2014-09-05 05:11:18
Φωτογραφία για Το «κόμμα του πολέμου» στο Κίεβο σαμποτάρει το «σχέδιο Πούτιν» για εκεχειρία
Αλεξάντρα Τροφίμοβα, Νικολάι Λιτόβκιν

Σχέδιο 7 σημείων για να τερματιστεί η αιματοχυσία στην Ουκρανία, κατέθεσε ο Πούτιν. Οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας πέτυχαν κάποια πρόοδο στις τηλεφωνικές επαφές τους, αλλά είναι πρόωρο να αναμένεται άμεση ειρήνευση, αφού συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις στο Κίεβο θέλουν να συνεχιστεί η σύγκρουση.Να σταματήσουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων και των τμημάτων της πολιτοφυλακής της νοτιοανατολικής Ουκρανίας στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», ζήτησε ο Πούτιν. Ταυτόχρονα όμως, ως εξίσου βασική συνιστώσα για την ειρηνική επίλυση της κρίσης ανέφερε την «απόσυρση των δυνάμεων της Ουκρανίας σε απόσταση που θα αποκλείει τη δυνατότητα βομβαρδισμού κατοικημένων περιοχών από το πυροβολικό και απ’ όλους τους τύπους εκτοξευτών ρουκετών».

Ο ρώσος ηγέτης ζήτησε ακόμα «να υπάρξει ολοκληρωμένος και αντικειμενικός έλεγχος για την τήρηση των όρων κατάπαυσης του πυρός και την παρακολούθηση της κατάστασης που θα δημιουργηθεί στη ζώνη ασφαλείας», μετά από την κατάπαυση. Επίσης, για την ομαλοποίηση της κατάστασης πρέπει «να αποκλειστεί η χρήση της πολεμικής αεροπορίας εναντίον αμάχων και κατοικημένων περιοχών στη ζώνη των συγκρούσεων». 


Όπως τόνισε ο ίδιος, θα πρέπει «να γίνει ανταλλαγή των αιχμαλώτων υπό τη μορφή “όλοι αντί όλων” χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις» και «να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τη μετακίνηση των προσφύγων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία». Εκτός των παραπάνω, ο Πούτιν κάλεσε το Κίεβο να στείλει στη νοτιοανατολική χώρα συνεργεία για την αποκατάσταση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την ομαλή διαβίωση του πληθυσμού. Θεωρεί τέλος ότι «οι οριστικές συμφωνίες (για τη διευθέτηση της κατάστασης) μεταξύ της κυβέρνησης του Κιέβου και της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, θα μπορούσαν να επιτευχθούν στη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης της ομάδας επαφής στις 5 Σεπτεμβρίου».

Η αρχή του τέλους;

Ο καθηγητής της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών και εκ των εμπειρότερων συνεργατών του μη κυβερνητικού think tank σε θέματα διεθνούς ασφάλειας PIR Center, Βαντίμ Κοζιούλιν, ανέφερε ότι το σχέδιο του Πούτιν δεν περιλαμβάνει το πιο σημαντικό. Δηλαδή τους όρους, πάνω στους οποίους θα συμφωνήσουν οι αντιμαχόμενες πλευρές. Εκτιμά πάντως, ότι οι διαπραγματεύσεις πάνω σε αυτό το αντικείμενο μπορούν να διεξαχθούν, είτε μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών, είτε μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, αφού αυτές είναι που παρέχουν πολιτική στήριξη στα αντιπαρατιθέμενα μέρη.

Ο αναλυτής, ωστόσο, επεσήμανε ότι οι προτάσεις του Πούτιν αφορούν τα θέματα που έχουν τον πιο επείγοντα χαρακτήρα. Θέματα, βέβαια, τα οποία συνδέονται με όσα θα πρέπει να εξεταστούν στη συνέχεια. Οι θέσεις του προέδρου, τονίζει ο Κοζιούλιν, μπορούν να θεωρηθούν ως σημείο εκκίνησης για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, καθώς αποτελούν μια πολύ σοβαρή πολιτική πρόταση και δίδουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση του Κιέβου να εξέλθει αξιοπρεπώς από το αδιέξοδο, στο οποίο περιήλθε, με δική της ευθύνη. Ο αναλυτής υπογραμμίζει ότι δίδεται μια αληθινή ευκαιρία για να βγει η σύγκρουση από την τροχιά στην οποία έχει μπει, απειλώντας μάλιστα να εξέλθει από τα όρια της Ουκρανίας.

Ευρεία αυτονομία

Σχετικά:

New York Times: Το ειρηνευτικό σχέδιο Πούτιν πιθανόν να «φρενάρει» την επιβολή νέων κυρώσεων

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Γεωπολιτικής Ανάλυσης, Λεονίντ Ιβασόφ, ανέφερε στην RBTH ότι ακριβώς επειδή σήμερα η πολιτοφυλακή της αποκαλούμενης Νοβορωσίας διεξάγει δραστήριες επιθετικές επιχειρήσεις, και συγκεκριμένα, απελευθερώνει συνοικισμούς, πόλεις και περιοχές, την ώρα που ο στρατός του Κιέβου γνωρίζει ήττες, διαμορφώνεται μια κατάσταση που κάνει πιθανή τη διακοπή των υψηλής έντασης εχθροπραξιών και την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου.

Οι εκπρόσωποι των αυτοανακηρυχθέντων δημοκρατιών, τόνισε, άλλαξαν τη ρητορική τους και απαιτούν καθεστώς ευρείας αυτονομίας αντί αναγνώρισης ανεξαρτησίας από την πλευρά του Κιέβου. Η διάθεση σήμερα για ευρεία αυτονομία και παραμονή στη σύνθεση της Ουκρανίας, ως τμήμα της, είναι η πρώτη σοβαρή παραχώρηση από πλευράς Νοβορωσίας, ανέφερε ο αναλυτής. Ωστόσο, σημείωσε, ουδείς μπορεί να προβλέψει αν θα επιτευχθεί πρόοδος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το Κίεβο, εκτιμά ο ίδιος, θα καταθέσει το δικό του σχέδιο. Επικοινωνιακά, θα φροντίσει να το παρουσιάσει ως τελεσίγραφο, αλλά στην πραγματικότητα αυτό θα αποτελεί συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας. Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι να οργανωθεί η επιβίωση του πληθυσμού στις διαμορφωθείσες συνθήκες και να σταματήσουν οι δολοφονίες, θεωρεί ο Ιβασόφ.

Το «κόμμα του πολέμου»

Ο αναλυτής τόνισε επίσης ότι η Ρωσία είναι μια τρίτη πλευρά στη σύγκρουση και δεν παίζει τον ρόλο, τον οποίο της αποδίδουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, στη διευθέτηση της εσωτερικής διένεξης στην Ουκρανία. «Μόνο δύο πλευρές, η Νοβορωσία και το Κίεβο, είναι οι βασικοί παράγοντες της σύγκρουσης, και αυτοί είναι που πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Ποροσένκο δεν ελέγχει, προς το παρόν, πλήρως την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό της χώρας. Ελέγξει μονάχα μεμονωμένους τομείς. Υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες θα ήθελαν τη συνέχιση του πολέμου. Ηδη, σήμερα παραδίδονται μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών από τις χώρες που ανήκαν παλαιότερα στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά του ουκρανικού στρατού, και να ανεβε το αξιόμαχό του σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οταν, λοιπόν, το Κίεβο αισθανθεί ότι έχει αποκτήσει στρατιωτική υπεροχή, πιστεύω ότι θα ξαναρχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Η Σύγχρονη Ρωσία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ