2014-09-09 16:13:17
Φωτογραφία για Διαστημική Αμφίπολη! Εκπληκτικές δορυφορικές φωτογραφίες από τις ανασκαφές του αρχαίου τάφου [photos]
Οι πληροφορίες από τις ανασκαφές στον αρχαίο τύμβο του λόφου Καστά της Αμφίπολης αναφέρουν πως οι... αρχαιολόγοι, με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη, βρίσκονται ένα βήμα μακριά από το αρχαίο μυστικό.

Ή καλύτερα για να ακριβολογούμε, ένα... τοίχο μακριά. Τον τρίτο και τελευταίο (όπως εκτιμούν οι ειδικοί), πριν το νεκρικό θάλαμο στον οποίο όλοι εύχονται να βρίσκεται ο... "ένοικος" του επιβλητικού αρχαίου ταφικού μνημείου για να λυθεί το μυστήριο που έχει προκαλέσει ελληνικό, αλλά και παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Το ταφικό μνημείο είναι τόσο επιβλητικό και τόσο μεγαλοπρεπές, που ήταν θέμα χρόνου το ενδιαφέρον να περάσει και εκτός ελληνικών συνόρων, ωστόσο πλέον η "υπόθεση Αμφίπολη" ξεπερνά και τα σύνορα του... πλανήτη μας!

Αμφίπολη αλά... Google Maps!

Στο "φως", λοιπόν, ήρθαν τρισδιάστατες φωτογραφίες από την υπηρεσία της Google Maps, τραβηγμένες από δορυφόρους του διαστήματος που απεικονίζουν με ακόμη πιο εντυπωσιακό τρόπο τον αρχαίο τύμβο.


Ο χώρος των ανασκαφών διακρίνεται πάνω και δεξιά - Φωτό - Googlemaps

Τα καρέ είναι εκπληκτικά και απεικονίζουν αυτό που από την... γη φαινόταν όντως εντυπωσιακό, αλλά από το διάστημα μοιάζει εξωπραγματικό.

Ο αρχαίος τύμβος δεσπόζει στο κέντρο της φωτογραφίας - Φωτό - Googlemaps

Ο ταφικός περίβολος, μήκους σχεδόν 500 μέτρων, 497 για την ακρίβεια, που σχηματίζει έναν σχεδόν τέλειο κύκλο και αποδεικνύει πως η ανθρώπινη θέληση μπορεί να ξεπεράσει τα πάντα, αν αναλογιστούμε πως αυτή η μνημειώδεις κατασκευή δημιουργήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, με μέσα... προϊστορικά!

Η απίθανη συμμετρία της αρχαίας κατασκευής - Φωτό - Googlemaps

Στο εσωτερικό του κόκκινου κύκλου η ανασκαφική περιοχή - Φωτό - Googlemaps

Στην παραπάνω φωτογραφία, ο χώρος των ανασκαφών διακρίνεται απ[ό ακόμη πιο... ψηλά και συγκεκριμένα είναι η περιοχή που είναι κυκλωμένη, απεικονίζοντας μία πανοραμική λήψη των γύρω περιοχών.

Μάλιστα υπάρχουν και δορυφορικές λήψεις από το Bing, οι οποίες απεικονίζουν τον χώρο των ανασκαφών, αλλά είναι προγενέστερες, όταν η εξέλιξη της ανασκαφικής δραστηριότητας ήταν ακήμη σε αρχικά στάδια.

Ήδη διακρίνεται το περίγραμμα του ταφικού μνημείου - Φωτό Bing

Ο χώρος των ανασκαφών πριν από αρκετό καιρό - Φωτό Bing

Οι αρχαιολόγοι και τα σενάρια

Την ίδια ώρα, τα ευρήματα που έρχονται στην επιφάνεια κάνουν τους αρχαιολόγους να δίνουν τις δικές τους ερμηνείες, αφού μέχρι να αποκαλυφθεί το αρχαίο μυστικό, τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη σιγουριά.

Ο καθηγητής της Κλασσικής Αρχαιολόγίας, Π. Βαλαβάνης, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο διατυπώνει την άποψη ότι ακόμη έχουμε πολλά να δούμε.

Η εκπληκτική απόδοση του δημιουργού στην Καρυάτιδα - Φωτό ΥΠΠΟΑ

Εκφράζει μάλιστα μια διαφορετική άποψη από αυτή που ακούσαμε για το ρόλο που έπαιζαν στο ταφικό μνημείο οι δύο κόρες, οι “Καρυάτιδες” όπως ονομάστηκαν λόγω των γνωστών γλυπτών στον ιερό βράχο της ακρόπολης των Αθηνών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν είχαν ρόλο “φύλακα”, αφού το ρόλο αυτό είχαν στην πρώτη είσοδο οι Σφίγγες. Αντίθετα, λέει ο κ. Βαλαβάνης, οι δύο κόρες είχαν τα χέρια τους σε γωνία 90 μοιρών προς τα επάνω, λειτουργώντας εκτός από διακοσμητικό στοιχείο και ως μέτρο στήριξης του θόλου του μνημείου.

Παράλληλα, είχαν το συμβολικό χαρακτήρα ένδειξης ζωοποιού έκφρασης του νεκρού, όπως και στην περίπτωση του Ερεχθείου στην Αθήνα.

Η... "απρόσωπη" Καρυάτιδα - Φωτό ΥΠΠΟΑ

Κατά τον καθηγητή, οι ενδείξεις που έχουμε ως σήμερα οδηγούν στο συμπέρασμα πως και στον επόμενο θάλαμο στην είσοδο του ταφικού θόλου αναμένεται να εντοπιστούν και νέα γλυπτά, αλλά πιθανότατα όπως συμβαίνει στους περισσότερους μακεδονικούς τάφους, ζωγραφιστός διάκοσμος.

Ως προς τον “ένοικο” του αρχαίου τάφου ο κ. Βαλαβάνης τονίζει την ύπαρξη του λέοντα στην κορυφή του μνημείου που παραπέμπει σε πρόσωπο που απέδειξε την αξία του σε πόλεμο και έτσι δύσκολα θα εντοπιστούν ίχνη πως ανήκε σε γυναίκα.

Φυσικά ο καθηγητής αποφεύγει να αναφερθεί σε ονόματα, πιθανολογεί ότι πρόκειται για ισχυρό αλλά και πλούσιο πρόσωπο, ωστόσο πολύ δύσκολα, λέει, θα μάθουμε καθώς είναι σπάνιες οι γραπτές αναφορές για το ποιος είναι ενταφιασμένος στους τάφους ενώ η ταυτοποίηση ενέχει πάντα μεγάλο ρίσκο.

Δέος προκαλούν οι Καρυάτιδες - Φωτό ΥΠΠΟΑ

Τι λέει ο Μ. Τιβέριος για τον Μέγα Αλέξανδρο

Απίθανο να είναι “ένοικος” του τάφου ο Μέγας Αλέξανδρος, λέει μιλώντας στο Έθνος, ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, ακαδημαϊκός, Μιχάλης Τιβέριος, ενώ κτιμά ότι δεν θα μπορούσε να φιλοξενεί την Ρωξάνη και τον γιο της Αλέξανδρο, καθώς για τον μεν πρώτο οι πηγές αναφέρουν ότι τάφηκε στην Αλεξάνδρεια για τον δε Αλέξανδρο Δ' η ταφή του θα γινόταν στις Αιγές, στους τάφους των βασιλιάδων της Μακεδονίας.

“Η εμβληματική παρουσία του Λέοντα της Αμφίπολης δείχνει προς την κατεύθυνση κάποιου σημαντικού στρατηγού της εποχής, καθώς ο Λέων εκείνη την εποχή αποτελούσε σύμβολο της πολεμικής αρετής", λέει. Μεταξύ των ονομάτων που το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί, ο κ. Τιβέριος ξεχωρίζει αυτό του Νέαρχου, αρχηγού του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και παιδικού του φίλου. Οπως αναφέρει, ο Νέαρχος είχε στενούς δεσμούς με την Αμφίπολη, που ήταν η ναυτική βάση των Μακεδόνων, καθώς εκεί τον είχε εξορίσει ο Φίλιππος Β΄, μαζί με άλλους φίλος του Αλέξανδρου.

Μελετώντας τις φωτογραφίες που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού, ο καθηγητής εκτιμά ότι ο τάφος μάλλον έχει συληθεί, "άλλωστε τα περισσότερα ταφικά μνημεία της Μακεδονίας έχουν συληθεί, ελάχιστα, όπως οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας, έχουν μείνει ανέπαφα", ενώ συνιστά ψυχραιμία στις εκτιμήσεις, υπομονή και αυτοσυγκράτηση σε όλους και αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της ανασκαφής.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ