2014-09-16 17:09:08
Φωτογραφία για Χειρότερη η ζάχαρη από το αλάτι
Η ζάχαρη –και όχι το αλάτι- ευθύνεται για την υψηλή αρτηριακή πίεση, ισχυρίζονται αμερικανοί ερευνητές Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στον οργανισμό επηρεάζουν μια περιοχή-«κλειδί» του εγκεφάλου, η οποία προκαλεί επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές από τη Νέα Υόρκη και το Κάνσας αναφέρονται ακόμη και σε μια πρόσφατη έρευνα, που έγινε σε 8.670 ενήλικες στη Γαλλία, σύμφωνα με την οποία δε βρέθηκε κάποια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλατιού και της υπέρτασης.

Οι ειδικοί τονίζουν εδώ και καιρό, ότι οι καταναλωτές πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη αλατιού σε ένα κουταλάκι του γλυκού τη μέρα. Λένε ακόμη, ότι αυξάνει κατά ένα τέταρτο τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού και πως ευθύνεται για 3 εκατ. θανάτους το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα όμως με ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Cardiology, ο Dr James DiNicolantonio υποστηρίζει ότι «η ζάχαρη και όχι το αλάτι μπορεί να είναι ο πραγματικός αιτιολογικός παράγοντας της αύξησης της αρτηριακής πίεσης».


«Η άποψη αυτή υποστηρίζεται από από μετα-αναλύσεις τυχαιοποιημένων δοκιμών ελέγχου (μελέτες μεγάλης κλίμακας), γεγονός που υποδηλώνει ότι η ζάχαρη σχετίζεται πιο έντονα με την αρτηριακή πίεση στους ανθρώπους απ’ ό,τι το νάτριο. Ίσως η αποφυγή κατανάλωσης ζάχαρης να είναι η καλύτερη διαιτητική στρατηγική που μπορεί να ακολουθήσει κανείς, προκειμένου να ελέγξει την αρτηριακή πίεση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι αμερικανοί ερευνητές, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης επηρεάζουν μια σημαντική περιοχή του εγκεφάλου (ιπποθάλαμος), η οποία προκαλεί αύξηση των παλμών της καρδιάς και της πίεσης στις αρτηρίες. Πιστεύουν ακόμη, ότι μπορεί να προκαλεί την παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης, μιας ορμόνης η οποία μπορεί επίσης να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ