2014-09-16 22:18:11
Φωτογραφία για Μεγαλώνοντας οριοθετημένα παιδιά
Σε κάποιους αναγνώστες ο τίτλος του παρόντος άρθρου ίσως φανεί αυστηρός, αλλά η αλήθεια είναι ότι η πειθαρχία και τα όρια είναι σημαντικότατα στην ανατροφή ενός παιδιού, καθώς ουσιαστικά το θωρακίζουν και το βοηθούν να έχει αυτοπεποίθηση και να πετύχει στη ζωή του.

Ένα από τα συχνότερα λάθη που κάνει ένας γονιός επιβάλλοντας την πειθαρχία στο παιδί του είναι ότι δεν ενισχύει ταυτόχρονα και την επιθυμητή συμπεριφορά που θέλει ν' αναπτύξει αυτό. Για παράδειγμα, μπορεί να του στερήσει το χαρτζιλίκι αν η δασκάλα του έκανε παράπονα, αλλά δεν το επαινεί όταν η δασκάλα των αγγλικών το εξαίρει για τη συνέπειά του. Η πειθαρχία λοιπόν πρέπει να είναι μία ευκαιρία για να διδάξει ο γονιός το παιδί του και όχι απλά να το τιμωρήσει.

Αποτελεσματική τιμωρία

Άλλο σημαντικό στοιχείο της τιμωρίας πρέπει να είναι η κατανόηση. Να καταλαβαίνει ο γονιός δηλαδή το παιδί κι επομένως τη συμπεριφορά και τα κίνητρα αυτού
. Το ν' αγαπά κανείς το παιδί του, απλά δεν είναι αρκετό. Εξίσου σημαντικό είναι να το συναισθάνεται. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να συγχωρεί τις παρασπονδίες του, απλά η αξία της τιμωρίας για το παιδί είναι πολλαπλάσια όταν νίωθει ότι αυτή πηγάζει από την αγάπη των γονιών του. Έχει διαπιστωθεί μάλιστα ότι όταν το κίνητρο του γονιού είναι να νουθετήσει το παιδί κι όχι να το ελέγξει, η τιμωρία είναι αποτελεσματικότερη.

Μεγαλώνοντας οριοθετημένα παιδιάΣημαντικό χαρακτηριστικό των γονιών, όταν επιβάλλουν την τιμωρία, είναι η συνέπεια. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα ν' απειλεί κανείς το παιδί του με απίθανες, "τρομακτικές" τιμωρίες που είναι αδύνατο να επιβάλει ή δε θα επιβάλει ποτέ. Τι νόημα έχει δηλαδή η εν θερμώ απειλή ότι “δεν πρόκειται να ξαναπάει μπάσκετ”, αν την επόμενη μέρα δηλώσει στο παιδί του ότι "για τελευταία φορά το συγχωρεί και μπορεί να ξαναπάει";

Τέλος, σημαντική είναι η αμεσότητα της τιμωρίας. Δεν έχει κανένα νόημα η -συχνότατη στην ελληνική οικογένεια- φράση "κάτσε να έρθει ο μπαμπάς σου και θα δεις τι θα γίνει." Η τιμωρία, όπως και η επικοινωνία άλλωστε, πρέπει να είναι άμεση, να μη δίνεται χρόνος στο παιδί για να εκλογικεύσει, να δικαιολογηθεί, να προβάλει δηλαδή λογικές "άμυνες".

Συμπέρασμα

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να τονιστεί ξανά ότι η τιμωρία δεν πρέπει να είναι απορριπτική για την προσωπικότητα του παιδιού. Ο γονιός δηλαδή πρέπει να δείχνει στο παιδί ότι δεν απορρίπτει αυτό, αλλά τη συμπεριφορά του.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ