2014-09-13 00:23:06
Φωτογραφία για Χαρδούβελης: Χρειάζονται «ανάσες» για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις
Να τελειώσει με όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις ως το Γενάρη θέλει η κυβέρνηση. Η βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων εξαρτάται από την αποδοχή του κόσμου, διαμηνύει ο Χαρδούβελης. Μετά το review θα συζητηθεί η επόμενη μέρα, λέει η Νταισελμπλουμ.

Χαρδούβελης: Χρειάζονται «ανάσες» για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις

Ενημερωθήκαμε για την πρόοδο του έχει γίνει αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος του Eurogroup, αλλά και για τις χρήσιμες συζητήσεις που έγιναν μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας στο Παρίσι.

Όπως είπε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για τη χώρα, καθώς το υφιστάμενο πρόγραμμα της ΕΕ λήγει στα τέλη της χρόνιας. Η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα στα τέλη του μήνα.

Πηγές της ελληνικής πλευράς εκτιμούσαν ότι «προχωράμε καλά», προσθέτοντας ότι έως το τέλος του Προγράμματος τον Ιανουάριο θα πρέπει να εκπληρωθούν όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις.


Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινκ σημείωσε ότι διατέθηκε 1 δισ. ευρώ στα μέσα Αυγούστου. Πλέον από τα κονδύλια του Ταμείου υπάρχει ακόμα ένα ποσό 1,8 δισ. ευρώ που απομένει να δοθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη που υπήρξαν από το πρόγραμμα SMP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Να συμφωνεί και ο κόσμος»

Ο Γκίκας Χαρδούβελης εκτίμησε ότι η τρόικα θα φτάσει περί τις 25 Σεπτεμβρίου και ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής ικανοποιήσει το 55% των συμφωνηθέντων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης ο Γκ. Χαρδούβελης υποστήριξε απευθυνόμενος στους ομολόγους του ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά για να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Τόνισε, επίσης, ότι η βιωσιμότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εξαρτάται από την αποδοχή του κόσμου.

Ο Γκ. Χαρδούβελης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, εξήγησε στη συνέχεια ότι στις περιπτώσεις των χωρών με μεγάλη ύφεση και κρίση, όπως η Ελλάδα, «είναι σημαντικό ο κόσμος να πάρει μια ανάσα, να δει φως στην άκρη του τούνελ για να αποδεχθεί στη συνέχεια την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων».

Σχολιάζοντας το μηνιαίο απολογισμό της ΕΚΤ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και προβλέπει ένα σχετικά σημαντικό δημοσιονομικό κενό για την Ελλάδα το 2015 και 2016, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά δεν το θεωρεί σημαντικό και ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα φανεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο. Όπως, δε, σημείωσε, το θέμα θα συζητηθεί με την τρόικα στην Αθήνα.

Τέλος ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι οι ουσιαστικές συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν μετά τα στρες τεστ των τραπεζών, που θα γίνουν στα μέσα Οκτωβρίου και προέβλεψε ότι θα περατωθούν είτε στο τέλος του έτους, είτε στις αρχές του επόμενου έτους.

Ντάισελμπλουμ: Η νομισματική πολιτική δεν αρκεί

Αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρωζώνη, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως η νομισματική πολιτική πρέπει να συνοδεύεται από ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως οι δημοσιονομική κανόνες της Ε.Ε. είναι πηγή σταθερότητας για την περιοχή. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα στις οικονομίες της ευρωζώνης μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από μεταρρυθμίσεις. Ο ίδιος τόνισε πως στο Eurogroup εκφράστηκε ευρεία στήριξη στο σχέδιο της Ιρλανδίας να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του ΔΝΤ. Σημείωσε ωστόσο ότι το θέμα θα τεθεί και στο Ecofin, δεδομένου ότι κάποιες χώρες εκτός ευρώ προσέφεραν διμερή δάνεια στη χώρα.

Ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας

Το Eurogroup ασχολήθηκε και με πολιτικές για την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας στην ευρωζώνη, η οποία όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν είναι υψηλότερη από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι τα κράτη μέλη πρέπει να ακολουθήσουν τις εξής αρχές στην εφαρμογή πολιτικών για την ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης στην εργασία:

α) οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να στοχεύουν στις ειδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα, έτσι ώστε να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο. Ως εκ τούτου, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να στοχεύουν σε συγκεκριμένες ομάδες που επιβαρύνονται περισσότερο. Επιπλέον δεν πρέπει να καθιστούν εξαιρετικά πολύπλοκο το φορολογικό σύστημα

β) δεδομένων των περιορισμένων δημοσιονομικών περιθωρίων στην ευρωζώνη, η φορολογικές ελαφρύνσεις πρέπει να εξισορροπηθούν με άλλα μέτρα.

γ) η μείωση των φόρων στην εργασία θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο μόνο όταν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

δ) Η εξασφάλιση ευρείας πολιτικής και κοινωνικής στήριξης για την εφαρμογή των πολιτικών, μέσω διαπραγματεύσεων με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ντράγκι: Έτοιμη να λάβει νέα μέτρα η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει περισσότερα μέτρα αν χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την απειλή του αποπληθωρισμού, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

«Έχουμε φτάσει στο κατώτατο όριο των επιτοκίων» σημείωσε ο κ. Ντράγκι. «Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα για να διατηρήσει την σταθερότητα των τιμών» σημείωσε. Ο ίδιος ανέφερε ακόμα πως η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι εύθραυστη και άνιση. Υπογράμμισε επίσης πως δεν πρέπει να σταματήσει η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όσον αφορά το μέγεθος του προγράμματος αγορών τίτλων ABS ο κ. Ντράγκι τόνισε πως θα οδηγήσει τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας στα επίπεδα που ήταν το 2012.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ