2014-09-12 15:02:23
Φωτογραφία για Αυτά είναι τα πέντε επικρατέστερα σενάρια για την Αμφίπολη...
Του Δρ Kουτσούκου Αναστάσιου

(Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Σορβόννης)...Ιερό –Ταφικό Μνημείο- κέντρο πολιτικής εξουσίας

Δεν αποκλείεται η θεωρία του πολυάνδριου, να πρόκειται δηλαδή για τάφο πολλών βασιλέων - πολεμιστών Ο Νέαρχος, ένας από τους ναυάρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η σύζυγος του στρατηλάτη Ρωξάνη και ο γιος τους Αλέξανδρος Δ’ ή η Κλεοπάτρα, αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα μπορούσαν να έχουν ταφεί στην Αμφίπολη, όπως ο Αντίγονος ή ο ίδιος ο Αλέξανδρος.

Οι Καρυάτιδες συμβολίζουν μια δήλωση ενότητας του αρχαιοελληνικού χώρου και μια δήλωση προστασίας του μνημείου, όπως στο Ερέχθειο και αλλού «Οι Καρυάτιδες, από την εξωτερική πλευρά, φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους, με το αντίστοιχο χέρι τους. Τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής Καρυάτιδας εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή και αποδόθηκαν στο γλυπτό» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας διαπίστωσαν ότι οι εσωτερικοί βραχίονες των Καρυάτιδων δεν στήριζαν το επιστύλιο, καθώς δεν παρατηρούνται σύνδεσμοι μολυβδοχόησης, ούτε επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογείται η άποψη της στήριξης»
. Οι Καρυάτιδες δίνουν νέα διάσταση στο μνημείο μετά τον Λέοντα, τις Σφίγγες, τα επιστύλια, τους ρόδακες και τον πλούσιο διάκοσμο του μνημείου.

Οι Διάδοχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου .

Διάδοχοι: Αντίπατρος, Αντίγονος ο Μονόφθαλμος, Ευμένης, Κρατερός, Λυσίμαχος, Περδίκκας, Πτολεμαίος, Σέλευκος.

Τα ευρήματα δείχνουν το μεγαλείο του Ελληνικού πολιτισμού στην διεθνή του ακμή, όπου αφομοίωσε στοιχεία άλλων πολιτισμών, αλλά η ελληνική σφραγίδα είναι ορατή.

Το μέγεθος του ταφικού περιβόλου και τα πρώτα ευρήματα δημιουργούν ωστόσο προσδοκίες πως οι αρχαιολόγοι βρίσκονται κοντά σε μια αναπάντεχη ανακάλυψη. Πιθανά υπάρχουν μυστικά, παγίδες, υπόγεια δωμάτια, ή ακόμα και ταριχευμένα σώματα και αφιερώματα στον ταφικό χώρο ή ιερό ταφικό που ετάφησαν περισσότεροι του ενός,, ή μνημείο ή κέντρο πολιτικής εξουσίας!

Το μέγα μυστήριο, του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν βρίσκεται κοντά στη λύση του, αλλά δεν αποκλείεται!. Ο Βρετανός καθηγητής Αρχαιολογίας στο Παν/μιο του Μπρίστολ Νικ Σόντερς, εκφράζει την άποψη ότι στην επιστημονική κοινότητα «είναι σχεδόν αδύνατον να φανταστεί κανείς ότι η νέα αυτή ανακάλυψη είναι ο τάφος του Μ.Αλεξάνδρου» εξηγώντας πως αν η σορός του έφτανε στη Μακεδονία θα θαβόταν στον οικογενειακό τάφο στη Βεργίνα και όχι στην Αμφίπολη που είναι δευτερεύουσα σε σημασία σε σχέση με τις Αιγές.

Πέντε πιθανοί οι ένοικοι για έναν τάφο…

Ο Νέαρχος, ένας από τους ναυάρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η σύζυγος του στρατηλάτη Ρωξάνη και ο γιος τους Αλέξανδρος Δ’ ή η Κλεοπάτρα, αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα μπορούσαν να έχουν ταφεί στην Αμφίπολη, ο Αντίπατρος ή ο ίδιος ο Αλέξανδρος. Ο τάφος θα μπορούσε να είχε φιλοξενήσει περισσότερα άτομα! Ο Νέαρχος ήταν ένας από τους ναυάρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οικογένεια του οποίου εγκαταστάθηκε στην Αμφίπολη όταν ήταν παιδί. Έφτασε ως τα νότια παράλια της Αφρικής στον Ινδικό ωκεανό. Μετά το θάνατο του Μ.Αλεξάνδρου συντάχθηκε με τον Αντίγονο.

Τι συνηγορεί στο να είναι ο τάφος του Νέαρχου; Ήταν επιφανής πολίτης της Αμφίπολης ώστε να του αφιερωθεί μεγαλοπρεπής τύμβος και δεν ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας ώστε να ταφεί στη Βεργίνα. Ο Βασιλιάς Φίλιππος Β’ τον είχε εξορίσει στην Αμφίπολη.

Η Ρωξάνη και/ή ο γιος του Αλέξανδρος Δ’: Ο γιος της Ρωξάνης ήταν ο μόνος νόμιμος κληρονόμος του στρατηλάτη. Μαζί με τη μητέρα του πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τον Κάσσανδρο και δολοφονήθηκαν το 309 πΧ.

Τι συνηγορεί στο να έχουν ταφεί στην Αμφίπολη; Η Ρωξάνη δεν είχε βασιλικό αίμα (καταγόταν από τη Βακτρία, στο σημερινό Αφγανιστάν) άρα είναι πιθανό να μην μπορούσε να ταφεί στη Βεργίνα, όσο για τον έφηβο γιο τους είναι εξίσου πιθανό να επελέγη να ταφεί με τη μητέρα του.

Η Κλεοπάτρα, αδελφή του Μ.Αλεξάνδρου δολοφονήθηκε επίσης από τον Κάσσανδρο το 309πΧ. Ως μέλος της βασιλικής οικογένειας θα μπορούσε να είχε ταφεί στη Βεργίνα, αλλά δολοφονήθηκε στην Αμφίπολη.

Κατά μία τέταρτη εκδοχή, δεν αποκλείεται η θεωρία του πολυάνδριου, να πρόκειται δηλαδή για τάφο πολλών πολεμιστών, λόγω και του μεγέθους του τάφου.

Ο Μέγας Αλέξανδρος

Ο καθηγητής Νίκολας Σόντερς, συγγραφέας του βιβλίου «Alexander’s Tomb: The Two Thousand Year obsession to Find the Lost Conquerer» («Ο τάφος του Αλεξάνδρου: Δύο χιλιάδες χρόνια για την εύρεση του μεγάλου κατακτητή»), έχει καταγράψει σε αυτό όλες τις θεωρίες περί του τάφου του μεγάλου στρατηλάτη. Αυτό που υποστηρίζει είναι πως «ο Αλέξανδρος συναρπάζει εν μέρει επειδή δεν ξέρουμε πού κατέληξε (…) Ως προς τον τάφο του, θεωρώ ότι τα θεμέλιά του βρίσκονται ακόμη πολλά μέτρα κάτω από το έδαφος της σύγχρονης πόλης της Αλεξάνδρειας, στην τοποθεσία που υποδεικνύω στο βιβλίο μου. 

Ωστόσο είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα έχουν απομείνει πολλά από αυτόν. Ως προς τα οστά του, εδώ τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Θα μπορούσαν να έχουν καταστραφεί (καεί), θα μπορούσαν να είναι κρυμμένα κάπου αλλού στην Αίγυπτο -ίσως στο τεράστιο κοιμητήριο της πτολεμαϊκής περιόδου της Μπαχαρίγια (στην Κοιλάδα με τις Χρυσές Μούμιες). Η δική μου αγαπημένη εξήγηση, όμως, είναι ότι το μουμιοποιημένο πτώμα έσπασε σε κομμάτια και πωλήθηκε ως παντοδύναμο φυλαχτό στους Αλεξανδρινούς (οι οποίοι, αν και πολλοί από αυτούς εκχριστιανίστηκαν, εξακολουθούσαν να τον αγαπούν)».

Πιθανά στον χώρο του μνημείου τάφηκαν κάποιοι από τους διαδόχους ά και επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Οι Διάδοχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Διάδοχοι: Αντίπατρος, Αντίγονος ο Μονόφθαλμος, Ευμένης, Κρατερός, Λυσίμαχος, Περδίκκας, Πτολεμαίος, Σέλευκος

Διάδοχοι ονομάστηκαν οι στρατηγοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου οι οποίοι μετά τον θάνατό του διαμοιράστηκαν το κράτος του. Στην έννοια των Διαδόχων περιλαμβάνονται καταχρηστικά και οι Επίγονοι, δηλαδή οι γιοι και οι εγγονοί τους που τους διαδέχτηκαν και των οποίων η δράση εξετάζεται από τους συγγραφείς μαζί με αυτήν των Διαδόχων. Οι όρoι «Διάδοχοι» και «Επίγονοι» απαντούν ήδη στον Διόδωρο τον Σικελιώτη. Οι μεταξύ των διαδόχων πόλεμοι μέχρι της οριστικής του κράτους διαιρέσεως φτάνει ως τον Αντίγονο Γονατά, γιό του Δημήτριου Πολιορκητή και εγγονό του Διαδόχου Αντίγονου του Μονόφθαλμου.

Η διανομή των σατραπειών της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας μετά τη διευθέτηση στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Η σατραπεία του Ευμένη δεν αναφέρεται στον χάρτη αυτό, προφανώς γιατί ήταν ακόμη στην εξουσία του Αριαράθη A΄.

Με την ειρήνη του 311 π.Χ. o Κάσσανδρος αναγνωρίστηκε στρατηγός της Μακεδονίας.

Πριν την μάχη της Ιψού το 301 π.Χ. ο ελληνιστικός κόσμος των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν κατανεμημένος σε πέντε μεγάλα βασίλεια: του Κασσάνδρου στη Μακεδονία, του Λυσιμάχου στην Θράκη, του Πτολεμαίου στην Αίγυπτο, τουΑντιγόνου του Α΄ στην Μικρά Ασία, Συρία και κεντρική Ελλάδα και του Σελεύκου στην υπόλοιπη Ασία.

Ο αγώνας για την επικράτηση άρχισε αμέσως μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου και στην αρχή εκδηλώθηκε με την αντίθεση της φάλαγγας των πεζών κατά του ιππικού των εταίρων και των στρατηγών, συνεχίστηκε δε με την προσπάθεια του Περδίκκα για επικράτηση. Μετά την αποτυχία και το βίαιο τέλος του, ο σπουδαιότερος σύμμαχός του Ευμένης ο Καρδιανός, συνέχισε τον αγώνα υπέρ της βασιλικής οικογένειας με κυριότερο αντίπαλό του τον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο. 

Ο Ευμένης τελικά εξοντώθηκε και ο Αντίγονος, έχοντας συμπαραστάτη τον γιο του Δημήτριο τον Πολιορκητή, προσπάθησε να καταστεί ο μόνος κληρονόμος του κράτους του Αλέξανδρου. Η μάχη της Ιψού ήταν το τέλος για τα όνειρα και την ζωή του Αντίγονου, ενώ στα πλαίσια της διαμάχης των Διαδόχων εξοντώθηκε ολόκληρη η βασιλική οικογένεια. Αυτός που πλησίασε περισσότερο από κάθε άλλον το όραμα της μονοκρατορίας ήταν ο Σέλευκος που, όντας ο κύριος συντελεστής της νίκης της Ιψού, κατέλυσε το κράτος του Λυσίμαχου της Θράκης και αναμενόταν να επικρατήσει επί της πτολεμαϊκής Αιγύπτου, της Μακεδονίας και όλης της Ελλάδος. Δολοφονήθηκε όμως και από το σημείο εκείνο η κατάσταση σταθεροποιήθηκε. 

Τα τέσσερα ελληνιστικά βασίλεια που δημιουργήθηκαν κυριάρχησαν στην Μακεδονία, Μικρά Ασία, Συρία και Αίγυπτο, μέχρι την βαθμιαία υποταγή τους στους Ρωμαίους.

Έτος (π.Χ.) Γεγονός

382 π.Χ. Γέννηση του Αντιγόνου Α' του Μονόφθαλμου, μελλοντικού στρατηγού και επιγόνου του Αλεξάνδρου του Μεγάλου.

Ο Αντίγονος γίνεται σύντροφος του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας.

Γάμος με τη Στρατονίκη, κόρης του Κορράγου της Θράκης.

Γέννηση του γιου του, Φιλίππου.

337 π.Χ. Γέννηση του Δημήτριου του Πολιορκητή.

336 π.Χ. Δολοφονία του Φιλίππου Β'. Στο θρόνο της Μακεδονίας ανέρχεται ο γιος του Αλέξανδρος.

334 π.Χ. Ο Αλέξανδρος αναχωρεί για τη μεγάλη του εκστρατεία στην Ανατολή. Ο Αντίγονος διοικεί Έλληνες οπλίτες.

333 π.Χ. Διορισμός από τον Αλέξανδρο στη θέση του κυβερνήτη της Φρυγίας. Νικά τα περσικά στρατεύματα σε σειρά μαχών.

323 π.Χ. Θάνατος του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα.

322π.Χ. –321 π.Χ. Λαμβάνει από τον Περδίκκα, αντιβασιλιά του Αλεξάνδρου, τη Λυκία και την Παμφυλία. Κατόπιν γίνεται εχθρός του, όταν αρνήθηκε να συμμαχήσει με τον Ευμένη στον αγώνα του κατά του Αριαράθη Α', ηγεμόνα της Καππαδοκίας. Διαφεύγει στο πλάι του Αντίπατρου στη Μακεδονία, ενώ ξεσπά ο Πρώτος Πόλεμος των Διαδόχων: Αντίπατρος, Αντίγονος, Πτολεμαίος και Κρατερός ενάντια στον Περδίκκα και τον Ευμένη.

321π.Χ. -320 π.Χ. Λαμβάνει χώρα ο Διαμερισμός του Τριπαράδεισου. Ο Αντίγονος ανακηρύσσεται ανώτατος διοικητής των μακεδονικών δυνάμεων στην Ασία.

319 π.Χ. Ο Αντίγονος πολιορκεί τον Ευμένη στα Νώρα.

318 π.Χ. Ξεσπά ο Δεύτερος Πόλεμος των Διαδόχων: Πολυπέρχων και Ευμένης ενάντια στον Αντίγονο και τον Κάσσανδρο, γιο του Αντίπατρου.

317 π.Χ. Μάχη στην Παραιτακηνή ενάντια στον Ευμένη.

316 π.Χ. Ο Αντίγονος καταδιώκει τον Ευμένη στη Γαβιηνή. Ο Αντίγονος νικά οριστικά τον Εύμενη και εκτελεί τον Πείθονα, τον σατράπη της Βαβυλωνίας. Ο Σέλευκοςδιαφεύγει προς τον Πτολεμαίο.

314 π.Χ. Ξεσπά ο Τρίτος Πόλεμος των Διαδόχων: Κάσσανδρος, Πτολεμαίος και Λυσίμαχος ενάντια στον Αντίγονο και το γιο του Δημήτριο. Ο Αντίγονος διακηρύττει την απελευθέρωση της Ελλάδας.

313 π.Χ. Ο Αντίγονος καταλαμβάνει την Τύρο, ενώ στο πλευρό του έρχονται και οι Πελοποννήσιοι.

312 π.Χ. Ο Πτολεμαίος νικά το Δημήτριο κοντά στη Γάζα.

311 π.Χ. Ο Σέλευκος παίρνει τη Βαβυλώνα.

307 π.Χ. Ξεσπά ο Τέταρτος Πόλεμος των Διαδόχων: Πτολεμαίος και Κάσσανδρος ενάντια στον Αντίγονο και το Δημήτριο. Ο Δημήτριος απελευθερώνει την Αθήνα και αποπέμπει τον κυβερνήτη της Δημήτριο το Φαληρέα. Ο Αντίγονος κτίζει την νέα του πρωτεύουσα στην Συρία, την Αντιγόνεια.

306 π.Χ. Ο Δημήτριος νικά τον Πτολεμαίο στη Σαλαμίνα της Κύπρου. Ο ίδιος και ο πατέρας του αναγνωρίζονται ως βασιλείς.

Ανεπιτυχής εκστρατεία του Αντίγονου και του Δημητρίου κατά του Πτολεμαίου.

305π.Χ. –304 π.Χ. Ο Δημήτριος δεν καταφέρνει να καταλάβει τη Ρόδο και λύνει την πολιορκία της χάρις στους Αθηναίους που μεσολαβούν ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο Δημήτριος λαμβάνει το προσωνύμιο «ο Πολιορκητής». 

302 π.Χ. Εισβολή του Λυσίμαχου στη Μικρά Ασία, με την υποστήριξη του Κάσσανδρου και του Σέλευκου. 

301 π.Χ. Μάχη της Ιψού, ανάμεσα στους Διαδόχους. Θάνατος του Αντίγονου του Μονόφθαλμου στο πεδίο της μάχης. Η Μικρά Ασία περνά στα χέρια του Λυσίμαχου, η Ασία στο Σέλευκο, ενώ ο Δημήτριος κρατά ακόμη μέρη του ελλαδικού χώρου.

Επίγονοι: Δημήτριος ο Πολιορκητής, Κάσσανδρος, Πτολεμαίος Κεραυνός, Αντίγονος Γονατάς.

 ¨εως σήμερα σύμφωνα με τους ειδικούς:

1.Ολοκληρώθηκε η αντιστήριξη της βόρειας πλευράς του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου με τις Καρυάτιδες και της νότιας πλευράς του τρίτου διαφραγματικού τοίχου.

2. Ολοκληρώθηκε η αντιστήριξη-υποστήλωση της θόλου στον χώρο, πίσω από τις Καρυάτιδες.

3. Ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα προστασίας της δυτικής Καρυάτιδας, με τοποθέτηση κατακόρυφης υποστήλωσης εκατέρωθεν αυτής. Η απαίτηση για πρόσθετη υποστήλωση, οφείλεται στη διαπίστωση επιπλέον κατακόρυφης ρωγμής στην κεφαλή, που οφείλεται στο αυξημένο θλιπτικό φορτίο, το οποίο προέρχεται κυρίως από την στήριξη της μαρμάρινης πλάκας της οροφής και από το δυτικό τμήμα του επιστυλίου.

4. Ολοκληρώθηκε η ασφαλής υποστήλωση της μαρμάρινης πλάκας οροφής.

Συνεχίστηκε τέλος, η τοπογραφική αποτύπωση του τμήματος του περιβόλου, που αποκαλύφθηκε φέτος, δεξιά και αριστερά της εισόδου του ταφικού μνημείου, με δορυφορικές και επίγειες γεωδαιτικές μεθόδους (τρισδιάστατη ψηφιακή σάρωση). Επιπλέον, ξεκίνησαν οι εργασίες τοπογραφικής τεκμηρίωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συγκροτήματος, ενώ για την προστασία του μνημείου και των εργαζομένων τοποθετήθηκε αλεξικέραυνο στην κορυφή του λόφου. Καλό είναι να συμμετέχει στις ανασκαφές και διεθνή ομάδα επιστημόνων για να μην αμφισβητήσει κανείς τα αποτελέσματα της ανασκαφής!

Η σημασία και ο συμβολισμός της Αμφίπολης.

Ο Ελληνισμός στης διεθνή του διάσταση και ακτινοβολία.

Από το 1978,τουλάχιστον, κάποιοι γνώριζαν την ύπαρξη του μνημείου, αλλά δεν φαντάζονταν το μεγαλείο του!

Το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού μακεδονικού παγκόσμιου πολιτισμού στην παγκόσμια – τότε- διάστασή του είναι μπροστά μας!

Αποκαλύφτηκε και διαφραγματική πλάκα που στο κάτω μέρος της υπάρχει γραπτός διάκοσμος σε γαλάζιο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, όπου παριστάνονται φατνώματα με ρόδακα στο κέντρο, που δηλώνει τον κάτοχο του τάφου. Παρόμοιοι ρόδακες είναι εκείνες που διακοσμούν το χρυσό φέρετρο που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου Β'.

Εκτός από τις ολόγλυφες Σφίγγες που συμβολίζουν το π΄’ερασμα από την ζωή στον θάνατο, την αποτροπή της σύλησης στην είσοδο του μνημείου και τις Καρυάτιδες που ακολουθούν συγκρατώντας το βάρος, στην κορυφή του τύμβου υψωνόταν το μεγαλοπρεπές μαρμάρινο λιοντάρι της Αμφίπολης. Μια συνύπαρξη συμβόλων, τεχνοτροπιών, που διατρανώνουν το μεγαλείο του Ελληνισμού.

Στα μέχρι τώρα ευρήματα του ταφικού ναού - μνημείου στην Αμφίπολη, συνυπάρχει η ποικιλία των διαφορετικών στοιχείων και αισθητικών επιδράσεων, που επιβεβαιώνουν πάλι το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού μακεδονικού πολιτισμού, με την έντονη ελληνική σφραγίδα, που μπορούσε να αφομοιώνει και να εξελίσσει συχνά τις πιο ετερόκλητες επιρροές άλλων λαών, κάτω από το ελληνικό πνεύμα!.

Ας ελπίσουμε ότι ο γρίφος της Αμφίπολης, θα λυθεί σύντομα και ο μύθος του Έλληνα Μεγάλου Αλεξάνδρου θα ζωντανέψει πάλι!

Ο Μέγας Αλέξανδρος, ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει, ακόμα και σήμερα!

Υπάρχει Ελπίδα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Άλλος για την Ινδία;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Άλλος για την Ινδία;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ