι μελέτες του ΚΕΠΕ για την ενοποίηση ταμείων θα είναι έτοιμες στο προσεχές διάστημα και στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η επαναξιολόγηση του ασφαλιστικού να γίνει μετά την ολοκλήρωση των εκθέσεων. Παράλληλα, στη συνάντηση εξετάστηκαν ζητήματα σχετικά με τους προϋπολογισμούς των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και τη χρηματοδότηση των ταμείων, αλλά και το θέμα της αποδοτικότητας των υφιστάμενων ρυθμίσεων για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.

Έρχονται και επταετή ομόλογα

Νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αυτή τη φορά με επταετή ομόλογα, προανήγγειλε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι με την τρόικα. Όπως είπε, μέχρι το τέλος του χρόνου η Ελλάδα θα εκδώσει και επταετή ομόλογα, μετά τις εκδόσεις των τριετών και των πενταετών, ενώ παράλληλα θα υλοποιηθεί και το σχέδιο της ανταλλαγής των εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας με τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας, 12, 18 και 24 μηνών. Ο ίδιος παράγοντας υποστήριξε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με το χρηματοδοτικό κενό της χώρας για τον επόμενο ένα χρόνο, ενώ το  χρηματοδοτικό κενό περιορίζεται ή εξαφανίζεται με την πλήρη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές από τον Ιούνιο του 2015 και μετά.

Σημειώνεται πως όσο η Ελλάδα αντλεί κεφάλαια από τις αγορές, τόσο μειώνεται το χρηματοδοτικό κενό που βλέπει η τρόικα. Ωστόσο έχουν υψηλότερο κόστος από τα δάνεια του μηχανισμού, παράγοντας που ανησυχεί την τρόικα για αύξηση των πληρωμών τόκων και των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού μεσοπρόθεσμα. Επανέλαβε επίσης πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του μνημονίου, θα ξεκινήσουν οι επίσημες συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους, αν και, όπως παρατήρησε, «Η δική μας πρόθεση είναι να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Σημειώνεται πως η πρώτη έκδοση ομολόγων, μετά την άνοιξη του 2010, πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2014, με την έκδοση πενταετών, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν τεράστιο, με τις προσφορές να εκτοξεύονται πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακολούθησε τον Ιούλιο η έκδοση των τριετών ομολόγων, αλλά σε δυσμενείς συνθήκες. Ενώ στόχος ήταν η άντληση 3 δισ. ευρώ, τελικά συγκεντρώθηκε μόλις 1,5 δισ. ευρώ.

«Ναυτεμπορική»

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ