2014-09-04 10:09:54
Φωτογραφία για Ραντεβού με «αγκάθια» στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΣΑΜΑΡΑ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΛΙΑ

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Υπό το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργήσει η επίσκεψη του νέου Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο, που συνδυάστηκε με επιθέσεις και εναντίον της Ελλάδας, ο Τούρκος ηγέτης ζήτησε και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία αύριο, όπου, όπως όλα δείχνουν, το βασικό θέμα που θα θέσει δεν θα είναι το Αιγαίο και η Κύπρος αλλά το... αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Ο νέος Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία που ξεκινά αύριο

Η κατάθεση των βελτιώσεων στο αντιρατσιστικό που είχαν ζητήσει βουλευτές της ΝΔ που θα ποινικοποιούν την άρνηση και των Γενοκτονιών, που έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή, αποτελεί casus belli για την Τουρκία, κάτι που έχει διαμηνύσει στην Αθήνα και διά της διπλωματικής οδού.


Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης το 2011 να περάσει από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση νόμο για την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων είχε προκαλέσει διπλωματική κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, με μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων και ανάκληση του Τούρκου πρέσβη από το Παρίσι. Σοβαρή κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελβετία είχε προκαλέσει όμως και το 2012 η δημόσια αμφισβήτηση εκ μέρους του Τούρκου υπουργού Επικρατείας Ε. Μπαγίς επί ελβετικού εδάφους της Γενοκτονίας των Αρμενίων, η όποια έχει ποινικοποιηθεί και στη χώρα αυτή.

Αν και οι πληροφορίες για τις προτεινόμενες αλλαγές στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ήταν γνωστές, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα αναζήτησε χθες το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου ώστε να ενημερώσει την Αγκυρα Για την Τουρκία, πέραν των πρακτικών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν σε διμερές επίπεδο (π.χ. με την άσκηση δίωξης για την άρνηση επί ελληνικού εδάφους από Τούρκο αξιωματούχο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ποντίων ή των Ασσυρίων), υπάρχει η ανησυχία ότι ο νέος ελληνικός νόμος θα ανάψει το πράσινο φως για κύμα αποφάσεων σε εθνικά Κοινοβούλια χωρών με ισχυρή παρουσία αρμενικού λόμπι, για την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, εν όψει μάλιστα της συμπλήρωσης το 2015 των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία.

Εν όψει της συνάντησης με τον Τ. Ερντογάν η Αθήνα δεν μπορεί να παραβλέψει το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου ηγέτη στην πρώτη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα τη Δευτέρα.

Ο κ. Ερντογάν απροκάλυπτα υπονόμευσε τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, δηλώνοντας ότι η «Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί άλλη λύση πέραν αυτής που θα αποδέχονται τα δύο κράτη», ενώ επέμεινε στην έγερση μειονοτικού ζητήματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ζητώντας την άρση του διορισμού των 240 ιεροδιδασκάλων, την αναγνώριση των ψευδομουφτήδων και το «δικαίωμα» επισκευής και λειτουργίας των οθωμανικών τζαμιών στην Αθήνα ως αντάλλαγμα για να δεχθεί να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που δεν είναι φυσικά διμερές ζήτημα. Με αυτό το πλαίσιο η συνάντηση του Νιούπορτ δεν θα είναι μια συνάντηση ρουτίνας ούτε θα παραγάγει εύκολα θετικά αποτελέσματα.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η... ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΟ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η... ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΟ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ