2014-09-21 20:52:13
Φωτογραφία για Οριστική απαλλαγή για το σύστημα ελέγχου συνόρων της ΕΥΠ
Οριστικά αμετάκλητο κατέστη το Βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Εφετών (1246/2014) με το οποίο απαλλάσσονται πάσης κατηγορίας οι... εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του «Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά την Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών» (GIS), που είχε χαρακτηριστεί από μέσα ενημέρωσης ως σκάνδαλο, με αποτέλεσμα να καταστεί αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης.

Πρόκειται για σύστημα που χρησιμοποιεί ρωσικής προέλευσης λογισμικό, ένα δεδομένο ικανό από μόνο του να οδηγήσει, όπως αποδείχτηκε, σε μεγάλες «φουρτούνες» την κρίσιμη για τηνεθνική ασφάλεια υπηρεσία και να φέρει στην επιφάνεια τον σοβαρό διχασμό που επικρατεί,εξαιτίας της ανικανότητας άσκησης αποτελεσματικού πολιτικού ελέγχου από τις εκάστοτε κυβερνήσεις της χώρας.

Πρόκειται για την παντελή απουσία αυτού που έχει αποκαλέσει σε κατ’ επανάληψη δημοσιεύματά του το «defence-point.gr» ως «κουλτούρας» στα θέματα εθνικής ασφαλείας, κάτι το οποίο ασφαλώς δεν περιορίζεται μόνο στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ είναι φαινόμενο απολύτως διακομματικό.


Στην υπόθεση αυτή κατηγορούνταν η Διοίκηση της ΕΥΠ επί της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (επί Κώστα Καραμανλή), με διοικητή τον πρέσβη επί τιμή Ιωάννη Κοραντή και υποδιοικητές τους Σ. Τσιτσιμπή και Π. Αλυφαντή, καθώς επίσης και 11 στελέχη της υπηρεσίας, μαζί με έξι στελέχη από την «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το απαλλακτικό Βούλευμα εκδόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, μετά από πρόταση προς το Συμβούλιο του Αντεισαγγελέα Εφετών κ. Π. Πούλιου. Την έρευνα για την υπόθεση διεξήγαγε ο Ειδικός Ανακριτής κ. Χρ. Παπακώστας, ενώ η πραγματογνωμοσύνη που είχε διατάξει το Συμβούλιο Εφετών διήρκεσε τέσσερις μήνες.

Η «ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ Α.Ε.», ελληνική εταιρεία που είχε κερδίσει τον Διεθνή Διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί, είχε προσφύγει κατά της απόφασης της προηγούμενης διοίκησης της ΕΥΠ επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, με διοικητή τον επίσης πρέσβη (εν ενεργεία, σήμερα στο Λονδίνο) Κωνσταντίνο Μπίκα και υποδιοικητές τους Φ. Παπαγεωργίου και Χρ. Τσαντρίζο, για απένταξη του Έργου.

Η εταιρία κέρδισε την υπόθεση στο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο από τον Μάιο του 2012.Προφανώς, το ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί πληρώσει «το μάρμαρο», εξαιτίας της απουσίας μηχανισμών που θα καθιστούν αδύνατο να ανακύπτουν τέτοιες υποθέσεις που το εκθέτουν στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Εάν κάποιες υποθέσεις θεωρείται ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολιτικά κριτήρια (ρωσικό vs. δυτικό σύστημα), θα πρέπει να υπάρχει ο μηχανισμός αποφάσεων ώστε να είναι αυτό δυνατό χωρίς παρατράγουδα. Διότι η παρούσα απόφαση με το απαλλακτικό βούλευμα που εξεδόθη, εκθέτει για παράδειγμα σοβαρά τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή.

Όταν χειρίστηκε το ζήτημα, του προσάπτεται ότι δεν μπήκε στον κόπο να ζητήσει και να καταγράψει την άποψη όσων κατηγορούσε, με αποτέλεσμα να παραπέμψει 20 άτομα από την ΕΥΠ και την Κοινωνία της Πληροφορίας, οι οποίοι όπως προκύπτει εκ των υστέρων, αθωώνονται. Θα γίνει έλεγχος για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης; Υπάρχει περιθώριο οι θιγόμενοι να κινηθούν εναντίον του Ρακιντζή; Όταν δεν έχεις διαδικασίες ξεκάθαρες, απλά έρχεται η ώρα πουγελοιοποιείσαι.

Βέβαια, για να μη μας περάσουν και για αφελείς, όσα ζητήματα ασφαλείας φοβόμαστε πως ανακύπτουν εξαιτίας της παρουσίας ενός ρωσικού συστήματος σε έναν κρίσιμης σημασίας τομέα, ακριβώς το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο σύστημα. Με την ουσία όμως δεν ασχολείται κανείς. Η χώρα στερείται συστήματος που υποσχόταν να συνδράμει καθοριστικά στον έλεγχο των συνόρων, ασχέτως του από πού θα προερχόταν αυτό. Ελληνική εταιρία που να διέθετε αξιόπιστο λογισμικό δεν υπήρχε; Έβαλε κανείς, εναλλακτικά, ως απαράβατο όρο την παράδοση των πηγαίων κωδικών (source codes) του συστήματος; Πότε θα σταματήσουμε να εκθέτουμε τη χώρα και τους εαυτούς μας;

Όλα αυτά επιλύονται όταν υπάρχει πολιτική ηγεσία που κρατάει το «τιμόνι» στα χέρια. Ένας τομές στον οποίο ουδέποτε διακρίθηκε ιδιαίτερα η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Άρα, τέτοια φαινόμενα είναι αποτέλεσμα του τρόπου ελέγχου και διακυβέρνησης της χώρας, ο οποίος πολλούς παραπέμπει σε προτεκτοράτο Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ