2012-04-27 13:32:09
Φωτογραφία για Μετά από 21 χρόνια, το Ισραήλ σταματά τη παραπληροφόρηση για την υποτιθέμενη ιρανική πυρηνική βόμβα
Ο Ισραηλινός Στρατηγός Benny Gantz

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Haaretz, με την ευκαιρία της επετείου της ίδρυσης του αυτοαποκαλούμενου κράτους του Ισραήλ, ο Στρατηγός Benny Gantz παραδέχθηκε ότι το Ιράν δεν επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραήλ δήλωσε: «Το Ιράν προχωρά βήμα με βήμα προς τη στιγμή που θα είναι σε θέση να αποφασίσει αν θα κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα. Δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα κάνει αυτό το μεγάλο βήμα. Για όσο καιρό οι εγκαταστάσεις του δεν προστατεύονται από βομβαρδισμούς, η ιρανική πλευρά εκτιμά ότι αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ ευάλωτο.

Εάν ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ το θέλει, θα κατευθυνθεί προς την απόκτηση μιας πυρηνικής βόμβας, αλλά η απόφαση πρέπει πρώτα να ληφθεί. Αυτό θα συμβεί αν ο Χαμενεΐ εκτιμά ότι είναι άτρωτος σε στρατιωτική απάντηση. Νομίζω ότι θα έκανε τεράστιο λάθος και δεν νομίζω ότι θα διασχίσει αυτό το βήμα. Νομίζω ότι η ιρανική ηγεσία αποτελείται από πολύ λογικούς ανθρώπους. Αλλά συμφωνώ ότι μια τέτοια δυνατότητα στα χέρια ισλαμιστών φονταμενταλιστών, που, σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικούς υπολογισμούς, είναι επικίνδυνη».


Από το 1991, το Ισραήλ οδηγεί μια εκστρατεία στο διεθνή τύπο για να προειδοποιήσει το δημόσιο κοινό για την επικείμενη απόκτηση ατομικής βόμβας από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Ωστόσο, για 21 χρόνια, αυτός ο «επικείμενος» κίνδυνος δεν εκδηλώθηκε ποτέ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ηγέτες του Ιράν δηλώσαν επανειλημμένα ότι απαγορεύουν τη χρήση, απειλή, αποθήκευση και κατασκευή πυρηνικών όπλων σύμφωνα με τις αρχές που διατυπώθηκαν από τον Ιμάμη Χομεϊνί. Η απαγόρευση αυτή έγινε νόμος με ένα διάταγμα που εκδόθηκε από τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στις 9 Αυγούστου 2005.

Επιπλέον, οι ηγέτες του Ιράν τόνισαν πάντα ότι αν διάθεταν τέτοιο όπλο, δεν θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ενάντια στους αντιπάλους τους, γιατί σε περίπτωση πυρηνικού βομβαρδισμού της Σαουδικής Αραβίας, θα αυτοκαταστρέφονταν επίσης οι ίδιοι, και σε περίπτωση βομβαρδισμού του Ισραήλ, θα κατέστρεφαν τους Παλαιστίνιους επίσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους κατηγόρησαν επανειλημμένα το Ιράν ότι κρύβει πυρηνικό στρατιωτικό πρόγραμμα. Από το 2006, απέκτησαν διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (1696, 1737, 1747, 1803, 1929) και επέβαλαν μονομερείς κυρώσεις κατά του Ιράν. Χρησιμοποίησαν επίσης αυτή τη δηλητηριασμένη παραπληροφόρηση για να κρύψουν τις πραγματικές πολεμοχαρείς προθέσεις τους, για παράδειγμα την ανάπτυξη των πυραύλων εναντίον της Ρωσίας υπό το πρόσχημα μιας αντι-ιρανικής-πυραυλικής προστασίας.

Φοβούμενο ότι αυτή η παραπληροφόρηση μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο, ένα μέρος του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ έχει πολλαπλασιάσει διαψεύσεις από το 2007. Πρόσφατα, στις 29 Ιανουαρίου 2012, ο υπουργός Άμυνας Λέων Πανέτα διαβεβαίωσε στο CBS ότι το Ιράν δεν είχε αποφασίσει να αποκτήσει τη βόμβα. Στις 31 Ιανουαρίου 2012, ο εθνικός διευθυντής πληροφοριών των ΗΠΑ James Clapper, επανέλαβε αυτή τη δήλωση εγγράφως ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας. Ωστόσο, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων για να πείσουν τους Ιρανούς να σταματήσουν το πυρηνικό στρατιωτικό πρόγραμμα τους.

Έτσι λοιπόν, ενώ πολλές επιθεωρήσεις του ΔΟΑΕ δεν εντόπισαν καμία ένδειξη για την ύπαρξη ενός ιρανικού στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος, και δεδομένου ότι πλέον καμία αρμόδια αρχή στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ δεν πιστεύει σε αυτή τη παραπληροφόρηση, οι Ευρωπαίοι έχουν προγραμματίσει άλλη μια συνάντηση διαπραγματεύσεων με το Ιράν στις 23 Μαΐου στη Βαγδάτη.
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ