2014-09-20 11:02:07
Συνέντευξη του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου στο... ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM» στις δημοσιογράφους Λίζα Δουκακάρου και Ανδριάνα Ζαρακέλη
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό το σημείο, θα συζητήσουμε την πολιτική και οικονομική επικαιρότητα, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, τον κ. Πάνο Καμμένο. Καλησπέρα σας.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλησπέρα. Χαίρομαι που βγαίνουμε για πρώτη φορά μαζί στα «Παραπολιτικά». Σας ακούω με προσοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εμείς. Λοιπόν, πρώτο σχόλιο για την φρέσκια είδηση, όλα αυτά τα οποία ακούσαμε, τις δηλώσεις του κ. Χαρδούβελη στο Bloomberg, ο οποίος άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Υπάρχει μια σύγχυση για το τι θα γίνει με το τρίτο πακέτο στην απάντησή του. Είναι ξεκάθαρο, πάντως, πως σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη η διαγραφή του χρέους δεν αποτελεί επιλογή.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι περίεργο να το ακούει αυτό κανείς από έναν υπουργό Οικονομικών μιας χώρας η οποία καλείται να πληρώσει, μέχρι το 2040, 340 δισεκατομμύρια ευρώ
. Είναι περίεργο να το ακούει από έναν υπουργό Οικονομικών ο οποίος έχει υπογράψει, έχει συμφωνήσει, το 2020, 2021 και 2022 να πληρώσουμε 80 δισεκατομμύρια, δηλαδή το 10-18% του ΑΕΠ. Και είναι περίεργο να το ακούει από έναν υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δεν απαντά σε επανειλημμένες ερωτήσεις στη Βουλή, ούτε αυτός, ούτε ο προκάτοχός του, ούτε ο πρωθυπουργός, ποια είναι τα πραγματικά στοιχεία του δανεισμού της χώρας.
Θα σας πω ότι πριν από λίγη ώρα, ακούγοντας τον κ. Χαρδούβελη, κατέθεσα μία ερώτηση προς τον υπουργό, ακόμα μια φορά - και θα το φωνάζω όσο μου δίνεται η δυνατότητα, γιατί ξέρετε ότι είμαστε αποκλεισμένοι αρκετές φορές - να καταθέσει επίσημα τα στοιχεία του δανεισμού της χώρας. Η κυβέρνηση αναφέρεται σε σχέδια δανειακών συμβάσεων και όχι σε συμβάσεις δανεισμού. Και λέει «σχέδια δανειακών συμβάσεων», διότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις με τους δανειστές. Κανείς δεν απαντά επίσημα, ούτε ο ΟΔΔΗΧ, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει φέρει μέχρι τώρα τις δανειακές συμβάσεις στη Βουλή; Ποιοι είναι οι όροι δανεισμού της χώρας; Γιατί κρατούν μυστικούς τους όρους δανεισμού και δεν δίνουν στη Βουλή τις υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις; Σε ποιον ανήκει το χρέος; Ποιον πληρώνει ο ελληνικός λαός με το αίμα του;
Και βεβαίως εδώ έχουμε και άλλα θέματα τα οποία προκύπτουν σε σχέση με τα περίφημα 22 δις, τα οποία αναφέρει ο κ. Προβόπουλος στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, που ήρθαν με τα περίφημα αεροπλάνα, όπως είχε πει και η συνάδελφός σας η κ. Σπυράκη προεκλογικά, ομολογώντας πονηρά ότι αυτή ήξερε για δέκα δισεκατομμύρια, τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε κανέναν ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχουμε 22 δις «μαύρα», δεν έχουμε δανειακές συμβάσεις και ουσιαστικά πηγαίνουν να διαπραγματευτούν από τη μια η κυβέρνηση, χωρίς να δείχνει στον ελληνικό λαό τις δανειακές συμβάσεις, ο δε ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να ζητάει επισήμως ως αξιωματική αντιπολίτευση αυτές τις δανειακές συμβάσεις και τις λεπτομέρειες που εμείς ζητούμε επισήμως από την κυβέρνηση.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Εσείς ζητάτε τις δανειακές συμβάσεις εν αντιθέσει, όπως είπατε, με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ζητάτε και διαγραφή του χρέους:
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς ζητάμε καταρχήν να δοθούν οι υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις. Δεν υπάρχουν, γι’ αυτό δεν τις φέρνουν. Ζητάμε να μας πουν τι γίνεται με αυτά τα «μαύρα» 22 δισεκατομμύρια που φέρεται να έφεραν στην Ελλάδα, χωρίς να έχουν μπει σε κανέναν ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Ναι, ζητάτε μία διαφάνεια επί όλων των στοιχείων που μέχρι στιγμής έχει η κυβέρνηση στα χέρια της. Από εκεί και πέρα, με το υπάρχον χρέος, πώς το διαχειρίζεστε; Θέλετε διαγραφή; Θέλετε extension; Να πάει πιο κάτω;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς είμαστε απόλυτα σαφείς. Θα πρέπει να γίνει επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους, την οποία θα την επιδιώξουμε από τη Δευτέρα των εκλογών σε περίπτωση που εμείς συμμετέχουμε σε μία κυβέρνηση και είναι απόλυτος όρος. Μια επιτροπή λογιστικού ελέγχου, η οποία θα αποδείξει και ποιο είναι το επαχθές και το επονείδιστο χρέος. Διότι κατά τη δική μας άποψη - τεκμηριωμένα έχουμε αναλύσει πως - ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους είναι επαχθές και επονείδιστο και δεν έχει προκύψει από νόμιμες, υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις.
Μετά από αυτό, είναι σαφέστατο ότι μιλάμε για διαγραφή του χρέους. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, του επαχθούς και του επονείδιστου, και ιδίως αυτού που προκύπτει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διότι το χρέος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένα χρέος πραγματικών χρημάτων που εστάλησαν στη χώρα, ενώ όλα τα άλλα είναι μια «φούσκα» που κύλησε από τις τράπεζες στους πολίτες και από τις τράπεζες προήλθε από περίεργες συνδιαλλαγές που έγιναν με ολιγάρχες της χώρας και με hedge funds. Στους Έλληνες ομολογιούχους, που υποστήριξαν το κράτος, διέγραψαν το 50% με 70% της αξίας της επένδυσης και την ίδια στιγμή οι τράπεζες δεν έχουν πειραχθεί καθόλου.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Επειδή είπατε για ενδεχόμενη συμμετοχή σας στην κυβέρνηση και το κράτησα θα μας εξηγήσετε τι εννοείτε. Υπάρχουν συζητήσεις με το ΣΥΡΙΖΑ απ’ ότι φαντάζομαι. Υπάρχουν κ. Πρόεδρε;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς συζητήσεις με την έννοια του να διαπραγματευτούμε καρέκλες δεν κάνουμε, ούτε μυστικές συναντήσεις κάνουμε. Έχουμε μια ατζέντα δημόσια, ανοιχτή, από την πρώτη στιγμή που ιδρυθήκαμε, έχουμε κάποιες «κόκκινες γραμμές» τις οποίες δεν συζητούμε και αυτές είναι τα εθνικά θέματα, είναι το όνομα της Μακεδονίας, είναι η υπόθεση της Θράκης, είναι το Κυπριακό, είναι τα ελληνοτουρκικά. Αυτές τις «κόκκινες γραμμές», όπως επίσης και τις «κόκκινες γραμμές» σε σχέση με τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους, δεν πρόκειται να τις διαπραγματευτούμε με κανέναν. Αυτές αποτελούν τη βάση, την προϋπόθεση για να κάτσουμε σε μια καρέκλα για να συζητήσουμε.
Όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, θα σας πω ότι έχουμε πολλές διαφορές σε αυτά τα θέματα και αυτές θα πρέπει να τις αποδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αρχίσουμε να συζητάμε. Στο οικονομικό πρόγραμμα και στις προτάσεις τις οποίες κάνει, υπάρχουν αρκετές που έχουν αντιγραφεί από το δικό μας πρόγραμμα. Αυτή η τράπεζα ειδικού σκοπού που λένε, και μάλιστα αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αν δείτε την ομιλία μου την Πέμπτη πριν πάει ο κ. Τσίπρας, ήταν η πρόταση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Όπως επίσης και θέματα που έχουν να κάνουν με τη μείωση της φορολογίας. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η βαριά φορολογία που έχει πέσει στον ελληνικό λαό και η οποία δεν είναι επί του εισοδήματος, αλλά επί της περιουσίας του ελληνικού λαού είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Καλούμε τους Έλληνες να μην πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και έχουμε στην ιστοσελίδα μας τη νομική τεκμηρίωση για να προσφύγουν οι πολίτες και μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ως νομικό εργαλείο. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας παράνομος φόρος, οι Έλληνες δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν φόρους παραπάνω από τα εισοδήματά τους και χωρίς να έχουν χρήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κατηγορηθείτε τώρα, ότι καλείτε τους Έλληνες σε ανυπακοή κύριε Πρόεδρε.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως και τους καλώ σε ανυπακοή τους Έλληνες, διότι ο φόρος που έχουν βάλει, ο ΕΝΦΙΑ, είναι αντισυνταγματικός και παραβιάζει άρθρα του Συντάγματος, όπως εξάλλου το αποδεικνύουν και αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Πριν από μια εβδομάδα είχαμε απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που έκρινε αντισυνταγματικό τον ΕΝΦΙΑ. Δεν είναι εξέγερση αυτό, είναι η εφαρμογή του Συντάγματος.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Αυτό μπορεί να σημαίνει κ. Πρόεδρε ότι πέρα από τις κόκκινες γραμμές που βάζετε, όπως πολύ σωστά είπατε στα εθνικά θέματα και σε μια σειρά από άλλα θέματα, θα μπορούσε ενδεχομένως να συναντηθείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά την οικονομική πολιτική και αυτά που και οι δυο υποστηρίζετε και να μπει τουλάχιστον το «νερό στο αυλάκι» από τη μια πλευρά. Βλέπετε εκλογές;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επειδή εγώ δεν κρύβω τα λόγια μου, σας λέω ξεκάθαρα. Πιστεύω ακράδαντα ότι το βράδυ της Κυριακής των εκλογών το πολιτικό τοπίο δεν θα είναι ίδιο. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν θα υπάρχουν. Βλέπουμε πλέον βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που αρχίζουν να επιτίθενται φραστικά απέναντι στον υπουργό και στην πολιτική που υπάρχει. Πιστεύω ότι υπάρχουν βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων οι οποίοι βλέπουν ξεκάθαρα ότι αυτή η πολιτική της βαριάς φορολογίας που δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός και η συνεχής μείωση των μισθών και των συντάξεων, η βαριά λιτότητα, οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή. Πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν αυτές οι δυνάμεις το βράδυ της Κυριακής οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που μπορεί να αλλάξει τη πολιτική του τόπου. Είναι φοβερό να βλέπει κανείς τον κ. Σαμαρά, όταν στριμώχνεται στην εσωτερική πολιτική με τον ΕΝΦΙΑ ή με τις τελευταίες εξελίξεις, να τρέχει σαν παιδί που μάλωσε με τους συμμαθητές του στη δασκάλα Μέρκελ για να κάνει παράπονα.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Όλο αυτό το κλίμα που περιγράφετε κ. Καμμένε πιστεύετε ότι θα οδηγήσει σύντομα σε εκλογές; Πότε τις βλέπετε;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ θέλω να οδηγήσει σε εκλογές. Δεν μπορεί να βγαίνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ο κ. Ρακιντζής, ένας ανεξάρτητος παράγων του τόπου και να καταγγέλλει ότι έχει εμπόδια στο έργο του όποτε προσπαθεί να ελέγξει επωνύμους, όπως επίσης να καταγγέλλει ότι η απαλλαγή των ΔΕΚΟ από ευθύνες είναι γεγονός που υποκρύπτει αμνηστία και καλύπτει παράνομες ενέργειες και να μην απαντά κανείς.
Ξέρετε ότι ο πρωθυπουργός έχει να έρθει να μιλήσει στη Βουλή ένα χρόνο; Ο πρωθυπουργός περιφέρεται, όποτε θέλει να διαρρεύσει κάτι στο καφενείο της Βουλής, αλλά μέσα στην αίθουσα δεν μπαίνει. Του έχω καταθέσει οκτώ ερωτήσεις για τη Μακεδονία παραδίδεται το όνομα της Μακεδονίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ο Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993 για να προασπίσει το όνομα της Μακεδονίας και τώρα το παραδίδει. Έχουμε συμμετοχή Ελλήνων αξιωματικών σε παρασημοφόρηση σκοπιανών αξιωματικών με τον τίτλο «Μακεδονία». Εδώ υπάρχουν ανοιχτά εθνικά θέματα όπως και το Κυπριακό, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση έχει παραδώσει τα πάντα. Εμείς πιστεύουμε ξεκάθαρα, ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνική ενότητας, να αλλάξει η πολιτική της λιτότητας και η ακολουθούμενη πολιτική από την τρόικα, μετά από την επιτροπή λογιστικού ελέγχου να ελέγξουμε την χώρα. Δυστυχώς κανένας Έλληνας πολίτης δεν ξέρει ότι την 1η Νοεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταργείται το βέτο, δηλαδή μπορεί αύριο να πάρουν απόφαση για εθνικό μας θέμα και να μας θεωρήσουν ως απλή μειοψηφία
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Μισό λεπτό κ. Πρόεδρε, για να πάμε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που θεωρείτε ότι μπορεί να σηματοδοτήσει αυτή την εθνική ενότητα;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν πολλά πρόσωπα στην Ελλάδα που μπορούν, έχοντας απομακρυνθεί από αυτή την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς, ουσιαστικά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Έχετε κάποιον στο μυαλό μας, να μας βοηθήσετε;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το πρόσωπο θα σας πω ότι δεν είναι το πιο σημαντικό, η πολιτική που θα εφαρμοστεί είναι το πιο σημαντικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ρωτώ για το θέμα των προσώπων, γιατί έκανα την σύνδεση με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί έχετε δηλώσει εσείς κ. Πρόεδρε κατηγορηματικά και έχουν δεσμευθεί και όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ότι δεν πρόκειται να ψηφισθεί κανείς για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και υπάρχουν ονόματα τα οποία παραμένουν στο τραπέζι, για παράδειγμα, το όνομα του κ. Καραμανλή.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν, το όνομα του κ. Καραμανλή το επαναφέρει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ενώ ο ίδιος ο κ. Καραμανλής έχει πει ότι δεν ενδιαφέρεται για αυτή την θέση, ξεκάθαρα έχει απαντήσει. Σας το λέω ξεκάθαρα, ο πρώην πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα λέει «δεν θα με αποστρατεύσουν με ένα τιμητικό τίτλο σε αυτή την ηλικία την οποία είμαι». Ξεκάθαρα. Τώρα εάν ο κ. Σαμαράς…
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Εάν ο κ. Σαμαράς πρότεινε τον κ. Πικραμένο, τον οποίο εσείς είχατε προτείνει στο παρελθόν, θα τον ψηφίζατε;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να κλείσουμε πρώτα το κεφάλαιο Καραμανλή. Ο μεγαλύτερος εχθρός της κυβέρνησης Καραμανλή είναι ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς ενέκρινε μέσα στη Βουλή την πολιτική Στουρνάρα και Γεωργίου για την αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων, απέναντι στη θέση του Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησής του στην οποία συμμετείχα. Ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι τα στατιστικά στοιχεία τα αλλοίωσαν ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου. Ο Παπακωνσταντίνου είναι υπόδικος τώρα και ο Γεωργίου είναι υπόδικος και ο κ. Σαμαράς αυτή την στιγμή, αντί να στηρίξει τον Καραμανλή και την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε, στηρίζει τον Παπανδρέου, και στην ποινική διαδικασία στηρίζει τον Παπακωνσταντίνου και τον Γεωργίου. Αφήστε τον Καραμανλή απ’ έξω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα εγώ καταλαβαίνω, δια της ατόπου, ότι αν ήταν ο Καραμανλής θα το σκεφτόσασταν λίγο περισσότερο κ. Πρόεδρε.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, θα σας πω ξεκάθαρα. Είμαι βέβαιος ότι ο Καραμανλής ποτέ, σε αυτή την φάση, δεν θα δώσει σωσίβιο σε μια πολιτική που βλέπει ότι είναι εναντίον και των δικών του θέσεων, αλλά και της σωτηρίας της χώρας.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Σωστά το λέτε, δεν θα προσέφερε άλλοθι. Να πάμε στο άλλο όνομα, αυτό του κ. Πικραμένου. Αυτό θα το συζητούσατε;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν και ωραία ονόματα και σοβαροί άνθρωποι που πιστεύω ότι μπορούν να είναι και άριστοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Όμως, η ψήφος αυτή τη στιγμή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να περισωθεί αυτή η κυβέρνηση, σημαίνει την παράταση του κυβερνητικού έργου και της καταστροφής της χώρας μου. Σημαίνει κατάσχεση των σπιτιών των συμπολιτών μου. Σημαίνει απολύσεις και κλείσιμο επιχειρήσεων των ανθρώπων που με έστειλαν στο Κοινοβούλιο. Σημαίνει λουκέτα. Σημαίνει δάκρυα και αίμα. Σημαίνει συνέχιση μιας πολιτικής που μας οδηγεί στην καταστροφή.
Σε αυτή την πολιτική δεν θα συναινέσουμε. Την επόμενη μέρα των εκλογών όλα τα ονόματα θα μπουν στο τραπέζι, θα κάνουμε και εμείς προτάσεις και από εκεί και πέρα θα επιλέξουμε τον καλύτερο πολιτειακό άρχοντα της χώρας, ο οποίος όμως δεν θα υπογράφει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, έτσι για να πούμε τα πράγματα όπως είναι.
Ο κ. Παπούλιας φέρει τεράστιες ευθύνες. Ο κ. Παπούλιας παραβιάζει το Σύνταγμα, ενώ ουσιαστικά είναι εκείνος ο οποίος θα έπρεπε να προφυλάσσει το Σύνταγμα. Ο κ. Παπούλιας νομιμοποιεί πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα, υπογράφει αποφάσεις της Βουλής για παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας της χώρας που κατά τους συνταγματολόγους απαιτούν 180 ή 200 βουλευτές.
Εμείς θέλουμε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος θα αποτελεί εγγύηση της εφαρμογής του Συντάγματος και όχι ένα άλλοθι για την κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε σαφής, κ. Πρόεδρε. Σας ευχαριστούμε.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Tromaktiko
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό το σημείο, θα συζητήσουμε την πολιτική και οικονομική επικαιρότητα, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, τον κ. Πάνο Καμμένο. Καλησπέρα σας.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλησπέρα. Χαίρομαι που βγαίνουμε για πρώτη φορά μαζί στα «Παραπολιτικά». Σας ακούω με προσοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εμείς. Λοιπόν, πρώτο σχόλιο για την φρέσκια είδηση, όλα αυτά τα οποία ακούσαμε, τις δηλώσεις του κ. Χαρδούβελη στο Bloomberg, ο οποίος άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Υπάρχει μια σύγχυση για το τι θα γίνει με το τρίτο πακέτο στην απάντησή του. Είναι ξεκάθαρο, πάντως, πως σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη η διαγραφή του χρέους δεν αποτελεί επιλογή.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι περίεργο να το ακούει αυτό κανείς από έναν υπουργό Οικονομικών μιας χώρας η οποία καλείται να πληρώσει, μέχρι το 2040, 340 δισεκατομμύρια ευρώ
Θα σας πω ότι πριν από λίγη ώρα, ακούγοντας τον κ. Χαρδούβελη, κατέθεσα μία ερώτηση προς τον υπουργό, ακόμα μια φορά - και θα το φωνάζω όσο μου δίνεται η δυνατότητα, γιατί ξέρετε ότι είμαστε αποκλεισμένοι αρκετές φορές - να καταθέσει επίσημα τα στοιχεία του δανεισμού της χώρας. Η κυβέρνηση αναφέρεται σε σχέδια δανειακών συμβάσεων και όχι σε συμβάσεις δανεισμού. Και λέει «σχέδια δανειακών συμβάσεων», διότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις με τους δανειστές. Κανείς δεν απαντά επίσημα, ούτε ο ΟΔΔΗΧ, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει φέρει μέχρι τώρα τις δανειακές συμβάσεις στη Βουλή; Ποιοι είναι οι όροι δανεισμού της χώρας; Γιατί κρατούν μυστικούς τους όρους δανεισμού και δεν δίνουν στη Βουλή τις υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις; Σε ποιον ανήκει το χρέος; Ποιον πληρώνει ο ελληνικός λαός με το αίμα του;
Και βεβαίως εδώ έχουμε και άλλα θέματα τα οποία προκύπτουν σε σχέση με τα περίφημα 22 δις, τα οποία αναφέρει ο κ. Προβόπουλος στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, που ήρθαν με τα περίφημα αεροπλάνα, όπως είχε πει και η συνάδελφός σας η κ. Σπυράκη προεκλογικά, ομολογώντας πονηρά ότι αυτή ήξερε για δέκα δισεκατομμύρια, τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε κανέναν ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχουμε 22 δις «μαύρα», δεν έχουμε δανειακές συμβάσεις και ουσιαστικά πηγαίνουν να διαπραγματευτούν από τη μια η κυβέρνηση, χωρίς να δείχνει στον ελληνικό λαό τις δανειακές συμβάσεις, ο δε ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να ζητάει επισήμως ως αξιωματική αντιπολίτευση αυτές τις δανειακές συμβάσεις και τις λεπτομέρειες που εμείς ζητούμε επισήμως από την κυβέρνηση.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Εσείς ζητάτε τις δανειακές συμβάσεις εν αντιθέσει, όπως είπατε, με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ζητάτε και διαγραφή του χρέους:
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς ζητάμε καταρχήν να δοθούν οι υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις. Δεν υπάρχουν, γι’ αυτό δεν τις φέρνουν. Ζητάμε να μας πουν τι γίνεται με αυτά τα «μαύρα» 22 δισεκατομμύρια που φέρεται να έφεραν στην Ελλάδα, χωρίς να έχουν μπει σε κανέναν ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Ναι, ζητάτε μία διαφάνεια επί όλων των στοιχείων που μέχρι στιγμής έχει η κυβέρνηση στα χέρια της. Από εκεί και πέρα, με το υπάρχον χρέος, πώς το διαχειρίζεστε; Θέλετε διαγραφή; Θέλετε extension; Να πάει πιο κάτω;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς είμαστε απόλυτα σαφείς. Θα πρέπει να γίνει επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους, την οποία θα την επιδιώξουμε από τη Δευτέρα των εκλογών σε περίπτωση που εμείς συμμετέχουμε σε μία κυβέρνηση και είναι απόλυτος όρος. Μια επιτροπή λογιστικού ελέγχου, η οποία θα αποδείξει και ποιο είναι το επαχθές και το επονείδιστο χρέος. Διότι κατά τη δική μας άποψη - τεκμηριωμένα έχουμε αναλύσει πως - ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους είναι επαχθές και επονείδιστο και δεν έχει προκύψει από νόμιμες, υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις.
Μετά από αυτό, είναι σαφέστατο ότι μιλάμε για διαγραφή του χρέους. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, του επαχθούς και του επονείδιστου, και ιδίως αυτού που προκύπτει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διότι το χρέος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένα χρέος πραγματικών χρημάτων που εστάλησαν στη χώρα, ενώ όλα τα άλλα είναι μια «φούσκα» που κύλησε από τις τράπεζες στους πολίτες και από τις τράπεζες προήλθε από περίεργες συνδιαλλαγές που έγιναν με ολιγάρχες της χώρας και με hedge funds. Στους Έλληνες ομολογιούχους, που υποστήριξαν το κράτος, διέγραψαν το 50% με 70% της αξίας της επένδυσης και την ίδια στιγμή οι τράπεζες δεν έχουν πειραχθεί καθόλου.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Επειδή είπατε για ενδεχόμενη συμμετοχή σας στην κυβέρνηση και το κράτησα θα μας εξηγήσετε τι εννοείτε. Υπάρχουν συζητήσεις με το ΣΥΡΙΖΑ απ’ ότι φαντάζομαι. Υπάρχουν κ. Πρόεδρε;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς συζητήσεις με την έννοια του να διαπραγματευτούμε καρέκλες δεν κάνουμε, ούτε μυστικές συναντήσεις κάνουμε. Έχουμε μια ατζέντα δημόσια, ανοιχτή, από την πρώτη στιγμή που ιδρυθήκαμε, έχουμε κάποιες «κόκκινες γραμμές» τις οποίες δεν συζητούμε και αυτές είναι τα εθνικά θέματα, είναι το όνομα της Μακεδονίας, είναι η υπόθεση της Θράκης, είναι το Κυπριακό, είναι τα ελληνοτουρκικά. Αυτές τις «κόκκινες γραμμές», όπως επίσης και τις «κόκκινες γραμμές» σε σχέση με τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους, δεν πρόκειται να τις διαπραγματευτούμε με κανέναν. Αυτές αποτελούν τη βάση, την προϋπόθεση για να κάτσουμε σε μια καρέκλα για να συζητήσουμε.
Όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, θα σας πω ότι έχουμε πολλές διαφορές σε αυτά τα θέματα και αυτές θα πρέπει να τις αποδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αρχίσουμε να συζητάμε. Στο οικονομικό πρόγραμμα και στις προτάσεις τις οποίες κάνει, υπάρχουν αρκετές που έχουν αντιγραφεί από το δικό μας πρόγραμμα. Αυτή η τράπεζα ειδικού σκοπού που λένε, και μάλιστα αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αν δείτε την ομιλία μου την Πέμπτη πριν πάει ο κ. Τσίπρας, ήταν η πρόταση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Όπως επίσης και θέματα που έχουν να κάνουν με τη μείωση της φορολογίας. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η βαριά φορολογία που έχει πέσει στον ελληνικό λαό και η οποία δεν είναι επί του εισοδήματος, αλλά επί της περιουσίας του ελληνικού λαού είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Καλούμε τους Έλληνες να μην πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και έχουμε στην ιστοσελίδα μας τη νομική τεκμηρίωση για να προσφύγουν οι πολίτες και μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ως νομικό εργαλείο. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας παράνομος φόρος, οι Έλληνες δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν φόρους παραπάνω από τα εισοδήματά τους και χωρίς να έχουν χρήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κατηγορηθείτε τώρα, ότι καλείτε τους Έλληνες σε ανυπακοή κύριε Πρόεδρε.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως και τους καλώ σε ανυπακοή τους Έλληνες, διότι ο φόρος που έχουν βάλει, ο ΕΝΦΙΑ, είναι αντισυνταγματικός και παραβιάζει άρθρα του Συντάγματος, όπως εξάλλου το αποδεικνύουν και αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Πριν από μια εβδομάδα είχαμε απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που έκρινε αντισυνταγματικό τον ΕΝΦΙΑ. Δεν είναι εξέγερση αυτό, είναι η εφαρμογή του Συντάγματος.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Αυτό μπορεί να σημαίνει κ. Πρόεδρε ότι πέρα από τις κόκκινες γραμμές που βάζετε, όπως πολύ σωστά είπατε στα εθνικά θέματα και σε μια σειρά από άλλα θέματα, θα μπορούσε ενδεχομένως να συναντηθείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά την οικονομική πολιτική και αυτά που και οι δυο υποστηρίζετε και να μπει τουλάχιστον το «νερό στο αυλάκι» από τη μια πλευρά. Βλέπετε εκλογές;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επειδή εγώ δεν κρύβω τα λόγια μου, σας λέω ξεκάθαρα. Πιστεύω ακράδαντα ότι το βράδυ της Κυριακής των εκλογών το πολιτικό τοπίο δεν θα είναι ίδιο. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν θα υπάρχουν. Βλέπουμε πλέον βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που αρχίζουν να επιτίθενται φραστικά απέναντι στον υπουργό και στην πολιτική που υπάρχει. Πιστεύω ότι υπάρχουν βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων οι οποίοι βλέπουν ξεκάθαρα ότι αυτή η πολιτική της βαριάς φορολογίας που δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός και η συνεχής μείωση των μισθών και των συντάξεων, η βαριά λιτότητα, οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή. Πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν αυτές οι δυνάμεις το βράδυ της Κυριακής οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που μπορεί να αλλάξει τη πολιτική του τόπου. Είναι φοβερό να βλέπει κανείς τον κ. Σαμαρά, όταν στριμώχνεται στην εσωτερική πολιτική με τον ΕΝΦΙΑ ή με τις τελευταίες εξελίξεις, να τρέχει σαν παιδί που μάλωσε με τους συμμαθητές του στη δασκάλα Μέρκελ για να κάνει παράπονα.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Όλο αυτό το κλίμα που περιγράφετε κ. Καμμένε πιστεύετε ότι θα οδηγήσει σύντομα σε εκλογές; Πότε τις βλέπετε;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ θέλω να οδηγήσει σε εκλογές. Δεν μπορεί να βγαίνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ο κ. Ρακιντζής, ένας ανεξάρτητος παράγων του τόπου και να καταγγέλλει ότι έχει εμπόδια στο έργο του όποτε προσπαθεί να ελέγξει επωνύμους, όπως επίσης να καταγγέλλει ότι η απαλλαγή των ΔΕΚΟ από ευθύνες είναι γεγονός που υποκρύπτει αμνηστία και καλύπτει παράνομες ενέργειες και να μην απαντά κανείς.
Ξέρετε ότι ο πρωθυπουργός έχει να έρθει να μιλήσει στη Βουλή ένα χρόνο; Ο πρωθυπουργός περιφέρεται, όποτε θέλει να διαρρεύσει κάτι στο καφενείο της Βουλής, αλλά μέσα στην αίθουσα δεν μπαίνει. Του έχω καταθέσει οκτώ ερωτήσεις για τη Μακεδονία παραδίδεται το όνομα της Μακεδονίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ο Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993 για να προασπίσει το όνομα της Μακεδονίας και τώρα το παραδίδει. Έχουμε συμμετοχή Ελλήνων αξιωματικών σε παρασημοφόρηση σκοπιανών αξιωματικών με τον τίτλο «Μακεδονία». Εδώ υπάρχουν ανοιχτά εθνικά θέματα όπως και το Κυπριακό, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση έχει παραδώσει τα πάντα. Εμείς πιστεύουμε ξεκάθαρα, ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνική ενότητας, να αλλάξει η πολιτική της λιτότητας και η ακολουθούμενη πολιτική από την τρόικα, μετά από την επιτροπή λογιστικού ελέγχου να ελέγξουμε την χώρα. Δυστυχώς κανένας Έλληνας πολίτης δεν ξέρει ότι την 1η Νοεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταργείται το βέτο, δηλαδή μπορεί αύριο να πάρουν απόφαση για εθνικό μας θέμα και να μας θεωρήσουν ως απλή μειοψηφία
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Μισό λεπτό κ. Πρόεδρε, για να πάμε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που θεωρείτε ότι μπορεί να σηματοδοτήσει αυτή την εθνική ενότητα;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν πολλά πρόσωπα στην Ελλάδα που μπορούν, έχοντας απομακρυνθεί από αυτή την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς, ουσιαστικά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Έχετε κάποιον στο μυαλό μας, να μας βοηθήσετε;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το πρόσωπο θα σας πω ότι δεν είναι το πιο σημαντικό, η πολιτική που θα εφαρμοστεί είναι το πιο σημαντικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ρωτώ για το θέμα των προσώπων, γιατί έκανα την σύνδεση με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί έχετε δηλώσει εσείς κ. Πρόεδρε κατηγορηματικά και έχουν δεσμευθεί και όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ότι δεν πρόκειται να ψηφισθεί κανείς για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και υπάρχουν ονόματα τα οποία παραμένουν στο τραπέζι, για παράδειγμα, το όνομα του κ. Καραμανλή.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν, το όνομα του κ. Καραμανλή το επαναφέρει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ενώ ο ίδιος ο κ. Καραμανλής έχει πει ότι δεν ενδιαφέρεται για αυτή την θέση, ξεκάθαρα έχει απαντήσει. Σας το λέω ξεκάθαρα, ο πρώην πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα λέει «δεν θα με αποστρατεύσουν με ένα τιμητικό τίτλο σε αυτή την ηλικία την οποία είμαι». Ξεκάθαρα. Τώρα εάν ο κ. Σαμαράς…
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Εάν ο κ. Σαμαράς πρότεινε τον κ. Πικραμένο, τον οποίο εσείς είχατε προτείνει στο παρελθόν, θα τον ψηφίζατε;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να κλείσουμε πρώτα το κεφάλαιο Καραμανλή. Ο μεγαλύτερος εχθρός της κυβέρνησης Καραμανλή είναι ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς ενέκρινε μέσα στη Βουλή την πολιτική Στουρνάρα και Γεωργίου για την αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων, απέναντι στη θέση του Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησής του στην οποία συμμετείχα. Ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι τα στατιστικά στοιχεία τα αλλοίωσαν ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου. Ο Παπακωνσταντίνου είναι υπόδικος τώρα και ο Γεωργίου είναι υπόδικος και ο κ. Σαμαράς αυτή την στιγμή, αντί να στηρίξει τον Καραμανλή και την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε, στηρίζει τον Παπανδρέου, και στην ποινική διαδικασία στηρίζει τον Παπακωνσταντίνου και τον Γεωργίου. Αφήστε τον Καραμανλή απ’ έξω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα εγώ καταλαβαίνω, δια της ατόπου, ότι αν ήταν ο Καραμανλής θα το σκεφτόσασταν λίγο περισσότερο κ. Πρόεδρε.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, θα σας πω ξεκάθαρα. Είμαι βέβαιος ότι ο Καραμανλής ποτέ, σε αυτή την φάση, δεν θα δώσει σωσίβιο σε μια πολιτική που βλέπει ότι είναι εναντίον και των δικών του θέσεων, αλλά και της σωτηρίας της χώρας.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Σωστά το λέτε, δεν θα προσέφερε άλλοθι. Να πάμε στο άλλο όνομα, αυτό του κ. Πικραμένου. Αυτό θα το συζητούσατε;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν και ωραία ονόματα και σοβαροί άνθρωποι που πιστεύω ότι μπορούν να είναι και άριστοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Όμως, η ψήφος αυτή τη στιγμή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να περισωθεί αυτή η κυβέρνηση, σημαίνει την παράταση του κυβερνητικού έργου και της καταστροφής της χώρας μου. Σημαίνει κατάσχεση των σπιτιών των συμπολιτών μου. Σημαίνει απολύσεις και κλείσιμο επιχειρήσεων των ανθρώπων που με έστειλαν στο Κοινοβούλιο. Σημαίνει λουκέτα. Σημαίνει δάκρυα και αίμα. Σημαίνει συνέχιση μιας πολιτικής που μας οδηγεί στην καταστροφή.
Σε αυτή την πολιτική δεν θα συναινέσουμε. Την επόμενη μέρα των εκλογών όλα τα ονόματα θα μπουν στο τραπέζι, θα κάνουμε και εμείς προτάσεις και από εκεί και πέρα θα επιλέξουμε τον καλύτερο πολιτειακό άρχοντα της χώρας, ο οποίος όμως δεν θα υπογράφει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, έτσι για να πούμε τα πράγματα όπως είναι.
Ο κ. Παπούλιας φέρει τεράστιες ευθύνες. Ο κ. Παπούλιας παραβιάζει το Σύνταγμα, ενώ ουσιαστικά είναι εκείνος ο οποίος θα έπρεπε να προφυλάσσει το Σύνταγμα. Ο κ. Παπούλιας νομιμοποιεί πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα, υπογράφει αποφάσεις της Βουλής για παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας της χώρας που κατά τους συνταγματολόγους απαιτούν 180 ή 200 βουλευτές.
Εμείς θέλουμε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος θα αποτελεί εγγύηση της εφαρμογής του Συντάγματος και όχι ένα άλλοθι για την κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε σαφής, κ. Πρόεδρε. Σας ευχαριστούμε.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στο Παναθηναϊκό πρέπει να ιδρώσουν για να αλλάξουν τα δεδομένα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ