2014-09-19 08:58:48
Φωτογραφία για Βλαντίμιρ Πούτιν: Αδίστακτος ιμπεριαλιστής ή απλώς ρεαλιστής;
Μητροπούλου Ειρήνη 

Τρεις ειδικοί μιλούν στο Βήμα για τα σχέδια του Ρώσου προέδρου

Αν είναι αλήθεια, δεν κινδυνεύει μόνο η Ουκρανία, αλλά πολλά κράτη στην ανατολική Ευρώπη. Αν είναι ψέματα δείχνει απλώς πόσο πολύ φοβούνται στο Κίεβο τον Βλαντίμιρ Πούτιν, και πόσο απεγνωσμένα θέλουν βοήθεια από την Δύση.Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται, λοιπόν, να απείλησε πως θα μπορούσε να στείλει στρατό στο Κίεβο, και σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του πρώην ανατολικού μπλοκ, «εντός δύο ημερών». Υποτίθεται μάλιστα ότι ανέφερε ονομαστικά την Ρίγα, το Βίλνιους και το Ταλίν στην Βαλτική, την Βαρσοβία στην Πολωνία και το Βουκουρέστι στη Ρουμανία, χώρες που είναι βεβαίως μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Δύο εφημερίδες, η γερμανική Suddeutsche Zeitung και η ιταλική La Repubblica, επικαλέστηκαν απόρρητο έγγραφο της ΕΕ που δείχνει ότι ο Πούτιν τα είπε αυτά στον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος τα μετέφερε στην συνέχεια στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε.


«Πόσο ιμπεριαλιστικές είναι, στην πραγματικότητα, οι προθέσεις του Πούτιν στην Ουκρανία;» ρωτήσαμε τρεις ειδικούς:

«Στόχος του είναι να δημιουργήσει ακριβώς τόση ένταση ώστε να διασφαλιστεί ότι η περιοχή στα ανατολικά θα παραμείνει εμπόλεμη ζώνη, αλλά χωρίς πιθανή κλιμάκωση ή πραγματικό νικητή», λέει στο ΒΗΜΑ ο Ματιέ Μπουλέγκ, ερευνητής στο Ινστιτούτο για την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΙΡSE), στο Παρίσι.

«Η «εκεχειρία» θα κρατήσει πιθανότατα για κάποιο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου η Μόσχα θα συνεχίσει να καταλαμβάνει με την ησυχία της στρατιωτικές θέσεις στην ανατολική Ουκρανία, ώστε να ελέγχει όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος πριν από τον χειμώνα.

Με τις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, το φθινόπωρο, και τα ζητήματα του φυσικού αερίου που θα επιστρέψουν μόλις αρχίσει να πέφτει το χιόνι στην Ουκρανία, τα πράγματα θα ησυχάσουν στην Ανατολή και θα έχουμε μια πραγματική «παγωμένη σύγκρουση», η οποία σημαίνει ούτε ειρήνη / ούτε πόλεμος (ή "αρνητική ειρήνη", όπως λέγεται)», τονίζει ο Μπουλέγκ.

Αλλοι πιστεύουν ότι ο Πούτιν είναι μάλλον ιμπεριαλιστής παρά ρεαλιστής.

«Εχει τον μη ρεαλιστικό στόχο να διατηρήσει την Ουκρανία εντός της ρωσικής σφαίρας επιρροής», μας λέει ο δρ. Τάρας Κούζιο, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ουκρανικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στον Καναδά.

Και εξηγεί: «Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, διότι ο (σσ ανατραπείς πρώην πρόεδρος Βίκτορ)Γιανουκόβιτς και ο Πούτιν κατέστρεψαν μαζί το φιλο-ρωσικό λόμπι στην Ουκρανία με την μαζική διαφθορά, την ληστεία των κρατικών ταμείων, τις δολοφονίες 100 διαδηλωτών, την  προσάρτηση της Κριμαίας και την εισβολή στην ανατολική Ουκρανία. Κατά συνέπεια, το νέο κοινοβούλιο που θα εκλεγεί τον επόμενο μήνα στην Ουκρανία θα είναι συντριπτικά υπέρ της Ευρώπης».

«Ο Πούτιν θέλει επίσης να ελέγξει το λιμάνι της Μαριούπολης (όπου υπάρχει μεγάλη ελληνική μειονότητα) για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία. Αυτοί οι στόχοι (πλήρης έλεγχος στις δύο ανατολικές περιοχές, στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, και χερσαίος διάδρομος) σημαίνουν ότι η κατάπαυση του πυρός θα είναι προσωρινή και περαιτέρω αιματοχυσία αναπόφευκτη. Ο Πούτιν ξέρει ότι δεν μπορεί να περιμένει πάρα πολύ καιρό, καθώς η Ουκρανία λαμβάνει δυτική στρατιωτική βοήθεια και κατάρτιση», προσθέτει ο Κούζιο.

«Στόχος της στρατηγικής του Πούτιν είναι να εξασφαλίσει πάνω απ 'όλα ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και ότι θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την Ρωσία», μας λέει ο Τζεφ Σαχαντέο, διευθυντής στο Ινστιτούτο Ρωσικών και Ευρασιατικών Μελετών, στο πανεπιστήμιο Κάρλτον, στον Καναδά.

«Αισθάνεται ότι δεν μπορεί πλέον να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ρωσική ενέργεια για να επιτύχει αυτή την  εξάρτηση, και έτσι ενθάρρυνε και υποστήριξε την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

Αλλά νομίζω ότι σε αυτό το σημείο ο Πούτιν δεν έχει ένα σαφές όραμα για το τι θέλει να επιτύχει πέρα από το να διαταράξει το νέο καθεστώς στο Κίεβο.

Ο διαχωρισμός δυτικής/ανατολικής Ουκρανίας θα σημάνει ότι η δυτική Ουκρανία θα ενταχθεί αργά ή γρήγορα στην ΕΕ, και πιθανότατα θα υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ», καταλήγει ο Σαχαντέο.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ