2014-09-15 14:26:22
Φωτογραφία για Προκαλεί η Άγκυρα για το Αντιρατσιστικό - Ζητάει την ποινική δίωξη όσων ενοχλούν την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη
Από εκεί που το φοβούνταν, τώρα το χαιρετίζουν. Το Αντιρατσιστικό, υποστηρίζουν οι Τούρκοι, θα ανοίξει το δρόμο για να τιμωρούνται όσοι κάνουν διακρίσεις εις βάρος των ατόμων τουρκικής καταγωγής στην Ελλάδα.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στο Κάρντιφ, ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει το φόβο πως η ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που ποινικοποιεί τους αρνητές της Γενοκτονίας Ποντίων, Αρμενίων, Μικρασιατών ίσως δημιουργήσει προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πάγια τακτική Λίγα 24ωρα μετά, ο φόβος του Τούρκου προέδρου είχε μετατραπεί σε ικανοποίηση της τουρκικής κυβέρνησης για την υιοθέτηση του Αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Μάλιστα μέσω του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αφού χαρακτήρισε «αβάσιμα» τα ψηφίσματα της ελληνικής Βουλής για τις Γενοκτονίες, προχώρησε σε μια νέα πρόκληση: έθεσε θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη καθώς και «κοινότητας ατόμων τουρκικής καταγωγής σε Κω και Ρόδο». 


Το επίμαχο απόσπασμα από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας

Η Άγκυρα χαιρέτισε κατά τα άλλα την ψήφιση του νομοσχεδίου με το σκεπτικό ότι «ανοίγει τον δρόμο για την τιμωρία πράξεων και δηλώσεων με σκοπό τις διακρίσεις και την περιθωριοποίηση» επισημαίνοντας ότι αυτές τις συμπεριφορές «τις έχουν υποστεί τα μέλη της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και η κοινότητα των τουρκικής καταγωγής ατόμων που ζουν στην Κω και τη Ρόδο»! 

Η τελευταία αυτή αναφορά, που δεν γίνεται συχνά σε τουρκικά επίσημα έγγραφα, προκάλεσε προβληματισμό στο ΥΠΕΞ για το αν θα έπρεπε να εκδοθεί απάντηση, έγραψε η εφημερίδα Καθημερινή.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του νόμου, που «αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε αβάσιμα ψηφίσματα της ελληνικής Βουλής στο παρελθόν», κάτι που όπως επισημαίνει «ενέχει τον κίνδυνο του περιορισμού της ελευθερίας του λόγου».

Οι Τούρκοι βασίζουν την ικανοποίησή τους στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, που έκανε στη Βουλή στις 5 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής και δεν στρέφεται κατά καμιάς χώρας, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Καθημερινή
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ