2014-09-11 21:50:05
Φωτογραφία για Ένα βήμα πίσω από τον ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις
Έναρξη διαλόγου με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τις Ιατρικές Ενώσεις

Στη διαβεβαίωση πως ο ΕΟΠΥΥ θα συνεργαστεί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τις επιστημονικές εταιρείες και ιατρικές ενώσεις προκειμένου και βελτιώσεις να γίνουν και διορθώσεις, προχώρησε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Κοντός, ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Όπως είπε ο κ. Κοντός οι κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις ήταν ενδεικτικές και τίποτα περισσότερο. 

Είχαν προηγηθεί, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πολλοί γιατροί που επισήμαναν ότι με το πλαφόν των διαγνωστικών εξετάσεων, οι συνάδελφοί τους έχουν θορυβηθεί και ζητούν από το υπουργείο να προχωρήσει στην εφαρμογή πρωτόκολλων για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνονται. Είχαν, εξάλλου, καταγγείλει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των προκλητών εξετάσεων προέρχεται από δύο με τρεις αλυσίδες. Αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Κρεμαστινός, κάλεσε τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο να ξεκινήσει διάλογος με τον ιατρικό κόσμο χωρίς ωστόσο να αρνηθεί ότι υπάρχουν κορυφαία ζητήματα προκλητής ζήτησης αλλά και φαινόμενα ιατρών που παρακολουθούσαν «συνέδρια για την υπέρταση στη Χαβάη» και τα πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ και ο φορολογούμενος.


Διάλογος για διορθώσεις

«Ήδη από τις 4 Σεπτεμβρίου ο ΕΟΠΥΥ έχει στείλει επιστολή στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με τον οποίο έχει συνεργασία» είπε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός θα συνεργαστεί και με τις επιστημονικές εταιρείες και επιστημονικές ενώσεις, από τις οποίες έχει ζητήσει να καταθέσουν τεκμηριωμένες απόψεις και προτάσεις για βελτιώσεις επί των κατευθυντηρίων οδηγιών και «βεβαίως ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας θα αποδεχθεί τις τροποποιήσεις που θα υποδείξουν».

«Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πούμε ότι, οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι ενδεικτικές, δεν εμποδίζουν τη συνταγογράφηση και την παραπομπή για εξετάσεις κυρίως των προληπτικών» είπε ο κ. Κοντός και υπογράμμισε: «Δεν κόβουμε καμία εξέταση, αλλά θέσαμε ένα πλαίσιο κατευθυντήριων οδηγιών, οι οποίες είναι δεκτικές βελτιώσεων και διορθώσεων και προς αυτή την κατεύθυνση να είστε βέβαιοι ότι ο ΕΟΠΥΥ θα συνεργαστεί».

Λίγο αργότερα ο κ. Κοντός επανήλθε λέγοντας: «Δεν στερείται κανείς ασφαλισμένος ασθενής καμία προληπτική, διαγνωστική εξέταση. Αυτό που κάναμε -και νομίζω ότι θα έπρεπε να επαινεθεί- είναι ότι για πρώτη φορά υιοθετούνται στη χώρα οδηγίες, για πρώτη φορά μπαίνουν κανόνες. Βεβαίως, αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες μπορεί να θέλουν βελτίωση, επαναλαμβάνω ότι είναι ενδεικτικές. Μπορεί να βελτιωθούν και στο μέλλον να εμπλουτισθούν. Ήδη έχουμε προτάσεις». Για τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει από επιστημονικές εταιρείες και ενώσεις ως προς τις συνταγογραφικές οδηγίες, πάντως, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είπε πως εκτίμηση των υπηρεσιών είναι πως δεν θα οδηγήσουν σε μείωση και γι αυτό ο ΕΟΠΥΥ δεν τις έκανε δεκτές.

Αναλυτικά στοιχεία από Βορίδη

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης παρουσίασε στην Επιτροπή αναλυτικά στοιχεία για τις εκπτώσεις (rebate) και την αυτόματη επιστροφή (claw back). Ειδικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 τιμολογήθηκαν 336 εκατομμύρια διαγνωστικές, αν και ο ετήσιος διαγωνισμός είναι 324 εκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη διαμόρφωση των ατομικών προϋπολογισμών, επισημαίνοντας ότι έγιναν ύστερα από αίτημα των ιατρικών συλλόγων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα διαρθρωτικά μέτρα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, το τελευταίο διάστημα, έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα ελεγκτικό πεδίο για την αποτροπή αθέμιτων πρακτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Βορίδης για τις δαπάνες, το εξάμηνο του 2014 για τις φυσιοθεραπείες οι υποβολές ανήλθαν στα 41 εκατομμύρια, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 62 εκατομμύρια. Στα Κέντρα Αποκατάστασης οι υποβολές ήταν 6 εκατομμύρια. Στις ιδιωτικές κλινικές οι υποβολές ήταν 206 εκατομμύρια με ετήσιο προϋπολογισμό τα 235 εκατομμύρια ευρώ. Στα Κέντρα Αποκατάστασης κλειστού τύπου οι υποβολές ήταν 47 εκατομμύρια με προϋπολογισμό 51 εκατομμύρια, στα ψυχιατρεία οι υποβολές ήταν 39 εκατομμύρια με ετήσιο προϋπολογισμό τα 45 εκατομμύρια, στα προνοιακά κερδοσκοπικά ιδρύματα οι υποβολές ήταν ύψους 1,4 εκατομμύρια ευρώ με προϋπολογισμό ετήσιο στα 3 εκατομμύρια και στα μη κερδοσκοπικά προνοιακά οι υποβολές ήταν ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια.

Ο υπουργός ανέφερε για τα ποσά που κατέβαλαν ως έκπτωση (rebate) οι φαρμακευτικές εταιρείες ότι αυτά το 2012 ανήλθαν σε 193 εκατομμύρια ευρώ, το 2013 σε 176 εκατομμύρια.

Τα ποσά αυτόματης επιστροφής (claw back) των φαρμακευτικών για το 2012 ήταν 78,9 εκατομμύρια, το 2013 ήταν 152,4 εκατομμύρια και σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2014 φαίνεται να διαμορφώνονται σε 131 εκατομμύρια. Όπως εξήγησε, η αύξηση αυτή συμβαίνει διότι ενώ η φαρμακευτική δαπάνη που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ μειώνεται από χρόνο, αλλά δεν μειώνεται σε αντίστοιχους ρυθμούς η συνολική φαρμακευτική δαπάνη αν και αυτή βαίνει μειούμενη.

Ως προς τους ιδιώτες πάροχους, σύμφωνα με τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής, το 2013 για τους συμβεβλημένους γιατρούς καταλογίστηκαν 13,5 εκατομμύρια ευρώ, για τα διαγνωστικά κέντρα 119,2 εκατομμύρια, για τις ιδιωτικές κλινικές 179,4 εκατομμύρια ευρώ, για τα ψυχιατρεία 19 εκατομμύρια ευρώ, για τα κέντρα αποκατάστασης 33 εκατομμύρια, για τις κλινικές χρονίως πασχόντων 10 εκατομμύρια ευρώ, για τους φυσιοθεραπευτές 3,19 εκατομμύρια ευρώ.

Για τον μηχανισμό εκπτώσεων (rebate) ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι στους γιατρούς ήταν 1 εκατομμύριο ευρώ, στα διαγνωστικά κέντρα ήταν 81,7 εκατομμύρια, στις ιδιωτικές κλινικές 39,7 εκατομμύρια, ψυχιατρικές κλινικές 12,5 εκατομμύρια, κέντρα αποκατάστασης 10,6 εκατομμύρια, κλινικές χρονίως πασχόντων 3,1 εκατομμύρια, οι φυσιοθεραπευτές 5,8 εκατομμύρια ευρώ.

http://www.newsbeast.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ